Difference between revisions of "Beginners' Guide/Installation (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search
m (Idő beállítása Windows dual boothoz.)
(A merevlemez előkészítése: translation)
Line 202: Line 202:
  
 
===A merevlemez előkészítése===
 
===A merevlemez előkészítése===
 +
 +
{{Figyelem|A merevlemezek partícionálása adatvesztéshez vezethetnek. Erősen ajánlott a partícionálás előtti biztonsági másolat készítése a lemezen található összes szükséges fájlról.}}
 +
 +
{{Megjegyzés|A partícionálás az Arch Linux installálása előtt is elvégezhető bármely partícionáló programmal, például a [http://gparted.sourceforge.net/download.php GParted]-del. Ha a lemez már előre meg lett partícionálva akkor ugorhatsz a következő részhez: [[#III. opció: Partíciók, fájlrendszerek, csatolási pontok konfigurációja]].}}
 +
 +
Nézd meg a lemez jelenlegi partícióinak azonosítóját és elhelyezkedésüket az {{ic|/sbin/fdisk}}  {{ic|-l}} (kicsi L) parancs kiadásával!
 +
 +
Nyiss meg egy másik virtuális konzolt ({{Keypress|Alt+F3}}) és írd be:
 +
{{bc|# fdisk -l}}
 +
Jegyezd le a lemez(ek) és/vagy partíció(k) nevét, amire az Arch-ot telepíteni akarod.
 +
 +
Térj vissza a telepítési segédprogramhoz: {{Keypress|Alt+F1}}.
 +
 +
Válaszd ki a "Prepare Hard Drive" menüt.  Itt négy opció fog megjelenni:
 +
 +
* '''I. opció''': [[#I. opció: Automatikus partícionálás|Auto-Prepare]]
 +
Ez törölni fogja a TELJES lemezt, és automatikusan beállítja a partíciókat. Néhány beállítás testre szabható.
 +
 +
* '''II. opció''': [[#II. opció: Lemezek manuális partícionálása|Manually Partition Hard Drives]] 
 +
 +
Ajánlott. Ez az opció a "cfdisk" nevű segédprogramot használja, amellyel elvégezhetjük az igényeinknek megfelelő partícionálást és testreszabást. Miután ezzel megvagyunk, továbbléphetünk a 3. opcióra.
 +
 +
* '''III. opció''': [[#III. opció: Partíciók, fájlrendszerek, csatolási pontok konfigurációja|Manually configure block devices, filesystems and mountpoints]]
 +
 +
Közvetlenül is ugorhatunk ehhez a részhez, ha már előre partícionáltuk a lemezünket. A 3. opció egyben a lemez előkészítésének következő lépése a 2. opció után. A rendszer megmutatja milyen fájlrendszerek és csatolási pontok érhetők el a lemezen, és megkérdezi, hogy akarod-e használni őket. Lehetőséged nyílik annak kiválasztására, hogy az egyes partícióknak milyen azonosítási módszerét szeretnéd használni. Például dev, label, vagy uuid.
 +
 +
* '''IV. opció''': Rollback last filesystem changes
 +
 +
Fájlrendszer változtatások visszaállítása a változtatások előtti értékekre.
 +
 +
Az I. II. és III. opciót az alábbiakban részletesen tárgyaljuk. Az opciókban történő beállítások könnyebb megértése érdekében előbb magyarázatra kerülnek a Linux partíciókkal és fájlrendszerekkel kapcsolatos tudnivalók. Azon haladó GNU/Linux felhasználók, akik ismerik a Linux fájlrendszereket és otthonosan mozognak a manuális partícionálás terén, ők ugorhatnak a [[#Csomagok kiválasztása|csomagok kiválasztása]] részhez.
 +
 +
{{Megjegyzés|Ha egy USB-s Pen Drive-ra szeretnéd telepíteni a rendszert, nézd meg az [[Installing Arch Linux on a USB key]] leírást!}}
 +
 +
====Merevlemezek partícionálása: Általános információk====
 +
 +
=====Partíció típusok=====
 +
 +
=====Lapozó (swap) partíció=====
 +
 +
=====Partícionálási séma kiválasztása=====
 +
 +
=====Mekkora méretű partícióim legyenek?=====
 +
 +
====Fájlrendszerek létrehozása: Általános információk====
 +
 +
=====Fájlrendszer típusok=====
 +
 +
=====Naplózó fájlrendszerek=====
 +
 +
 +
====I. opció: Automatikus partícionálás====
 +
 +
====II. opció: Lemezek manuális partícionálása====
 +
 +
====III. opció: Partíciók, fájlrendszerek, csatolási pontok konfigurációja====
  
