Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preparation (Српски)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(wikify some external links, use https for archlinux.org)
(3 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
<noinclude>
 
<noinclude>
[[Category:Preuzimanje i instalacija Arch-a (Српски)]] [[Category:O Arch-u (Српски)]]
+
[[Category:Preuzimanje i instalacija Arch-a (Српски)]]
[[Category:Web sajt izvori]]
+
[[Category:O Arch-u (Српски)]]
{{i18n|Beginners' Guide/Preparation (Српски)}}
+
[[da:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[en:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[es:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[hr:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[hu:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[id:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[it:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[ko:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[pt:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[ru:Beginners' Guide/Preparation]]
 +
[[zh-CN:Beginners' Guide/Preparation]]
 
{{Tip|Ovo je deo Uputstva za pocetnike koji se sastoji iz vise strana. '''[[Beginners' Guide (Српски)|Kliknite ovde]]''' ako zelite da citate uputstvo u celosti.}}
 
{{Tip|Ovo je deo Uputstva za pocetnike koji se sastoji iz vise strana. '''[[Beginners' Guide (Српски)|Kliknite ovde]]''' ako zelite da citate uputstvo u celosti.}}
 
</noinclude>
 
</noinclude>
Line 11: Line 21:
 
===Preuzimanje najskorijeg instalacionog medija===
 
===Preuzimanje najskorijeg instalacionog medija===
  
[http://archlinux.org/download/ Ovde] mozete preuzeti Arch-ov oficijalni instalacioni medij. Najskorija verzija je 2011.08.19 i ovo uputstvo se odnosi na nju.
+
[https://archlinux.org/download/ Ovde] mozete preuzeti Arch-ov oficijalni instalacioni medij. Najskorija verzija je 2011.08.19 i ovo uputstvo se odnosi na nju.
  
 
* I '''Core''' i '''Netinstall''' slike pruzaju samo neophodne pakete za kreiranje '''osnovnog Arch Linux sistema'''. ''Imajte na umu da Osnovni sistem ne sadrzi GUI. Primarno se sastoji od GNU toolchain-a (kompajlera, asemblera, linkera, biblioteka, shell-a i pomocnih alata), Linux kernel-a, pacman-a (Arch-ov paket menadzer) i nekoliko dodatnih biblioteka i modula.''
 
* I '''Core''' i '''Netinstall''' slike pruzaju samo neophodne pakete za kreiranje '''osnovnog Arch Linux sistema'''. ''Imajte na umu da Osnovni sistem ne sadrzi GUI. Primarno se sastoji od GNU toolchain-a (kompajlera, asemblera, linkera, biblioteka, shell-a i pomocnih alata), Linux kernel-a, pacman-a (Arch-ov paket menadzer) i nekoliko dodatnih biblioteka i modula.''
Line 19: Line 29:
 
* Preuzmite i checksum txt fajlove zajedno sa izabranim ISO fajlom.
 
* Preuzmite i checksum txt fajlove zajedno sa izabranim ISO fajlom.
  
Dostupne su i beta slike koje se [http://releng.archlinux.org/isos/ ovde] mogu preuzeti. '''Ovo nisu oficijalna izdanja i nisu oficijalno podrzana.''' Treba ih koristiti samo ako oficijalne instalacione slike ne rade na vasem hardveru i verujete da ce novije slike imati odgovarajuce drajvere.
+
Dostupne su i beta slike koje se [https://releng.archlinux.org/isos/ ovde] mogu preuzeti. '''Ovo nisu oficijalna izdanja i nisu oficijalno podrzana.''' Treba ih koristiti samo ako oficijalne instalacione slike ne rade na vasem hardveru i verujete da ce novije slike imati odgovarajuce drajvere.
  
