Arch Linux (Nederlands)

From ArchWiki
Revision as of 20:29, 17 October 2008 by ZZyXx (talk | contribs) (ArchLinux (Nederlands) moved to Arch Linux (Nederlands): actual name is Arch Linux)
Jump to: navigation, search

Template:I18n links start Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n links end

Wat is Arch Linux?

Arch Linux is een onafhankelijke i686-geoptimaliseerde distributie voor gevorderde gebruikers. Oorsponkelijk was Arch Linux geinspireerd op CRUX, een goede distributie ontwikkeld door Per Lidén.

Voordelen

Arch is snel, licht, flexibel en simpel. Het zijn niet echt populaire sleutelwoorden maar ze zijn wel alle waar. Arch is geoptimaliseerd voor i686, dus per CPU cycle wordt er meer gedaan. Arch is licht vergeleken met Red Hat etc., en het simpele ontwerp maakt het makkelijk uit te breiden naar wat voor systeem dan ook.

Uniek pakketten-beheer

Arch wordt nodesteund door een makkelijk te gebruiken binair pakkettensysteem - pacman. Pacman staat u toe het gehele systeem te upgraden met één commando. Arch gebruikt ook een op ports lijkend pakketsysteem (Arch Build System) om het makkelijk te maken om zelf pakketten te maken, ook deze kan bijgewerkt worden met één commando. Het is zelf mogelijk het gehele systeem te herbouwen met één commando. Alles gebeurt simpel en transparant.

Alleen het beste

Arch Linux streeft ernaar om altijd de laatste versies van de software te hebben. Op dit moment hebben we een gestroomlijnde hoofd pakkettenset met een groeiende collectie van extra pakketten die gemaakt worden door gebruikers en ontwikkelaars.

Simpelheid is de sleutel

Met als doel simpel en licht te zijn, zijn de relatief nutteloze delen van een Linux systeem weggelaten, zoals dingen als /usr/doc en de info pagina's. Deze worden nauwelijks gebruikt en vergelijkbare informatie kan van het internet worden gehaald. Ook kunnen manpages gebruikt worden.

Moderne hulpmiddelen

Arch Linux streeft er ook naar om Linux gebruikers de nieuwste functies te laten gebruiken, zoals Ext3/ReiserFS en udev ondersteuning. Arch Linux 0.7 (Wombat) gebruikt standaard de 2.6 Linux kernel en heeft ondersteuning voor XFS/JFS

Verder lezen

Arch' website is te vinden op http://www.archlinux.org, hier kan men ook een forum, officiële documentatie en alle andere dingen over Arch vinden. Ook kan men The Arch Way lezen voor meer inzicht.