Difference between revisions of "Arch Linux (Dansk)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m
(rm temporary i18n template)
(9 intermediate revisions by 6 users not shown)
Line 1: Line 1:
[[Category:About Arch (English)]]
+
[[Category:Dansk]]
[[Category:General (English)]]
+
[[bg:Arch Linux]]
{{i18n_links_start}}
+
[[cs:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Deutsch|ArchLinux (Deutsch)}}
+
[[de:Über Arch Linux]]
{{i18n_entry|English|ArchLinux}}
+
[[el:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Español|ArchLinux (Español)}}
+
[[en:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Finnish|ArchLinux (Suomi)}}
+
[[es:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Français|ArchLinux (Français)}}
+
[[fr:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Italiano|ArchLinux (Italiano)}}
+
[[he:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Nederlands|ArchLinux (Nederlands)}}
+
[[hr:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Polski|ArchLinux (Polski)}}
+
[[hu:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Português do Brasil|ArchLinux_(Portugues_do_Brasil)}}
+
[[id:Arch Linux]]
{{i18n_entry|繁體中文|ArchLinux (繁體中文)}}
+
[[it:Arch Linux]]
{{i18n_entry|简体中文|ArchLinux (简体中文)}}
+
[[ja:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Українська|ArchLinux (Українська)}}
+
[[ko:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Русский|ArchLinux (Русский)}}
+
[[lt:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Slovensky|ArchLinux_(Slovensky)}}
+
[[nl:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Česky|ArchLinux_(Česky)}}
+
[[pl:Arch Linux]]
{{i18n_entry|עברית|ArchLinux (עברית)}}
+
[[pt:Arch Linux]]
{{i18n_entry|ไทย|ArchLinux (ไทย)}}
+
[[ro:Arch Linux]]
{{i18n_entry|Magyar|ArchLinux (Magyar)}}
+
[[ru:Arch Linux]]
{{i18n_links_end}}
+
[[sk:Arch Linux]]
 
+
[[sr:Arch Linux]]
 +
[[th:Arch Linux]]
 +
[[tr:Arch_Linux]]
 +
[[uk:Arch Linux]]
 +
[[zh-CN:Arch Linux]]
 +
[[zh-TW:Arch Linux]]
 
== Hvad er Arch Linux? ==
 
== Hvad er Arch Linux? ==
Arch Linux er en uafhængig i686-optimiseret fællesskabs-distribution til de lidt mere erfarne Linux-brugere. I starten var det baseret på idéer fra CRUX - en fremragende distribution udviklet af Per Lidén
+
Arch Linux er en uafhængig i686/x86_64 fællesskabs-distribution, baseret på en rullende-udgivelses model, og målrettet til de lidt mere erfarne GNU/Linux-brugere. Udviklingen fokuserer på en balance mellem minimalisme, elegance, kode-korrekthed og modernitet. I starten var det baseret på idéer fra CRUX - en fremragende distribution udviklet af Per Lidén.
  
 
== Fordele ==
 
== Fordele ==
Arch Linux er hurtig, letvægt, fleksibel og enkel. Disse er ikke blot smarte modeord - de er alle sande. Arch Linux er optimiseret til ISA-i686, så du får mere ud af dine CPU-cyklusser. Det er letvægt i sammenligning med f.eks. Redhat, og dets enkle design gør det nemt at udvide og tilpasse til et hvilket som helst system, du bygger.
+
Arch Linux giver dig et minimalt miljø efter installation (ingen grafisk brugerflade), optimeret til i686/x86_64 arkitekturerne. Arch Linux er letvægt, fleksibel og enkel, og fokuserer på at være meget UNIX-agtig. Systemets designfilosofi og implementationen gør det yderst let at udvide og forme til det system du bygger, fra en minimalistisk konsolmaskine til det største og flotteste skrivebordsmiljø tilgængeligt. Rettere end at skulle rive unødige pakker ud, tilbyder Arch brugeren mulighed for, at opbygge sit system fra et minimalt fundament uden at nogle valg er truffet i forvejen. Det er ''brugeren'' som bestemmer hvad Arch Linux skal være.
  
