Difference between revisions of "Beginners' Guide/Installation (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (header fix)
(Telepítés: translation)
Line 11: Line 11:
 
Rendszergazdaként futtasd az alábbi telepítő szkriptet az első virtuális konzolból (tty1, {{Keypress|Alt+F1}}):
 
Rendszergazdaként futtasd az alábbi telepítő szkriptet az első virtuális konzolból (tty1, {{Keypress|Alt+F1}}):
  
  /arch/setup
+
  {{bc|# /arch/setup}}
  
 
Ezután az ún. Arch Linux Installation Framework képernyőjét kell(ene) látnod.
 
Ezután az ún. Arch Linux Installation Framework képernyőjét kell(ene) látnod.
Line 19: Line 19:
 
Az üdvözlőképernyő után meg kell adnod a telepítési forrást.
 
Az üdvözlőképernyő után meg kell adnod a telepítési forrást.
  
A "''Select Source''" (forrás kiválasztása) párbeszédablak megkér, hogy válaszd ki az engedélyezett adattárakat.
+
A "''Select Source''" (forrás kiválasztása) párbeszédablak megkér, hogy válaszd ki azokat a [[Official Repositories|csomagtárolókat]], amelyeket engedélyezni szeretnél.
 +
 
 +
;Core:Ha a Core telepítőlemezt használod és a csomagokat erről a CD-ről szeretnéd telepíteni, akkor válaszd a '''core-local''' lehetőséget. Ha a legfrissebb csomagokat szeretnéd letölteni és nem a CD-n lévőket telepíteni, akkor válaszd a '''core-remote''' lehetőséget, és ha gondolod egyéb tárolókat is kiválaszthatsz.
 +
:{{Figyelem|Több '''remote''' csomagtárolót is kiválaszthatsz, de vedd figyelembe a telepítő üzenetét: "NE HASZNÁLD egyszerre a helyi csomagtárolót a távolival, csak akkor ha tudod mit csinálsz. (Csomagproblémákat okozhat!)"}}
 +
 
 +
;Netinstall: Ha a netinstall telepítőlemezt használod, akkor csak a '''remote''' csomagtárolók közül választhatsz.
 +
 
 +
Ha nem tudod melyik tárolót válaszd, akkor válaszd a '''core-remote''', '''extra-remote''' és '''community-remote''' tárolókat. 64-bit-es Arch installálása esetén talán szükséged lehet a '[[multilib]]' tárolóra. Viszont ezekre a beállításokra a telepítés folyamán később kerül sor.
 +
 
 +
{{Figyelem| A '''testing''' csomagtároló választása esetén folyamatosan figyelemmel kell kísérned a [http://mailman.archlinux.org/mailman/listinfo/arch-dev-public arch-dev-public] levelezőlistát, ugyanis ebben a tárolóban a tesztelés alatt álló csomagok vannak. Ezzel együtt tisztában kell lenned, hogyan kell a  [[downgrade packages|csomagok régebbi verzióját visszaállítani]] és [[chroot|chroot-olni]] az Arch rendszeredbe, hogy kijavítsd az esetleges rendszerhibákat. Tehát a testing-et is csak akkor használd, ha tudod mit csinálsz.}}
 +
 
 +
====Hálózat beállítása====
  
 
<noinclude>
 
<noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>

Revision as of 19:11, 17 April 2012

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Tango-preferences-desktop-locale.pngThis article or section needs to be translated.Tango-preferences-desktop-locale.png

Notes: Az útmutató ezen része befejezetlen és fordításra vár!! (Discuss in Talk:Beginners' Guide/Installation (Magyar)#)

Telepítés

Megjegyzés: Ha az Internetet HTTP és/vagy FTP proxy-n keresztül éred el és DHCP-t használsz a hálózati interfész (felület) konfigurálásához, lehet, hogy be kell állítanod a http_proxy és/vagy az ftp_proxy környezeti változót a shellben, mielőtt a /arch/setup-t futtatnád, az alábbiak szerint:
export http_proxy=http://<http_proxy_címe>:<proxy_port>
export ftp_proxy=ftp://<ftp_proxy_címe>:<proxy_port>

Rendszergazdaként futtasd az alábbi telepítő szkriptet az első virtuális konzolból (tty1, Template:Keypress):

# /arch/setup

Ezután az ún. Arch Linux Installation Framework képernyőjét kell(ene) látnod.

Telepítési forrás kiválasztása

Az üdvözlőképernyő után meg kell adnod a telepítési forrást.

A "Select Source" (forrás kiválasztása) párbeszédablak megkér, hogy válaszd ki azokat a csomagtárolókat, amelyeket engedélyezni szeretnél.

Core
Ha a Core telepítőlemezt használod és a csomagokat erről a CD-ről szeretnéd telepíteni, akkor válaszd a core-local lehetőséget. Ha a legfrissebb csomagokat szeretnéd letölteni és nem a CD-n lévőket telepíteni, akkor válaszd a core-remote lehetőséget, és ha gondolod egyéb tárolókat is kiválaszthatsz.
Figyelem: Több remote csomagtárolót is kiválaszthatsz, de vedd figyelembe a telepítő üzenetét: "NE HASZNÁLD egyszerre a helyi csomagtárolót a távolival, csak akkor ha tudod mit csinálsz. (Csomagproblémákat okozhat!)"
Netinstall
Ha a netinstall telepítőlemezt használod, akkor csak a remote csomagtárolók közül választhatsz.

Ha nem tudod melyik tárolót válaszd, akkor válaszd a core-remote, extra-remote és community-remote tárolókat. 64-bit-es Arch installálása esetén talán szükséged lehet a 'multilib' tárolóra. Viszont ezekre a beállításokra a telepítés folyamán később kerül sor.

Figyelem: A testing csomagtároló választása esetén folyamatosan figyelemmel kell kísérned a arch-dev-public levelezőlistát, ugyanis ebben a tárolóban a tesztelés alatt álló csomagok vannak. Ezzel együtt tisztában kell lenned, hogyan kell a csomagok régebbi verzióját visszaállítani és chroot-olni az Arch rendszeredbe, hogy kijavítsd az esetleges rendszerhibákat. Tehát a testing-et is csak akkor használd, ha tudod mit csinálsz.

Hálózat beállítása

Template:Beginners' Guide navigation (Magyar)