Difference between revisions of "Beginners' Guide/Post-Installation (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search
(Csomagtárolók (repositories))
(outdated translation, redirect to Installation guide (Magyar))
 
(71 intermediate revisions by 6 users not shown)
Line 1: Line 1:
<noinclude>
+
#REDIRECT: [[Installation guide (Magyar)]]
{{i18n|Beginners' Guide/Post-Installation}}
 
{{Tip|Ez az oldal a teljes Beginners' Guide (Magyar) útmutató egyik részoldala. Ha az útmutatót teljes egészében akarod olvasni, akkor '''[[Beginners' Guide (Magyar)|kattints ide]]'''.}}
 
</noinclude>
 
{{translateme| Az útmutató ezen része befejezetlen és fordításra vár!! }}
 
 
 
==Telepítés után==
 
 
 
----
 
 
 
<noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>
 
 
 
 
 
== GRATULÁLUNK! ==
 
 
 
 
 
 
 
Üdvözlünk a te új Arch Linux rendszereden!
 
Ez a rész be fog mutatni különböző telepítés utáni teendőket mint például, hogy hogyan frissítsd az új rendszert, és hogyan hozz létre mezei, nem rendszergazda felhasználót.
 
 
 
Az új Arch Linux alap rendszer mostmár funkcionális GNU/Linux környezet és kész a testreszabásra. Innen, felépítheted ezt az elegáns alapvető ezközkészletet, illetve amit szeretnél, vagy szükséges a rendszeredhez.
 
 
 
Jelentkezz be root felhasználóként. Be fogjuk állítani a pacman-t és frissítjük a rendszert root felhasználóként.
 
 
 
Megjegyzés: A virtuális konzolok elérhetőek 1-től 6-ig. Ezek között válthatsz az <ALT>+F1...F6 billentyűkombinációval.
 
 
 
 
 
== Friss hírek! ==
 
 
 
 
 
Jó ötlet elolvasni mindíg a friss híreket, az egyes telepítési tippeket és munka-megkerülést.
 
Példának okáért 16 áprilistől, a következő két tételt szükséges elolvasni:
 
 
 
http://www.archlinux.org/news/initscripts-update-manual-intervention-required/ http://www.archlinux.org/news/filesystem-upgrade-manual-intervention-required/
 
 
 
Szükséged lessz ideiglenesen szerkeszteni a /etc/pacman.cond fájlt és beállítani a SigLevel-t 'Never'-re., ez ki fogja kapcsolni az aláírás ellenőrzését a csomagokban, és figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetéseket a pacman frissítésnél...
 
 
 
Egy tipp: Ne pánikolj! Ha nem vagy otthon a key-készítésben, akkor várható a véletlenszerű key készítés entrópiája. Hogy ezt véghezvidd, nyomj véletlenszerű billentyűket a billentyűzeteden amíg a key létrejön.  Ezt következőleg akkor kell megtenned mikor megjelenik, hogy a terminalod kéri.
 
 
 
pacman-key --init
 
pacman -S filesystem --force
 
rm /etc/profile.d/locale.sh
 
pacman -Syu
 
 
 
 
 
 
 
A rendszertelepítés elkészülte után, elolvashatod a [[Pacman-key]] -ről szóló cikket, hogy hogyan engedélyezd az ellenörző aláírásokat a csomagokban.
 
 
 
== A Hálózat Beállítása (ha szükséges)==
 
 
 
 
 
 
 
Ha helyesen beállítottad a rendszert, akkor kell működjön a hálózatod. Próbáld ping-elni a példa.com ot hogy ellenőrizd:
 
 
 
 
 
$ ping -c 3 példa.com
 
 
 
PING példa.com (192.0.43.10) 56(84) bytes of data.
 
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=1 ttl=248 time=25.6 ms
 
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=2 ttl=248 time=22.9 ms
 
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=3 ttl=248 time=23.6 ms
 
 
 
--- példa.com ping statistics ---
 
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
 
rtt min/avg/max/mdev = 22.912/24.062/25.632/1.156 ms
 
 
 
Ha sikeresen létrehoztad a hálózati kapcsolatot, folyasd a [[Update, Sync, and Upgrade the system with pacman]]. 
 
 
 
Hogyha mindhárom ping kísérlet "unknown host"error kimenetet ad, akkor a hálózatod nincs megfelelően beállítva. A hibaelhárítás a következő fájlok helyes beállításának ellenőrzésével lehetséges:
 
 
 
/etc/rc.conf  - Ellenőrizd az esetleges elírásokat és hibákat a HOSTNAME  és a NETWORKING részben.
 
/etc/hosts  - Ellenőrizd a formátum hibákat és elírásokat.
 
/etc/resolv.conf - Ezt csak akkor ellenőrizd ha statikus IP-címet használsz. Ha DHCP van használatban ez a fájl dinamikusan lessz létrehozva és törölve alapértelmezetten.
 
Tipp: Haladó használati utasításokat a hálózat beállításához a [[Network]] cikkben találhatsz.
 
 
 
== Vezetékes hálózat ==
 
 
 
Ellenőrizd az  Ethernet-et a következő paranccsalÉ
 
 
 
$ ip addr
 
 
 
Minden hálózati interfész ki lessz listázva. Láthatsz egy bejegyzést az eth0, vagy esetleg eth1-nek. Ezek a példák eth0-t fognak használni.
 