  
 
<noinclude>
 
<noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>

Revision as of 21:12, 23 April 2012

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Tango-preferences-desktop-locale.pngThis article or section needs to be translated.Tango-preferences-desktop-locale.png

Notes: Az útmutató ezen része befejezetlen és fordításra vár!! (Discuss in Talk:Beginners' Guide/Installation (Magyar)#)

Telepítés

Megjegyzés: Ha az Internetet HTTP és/vagy FTP proxy-n keresztül éred el és DHCP-t használsz a hálózati interfész (felület) konfigurálásához, lehet, hogy be kell állítanod a http_proxy és/vagy az ftp_proxy környezeti változót a shellben, mielőtt a /arch/setup-t futtatnád, az alábbiak szerint:
export http_proxy=http://<http_proxy_címe>:<proxy_port>
export ftp_proxy=ftp://<ftp_proxy_címe>:<proxy_port>

Rendszergazdaként futtasd az alábbi telepítő szkriptet az első virtuális konzolból (tty1, Template:Keypress):

# /arch/setup

Ezután az ún. Arch Linux Installation Framework képernyőjét kell(ene) látnod.

Telepítési forrás kiválasztása

Az üdvözlőképernyő után meg kell adnod a telepítési forrást.

A "Select Source" (forrás kiválasztása) párbeszédablak megkér, hogy válaszd ki azokat a csomagtárolókat, amelyeket engedélyezni szeretnél.

Core
Ha a Core telepítőlemezt használod és a csomagokat erről a CD-ről szeretnéd telepíteni, akkor válaszd a core-local lehetőséget. Ha a legfrissebb csomagokat szeretnéd letölteni és nem a CD-n lévőket telepíteni, akkor válaszd a core-remote lehetőséget, és ha gondolod egyéb tárolókat is kiválaszthatsz.
Figyelem: Több remote csomagtárolót is kiválaszthatsz, de vedd figyelembe a telepítő üzenetét: "NE HASZNÁLD egyszerre a helyi csomagtárolót a távolival, csak akkor ha tudod mit csinálsz. (Csomagproblémákat okozhat!)"
Netinstall
Ha a netinstall telepítőlemezt használod, akkor csak a remote csomagtárolók közül választhatsz.

Ha nem tudod melyik tárolót válaszd, akkor válaszd a core-remote, extra-remote és community-remote tárolókat. 64-bit-es Arch installálása esetén talán szükséged lehet a 'multilib' tárolóra. Viszont ezekre a beállításokra a telepítés folyamán később kerül sor.

Figyelem: A testing csomagtároló választása esetén folyamatosan figyelemmel kell kísérned a arch-dev-public levelezőlistát, ugyanis ebben a tárolóban a tesztelés alatt álló csomagok vannak. Ezzel együtt tisztában kell lenned, hogyan kell a csomagok régebbi verzióját visszaállítani és chroot-olni az Arch rendszeredbe, hogy kijavítsd az esetleges rendszerhibákat. Tehát a testing-et is csak akkor használd, ha tudod mit csinálsz.

Hálózat beállítása

Megjegyzés: Az ftp.archlinux.org sebessége 50KB/s -ra van korlátozva.

Egy megadott listából viszont választhatsz további FTP és/vagy HTTP tükörszerverek közül.

Tip: A legjobb kapcsolat és letöltési sebesség elérése érdekében ajánlott a tartózkodási helyedhez legközelebb lévő tükörszerverek közül választani, amelyek magas megbízhatóságú kiszolgálással rendelkeznek (pl. egyetemek). A tükörszerverek relatív sebességét és frissítési állapotát megtekintheted itt.

Ha a core-local és a remote (távoli) csomagtárolókat választottad, akkor most dönthetsz arról is, hogy csak azok a csomagok legyenek letöltve a távoli szerverről, amelyek helyileg nem elérhetőek, illetve legyen minden csomag letöltve.

