Difference between revisions of "Arch Linux (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(rm temporary i18n template)
(some updates)
Line 27: Line 27:
 
[[zh-CN:Arch Linux]]
 
[[zh-CN:Arch Linux]]
 
[[zh-TW:Arch Linux]]
 
[[zh-TW:Arch Linux]]
== Mi az az Arch Linux? ==
+
Az Arch Linux egy függetlenül fejlesztett, [[Wikipedia:P6 (microarchitecture)|i686]]/[[Wikipedia:x86-64|x86-64]] architektúrára épülő általános célú GNU/Linux disztribúció, ami elég sokoldalú ahhoz, hogy alkalmas legyen bármilyen szerepre. A fejlesztés az egyszerűségre, minimalizmusra és kódhelyességre fókuszál. Az Arch egy minimális alaprendszerként települ, és a felhasználó állítja be, aki csak az egyéni céljaira szükséges vagy kívánatos dolgokat telepítve összeállítja a számára ideális környezetet. Nincsenek hivatalos GUI-val ellátott konfigurációs eszközök, és a legtöbb rendszerbeállítás a parancssorból vagy szövegszerkesztőből végrehajtható. Rolling-release modellen alapulva az Arch törekszik arra, hogy bleeding edge maradjon, és jellemzően a szoftverek legújabb verzióit kínálja.
  
Az Arch Linux egy független i686-ra optimalizált közösségi disztribúció közép- és haladó Linux felhasználóknak, eredetileg a CRUX-ból merítve ötleteket, amely egy nagy disztribúció, amit Per Lidén fejlesztett.
+
== Történet ==
 +
 
 +
:''Fő cikk: [[History of Arch Linux|Arch Linux története]]''
 +
 
 +
Az Arch Linuxot Judd Vinet kanadai programozó alapította. Az első kiadása, az Arch Linux 0.1, 2002. március 11-én jelent meg. Habár az Arch teljesen független, ihletet merít más disztribúciók egyszerűségéből, beleértve a [http://slackware.com Slackware-t], a [http://www.crux.nu CRUX-ot] és a [http://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution BSD-t]. 2007-ben Judd Vinet elhagyta a projektvezetői státuszt egyéb érdekeltségek miatt, és Aaron Griffin amerikai programozó vette át, aki folytatta a projekt vezetését napjainkig.
  
 
== Előnyök ==
 
== Előnyök ==

Revision as of 03:46, 2 November 2013

zh-CN:Arch Linux zh-TW:Arch Linux Az Arch Linux egy függetlenül fejlesztett, i686/x86-64 architektúrára épülő általános célú GNU/Linux disztribúció, ami elég sokoldalú ahhoz, hogy alkalmas legyen bármilyen szerepre. A fejlesztés az egyszerűségre, minimalizmusra és kódhelyességre fókuszál. Az Arch egy minimális alaprendszerként települ, és a felhasználó állítja be, aki csak az egyéni céljaira szükséges vagy kívánatos dolgokat telepítve összeállítja a számára ideális környezetet. Nincsenek hivatalos GUI-val ellátott konfigurációs eszközök, és a legtöbb rendszerbeállítás a parancssorból vagy szövegszerkesztőből végrehajtható. Rolling-release modellen alapulva az Arch törekszik arra, hogy bleeding edge maradjon, és jellemzően a szoftverek legújabb verzióit kínálja.

Történet

Fő cikk: Arch Linux története

Az Arch Linuxot Judd Vinet kanadai programozó alapította. Az első kiadása, az Arch Linux 0.1, 2002. március 11-én jelent meg. Habár az Arch teljesen független, ihletet merít más disztribúciók egyszerűségéből, beleértve a Slackware-t, a CRUX-ot és a BSD-t. 2007-ben Judd Vinet elhagyta a projektvezetői státuszt egyéb érdekeltségek miatt, és Aaron Griffin amerikai programozó vette át, aki folytatta a projekt vezetését napjainkig.

Előnyök

Az Arch gyors, könnyed, rugalmas és egyszerű. Ezek nem csak közhelyek - egytől-egyig igazak. Az Arch i686 ISA-ra van optimalizálva, így még többet kapsz a processzoridődért. Könnyed a RedHat-hoz és másokhoz képest, és az egyszerű kivitelezése leegyszerűsíti a bővítését vagy formálását olyan rendszerré, amilyet éppen építesz.

Egyedülálló Csomagkezelés

Az Arch-ot egy könnyen használható bináris csomagkezelőrendszer - pacman - támogatja, amely lehetővé teszi számodra az egész rendszer frissítését egy paranccsal. Az Arch egy ports-szerű csomagépítő rendszert (Arch Build System) is használ, hogy egyszerűvé tegye a csomagok készítését, amely szintén egy paranccsal szinkronizálható. Akár az egész rendszeredet újraépítheted egyetlen paraccsal. Minden elég egyszerűen és világosan történik.

Csak a Legjobbat

Az Arch Linux igyekszik a legújabb stabil verziójú szoftvereket karbantartani. Jelenleg egy meglehetősen áramvonalas core (mag) csomaggyűjteményt támogatunk az egyre növekvő számú extra csomagokkal együtt, amelyet a felhasználók és a fejlesztők készítettek.

Az Egyszerűség a Kulcs

Az egyszerűség és könnyedség célját szemem előtt tartva, kihagytam az aránylag hasztalan részeit egy Linux rendszernek, olyan dolgokat, mint a /usr/doc és az info oldalak. A személyes tapasztalatom alapján, ezeket ritkán használjuk, és az azonos információkat a neten is elérhetjük, ha szükség van rá. A man oldalaké a világ!

Modern Eszközök

Az Arch Linux szintén törekszik arra, hogy minél több új Linux felhasználók által elérhető lehetőséget használjon, beleértve a modern fájlrendszereket (Ext2/3, Reiser, XFS, JFS és sok más), LVM2/EVMS, szoftver RAID, udev támogatás, stb. Az Arch Linux 0.7 (Wombat) és fölötte a 2.6-os Linux kernelt használják alapértelmezetten.

További Olvasmányok

Az Arch weboldala a https://www.archlinux.org/ címen érhető el, ahol linkeket találhatsz a felhasználói fórumra, a hivatalos dokumentációra, és minden másra ami Arch. Elolvashatod az The Arch Way (Magyar) írást is, hogy még behatóbb pillantást vethess, ha esetleg itt elsiklottál volna fölötte.