Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preface (Српски)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(synchronized interlanguage links with the other wikis)
m (recat, see Help:I18n)
Line 1: Line 1:
 
<noinclude>
 
<noinclude>
[[Category:Preuzimanje i instalacija Arch-a (Српски)]]
+
[[Category:Getting and installing Arch (Српски)]]
[[Category:O Arch-u (Српски)]]
 
 
[[ar:Beginners' Guide]]
 
[[ar:Beginners' Guide]]
 
[[bg:Beginners' Guide]]
 
[[bg:Beginners' Guide]]

Revision as of 12:03, 22 March 2014

zh-CN:Beginners' Guide/Preface zh-TW:Beginners' Guide

Tip: Ovo je deo Uputstva za pocetnike koji se sastoji iz vise strana. Kliknite ovde ako zelite da citate uputstvo u celosti.

Predgovor

Uvod

Dobrodosli. Ovaj dokument ce vas voditi kroz proces instaliranja Arch Linux-a: jednostavne, lake GNU/Linux distribucije namenjene kompetentnim korisnicima. Ovo uputstvo je namenjeno novim Arch korisnicima, ali tezi ka tome da bude jaka referenca i izvor informacija za sve.

Preporucujemo vam da predjete Cesto postavljana pitanja pre instalacije.

Prednosti Arch Linux distribucije:

Licenca

Arch Linux, pacman, dokumentacija i skripte su Copyright © 2002-2007 by Judd Vinet, Copyright © 2007-2011 by Aaron Griffin i licencirani pod GNU General Public License Version 2.

Arch nacin

Dizajn principi iza Arch-a imaju za cilj da ga ucine jednostavnim.

'Jednostavan', u ovom kontekstu, bi znacilo 'bez bespotrebnih dodataka, modifikacija ili komplikacija'. Ukratko; elegantan, minimalisticki pristup.

Kada razmatrate jednostavnost, imajte sledece na umu:

  • " 'Jednostavno' je definisano sa tehnicke tacke gledista, a ne sa tacke gledista upotrebljivosti. Bolje je biti tehnicki elegantan sa visom krivom ucenja, nego biti lak za koriscenje i tehnicki [inferioran]." -Aaron Griffin
  • Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem ili "Entitete ne bi trebalo umnozavati bespotrebno." -Occam's razor. Termin razor se odnosi na cin uklanjanja (brijanja) bespotrebnih komplikacija da se dodje do najjednostavnijeg objasnjenja, metode ili teorije.
  • "Izuzetni deo [moje metode] lezi u jednostavnosti.. Visina kultivacije uvek tezi ka jednostavnosti." - Bruce Lee

O ovom uputstvu

Odrzavan od strane zajednice, Arch wiki je odlican izvor za resavanje problema. IRC kanali (irc://irc.freenode.net/#archlinux) i (irc://irc.freenode.net/#archlinux-rs), i forumi su takodje na raspolaganju ukoliko ne mozete da pronadjete odgovor. Posetite i man stranice za komande sa kojima niste upoznati; to mozete uciniti sa man "komandom.

Note: Pazljivo pracenje ovog uputstva je od kljucnog znacaja kako bi ste uspesno instalirali i podesili Arch Linux sistem, pa vas "molimo" da ga detaljno procitate. Jako je preporucljivo da procitate svaku sekciju u celosti pre obavljanja posla koji sekcija opisuje.

Uputstvo je podeljeno u 5 glavnih delova:

Template:Beginners' Guide navigation (Српски)