Difference between revisions of "Beginners' Guide/Post-Installation (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search
Line 187: Line 187:
 
{{Megjegyzés|A scriptről amely automatizálja a processzt hogy beszerezze és telepítse  a {{ic|mirrorlist}} fájlt a  Pacman Mirrorlis Generátorból, olvass a [[Mirrors#Script to automate use of Pacman Mirrorlist Generator|Mirrors]] oldalon. }}
 
{{Megjegyzés|A scriptről amely automatizálja a processzt hogy beszerezze és telepítse  a {{ic|mirrorlist}} fájlt a  Pacman Mirrorlis Generátorból, olvass a [[Mirrors#Script to automate use of Pacman Mirrorlist Generator|Mirrors]] oldalon. }}
  
{{Megjegyzés|Néhány problémát jelentettek a [https://bbs.archlinux.org/ Arch Linux forums] oldalon tekintettel a hálózati probémákra amelyek megakadályozzák a pacman-t a csomagtárolók frissítésében/szinkronizálásában (lásd https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id#=68944) és https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id65728 oldalakat). Amikor natívan telepítjük az Arch-ot, ezek a problémák megoldódnak az alapértelmezett pacman fáljletöltő kicserélésével egy alternatív fáljletöltőre. (lásd [[Improve Pacman Performance]] a további információkért) Amikor az Arch-ot vendég operációs rendszerként telepítjük a [[VirtualBox]] -ba, ez a probléma megoldható használva a "Host interface" helyett a "NAT"-ot a gép beállításainál.}}
+
{{Megjegyzés|Néhány problémát jelentettek a [https://bbs.archlinux.org/ Arch Linux forums] oldalon tekintettel a hálózati probémákra amelyek megakadályozzák a pacman-t a csomagtárolók frissítésében/szinkronizálásában lásd https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=68944 és https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id65728 oldalakat). Amikor natívan telepítjük az Arch-ot, ezek a problémák megoldódnak az alapértelmezett pacman fáljletöltő kicserélésével egy alternatív fáljletöltőre. (lásd [[Improve Pacman Performance]] a további információkért) Amikor az Arch-ot vendég operációs rendszerként telepítjük a [[VirtualBox]] -ba, ez a probléma megoldható használva a "Host interface" helyett a "NAT"-ot a gép beállításainál.}}
  
 
====Get familiar with pacman====
 
====Get familiar with pacman====

Revision as of 10:38, 26 April 2012

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Tip: Ez az oldal a teljes Beginners' Guide (Magyar) útmutató egyik részoldala. Ha az útmutatót teljes egészében akarod olvasni, akkor kattints ide.

Tango-preferences-desktop-locale.pngThis article or section needs to be translated.Tango-preferences-desktop-locale.png

Notes: Az útmutató ezen része befejezetlen és fordításra vár!! (Discuss in Talk:Beginners' Guide/Post-Installation (Magyar)#)

Telepítés utánTemplate:Beginners' Guide navigation (Magyar)


GRATULÁLUNK!

Üdvözlünk a te új Arch Linux rendszereden! Ez a rész be fog mutatni különböző telepítés utáni teendőket mint például, hogy hogyan frissítsd az új rendszert, és hogyan hozz létre mezei, nem rendszergazda felhasználót.

Az új Arch Linux alap rendszer mostmár funkcionális GNU/Linux környezet és kész a testreszabásra. Innen, felépítheted ezt az elegáns alapvető ezközkészletet, illetve amit szeretnél, vagy szükséges a rendszeredhez.

Jelentkezz be root felhasználóként. Be fogjuk állítani a pacman-t és frissítjük a rendszert root felhasználóként.

Megjegyzés: A virtuális konzolok elérhetőek 1-től 6-ig. Ezek között válthatsz az <ALT>+F1...F6 billentyűkombinációval.


Friss hírek!

Jó ötlet elolvasni mindíg a friss híreket, az egyes telepítési tippeket és munka-megkerülést. 
Példának okáért 16 áprilistől, a következő két tételt szükséges elolvasni: 

http://www.archlinux.org/news/initscripts-update-manual-intervention-required/ http://www.archlinux.org/news/filesystem-upgrade-manual-intervention-required/

Szükséged lesz ideiglenesen szerkeszteni a /etc/pacman.cond fájlt és beállítani a SigLevel-t 'Never'-re., ez ki fogja kapcsolni az aláírás ellenőrzését a csomagokban, és figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetéseket a pacman frissítésnél...

