The Arch Way (Ελληνικά)

From ArchWiki

Αυτή η σελίδα στοχεύει στην απομυθοποίηση κοινών όρων που χρησιμοποιούνται στην κοινότητα του Arch Linux. Είστε ελεύθεροι να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε οποιονδήποτε όρο, αλλά παρακαλώ κάντε χρηση την επιλογή επεξεργασίας της συγκεκριμένης ενότητας. Αν αποφασίσετε να κάνετε προσθήκη, τοποθετήστε την κατά αλφαβητική σειρά.

ABS

ABS είναι τα αρχικά του Arch build system.

Arch Linux

Το Arch μπορεί να αναφέρετε ως:

  • Arch Linux
  • Arch (το Linux εννοείται)
  • archlinux (όνομα UNIX)

Τα Archlinux, ArchLinux, archLinux, aRcHlInUx, etc. είναι όλα παράξενες παραλλαγές.

Επίσημα, το 'Arch' στο "Arch Linux" προφέρεται ως /ɑːrtʃ/ όπως στην λέξη "archer"/bowman, ή "archnemesis" και όχι όπως στις λέξεις "ark" ή "archangel".

Arch Linux Archive

To Arch Linux Archive (a.k.a ALA) γνωστό παλαιότερα και ως Arch Linux Rollback Machine (a.k.a ARM) αποθηκεύει τα στιγμυότυπα των επίσημων αποθετηρίων, εικόνες ISO και bootstrap tarballs διαχρονικά.

AUR

Το Arch User Repository (AUR) είναι ένα αποθετήριο καθοδηγούμενο από την κοινότητα χρηστών του Arch. Περιέχει περιγραφές πακέτων (PKGBUILDs) που επιτρέπουν την μεταγλώττιση ενός πακέτου από τον πηγαίο κώδικα με το makepkg και μετά την εγκατάστασή του με τον pacman. Το AUR δημιουργήθηκε για να οργανώσει, να διαμοιράσει νέα πακέτα της κοινότητας και να επισπεύσει την εισαγωγή δημοφιλών πακέτων στο extra repository.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων πακέτων που εισάγονται στα επίσημα αποθετήρια ξεκινούν από το AUR. Στο AUR, οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν με τα δικά τους builds πακέτων (PKGBUILD και συναφή αρχεία). Η AUR κοινότητα δίνει δυνατότητα ψηφοφορίας υπέρ ή κατά πακέτων του AUR. Αν ένα πακέτο γίνει δημοφιλές, υπό την προϋπόθεση ότι έχει μία συμβατή άδεια και καλή τεχνική πακεταρίσματος, μπορεί να εισέλθει στο αποθετήριο extra (απευθείας προσβάσιμο από τον pacman ή στο ABS).

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Arch Linux User Community Repository εδώ.

bbs

Bulletin board system, αλλά στην περίπτωση του Arch είναι απλά ένα φόρουμ υποστήριξης που βρίσκεται εδώ.

core/[core]

Το αποθετήριο core περιέχει πακέτα απολύτως απαραίτητα για το σύστημα Arch Linux. Το core έχει τα πάντα που χρειάζονται για ένα σύστημα που λειτουργεί με command-line.

custom/user repository

Anyone can create a repository and put it online for other users. To create a repository, you need a set of packages and a pacman-compatible database file for your packages. Host your files online and everyone will be able to use your repository by adding it as a regular repository.

See Custom local repository.

Developer

Half-gods working to improve Arch for no financial gain. Developers are outranked only by our gods, Judd Vinet and Aaron Griffin, who in turn are outranked by tacos.

extra/[extra]

Arch's core package set is fairly streamlined, but we supplement this with a larger, more complete extra repository. This repository is constantly growing with the help of packages submitted from our strong community. This is where desktop environments, window managers and common programs are found.

initramfs/initrd

Δείτε mkinitcpio.

KISS

Το ακρωνύμιο του Keep It Simple, Stupid. H Απλότητα είναι μία κύρια αρχή, την οποία προσπαθεί να πετύχει το Arch Linux.

makepkg

makepkg will build packages for you. makepkg will read the metadata required from a PKGBUILD file. All it needs is a build-capable Linux platform, curl, and some build scripts. The advantage to a script-based build is that you only really do the work once. Once you have the build script for a package, you just need to run makepkg and it will do the rest: download and validate source files, check dependencies, configure the build time settings, build the package, install the package into a temporary root, make customization, generate meta-info, and package the whole thing up for pacman to use.

namcap

Το namcap είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα ανάλυσης πακέτων που αναζητεί προβλήματα σε πακέτα του Arch Linux ή σε αρχεία PKGBUILD. Μπορεί να εφαρμόσει κανόνες στην λίστα αρχείων, στα αρχεία καθαυτά ή στα επιμέρους PKGBUILDs.