 
====Provera integriteta preuzetog fajla====
 
====Provera integriteta preuzetog fajla====
Line 57: Line 67:
 
{{bc|<nowiki># dd if=/dev/sd''x'' count=''broj_zapisa'' status=noxfer | md5sum</nowiki>}}
 
{{bc|<nowiki># dd if=/dev/sd''x'' count=''broj_zapisa'' status=noxfer | md5sum</nowiki>}}
  
Povratni md5sum bi trebalo da se poklopi sa [http://www.archlinux.org/iso/2011.08.19/md5sums.txt md5sum-om preuzete archlinux slike (2011.08.19)]; oba bi trebalo da se poklope sa md5sum-om slike kao sto je izlistano u md5sums fajlu na distribucionom sajtu za slike. Tipican slucaj ce izgledati ovako:
+
Povratni md5sum bi trebalo da se poklopi sa [https://www.archlinux.org/iso/2011.08.19/md5sums.txt md5sum-om preuzete archlinux slike (2011.08.19)]; oba bi trebalo da se poklope sa md5sum-om slike kao sto je izlistano u md5sums fajlu na distribucionom sajtu za slike. Tipican slucaj ce izgledati ovako:
  
 
Zapis .iso fajla na disk
 
Zapis .iso fajla na disk

Revision as of 03:57, 3 December 2012

zh-CN:Beginners' Guide/Preparation

Tip: Ovo je deo Uputstva za pocetnike koji se sastoji iz vise strana. Kliknite ovde ako zelite da citate uputstvo u celosti.

Priprema

Note: Ukoliko zelite da instalirate na drugu particiju iz vec postojece distribucije ili LiveCD-a, molim vas pogledajte ovaj wiki clanak za neophodne korake. Ovo moze biti korisno, pogotovo ako planirate da instalirate Arch na udaljeni nacin preko VNC-a ili SSH-a. Uputstvo koje sledi pretpostavlja instalaciju na konvencionalan nacin.

Preuzimanje najskorijeg instalacionog medija

Ovde mozete preuzeti Arch-ov oficijalni instalacioni medij. Najskorija verzija je 2011.08.19 i ovo uputstvo se odnosi na nju.

  • I Core i Netinstall slike pruzaju samo neophodne pakete za kreiranje osnovnog Arch Linux sistema. Imajte na umu da Osnovni sistem ne sadrzi GUI. Primarno se sastoji od GNU toolchain-a (kompajlera, asemblera, linkera, biblioteka, shell-a i pomocnih alata), Linux kernel-a, pacman-a (Arch-ov paket menadzer) i nekoliko dodatnih biblioteka i modula.
  • Core slike omogucavaju instalaciju sa CD-a i Interneta.
  • Netinstall slike su manje i ne sadrze pakete; ceo sistem se preuzima pre interneta.
  • Arch64 FAQ vam moze pomoci u izboru izmedju 32-bitne i 64-bitne verzije. Dual Architecture slika ima pakete za obe arhitekture i sa njom mozete da instalirate Arch na 32-bitne i 64-bitne kompjutere.
  • Preuzmite i checksum txt fajlove zajedno sa izabranim ISO fajlom.

Dostupne su i beta slike koje se ovde mogu preuzeti. Ovo nisu oficijalna izdanja i nisu oficijalno podrzana. Treba ih koristiti samo ako oficijalne instalacione slike ne rade na vasem hardveru i verujete da ce novije slike imati odgovarajuce drajvere.

Provera integriteta preuzetog fajla

cd do direktorijuma gde se nalaze preuzeti fajlovi, a zatim sha1sum:

$ sha1sum --check ime_checksum_fajla.txt

Trebalo bi da dobijete "OK". (Ignorisite ostale linije). U suprotnom preuzmite ponovo sve fajlove.

md5sum provera radi na isti nacin.

CD instaler

Narezite fajl .iso slike na CD ili DVD medij sa CD/DVD rezacem i softverom, a zatim nastavite sa Podizanje Arch Linux instalera.

Note: Kvalitet optickih uredjaja i CD medija varira u velikoj meri. Preporucuje se rezanje na manjim brzinama kako bi dobili pouzdane rezultate; Neki korisnici preporucuju brzine kao sto su 4x ili 2x. Ako imate problema sa CD-om, pokusajte da narezete na najmanjoj mogucoj brzini.