A következő képernyőn a hálózati beállítás elkezdéséhez válaszd a "Yes"-t. Lehet, hogy kapsz egy kiírást arról, hogy az ethernet drivert manuálisan kell betöltened. Az UDev egy hasznos eszköz a megfelelő modulok betöltésére, és nagy valószínűséggel már automatikusan betöltötte neked. A működést leellenőrizheted az Template:Keypress megnyomása után az ip addr parancsot beütve. Ez után visszaléphetsz a tty1-re az Template:Keypress megnyomásával.

Meg fognak jelenni az elérhető hálózati interfészek. Ha egy interfész és a hozzá tartozó HWaddr (HardWare address) (fizikai cím) látható, akkor a hálózati modul már sikeresen be lett töltve. Ha nem látszik a listában a hálózati interfészed, akkor megpróbálhatod a telepítővel megkerestetni, vagy manuálisan be kell töltened egy másik virtuális konzolon. A folytatáshoz válaszd ki a hálózati eszközt.

A telepítő ez után meg fogja kérdezni, hogy akarod-e DHCP-vel konfigurálni a hálózati eszközödet. "Yes" válasz esetén lefut a dhcpcd program, amely elvégzi az automatikus címkiosztást számodra. "No" válasz esetén manuálisan kell beállítanod a statikus IP címet (IP address), maszkot (netmask), szórási címet (broadcast, opcionális), alapértelmezett átjárót (gateway), DNS szervert, HTTP proxyt (opcionális), FTP proxyt (opcionális).

Ez után visszakerülsz a főmenübe (Main Menu).

ADSL bridging beállítása (opcionális)

(Ha modemmel vagy routerrel bridge módban csatlakozol az internet szolgáltatóhoz)

Válts át egy másik virtuális konzolra (Template:Keypress), jelentkezz be root-ként és írd be a következőt:

# pppoe-setup

Ha mindent sikeresen konfiguráltál, csatlakozz a szolgáltatóhoz:

# pppoe-start

Térj vissza az első virtuális konzolba (Template:Keypress) hogy folytasd a telepítést az alapértelmezett szövegszerkesztő kiválasztásával.

Vezeték nélküli hálózati beállítások (opcionális)

(Ha a telepítés alatt vezeték nélküli hálózatra van szükséged.)

A vezeték nélküli driverek és segédprogram elérhetőek a telepítőlemezről. A vezeték nélküli interfész pontos adatainak meghatározása kulcsfontosságú lehet az eszköz sikeres beállításához. Fontos itt megjegyezni, hogy a következő leírás vezeték nélküli beállításai csak a telepítési időszakra (átmenetileg) érvényesek. A telepítés végeztével, a frissen installált rendszeren, újból el kell végezni a beállításokat ha vezeték nélküli eszközt akarunk használni.

A következő beállítások a telepítés ezen szakaszában opcionálisak, és akkor kell elvégezni ha csak vezeték nélküli eszközzel tudunk csatlakozni az internetre.

Megjegyzés: A következő példákban az interfész neve wlan0 míg a hozzá tartozó ESSID: linksys. Ne felejtsd el ezeket az jelöléseket a te beállításaidnak megfelelően megváltoztatni!

Az alaplépések a következőképpen néznek ki:

 • Válts át egy szabad virtuális konzolra, például: Template:Keypress
 • Jelentkezz be root-ként
 • (Opcionális) A vezeték nélküli interfész azonosítása:
# lspci | grep -i net

vagy, USB eszköz esetén:

# lsusb 
 • Győződj meg arról, hogy az UDev betöltötte-e a drivert, és hogy létrejött-e használható vezeték nélküli kernel interfész: /usr/sbin/iwconfig :
# iwconfig
 lo no wireless extensions.
 eth0 no wireless extensions.
 wlan0  unassociated ESSID:""
     Mode:Managed Channel=0 Access Point: Not-Associated
     Bit Rate:0 kb/s  Tx-Power=20 dBm  Sensitivity=8/0
     Retry limit:7  RTS thr:off  Fragment thr:off
     Power Management:off
     Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
     Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
     Tx excessive retries:0 Invalid misc:0  Missed beacon:0

Az elérhető vezeték nélküli eszköz ebben a példában a wlan0.

