Beginners' Guide/Preparation (Magyar)

From ArchWiki
< Beginners' Guide
Revision as of 08:13, 10 July 2012 by Kutyuli (talk | contribs) (fixing header)
Jump to navigation Jump to search

zh-CN:Beginners' Guide/Preparation

Tip: Ez az oldal a teljes Beginners' Guide (Magyar) útmutató egyik részoldala. Ha az útmutatót teljes egészében akarod olvasni, akkor kattints ide.

Előkészületek

Megjegyzés: Ha egy másik partición lévi már meglévő GNU/Linux disztribúció vagy LiveCD mellé szeretnéd telepíteni, akkor kérlek nézd meg ezt a wiki bejegyzést a teendőid lépéseiről. Ez különösen hasznos tud lenni, ha az Arch-odat VNC vagy SSH segítségével távolról szeretnéd feltenni. Ez az útmutató a hagyományos módon történő telepítést mutatja be.

Szerezzük be a legfrissebb telepítőt

Az Arch hivatalos telepítőjét itt szerezheted be. A jelenleg legfrissebb kiadás a 2011.08.19-es és az útmutató ehhez a kiadáshoz tartozik.

  • Mind a Core mind pedig a Netinstall telepítők csak az Arch Linux alaprendszerhez szükséges csomagokat tartalmazzák. Ne feledd, hogy az alap rendszer nem tartalmaz grafikus felületet, csak pár GNU eszközt (fordító, assembler, linker, programkönyvtárak, shell, és pár hasznos alkalmazás), a Linux kernelt, és néhány extra programkönyvtárat, illetve modulokat szállít.
  • Core telepítő teszi lehetővé, hogy CD-ről és az internetről is telepíthesd a rendszeredet.
  • A Netinstall telepítők kisebbek, nem tartalmaznak csomagokat; az egész rendszert az internetről szerzi be.
  • Az Arch64 gyakori kérdései segítenek választani a 32 és a 64 bites telepítők között. A Dual Architecture telepítők tartalmazzák a csomagokat mindkét architektúrához, tehát elegendő ez az egy telepítő CD a 32 és a 64 bites számítógépekhez is.
  • Ne felejtsd el letölteni a telepítő ISO-hoz tartozó ellenőrző txt fájlt.

Az új kiadás előtti telepítők is elérhetőek és letölthetőek innen. Ezek nem hivatalos telepítők, így hivatalos támogatás sincsen hozzájuk Ezeket csak akkor érdemes használni, ha a hivatalos telepítő valamiért nem működne a számítógépeden amihez tartozó drivereket az újabb telepítők tartalmazhatják.

A letöltött telepítő épségének ellenőrzése

A cd paranccsal navigálj el abba a könyvtárba, ahova a telepítőt letöltötted, majd használd a sha1sum parancsot:

$ sha1sum --check name_of_checksum_file.txt

Ha azt írja ki, hogy "RENDBEN", a telepítő hibátlan. Ha a "RENDBEN" üzenet nem jelenik meg, töltsd le a megfelelő fájlokat újra.

Az md5sum ellenőrző hasonlóan működik.

CD-ről történő telepítés

Írd ki a .iso fájlt egy CD-re vagy DVD-re a számodra megfelelő meghajtóval és szoftverrel, majd indítsd el az Arch Linux telepítőt róla.

Megjegyzés: Az író és a korong minősége változó lehet. Lassú sebességen történő írás ajánlott a biztos eredményhez; Egyesek 4x-es, vagy akár 2x-es írási sebességet ajánlanak. Ha rendellenes viselkedést tapasztalsz, akkor próbáld meg a lehető leglassabb sebességgel írni.

Memóriakártyáról vagy pendrive-ról történő telepítés

Ehhez nézd meg a Telepítés pendrive-ról című bejegyzést!

Ez a telepítési mód mind pendrive-ról, mind memóriakártyáról működik, ha támogatja róla a bootolást a BIOS-od.

Ne feledd, hogy a telepítő médiumon lévő összes adatod véglegesen elveszik!