Flash memorijski uredjaj ili USB stik

Vidite Instalacija sa USB flash diska za detaljnija uputstva.

Ovaj metod radi za bilo koju vrstu flash medija sa koje vas BIOS moze da pokrene sistem, bilo da je to citac kartica ili USB port.

Znajte da ce svi podaci na prenosivom mediju biti nepovratno unisteni!

*nix metod
Warning: Budite pazljivi po pitanju toga gde saljete ISO sliku, jer dd ce poslusno pisati na bilo koju metu na koju ga usmerite, cak i ako je to vas hard disk (a to moze uzrokovati gubitak podataka i/ili korumpirani fajl sistem).

Ubacite prazan ili potrosivi flash uredjaj, odredite mu adresu, a zatim napisite .iso na uredjaj sa dd programom:

# dd if=archlinux-2011.08.19-''{core|netinstall}''-''{i686|x86_64|dual}''.iso of=/dev/sd''x''

gde je if= staza do .iso fajla, a of= je flash uredjaj. Upotrebite /dev/sdx, a ne /dev/sdx1. Trebace vam flash uredjaj koji je dovoljno velik da smesti sliku.

Da potvrdite da je slika uspesno zapisana na flash uredjaj, zabelezite broj zapisa (blokova) koji su zapisani u i iscitani iz (read in, written out), a zatim izvrsite sledecu proveru:

# dd if=/dev/sd''x'' count=''broj_zapisa'' status=noxfer | md5sum

Povratni md5sum bi trebalo da se poklopi sa md5sum-om preuzete archlinux slike (2011.08.19); oba bi trebalo da se poklope sa md5sum-om slike kao sto je izlistano u md5sums fajlu na distribucionom sajtu za slike. Tipican slucaj ce izgledati ovako:

Zapis .iso fajla na disk

# dd if=archlinux-2011.08.19-core-i686.iso of=/dev/sdc
 744973+0 records in
 744973+0 records out
 381426176 bytes (381 MB) copied, 106.611 s, 3.6 MB/s

Provera integriteta:

# dd if=/dev/sdc count=744973 status=noxfer | md5sum
 4850d533ddd343b80507543536258229  -
 744973+0 records in
 744973+0 records out

Nastavite sa Podizanje Arch Linux instalera

Microsoft Windows metod

Ovde preuzmite program za rezanje slika. Prikljucite flash medij. Startujte program za rezanje slika i izaberite sliku (ovaj program prihvata samo *.img fajlove, pa cete morati da stavite "*.iso" u dijalogu za otvaranje fajla da bi izabrali Arch snimak). Izaberite slovo diska koje se odnosi na flash uredjaj. Kliknite "Write".

Postoje i drugi nacini za pisanje butabilnih ISO slika na USB uredjaje. Ako imate problem da se USB uredjaj iskljucuje, probajte drugi USB port i/ili kabl.

Nastavite sa Podizanje Arch Linux instalera.

Instalacija preko mreze

Umesto nasnimavanja boot medija na disk ili USB uredjaja, postoji mogucnost podizanja .iso slike preko mreze. Ovo funkcionise ako vec imate podeseni server. Vidite ovaj clanak za vise informacija, a zatim nastavite sa Podizanje Arch Linux instalera.

Instalacija na virtualnu masinu

Instalacija na virtualnu masinu je odlican nacin za upoznavanje sa Arch Linux-om i njegovom instalacionom procedurom bez napustanja vaseg sadasnjeg operativnog sistema i reparticionisanja hard diska. Ova opcija pruza i mogucnost otvaranja Uputstva za pocetnike u internet pretrazivacu tokom instalacije. Pojedini korisnici koriste nezavisni Arch Linux sistem na virtualnoj masini za svrhu testiranja.

Primeri softvera za virtualizaciju su VirtualBox, VMware, QEMU, Xen, Varch, Parallels.

