Arch Linux (Suomi)

From ArchWiki
Revision as of 10:17, 29 October 2006 by Pretzel (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Template:I18n links start Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n links end

Mikä on Arch Linux?

Arch Linux on yhteisöpohjainen i686-optimoitu Linux-jakelu joka pohjautuu alunperin CRUX:ista saatuihin ideoihin, joka on Per Lidénin kehittämä hyvä jakelu.

Edut

Arch on nopea, kevyt, joustava ja yksinkertainen. Hienot ylistyssanat eivät kaikkia vakuuta, mutta ne ovat kaikki totta. Arch on optimoitu i686-prosessoreille, joten prosessoritehoista saa enemmän irti. Se on kevytrakenteinen verrattuna esimerkiksi RedHat:iin ja sen yksinkertainen toteutus mahdollistaa helpon laajennettavuuden ja siitä voi muokata minkälaisen järjestelmän vain haluaa..

Ainutlaatuinen pakettienhallinta

Tämän mahdollistaa helppokäyttöinen binääri-pakettien hallintajärjestelmä - pacman, jonka avulla koko järjestelmän voi päivittää yhdellä komennolla. Arch käyttää myös ports:in tapaista pakettien kääntämisjärjestelmää (Arch Build System), joka helpottaa pakettien kääntämistä ja jonka voi myös synkronoida yhdellä komennolla. Lisäksi koko järjestelmän voi kääntää uudelleen yhdellä komennolla. Kaikki toiminnot ovat kohtalaisen yksinkertaisia ja huomaamattomia.

Vain parasta

Arch Linux ahertaa ylläpitääkseen uusimpia vakaita versioita ohjelmistoistaan. Tällä hetkellä tuemme virtaviivaista ydinpakettisettiä jonka lisänä on kasvava kokoelma ekstra-paketteja joita ovat tehneet käyttäjät ja AL:n kehittäjät.

Avainsana: Yksinkertaisuus

Archin päämääränä on olla yksinkertainen ja kevyt, joten jokseenkin turhat Linux-järjestelmän osat, kuten /usr/doc ja info-sivut, on jätetty pois. Omasta kokemuksestani edellä mainittuja osia käytetään harvoin ja vastaavan tiedon voi tarvittaessa hakea netistä; Man-sivut ja muut...

Nykyaikaiset työkalut

Arch Linux pyrkii myös käyttämään joitakin uusia ominaisuuksia, jotka ovat mahdollisia Linux-käyttäjille, kuten hotplug- ja udev-tuki. Arch Linux 0.7.1 (Noodle) käyttää Linux-ytimen versiota 2.6 ja udev:iä oletuksena ja se tukee XFS/JFS, RAID/LVM sekä salakirjoitettuja tiedostojärjestelmiä.

Lisää lukemista

Archin kotisivu on osoitteessa http://www.archlinux.org/, mistä löydät mm. käyttäjäfoorumin, virallista dokumentaatiota ja kaikkea muuta Arch Linuxiin liittyvää. Voit myös lukea [The Arch Way]] oivaltaaksesi ideologisen puolen.