*nix módszer
Figyelem: Légy nagyon óvatos az ISO fájl kiírásakor, mivel a dd oda fogja elhelyezni azt, ahová te kérted, legyen az akár a merevlemezed (amely adatvesztéshez és/vagy a fájlrendszer sérüléséhez vezethet).

Helyezz be egy üres vagy egy már nem szükséges adatokat tartalmazó flash eszközt, határozd meg az elérési útvonalát, majd írd ki a .iso fájlt rá a dd programmal:

# dd if=archlinux-2011.08.19-''{core|netinstall}''-''{i686|x86_64|dual}''.iso of=/dev/sd''x''

ahol if= a .iso fájl elérési útvonala of= pedig a flash eszközöd elérési útvonala. Bizonyosodj meg arról, hogy a parancsot így adtad ki /dev/sdx, és nem így /dev/sdx1. A flash eszközöd mérete legyen elegendő, hogy a .iso fájl ráférjen.

Hogy meggyőződj arról, hogy a képfájl megfelelően lett kiírva a flash eszközödre, jegyezd fel a blokkok számát (blocks) amelyek be lettek olvasva és ki lettek írva, majd eszközöld a következő ellenőrzést:

# dd if=/dev/sd''x'' count=''blokkok száma'' status=noxfer | md5sum

Az md5sum-nak egyezőséget kell visszaadnia a letöltött telepítőképhez tartozó md5sum-mal (2011.08.19); mindkettőnek egyezni kell a letöltött md5sum fájlban található adatokkal. Az ellenőrzés valahogy így fog kinézni:

.iso kép írása az eszközre:

# dd if=archlinux-2011.08.19-core-i686.iso of=/dev/sdc
 744973+0 records in
 744973+0 records out
 381426176 bytes (381 MB) copied, 106.611 s, 3.6 MB/s

Egyezőség ellenőrzése:

# dd if=/dev/sdc count=744973 status=noxfer | md5sum
 4850d533ddd343b80507543536258229  -
 744973+0 records in
 744973+0 records out

Folytatás az Arch Linux telepítő bootolásával

Microsoft Windows-os módszer

Töltsd le a telepítő kiírására szolgáló szoftvert innen. Csatlakoztasd a flash eszközöd. Indítsd el a letöltött alkalmazást, válaszd ki a képfájlt (A program alapból csak *.img kiterjesztések között keres, ezért a keresendő telepítőfájlt "*.iso" kiterjesztéssel kell beírnod, hogy láthasd az Arch telepítőt). Válaszd ki a flash eszközödnek megfelelő betűvel ellátott meghajtót, majd kattints az "Write"-ra.

Ezen felül még van számos megoldás, hogy bootolható ISO képet helyezel a pendrivera. Ha problémád akad a pendrive csatlakoztatásával, próbáld meg másik aljzatba dugni, vagy más kábellel csatlakoztatni.

Folytatás az Arch Linux telepítő bootolásával.

Telepítés hálózatról

A CD-ről vagy pendriveról bootolás helyett választhatod a .iso fájl hálózatról bootolást is. Ez remekül működik, ha van egy működő szervered. Kérlek további teendőkhöz ezt a bejegyzést nézd meg, ez után pedig itt folytasd Arch Linux telepítő bootolása.

Telepítés virtuális rendszerként

A virtuális rendszerként történő feltelepítés egy jó módja annak, hogy megismerd az Arch linuxot és annak telepítési eljárását anélkül, hogy törölnöd kéne a jelenlegi operációs rendszeredet, vagy particionálnod kéne a meghajtódat; valamint az is mellette szól, hogy a telepítés alatt is tudod olvasni ezt az internetes segédanyagot. A virtuális telepítés mellett szól továbbá az Arch felhasználók számára is, hogy a jelenlegi rendszerük megzavarása nélkül tudják kipróbálni az új frissítéseket.

Egy-két példa virtualizáló programra VirtualBox, VMware, QEMU, Xen, Varch, Parallels.

A módja, hogy hogyan tudod telepíteni a rendszert virtuális gépként, függ a virtualizáló programodtól, de a folyamat nagyjából így kell kinézzen:

  1. Készíts egy virtuális meghajtót a gazdagépen
  2. Megfelelően állítsd be a virtuális gépet
  3. Bootolj a letöltött .iso képről a virtuális gépben
  4. Majd itt folytasd Arch Linux telepítő bootolásával.