Egy tipp: Ne pánikolj! Ha nem vagy otthon a key-készítésben, akkor várható a véletlenszerű key készítés entrópiája. Hogy ezt véghezvidd, nyomj véletlenszerű billentyűket a billentyűzeteden amíg a key létrejön. Ezt következőleg akkor kell megtenned mikor megjelenik, hogy a terminalod kéri.

pacman-key --init
pacman -S filesystem --force
rm /etc/profile.d/locale.sh
pacman -Syu


A rendszertelepítés elkészülte után, elolvashatod a Pacman-key -ről szóló cikket, hogy hogyan engedélyezd az ellenörző aláírásokat a csomagokban.

A Hálózat Beállítása (ha szükséges)

Ha helyesen beállítottad a rendszert, akkor kell működjön a hálózatod. Próbáld ping-elni a példa.com ot hogy ellenőrizd:


$ ping -c 3 példa.com 
PING példa.com (192.0.43.10) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=1 ttl=248 time=25.6 ms
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=2 ttl=248 time=22.9 ms
64 bytes from 43-10.any.icann.org (192.0.43.10): icmp_req=3 ttl=248 time=23.6 ms
--- példa.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
rtt min/avg/max/mdev = 22.912/24.062/25.632/1.156 ms

Ha sikeresen létrehoztad a hálózati kapcsolatot, folyasd a Update, Sync, and Upgrade the system with pacman.

Hogyha mindhárom ping kísérlet "unknown host"error kimenetet ad, akkor a hálózatod nincs megfelelően beállítva. A hibaelhárítás a következő fájlok helyes beállításának ellenőrzésével lehetséges:

/etc/rc.conf  - Ellenőrizd az esetleges elírásokat és hibákat a HOSTNAME  és a NETWORKING részben.
/etc/hosts  - Ellenőrizd a formátum hibákat és elírásokat.
/etc/resolv.conf - Ezt csak akkor ellenőrizd ha statikus IP-címet használsz. Ha DHCP van használatban ez a fájl dinamikusan lessz létrehozva és törölve alapértelmezetten.

Tipp: Haladó használati utasításokat a hálózat beállításához a Network cikkben találhatsz.

Vezetékes hálózat

Ellenőrizd az Ethernet-et a következő paranccsalÉ

$ ip addr

Minden hálózati interfész ki lessz listázva. Láthatsz egy bejegyzést az eth0, vagy esetleg eth1-nek. Ezek a példák eth0-t fognak használni.

Statikus IP

Ha szükséges, beállíthatsz egy új statikus IP-címet a következő paranccsal:

# ip addr add <ip>/<netmask> dev <interfész>
Az alapértelmezett átjárót a követlező paranccsal állíthatjuk át:
# ip route add default via <ip>

Ellenőrizd, hogy a /etc/resolv.conf tartalmazza a DNS szervered, és ha nem add hozzá. Ellenőrizheted a hálozatot ismét a ping -c 3 www.google.com paranccsal. Ha ez működik állítsd be a /etc/rc.conf-ot fent leírtak szerint statikus IP-címhez.

Ha DHCP szerver/router-ed van a hálózatban próbáld a következő parancsot


# dhcpcd eth

Ha ez működik, állítsd be a /etc/rc.conf-ot a fent leírtak szerint dinamikus IP-címhez.


Wirelles Hálózat

Kérlek nézd a Wireless Quickstart For the Live Environment a részletekért a wireless hálózathoz való csatlakozáshoz. Habár már rég nem a telepítő rendszeren vagyunk, a parancsok hasonlóak az összes kapcsolodó wireless csomag telepítéséhez, a csomagválaszás közben. Emlékezz, a wireless ezközödnek szüksége lehet firmware-re a működése érdekében. Hibaelhárításért, nézd részletesen a Wireless Setup oltalt.

Proxy Szerver

Ha proxy szerver mögött vagy, nyisd meg a /etc/wgetrc fájlt és állítsd a http_proxy és ftp_proxy részt.