Megjegyzés: Ha nem valami hasonlót látsz magadnál, mint itt a fenti példában, akkor a vezeték nélküli driver nem töltődött be. Ebben az esetben manuálisan kell betöltened a megfelelő drivert. Az ezzel kapcsolatos részletes leírást a Wireless Setup-ban találhatod.
 • Helyezd aktív állapotba az interfészt:
# ip link set wlan0 up

A wireless chipset-ek egy bizonyos százalékának a driveren kívül még firmware-re is szüksége van. Ha egy wireless chipset-nek firmware-re is szüksége van, akkor jelen esetben a következő hibaüzenetet fogod kapni:

# ip link set wlan0 up
SIOCSIFFLAGS: No such file or directory

A hiba megtekintéséhez írd be: /usr/bin/dmesg. Ez a kernelnaplót fogja kiadni, amiben megtalálható a hibaüzenet arról, hogy a wireless chip firmware kérelmet nyújtott a kernel felé. Példa egy Intel chipset-ről amely firmware kérelmet nyújtott be a kernel felé a rendszer betöltése alatt:

$ dmesg | grep firmware
firmware: requesting iwlwifi-5000-1.ucode

Ha nem látható ilyen üzenet, akkor a chipsetnek nincs szüksége firmware-re.

Megjegyzés: A wireless cipset firmware csomagok (azon eszközök számára, amelyek igénylik) megtalálhatóak a telepítőlemez (CD vagy USB) /lib/firmware könyvtárában, de ahhoz, hogy az installált rendszeren is működjön külön fel kell telepítened majd a rendszerre újraindítás után a megfelelő firmware-t! A csomagok kiválasztására és telepítésére az útmutató egy későbbi pontjában térünk ki. Ne felejtsd majd el mind a megfelelő drivert és firmware-t kiválasztani a telepítés azon pontján, ahol a szükséges csomagokat telepítjük. Részletes leírást a Wireless Setup-ban találsz arról, hogyan kell a megfelelő firmware-t kiválasztani. A nem megfelelő firmware kiválasztása nagyon gyakori hibaként szokott előfordulni.
 • Ha az ESSID-t elfelejtetted, vagy ismeretlen akkor használd a iwlist <interface> scan parancsot az elérhető hálózatok megjelenítéséhez. Példa:
# iwlist wlan0 scan
Cell 01 - Address: 04:25:10:6B:7F:9D
          Channel:2
          Frequency:2.417 GHz (Channel 2)
          Quality=31/70 Signal level=-79 dBm 
          Encryption key:off
          ESSID:"dlink"
          Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s
          Bit Rates:6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
               36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
 • WPA titkosítás használata esetén:

A WPA titkosításhoz szükség van a kulcs titkosításához és ennek egy fájlban való tárolásához az ESSID-vel együtt. Ezt használjuk később a kapcsolat létrehozásához a wpa_supplicant segítségével. Ehhez néhány plusz lépés szükséges:

Az egyszerűség és a biztonsági mentés érdekében nevezzük át az alapértelmezett wpa_supplicant.conf fájlt:

# mv /etc/wpa_supplicant.conf /etc/wpa_supplicant.conf.original

A wpa_passphrase segítségével hozhatjuk létre a hálózat nevét és a WPA kulcsot titkosító konfigurációt, amelyet beírhatunk a /etc/wpa_supplicant.conf -ba.

A következő példa titkosítja a "linksys" hálózat "my_secret_passkey" kulcsát, létrehoz egy új konfigurációs fájlt (/etc/wpa_supplicant.conf), amibe beleírja a létrehozott titkosított adatokat :

# wpa_passphrase linksys "my_secret_passkey" > /etc/wpa_supplicant.conf
Megjegyzés: Ha a fenti parancs a következő hibába ütközik: bash: event not found, az valószínűleg azért lehet, mert speciális karaktert (pl.!) használsz a hálózati névben. Ebben az esetben próbáld a következőt:
# sh -c 'wpa_passphrase linksys "my_secret_passkey" > /etc/wpa_supplicant.conf'

További információkért és hibakeresésért nézd meg a WPA Supplicant leírását.