A következő bejegyzések hasznosak lehetnek a számodra:

Arch Linux telepítő bootolása

Tip: Az alapvető telepítés memóriaigénye 64 MB RAM.
Tip: A telepítés folyamán az automatikus képernyő kikapcsolás aktiválódhat. Ha aktiválódik, nyomd meg az Alt gombot, hogy visszakapd a képet!

Bootolás a meghajtóról

Helyezd be a CD-t, vagy a flash meghajtót amit választottál. A számítógéped BIOS-ában be kell állítanod a helyes bootolási sorrendet. Hogy ezt megtedd, meg kell nyomnod egy gombot (általában Template:Keypress, Template:Keypress, Template:Keypress, Template:Keypress vagy Template:Keypress) amíg a BIOS logó látható (bekapcsolás utáni hardverellenőrzés).

Főmenü: Ezután a főmenünek kell megjelennie. A billentyűzeten található nyilak segítségével válaszd ki a számodra megfelelő opciót, majd üss Template:Keypress-t. A menü képfájlonként (.iso) eltérhet.

Az operációs rendszer indítása

Válaszd a "Boot Arch Linux" feliratú menüt, majd üss Template:Keypress-t, ezzel kezdetét veheti a telepítés. A rendszer betöltése után egy karakteres felület fogad. Automatikusan rendszergazdaként (ún. root-ként) leszel bejelentkeztetve.

Megjegyzés: Azok a felhasználók, akik az Arch Linux-ot SSH kapcsolaton keresztül szeretnék telepíteni, ezen a ponton szükségük lehet néhány extra beállításra, azért hogy létre tudják hozni az SSH kapcsolatot közvetlenül a CD környezetbe. Ha ezt a módszert választod, nézd meg az Install from SSH cikket!

Ha Intel videó chipset van a számítógépedben, és a rendszerbetöltés során a képernyő elfeketedik, akkor a kernelmód beállításoknál keresd a megoldást. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy újraindítod a gépet, és a főmenüben nyomsz egy Template:Keypress gombot, hogy a kernel beállításait előhívd. A kernel sor végére szúrd be a következőt:

i915.modeset=0

Esetleg ezt:

video=SVIDEO-1:d

ami (amennyiben működik) nem fogja letiltani a kernelmód beállításokat.

További információért olvasd el az Intel bejegyzést.

Ha a képernyő nem nem válik feketévé a bootolás során, de megakad, amikor a kernelt próbálja betölteni, nyomj Template:Keypress billentyűt, hogy szerkeszd a kernel sort, majd írd bele a következőt:

acpi=off

Ha ezzel megvagy, csak üss Template:Keypress, hogy a rendszer az általad megadott opciókkal bootoljon.

Billentyűzetkiosztás megváltoztatása

Ha nem amerikai kiosztású billentyűzeted van, akkor a következő paranccsal tudod a billentyűzetkiosztást és a konzol betűkészletét átállítani:

# km

vagy használd a loadkeys parancsot:

# loadkeys layout

ahol layout a billentyűzeted kiosztása, mint például fr vagy be-latin1

Dokumentáció

A telepítési útmutató kényelmesen elérhető az általad bootolt live rendszeren is. Ehhez, válts át tty2-re (virtuális konzol #2) az Template:Keypress billentyűk lenyomásával, majd jelentkezz be mint rendszergazda (root). Ez után használd a less parancsot, hogy lapozható formában érd el a dokumentációt:

# less /usr/share/aif/docs/official_installation_guide_en

Válts vissza tty1-re az Template:Keypress billentyűzetekkel, hogy folytasd a telepítést. Bármikor visszaválthatsz tty2-re (Template:Keypress) a telepítés folyamán, ha szükséged van az útmutató segítségére.

Tip: Ne feledd, hogy a hivatalos telepítési útmutató csak az alaprendszer feltelepítését és beállítását tartalmazza. Ha a telepítéssel végeztél, erősen ajánlott a wiki oldalon a telepítés utáni teendőket és az egyéb hasznos beállítások leírását véginézni.

Template:Beginners' Guide navigation (Magyar)