Analóg Modem, ISDN, és DSL (PPPoE)

Nézd a Internet Access cikket a részletes útmutatásért.


Frissítés, szinkronizálás és disztribúciófrissítés a pacman-el

Most frissíteni fogjuk a rendszert a pacman segítségével. A pacman a package manager az Arch Linuxban. Ez kezeli az egész csomagot a rendszerben, ez teszi lehetővé a telepítést, eltávolítást, csomag visszaállítást (a gyorsítótáron keresztül), egyéni összeállított csomagkezelést, automatikus függőségek kezelését, távolis és helyi keresést, és még sok mást. A pacman-t most csomagok letöltésére távoli adattárolókból és feltelepítésére használjuk a saját rendszerünkre.


Megjegyzés: Hogyha netinstall lemezképpel telepítettünk, valamennyi, ha nem az egész, a csomagjainkból máris naprakész. Azonban még mindíg ajánlatos futtatni a frissítést.


/etc/pacman.conf

Az csomagtárolók kiválasztásához és a pacman opcióihoz nyissuk meg a /etc/pacman.conf-ot.

Az csomagtárolók (repository) ebben a fájlban vannak felsorolva, ha aktiválni akarod a kívánt tárolót el kell távolítanod a # karaktert az eőtte található 'Include =' és '[repository]' sorokból.

Megjegyzés: Amikor kiválasztjuk az csomagtárolót, bizonyosodjunk meg hogy eltávolítottuk a # karaktert az adott tároló mindkét fejlécénél a [brackets] és ugyanúgy a 'Include =' soroknál. Elmúlasztása esetén az eredmény az lessz, hogy az adott tároló kimarad. Ez egy nagyon gyakori hiba.
Csomagtárolók (repositories)

Egy software repository az egy tárhely ahonnan a csomagok letölthetők és telepíthetők a számítógpre. Az Arch Linux csomagfenntartói és fejlesztői package maintainers (developers and Trusted Users) fenntartanak egy adott számú csomagtárolót amik tartalmaznak alapvető és népszerű szoftwereket,és könnyedén elérhetőek a pacman-számára. Ez a cikk körvonalazza ezeket a hivatalosam támogatott tárolókat. Nézd az Official Repositories cikket bővebb információkért.

Sok ember szeretne használni [core], [extra] and [community] csomagokat.. Ha 32-bites csomagokat szeretnél futtatni az Arch x86_64 rendszeren akkor aktiváld a [multilib] csomagtárolót, hozzáadva az alábbi sorokat a /etc/pacman.conf-fájlhoz:

 [multilib]
 Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
AUR

Az Arch User Repository (AUR) függ a közösségtől,[community] és nem támogatott, [unsupported] ágazatoktól. Ellentétben a más ágazatoktól, a [unsupported] tartalmaz nem bináris csomagokat és nem érhető el közvetlenül a pacman-el. Ez az ágazat egy gyűjtemény, PKGBUILD shell script amit az Arch felhasználók írtak, hogy építsenek csomagokat a forrásokból az Arch Build System-et használva. A nem támogatott,[unsupported] szoftverek általánosan nem elérhetők más ágazatokban. Amikor egy nem támogatott csomag összegyűjt elég népszerüségi szavazatot, áthelyezhető a közösségi [community] bináris csomagtárolóra ha egy a megbízott felhasználó Trusted Users hajlandó adoptálni és fenntartani ott.

Megjegyzés: Van egy adott számú pacman wrapper (AUR Helpers) akik zökkenőmentes hozzáférést bíztosítanak az AUR-hoz.

/etc/pacman.d/mirrorlist

Meghatározza a pacman csomagtároló tűkroket és a prioritásokat.

Megjegyzés: Ha a telepítő médiumod régi, akkor a tűkörlistád (mirrorlist) elavult lehet, ami problémákhoz vezethet az Arch Linux frissítésénél pacman-el, (lásd a hibalistát bug report). Ezért fontos, hogy beszerezd a legfrissebb tűkörlistát (mirrorlist) erről a weboldalról the pacman mirror list generator page. Másold az újonnan létrehozott listát az /etc/pacman.d/mirrorlist fájlba a folytatáshoz.

