Arch Linux (Dansk)

From ArchWiki
Revision as of 21:16, 30 October 2008 by Louipc (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Template:Arch Linux i18n Links

Hvad er Arch Linux?

Arch Linux er en uafhængig i686-optimiseret fællesskabs-distribution til de lidt mere erfarne Linux-brugere. I starten var det baseret på idéer fra CRUX - en fremragende distribution udviklet af Per Lidén

Fordele

Arch Linux er hurtig, letvægt, fleksibel og enkel. Disse er ikke blot smarte modeord - de er alle sande. Arch Linux er optimiseret til ISA-i686, så du får mere ud af dine CPU-cyklusser. Det er letvægt i sammenligning med f.eks. Redhat, og dets enkle design gør det nemt at udvide og tilpasse til et hvilket som helst system, du bygger.

Unik pakkehåndtering

Arch Linux er bakket op af et 'let at bruge' binært pakkesystem - pacman - der tillader dig at opgradere hele dit system med én kommando. Arch Linux benytter også et 'ports'-lignende pakkesystem (Arch Build System) for at gøre det nemmere at bygge pakker, som også kan synkroniseres med én kommando. Du kan endda genopbygge hele dit system med én kommando. Alt er gjort ganske enkelt og gennemskueligt.

Kun det bedste

Arch Linux stræber efter at opretholde den seneste stabile version af dets software. Vi vedligeholder et rimeligt strømlinet kernepakkesæt med en voksende samling af ekstra pakker, lavet af brugere og udviklere.

Nøgleordet er 'enkelthed'

Med formålet at være enkelt og letvægts har jeg udeladt de relativt nytteløse dele af et Linux-system - ting som /usr/doc og info-sider. Min erfaring siger, at disse sjældent bruges, og den tilsvarende information kan findes på internettet, hvis det skulle være nødvendigt. Man-sider hele vejen.

Moderne værktøjer

Arch Linux stræber også efter at bruge mange af de nye egenskaber og faciliteter, der er tilgængelige for Linux-brugere. Dette inkluderer moderne filsystemer (ext2/3, ReiserFS, XFS, JSF og mange flere), LVM2/EVMS, software-RAID, udev-understøttelse o.lign. Arch Linux 0.7 (Wombat) og senere benytter som standard Linux-kerne 2.6.

Mere læsestof

Arch Linux's hjemmeside http://www.archlinux.org/ hvor du også kan finde link til brugerforum, officiel dokumentation og alt andet, der er Arch.
Læs også om Arch-metoden for at få lidt mere insigt.

I Danmark

Arch Linux har en dansk hjemmeside - http://www.archlinux.dk/
Dansk Arch Linux forum - http://forum.archlinux.dk/index.php
IRC kanal for Archlinux.dk - irc.freenode.net #archlinux.dk - irc://irc.freenode.net/archlinux.dk