 
== Unik pakkehåndtering ==
 
== Unik pakkehåndtering ==
Arch Linux er bakket op af et 'let at bruge' binært pakkesystem - [[pacman]] - der tillader dig at opgradere hele dit system med én kommando. Arch Linux benytter også et 'ports'-lignende pakkesystem ([[ABS - The Arch Build System|Arch Build System]]) for at gøre det nemmere at bygge pakker, som også kan synkroniseres med én kommando. Du kan endda genopbygge hele dit system med én kommando. Alt er gjort ganske enkelt og gennemskueligt.
+
Arch Linux er bakket op af et ''let at bruge'' binært pakkesystem ([[pacman]]) der tillader dig at opgradere hele dit system med én kommando. Pacman er kodet i '''C''' og designet fra bunden til at være letvægt, simpelt og hurtigt. Arch Linux benytter også et ''ports''-lignende pakkesystem ([[Arch Build System]]) for at gøre det nemmere at bygge pakker, som også kan synkroniseres med én kommando. Du kan endda genopbygge hele dit system med én kommando. Alt er gjort ganske enkelt og gennemskueligt. Den rullende udgivelsesmodel tillader en engangsinstallation og derefter løbende opgraderinger, uden nogensinde at skulle geninstallere eller udføre større systemopdateringer fra én version til den næste.
 +
 
 +
== Modernitet ==
 +
Arch Linux går efter at vedligeholde den seneste version af dets software, baseret på et rullende udgivelsessystem. Vi understøtter nu et strømlinet ''core'' pakkesæt til de minimale i686 og x86_64 grundsystemer, tusinder af yderligere, højkvalitets binære pakker mellem både udvikler- og brugervedligeholdte pakkelagre, og mange tusinder PKGBUILD scripts til at bygge og pakke fra kildekode. Arch tilbyder urettet softwaret; pakker er tilbudt direkte fra ''upstream'' kilder, dvs. fra udvikleren selv, som udvikleren oprindeligt havde intention om at det skulle distribueres. Rettelse sker udelukkende i ekstremt sjældne tilfælde, for at forhindre svær ødelæggelse ved versionsforskelle som kan forekomme i den rullende udgivelsesmodel. Arch indarbejder mange af de nyere funktioner som er tilgængelige for brugere af GNU/Linux, inklusiv moderne filsystemer (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS, Btrfs), LVM2,EVMS, software RAID, udev understøttelse og initcpio, udover de nyeste tilgængelige kerner.
  
== Kun det bedste ==
+
== Enkelthed ==
Arch Linux stræber efter at opretholde den seneste stabile version af dets software. Vi vedligeholder et rimeligt strømlinet kernepakkesæt med en voksende samling af ekstra pakker, lavet af brugere og udviklere.
+
[[The Arch Way (Dansk)|Arch-metoden]] er en filosofi målrettet at holde det enkelt. Arch Linux basissystemet er ganske enkelt det minimale, dog funktionelle GNU/Linux-miljø; linuxkernen, GNU værktøjskæden, og en håndfuld valgfri kommandolinjeværktøjer som '''links''' og '''Vi'''.
 +
Dette rene og simple startpunkt skaber grundlaget for at udvide med hvad brugeren har behov for.
  
== Nøgleordet er 'enkelthed' ==
+
Arch's simple ''init'' system er inspireret af *BSD metoden at indarbejde en enkelt konfigurationsfil, i stedet for en indviklet mappestruktur med mange ''symlinks'' for hvert kørselsniveau.
Med formålet at være enkelt og letvægts har jeg udeladt de relativt nytteløse dele af et Linux-system - ting som /usr/doc og info-sider. Min erfaring siger, at disse sjældent bruges, og den tilsvarende information kan findes på internettet, hvis det skulle være nødvendigt. Man-sider hele vejen.
 
  
== Moderne værktøjer ==
+
Systemkonfiguration udføres ved at rette simple tekstfiler.
Arch Linux stræber også efter at bruge mange af de nye egenskaber og faciliteter, der er tilgængelige for Linux-brugere. Dette inkluderer moderne filsystemer (ext2/3, ReiserFS, XFS, JSF og mange flere), LVM2/EVMS, software-RAID, udev-understøttelse o.lign. Arch Linux 0.7 (Wombat) og senere benytter som standard Linux-kerne 2.6.
 
  
 
== Mere læsestof ==
 
== Mere læsestof ==
Arch Linux's hjemmeside http://www.archlinux.org/ hvor du også kan finde link til brugerforum, officiel dokumentation og alt andet, der er Arch.<br>
+
Arch Linux's hjemmeside http://www.archlinux.org/ hvor du også kan finde link til brugerforum, officiel dokumentation og alt andet, der er Arch. Læs også om [[The Arch Way (Dansk)|Arch-metoden]] for at få lidt mere insigt.
Læs også [[The Arch Way (Dansk)|om Arch-metoden]] for at få lidt mere insigt.
 