Megjegyzés: A /etc/wpa_supplicant.conf formátuma egyszerű szövegfájl. Installáláskor ez még nem kockázati tényező, viszont a telepítés végeztével, miután bejelentkezel a rendszerbe és újrakonfigurálod a WPA-t, ne felejtsd el a /etc/wpa_supplicant.conf fájl jogosultságait megváltoztatni (pl. chmod 0600 /etc/wpa_supplicant.conf, azért, hogy csak root-ként lehessen olvasni.
 • Csatlakozz a wireless eszközöddel a kívánt hozzáférési ponthoz! A titkosítástól függően (nincs, WEP, vagy WPA), a cstlakozási folyamat eltérő lehet. Szükséged lesz a csatlakozni kívánt hozzáférési pont nevére (ESSID).
Titkosítás Parancs
Nincs iwconfig wlan0 essid "linksys"
WEP Hexa Kulccsal iwconfig wlan0 essid "linksys" key "0241baf34c"
WEP ASCII jelszóval (passphrase) iwconfig wlan0 essid "linksys" key "s:pass1"
WPA wpa_supplicant -B -Dwext -i wlan0 -c /etc/wpa_supplicant.conf
Megjegyzés: A hálózati kapcsolódást később automatizálni lehet az Arch alapértelmezett hálózati démonjaival netcfg, wicd, vagy bármely más általad választott hálózati beállító programmal.
Megjegyzés: Ha live CD-ről bootoltad a rendszert és chroot-oltál a már korábban feltelepített rendszeredbe, akkor elindíthatod a hálózati menedzsert a következő parancsokkal /etc/rc.d/dbus start és /etc/rc.d/networkmanager start. Kilistázhatod az elérhető hálózatokat: nmcli con list és kiválaszthatsz egyet a csatlakozásra: nmcli con up id NAME, ahol a NAME a csatlakozás nevét takarja.
 • Miután kiadtad a fentebb leírt szükséges parancsokat a csatlakozáshoz, várj pár pillanatot a kapcsolat létrejöttéhez és győződj meg róla, hogy sikeresen kapcsolódtál a hozzáférési ponthoz:
# iwconfig wlan0

A kimenet meg kell jelenjen, hogy sikeresen csatlakoztál a kívánt hálózathoz.

 • Állíts be az eszközöd címét automatikus hálózati címkiosztást alkalmazva /sbin/dhcpcd <interface>, például.:
# dhcpcd wlan0
 • Végül próbáld ki, hogy működik-e a kapcsolat: /bin/ping:
# ping -c 3 www.google.com
PING www.l.google.com (74.125.224.146) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=1 ttl=49 time=87.7 ms
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=2 ttl=49 time=87.0 ms
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=3 ttl=49 time=94.6 ms

--- www.l.google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms
rtt min/avg/max/mdev = 87.052/89.812/94.634/3.430 ms

Remélhetőleg most már rendelkezel egy működőképes hálózati kapcsolattal. Hibakereséshez fordulj a részletes információkat tartalmazó Wireless Setup-hoz!

Térj vissza a tty1-re az (Template:Keypress) billentyűkombinációval, majd folytasd a szövegszerkesztő kiválasztásával.

Szövegszerkesztő kiválasztása

A következő lépésben kiválaszthatod, melyik alapértelmezett szövegszerkesztőt szeretnéd használni a konfigurációs fájlok szerkesztéséhez. A nano vagy a vi nevű programok közül választhatsz. A "nano" kezdők számára egyszerűbb mert a kezelése és a benne alapvetően elvégezhető feladatok megegyeznek a grafikus szövegszerkesztő programokkal. A nyílbillentyűk, a backspace, a törlés gomb az elvárt funkcióknak megfelelően működnek. A leggyakrabban használt szövegszerkesztési funkciók a program alján egy kis menüben láthatóak. Pl. kivágás: Template:Keypress, beillesztés: Template:Keypress, mentés: Template:Keypress, kilépés: Template:Keypress. A programok részletesebb leírásáért tekintsd meg a nano illetve Vi wiki oldalakat!

Óra beállítása

Régió és időzóna kiválasztása

A nyílgombok segítségével válaszd ki a régiód és időzónád, vagy gyors ugráshoz nyomd le a régió nevének kezdőbetűjét, majd nyomd meg az "Enter"-t a kiválasztáshoz.

Dátum és idő beállítása

Válaszd a "hardware clock mode"-ot! Ha ez nem egyezik a többi operációs rendszered beállításával, akkor felül fogják írni az időt és így az időeltolódási korrekciók se lesznek jól kalibrálva.

 • UTC (ajánlott)
Megjegyzés: Az UTC használata a hardver órához nem jelenti azt, hogy az idő a szoftverben is UTC-ben fog megjelenni.
 • localtime (nem ajánlott) - A Windows alapértelmezett beállítása. Ha az idő "localtime"-ra van állítva, akkor a Linux nem fogja elvégezni a téli-nyári időszámítás szerinti automatikus óraátállítást.
Figyelem: A localtime használata számos ismert hibához vezethet, és sajnos tervben sincs, hogy ezen hibák javításra kerüljenek.
Megjegyzés: Minden egyéb érték a hardver órát érintetlenül hagyja.(Virtualizációhoz hasznos lehet).
Idő beállítása Windows dual boothoz.