Οι κανόνες επιστρέφουν λίστα μηνυμάτων. Το κάθε μήνυμα μπορεί να έχει έναν από τους ακόλουθους τύπους: σφάλμα, προειδοποίηση ή πληροφορία (θεωρήστε τα σαν σημειώσεις ή σχόλια). Τα σφάλματα (αναπαρίστανται ως 'E:') είναι τα πράγματα εκείνα τα οποία το namcap είναι βέβαιο ότι είναι λάθος και πρέπει να διορθωθούν. Οι προειδοποίησεις (αναπαρίστανται ως 'W:') είναι πράγματα που το namcap θεωρεί ότι πρέπει να τροποποιηθούν, αλλά αν γνωρίζετε τι κάνετε μπορείτε να τα παραβλέψετε. Οι πληροφορίες (αναπαρίστανται ως 'I:') εμφανίζονται μόνο όταν χρησιμοποιείτε το επιχείρημα info. Τα μηνύματα πληροφοριών δίνουν στοιχεία που μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν χρειάζονται αλλαγή.

package

Δείτε pacman#Installing packages.

Note: Διαφορετικές διανομές GNU/Linux χρησιμοποιούν διαφορετικά πακέτα και διαχειριστές πακέτων, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον pacman για την εγκατάσταση ενός πακέτου Debian στο Arch.

Package maintainer

Ο ρόλος ενός συντηρητή πακέτων είναι η ενημέρωση πακέτων με τις νέες τους εκδόσεις, όταν αυτές γίνονται διαθέσιμες upstream, η διευθέτηση ερωτήσεων υποστήριξης και η επίλυση bugs που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα πακέτα. Ο όρος ισχύει για:

Ο συντηρητής ενός πακέτου είναι το άτομο υπεύθυνο για το πακέτο. Οι προηγούμενοι συντηρητές πρέπει να απαριθμούνται ως συνεισφέροντες στο PKGBUILD μαζί με όλους όσους έχουν συνεισφέρει στο πακέτο.

pacman

Δείτε pacman.

PKGBUILD

Τα PKGBUILDs είναι μικρά scripts που χρησιμοποιούνται στο χτίσιμο των πακέτων του Arch Linux. Δείτε την ενότητα Creating packages για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αποθετήριο (repo)

Ένα αποθετήριο έχει ήδη μεταγλωτισμένα πακέτα από ένα ή (συνήθως) περισσότερα PKGBUILDs. Τα Official repositories διαχωρίζονται σε διαφορετικά τμήματα για ευκολία συντήρησης. Ο Pacman χρησιμοποιεί αυτά τα αποθετήρια για αναζήτηση πακέτων και εγκατάστασή τους. Ένα αποθετήριο μπορεί να είναι τοπικό (π.χ στον υπολογιστή σας) ή απομακρυσμένο (π.χ τα πακέτα λαμβάνονται πριν εγκατασταθούν).

RTFM

RTFM είναι τα αρχικά του "Read The Friendly Manual". Αυτό το απλό μήνυμα είναι η απάνηση σε πολλούς νέους χρήστες του Linux/Arch που ρωτούν για τις λειτουργίες ενός προγράμματος όταν αυτές είναι σαφώς ορισμένες στο εγχειρίδιο αυτού.

Αυτό το ακρωνύμιο είναι μια συμβουλή και όχι προσβολή. Χρησιμοποιείται συχνά όταν ένας χρήστης αποτυγχάνει να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια εύρεσης λύσης στο πρόβλημα μόνος του. Αν κάποιος σας το πει, δεν προσπαθεί να σας προσβάλει. Απλά αισθάνεται απογοητευμένος με την έλλειψη προσπάθειας.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε το εγχειρίδιο. Για το διάβασμα μιας σελίδας του εγχειριδίου ενός προγράμματος με το όνομα PROGRAM-NAME, πληκτρολογήστε την εξής εντολή στο τερματικό: man PROGRAM-NAME.

Αν δεν βρίσκετε την απάντηση της ερώτησης σας στο εγχειρίδιο του προγράμματος, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι εύρεσης της απάντησης. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση:

Αποθετήρια testing

Υπάρχουν αποθετήρια όπου μείζονα πακέτα/ενημερώσεις διατηρούνται πριν την έκδοσή τους στα κύρια αποθετήρια, έτσι ώστε να ελεγχθούν για bugs και να βρεθούν προβλήματα ενημερώσεων. Είναι απενεργοποιημένα ως προεπιλογή, αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν στο /etc/pacman.conf.

The Arch Way

Ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να αναφερθεί στις κύριες αρχές του Arch Linux.

Εμπιστευμένος Χρήστης, Trusted User (TU)

Δείτε #Package maintainer.

wiki

Το wiki είναι ένα μέρος εύρεσης τεκμηρίωσης σχετικά με το Arch Linux. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στην τεκμηρίωση.