Difference between revisions of "Arch Linux (Nederlands)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Nederlandstalig -> Nederlands)
m (added i18n template)
Line 1: Line 1:
 
[[Category:Nederlands]]
 
[[Category:Nederlands]]
{{Arch Linux i18n Links}}
+
{{i18n|Arch Linux}}
  
 
== Wat is Arch Linux? ==
 
== Wat is Arch Linux? ==

Revision as of 14:16, 13 January 2010

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Wat is Arch Linux?

Arch Linux is een onafhankelijke en voor i686-geoptimaliseerde distributie voor gevorderde gebruikers. Oorspronkelijk was Arch Linux gebaseerd op CRUX, een Linux distributie ontwikkeld door Per Lidén. De eerste versie van Arch (Versie 0.1, codenaam "Homer") werd uitgebracht op 11 maart, 2002.

Voordelen

Arch is snel, licht, flexibel en simpel. Dit zijn misschien populaire sleutelwoorden maar ze zijn wel allen waar. Arch is geoptimaliseerd voor de i686 architectuur, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de modernere processoren. Arch is licht vergeleken met Red Hat etc., en het simpele ontwerp maakt het makkelijk uit te breiden zoals de gebruiker het wil.

Uniek pakketten-beheer

Arch wordt ondersteund door een makkelijk te gebruiken binair pakkettensysteem - pacman. Pacman staat u toe het gehele systeem te upgraden met één commando. Arch gebruikt ook een op ports lijkend pakkettensysteem (Arch Build System) om makkelijk zelf pakketten te kunnen maken. Ook de (Arch Build System) kan bijgewerkt worden met één commando. Het is zelfs mogelijk het gehele systeem te herbouwen met één commando. Alles wordt hierdoor op een simpele en transparante manier uitgevoerd.

Alleen het beste

Arch Linux streeft ernaar om altijd de laatste (stabiele) versies van de software te hebben. Op dit moment hebben is er een gestroomlijnde hoofd pakkettenset met een groeiende collectie van extra pakketten die gemaakt worden door gebruikers en ontwikkelaars.

Simpelheid is de sleutel

Met als doel simpel en licht te zijn, zijn de relatief nutteloze delen van een Linux systeem weggelaten, dingen als /usr/doc en de info pagina's. Deze worden nauwelijks gebruikt en vergelijkbare informatie kan van het internet worden gehaald. Ook kunnen man-pages gebruikt worden.

Moderne hulpmiddelen

Arch Linux streeft er naar om Linux gebruikers de nieuwste stabiele software te laten gebruiken. Dit betekend, onder andere, moderne filesystems (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), software RAID, udev ondersteuning en de allerlaatste kernels.

Verder lezen

Arch' website is te vinden op http://www.archlinux.org. Hier kan men ook een forum, officiële documentatie en andere informatie over Arch gerelateerde onderwerpen vinden. Ook kan men The Arch Way lezen voor meer inzicht over de filosofie achter Arch Linux.