Nyisd meg a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlt egy szövegszerkesztővel és távolítsd el a # karakert attól a szervertől amelyik legközelebb található hozzád. Ezt követően add ki a teljes csomaglista frissítéséhez a parancsot:

# pacman -Syy

.

Leütve két --refresh vagy -y kényszerítjük a pacman-t, hogy frissítse az egész csomaglistát, még akkor is ha azok naprakésznek minősülnek.

A pacman -Syy parancsot használni (mindíg mikor a tűkörlista változik), jó dolog, és segít elkerülni az esetleges fejfájást.

rankmirrors

Esetlegesen használhatsz rankmirrors-okat. A rankmirrors egy shell script ami segít észlelni azokat az aktívra állított tűkröket a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlban amelyek a legközelebb állnak a telepítő számítógéphez a telepítési idő alatt. A gyorsabb tűkrök nagymértékben tókéletesítik a pacman teljesítményét és a teljes Arch Linux tapasztalatot. Ez a script futtatható periódikusan, különosen ha a választott tűkör inkonzisztens teljesítményt nyújt. Nem árt megjegyezni, hogy a rankmirrors nem teszteli a teljesítményt. Azok az ezközök mint például a wget vagy rsync használhatóak hatékonyan tükrök tesztelésére miután az új /etc/pacman.d/mirrorlist fálj létrejött.

Használjuk a következő parancsot, hogy teljesen frissítsük az adatbázist, upgrade-elni és telepíteni curl

# pacman -Syyu curl
  • Ha ebben a lépésben hibát kapunk használjuk a nano /etc/pacman.d/mirrorlist parancsot és tegyük aktívvá (távolítsuk el a # karaktert) a hozzánk illő szervert.

cd a /etc/pacman.d/ könyvárhoz:

# cd /etc/pacman.d

Csinájunk mentést a már létező /etc/pacman.d/mirrorlist fájlból:

# cp mirrorlist mirrorlist.backup

Nyissuk meg a mirrorlist.backup-ot és tegyük aktivvá az összes tükröt a kontinensünkön illetve a földrajzi környezetünkhöz közel állókat, hogy teszteljük a rankmirrorr-al:

# nano mirrorlist.backup

Futtassuk újra a mirrorlis.backup fájlt a -n opcióval és irányítsuk a kimenetet az új /etc/pacman.d/mirrorlist fájlba:

# rankmirrors -n 6 mirrorlist.backup > mirrorlist


Megjegyzés: A -n 6 opció: rangsorolja a 6 legközelebbi tükört.

Kényszerítsük a packan-t, hogy frissítse az összes csomaglistát az új tűkörlistával:

# pacman -Syy


Tűkörellenörzés naprakész csomagokért

Mivel a rankmirrors nem veszi figyelembe, hogy a tükrök mennyire naprakészek, fontos megjegyeznünk, hogy egy vagy több tűkör a kiválasztottak közül elavult lehet. Az Arch Linux MirrorStatus jelentéseket ad külömböző szempontok szerint a tükrökről mint például a tükrök hálózati problémáiról, adatgyüjtés hibákról, az utolsó alkalomról amikor a tükör szinkronizálva lett, stb. Egyesek kérhetik, hogy manuálisan ellenőrizd a /etc/pacman.d/mirrorlist-et, biztosítva, hogy a fálj csak naprakész tükröket tartalmaz és a legfissebb csomagok prioritást élveznek.

Esetlegesen, a Mirrorlist Generator rangsorolhatja a tükröket automatikusan a hozzánk közel álló és naprakész szempontok szerint.

Megjegyzés: A scriptről amely automatizálja a processzt hogy beszerezze és telepítse a mirrorlist fájlt a Pacman Mirrorlis Generátorból, olvass a Mirrors oldalon.
Megjegyzés:
Template error: are you trying to use the = sign? Visit Help:Template#Escape template-breaking characters for workarounds.

Get familiar with pacman

pacman is the Arch user's best friend. It is highly recommended to study and learn how to use the pacman(8) tool. Try:

$ man pacman
Tip: If you find the lines of text to be too long and going all the way across your screen, you can export the $MANWIDTH environment variable and create a .profile file in your root's home folder for subsequent logins:
# export MANWIDTH=80

For more information, have a look at the pacman wiki entry at your own leisure, or check out the pacman rosetta entry for a comparison to other popular package managers.