Ha az Arch Linux-ot Windows rendszerrel együtt szeretnéd használni, két lehetőséged van:

 • Ajánlott: Állíts be UTC-t Arch Linuxban és Windows-ban is. (ehhez Windows-ban egy gyors registry változtatás szükséges. A részletekért nézd meg ezt az oldalt). Ezek mellett kapcsold ki Windows-ban az idő automatikus internetes szinkronizációját, mert ez a hardver órát "localtime"-ra változtatja. Ha internetes időszinkronizációt szeretnél használni, akkor használd inkább az ntpd-t az Arch Linux rendszereden.
 • Nem ajánlott: Állítsd az Arch Linux-ot localtime -ra és később a rendszer beállításánál töröld a hwclock-ot a /etc/rc.conf-ban található DAEMONS sorból. (Windows will take care of hardware clock corrections).

A merevlemez előkészítése

Figyelem: A merevlemezek partícionálása adatvesztéshez vezethetnek. Erősen ajánlott a partícionálás előtti biztonsági másolat készítése a lemezen található összes szükséges fájlról.
Megjegyzés: A partícionálás az Arch Linux installálása előtt is elvégezhető bármely partícionáló programmal, például a GParted-del. Ha a lemez már előre meg lett partícionálva akkor ugorhatsz a következő részhez: #III. opció: Partíciók, fájlrendszerek, csatolási pontok konfigurációja.

Nézd meg a lemez jelenlegi partícióinak azonosítóját és elhelyezkedésüket az /sbin/fdisk -l (kicsi L) parancs kiadásával!

Nyiss meg egy másik virtuális konzolt (Template:Keypress) és írd be:

# fdisk -l

Jegyezd le a lemez(ek) és/vagy partíció(k) nevét, amire az Arch-ot telepíteni akarod.

Térj vissza a telepítési segédprogramhoz: Template:Keypress.

Válaszd ki a "Prepare Hard Drive" menüt. Itt négy opció fog megjelenni:

Ez törölni fogja a TELJES lemezt, és automatikusan beállítja a partíciókat. Néhány beállítás testre szabható.

Ajánlott. Ez az opció a "cfdisk" nevű segédprogramot használja, amellyel elvégezhetjük az igényeinknek megfelelő partícionálást és testreszabást. Miután ezzel megvagyunk, továbbléphetünk a 3. opcióra.

Közvetlenül is ugorhatunk ehhez a részhez, ha már előre partícionáltuk a lemezünket. A 3. opció egyben a lemez előkészítésének következő lépése a 2. opció után. A rendszer megmutatja milyen fájlrendszerek és csatolási pontok érhetők el a lemezen, és megkérdezi, hogy akarod-e használni őket. Lehetőséged nyílik annak kiválasztására, hogy az egyes partícióknak milyen azonosítási módszerét szeretnéd használni. Például dev, label, vagy uuid.

 • IV. opció: Rollback last filesystem changes

Fájlrendszer változtatások visszaállítása a változtatások előtti értékekre.

Az I. II. és III. opciót az alábbiakban részletesen tárgyaljuk. Az opciókban történő beállítások könnyebb megértése érdekében előbb magyarázatra kerülnek a Linux partíciókkal és fájlrendszerekkel kapcsolatos tudnivalók. Azon haladó GNU/Linux felhasználók, akik ismerik a Linux fájlrendszereket és otthonosan mozognak a manuális partícionálás terén, ők ugorhatnak a csomagok kiválasztása részhez.

Megjegyzés: Ha egy USB-s Pen Drive-ra szeretnéd telepíteni a rendszert, nézd meg az Installing Arch Linux on a USB key leírást!

Merevlemezek partícionálása: Általános információk

Partíció típusok
Lapozó (swap) partíció
Partícionálási séma kiválasztása
Mekkora méretű partícióim legyenek?

Fájlrendszerek létrehozása: Általános információk

Fájlrendszer típusok
Naplózó fájlrendszerek

I. opció: Automatikus partícionálás

II. opció: Lemezek manuális partícionálása

III. opció: Partíciók, fájlrendszerek, csatolási pontok konfigurációja

Template:Beginners' Guide navigation (Magyar)