 
 
'''Statikus IP'''
 
 
 
Ha szükséges, beállíthatsz egy új statikus IP-címet a következő paranccsal:
 
 
 
# ip addr add <ip>/<netmask> dev <interfész>
 
 
 
Az alapértelmezett átjárót a követlező paranccsal állíthatjuk át:
 
 
 
# ip route add default via <ip>
 
 
 
Ellenőrizd, hogy a {{ic|/etc/resolv.conf}} tartalmazza a DNS szervered, és ha nem add hozzá. Ellenőrizheted a hálozatot ismét a {{ic|ping -c 3 www.google.com}} paranccsal. Ha ez működik  állítsd be a {{ic|/etc/rc.conf}}-ot fent leírtak szerint statikus IP-címhez.
 
 
 
Ha DHCP szerver/router-ed van a hálózatban próbáld a következő parancsot
 
 
 
 
 
{{ic| # dhcpcd eth}}
 
 
 
Ha ez működik, állítsd be a {{ic|/etc/rc.conf}}-ot a fent leírtak szerint dinamikus IP-címhez.
 
 
 
 
=====Wirelles Hálózat=====
 
Kérlek nézd a [[<noinclude>Beginners' Guide/Installation</noinclude>#Setup_wireless_in_the_live_environment_(optional)|Wireless Quickstart For the Live Environment]] a részletekért a wireless hálózathoz való csatlakozáshoz. Habár már rég nem a telepítő rendszeren vagyunk, a parancsok hasonlóak az összes kapcsolodó wireless csomag telepítéséhez, a csomagválaszás közben. Emlékezz, a wireless ezközödnek szüksége lehet firmware-re a működése érdekében. Hibaelhárításért, nézd részletesen a [[Wireless Setup]] oltalt.
 
 
 
=====Proxy Szerver=====
 
Ha proxy szerver mögött vagy, nyisd meg  a {{ic|/etc/wgetrc}} fájlt és állítsd a http_proxy és ftp_proxy részt.
 
=====Analóg Modem, ISDN, és DSL (PPPoE)=====
 
Nézd a [[Internet Access]] cikket a részletes útmutatásért.
 
 
 
 
 
== Frissítés, szinkronizálás és disztribúciófrissítés a [[pacman]]-el ==
 
 
 
Most frissíteni fogjuk a rendszert a [[pacman]] segítségével. A [[pacman]] a '''pac'''kage '''man'''ager az Arch Linuxban. Ez kezeli az egész csomagot a rendszerben, ez teszi lehetővé a telepítést, eltávolítást, csomag visszaállítást (a gyorsítótáron keresztül), egyéni összeállított csomagkezelést, automatikus függőségek kezelését, távolis és helyi keresést, és még sok mást. A pacman-t most csomagok letöltésére távoli adattárolókból és feltelepítésére használjuk a saját rendszerünkre.
 
 
 
 
 
{{Megjegyzés|Hogyha netinstall lemezképpel telepítettünk, valamennyi, ha nem az egész, a csomagjainkból máris naprakész. Azonban még mindíg ajánlatos futtatni a frissítést.}}
 
 
 
 
 
====/etc/pacman.conf====
 
Az csomagtárolók kiválasztásához és a pacman opcióihoz nyissuk meg a {{ic|/etc/pacman.conf}}-ot.
 
 
 
Az csomagtárolók (repository) ebben a fájlban vannak felsorolva, ha aktiválni akarod a kívánt tárolót el kell távolítanod a # karaktert az eőtte található 'Include =' és '[repository]' sorokból.
 
 
 
{{Megjegyzés|<nowiki>Amikor kiválasztjuk az csomagtárolót, bizonyosodjunk meg hogy eltávolítottuk a # karaktert az adott tároló mindkét fejlécénél a [brackets] és ugyanúgy a 'Include =' soroknál. Elmúlasztása esetén az eredmény az lessz, hogy az adott tároló kimarad. Ez egy nagyon gyakori hiba.</nowiki>}}
 
 
 
=====Csomagtárolók (repositories)=====
 
 
 
Egy software repository az egy tárhely ahonnan a csomagok letölthetők és telepíthetők a számítógpre. Az Arch Linux csomagfenntartói és fejlesztői [[Package Maintainer|package maintainers]] (developers and [[Trusted Users]]) fenntartanak egy adott számú csomagtárolót amik tartalmaznak alapvető és népszerű szoftwereket,és könnyedén elérhetőek a [[pacman]]-számára. Ez a cikk körvonalazza ezeket a hivatalosam támogatott tárolókat. Nézd az [[Official Repositories]] cikket bővebb információkért.
 
 
 
Sok ember szeretne használni [core], [extra] and [community] csomagokat.. Ha 32-bites csomagokat szeretnél futtatni az Arch x86_64 rendszeren akkor aktiváld a [multilib] csomagtárolót, hozzáadva az alábbi sorokat a {{ic|/etc/pacman.conf}}-fájlhoz:
 
  [multilib]
 
  Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
 
 
 
=====AUR=====
 
The '''[[Arch User Repository]]''' (AUR) holds the [community] and [unsupported] branches. Unlike the other branches, [unsupported] contains no binary packages and cannot (by design) be accessed directly by pacman. This branch is a collection [[PKGBUILD]] bash scripts written by Arch users to build packages from source using the [[Arch Build System]].  Software in [unsupported] is generally not available in the other branches. When an [unsupported] package acquires enough popular votes, it may be moved to the [community] binary repository if one of the [[Trusted Users]] is willing to adopt and maintain it there.
 
 
 
{{Note|There are a number of pacman wrappers ('''[[AUR Helpers]]''') available that provide seamless access to the AUR.}}
 

Latest revision as of 18:00, 12 July 2016