  
 
== I Danmark ==
 
== I Danmark ==
Arch Linux har en dansk hjemmeside - http://www.archlinux.dk/ <br>Dansk Arch Linux forum - http://forum.archlinux.dk/index.php
+
; Arch Linux har en dansk hjemmeside: http://www.archlinux.dk/  
 +
; Dansk Arch Linux forum: http://forum.archlinux.dk/index.php  
 +
; IRC kanal for archlinux.dk: irc://irc.freenode.net/archlinux.dk

Revision as of 07:57, 20 June 2012

zh-CN:Arch Linux zh-TW:Arch Linux

Hvad er Arch Linux?

Arch Linux er en uafhængig i686/x86_64 fællesskabs-distribution, baseret på en rullende-udgivelses model, og målrettet til de lidt mere erfarne GNU/Linux-brugere. Udviklingen fokuserer på en balance mellem minimalisme, elegance, kode-korrekthed og modernitet. I starten var det baseret på idéer fra CRUX - en fremragende distribution udviklet af Per Lidén.

Fordele

Arch Linux giver dig et minimalt miljø efter installation (ingen grafisk brugerflade), optimeret til i686/x86_64 arkitekturerne. Arch Linux er letvægt, fleksibel og enkel, og fokuserer på at være meget UNIX-agtig. Systemets designfilosofi og implementationen gør det yderst let at udvide og forme til det system du bygger, fra en minimalistisk konsolmaskine til det største og flotteste skrivebordsmiljø tilgængeligt. Rettere end at skulle rive unødige pakker ud, tilbyder Arch brugeren mulighed for, at opbygge sit system fra et minimalt fundament uden at nogle valg er truffet i forvejen. Det er brugeren som bestemmer hvad Arch Linux skal være.

Unik pakkehåndtering

Arch Linux er bakket op af et let at bruge binært pakkesystem (pacman) der tillader dig at opgradere hele dit system med én kommando. Pacman er kodet i C og designet fra bunden til at være letvægt, simpelt og hurtigt. Arch Linux benytter også et ports-lignende pakkesystem (Arch Build System) for at gøre det nemmere at bygge pakker, som også kan synkroniseres med én kommando. Du kan endda genopbygge hele dit system med én kommando. Alt er gjort ganske enkelt og gennemskueligt. Den rullende udgivelsesmodel tillader en engangsinstallation og derefter løbende opgraderinger, uden nogensinde at skulle geninstallere eller udføre større systemopdateringer fra én version til den næste.

Modernitet

Arch Linux går efter at vedligeholde den seneste version af dets software, baseret på et rullende udgivelsessystem. Vi understøtter nu et strømlinet core pakkesæt til de minimale i686 og x86_64 grundsystemer, tusinder af yderligere, højkvalitets binære pakker mellem både udvikler- og brugervedligeholdte pakkelagre, og mange tusinder PKGBUILD scripts til at bygge og pakke fra kildekode. Arch tilbyder urettet softwaret; pakker er tilbudt direkte fra upstream kilder, dvs. fra udvikleren selv, som udvikleren oprindeligt havde intention om at det skulle distribueres. Rettelse sker udelukkende i ekstremt sjældne tilfælde, for at forhindre svær ødelæggelse ved versionsforskelle som kan forekomme i den rullende udgivelsesmodel. Arch indarbejder mange af de nyere funktioner som er tilgængelige for brugere af GNU/Linux, inklusiv moderne filsystemer (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS, Btrfs), LVM2,EVMS, software RAID, udev understøttelse og initcpio, udover de nyeste tilgængelige kerner.

Enkelthed

Arch-metoden er en filosofi målrettet at holde det enkelt. Arch Linux basissystemet er ganske enkelt det minimale, dog funktionelle GNU/Linux-miljø; linuxkernen, GNU værktøjskæden, og en håndfuld valgfri kommandolinjeværktøjer som links og Vi. Dette rene og simple startpunkt skaber grundlaget for at udvide med hvad brugeren har behov for.

Arch's simple init system er inspireret af *BSD metoden at indarbejde en enkelt konfigurationsfil, i stedet for en indviklet mappestruktur med mange symlinks for hvert kørselsniveau.

Systemkonfiguration udføres ved at rette simple tekstfiler.

Mere læsestof

Arch Linux's hjemmeside http://www.archlinux.org/ hvor du også kan finde link til brugerforum, officiel dokumentation og alt andet, der er Arch. Læs også om Arch-metoden for at få lidt mere insigt.

I Danmark

Arch Linux har en dansk hjemmeside
http://www.archlinux.dk/
Dansk Arch Linux forum
http://forum.archlinux.dk/index.php
IRC kanal for archlinux.dk
irc://irc.freenode.net/archlinux.dk