Arch Linux (Suomi)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search


Arch Linux on itsenäisesti kehitetty, x86-64-arkkitehtuurin yleisen käytön GNU/Linux-jakelu, joka pyrkii tarjoamaan viimeisimmät versiot useimmista ohjelmistoista seuraamalla rullaavan julkaisun mallia. Oletusasennus on minimaalinen perusasennus, jonka käyttäjä räätälöi lisäämällä vain mitä itse tarvitsee.

Periaatteet

Yksinkertaisuus

Arch Linux määrittää yksinkertaisuuden samana kuin ilman ylimääräisiä lisäosia tai muutoksia. Se toimittaa ohjelmiston sellaisena kuin sen ovat alkuperäiset kehittäjät julkaisseet (ylävirrassa) mahdollisimman vähillä jakelukohtaisilla (alavirta) muutoksilla: ylävirran ei-hyväksymiä paikkauksia vältetään, ja Archin alavirtapaikkaukset koostuvat melkein kokonaan takaportitetuista bugikorjauksista, jotka ovat vanhentuneet projektin seuraavan julkaisun myötä.

Samalla tavoin Arch toimittaa ylävirran tarjoamat asetustiedostot muutoksilla, jotka rajoittuvat jakelukohtaisiin vikoihin, kuten järjestelmän tiedostopolkujen säätämiseen. Se ei lisää automaatio-ominaisuuksia, kuten palveluiden ottamista käyttöön vain, koska paketti asennettiin. Paketit pilkotaan, jos varteenotettavia etuja on, kuten levytilan säästäminen erityisen huonoissa jätetilanteissa. GUI-määritystyökaluja ei ole virallisesti tarjolla, rohkaisten käyttäjiä tekemään suurimman osan järjestelmän säädöistä komentoriviltä ja tekstinmuokkaimella.

Nykyaikaisuus

Pragmaattisuus

Käyttäjäkeskeisyys

Monipuolisuus

Historia

Varhaiset vuodet

Keskivuodet

Varhainen Arch-yhteisö kasvoi vakaasti, kuten tämä kaavio foorumipostauksista, käyttäjistä ja bugiraporteista kertoo. Lisäksi, varhaisina päivinä se tunnettiin avoimena, ystävällisenä, ja avuliaana yhteisönä.

ArchWikin syntymä

2005-07-08 ArchWiki oli ensimmäisen kerran pystytetty MediaWiki-alustalle.

A. Griffinin ajan alku

Vuoden 2007 lopussa, Judd Vinet eläköityi aktiivisesta osallistumisestaan Arch-kehittäjänä, ja siirsi pehmeästi ohjakset amerikkalaiselle ohjelmoijalle Aaron Griffinille, joka tunnetaan myös nimellä Phrakture.

Arch-asennusskriptit

Asennuslevykuvan julkaisu 2012-07-15 poisti käytöstä valikkokäyttöisen Arch Installation Framework (AIF) -työkalun Arch-asennusskriptien suosiossa (arch-install-scripts).

systemd-aika

Vuosien 2012 ja 2013 välillä perinteisen System V init -järjestelmän korvasi systemd.[1][2][3][4]

i686-tuen loppuminen

2017-01-25 ilmoitettiin, että tuki i686-arkkitehtuurille aiotaan lopettaa sen vähäisen suosion takia. Marraskuun 2017 loppuun mennessä kaikki i686-paketit oli poistettu peileistä.

Projektin johtajan roolin selonteko ja virkaanastuminen