Tacna procedura pripreme virtualne masine zavisi od softvera, ali generalno se sastoji od sledecih koraka:

  1. Pravljenje virtualnog diska koji ce hostovati operativni sistem.
  2. Ispravno podesavanje parametara virtualne masine.
  3. Pokretanje preuzete .iso slike sa virtualne CD jedinice.
  4. Nastavite sa Pokretanje Arch Linux instalera.

Sledeci clanci mogu biti od pomoci:

Pokretanje Arch Linux instalera

Tip: Neophodna memorija za osnovnu instalaciju je 64MB RAM-a.
Tip: Tokom procesa se moze upaliti automatski zatamnjivac ekrana. Pritisnite Alt da ponovo upalite ekran.

Pokretanje sa medija

Ubacite CD ili flash medij koji ste pripremili i pokrenite sistem sa njega. Prethodno promenite u BIOS-u redosled uredjaja sa kog se pokrece sistem. Da uradite to, pritisnite Template:Keypress, Template:Keypress, Template:Keypress, Template:Keypress ili Template:Keypress) tokom POST (Power On Self-Test) faze.

Glavni meni: Trebalo bi da vidite glavni meni. Izaberite jednu od ponudjenih opcija upotrebom strelica na tastaturi i pritiskom na Template:Keypress. Meniji blago variraju medju ISO slikama.

Startovanje OS-a

Izaberite "Boot Arch Linux" iz glavnog menija i pritisnite Template:Keypress da bi zapoceli instalaciju. Sistem ce ucitati i prikazati komandnu liniju. Bicete automatski ulogovani kao root.

Note: Korisnicima koji zele da instaliraju Arch Linux na udaljeni nacin preko SSH konekcije se preporucuje da naprave nekoliko podesavanja u ovom momentu kako bi omogucili SSH konekcije direktno u live CD okruzenje. Za vise informacija pogledajte Instalacija iz SSH-a.
Resavanje problema prilikom pokretanja sistema

Ako koristite Intel video chipset i ekran je crn tokom pokretanja sistema, problem je najverovatnije vezan za podesavanje kernel mode-a. Moguce resenje je restartovanje i pritisak na Template:Keypress na GRUB meniju da udjete u kernel opcije. Na kraju kernel linije dodajte sledece:

i915.modeset=0

Mozete dodati i:

video=SVIDEO-1:d

koji (ako radi) nece iskljuciti kernel mode podesavanja.

Vidite Intel clanak za vise informacija.

Ako ekran nije crn i proces pokretanja se zaglavljuje prilikom ucitavanja kernela, pritisnite Template:Keypress da izmenite kernel liniju i dodate sledece:

acpi=off

Kada ste zavrsili sa izmenama, pritisnite Template:Keypress da pokrenete sistem za napravljenim izmenama.

Izmena rasporeda tastera

Ako imate ne-US raspored tastera, mozete na interaktivan nacin da izaberete raspored tastera/konzolni font sa komandom:

# km

ili upotrebite loadkeys komandu:

# loadkeys layout

gde je layout raspored vase tastature, kao sto su fr ili be-latin1

Dokumentacija

Oficijalno uputstvo za instalaciju (koji je zaseban dokument) je dostupno na live sistemu. Da mu pristupite, predjite na tty2 (virtualnu konzolu #2) sa Template:Keypress i ulogujte se kao root. Ovde mozete da upotrebite less da izlistate dokument:

# less /usr/share/aif/docs/official_installation_guide_en

Vratite se na tty1 sa Template:Keypress da ispratite ostatak instalacionog procesa. Mozete u bilo kom momentu da se vratite na tty2 ako vam ponovo zatrebaju informacije iz zvanicnog uputstva (Official Guide), kako budete napredovali kroz proces instalacije.

Tip: Imajte na umu da zvanicno uputstvo pokriva samo instalaciju i podesavanje osnovnog sistema. Preporucljivo je da se, nakon njegove instalacije, okrenete informacijama na wiki-ju u vezi post-instalacionih detalja i drugih pitanja.

Template:Beginners' Guide navigation (Српски)