Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preface (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Beginner's Guide (Magyar) - New seperate section page (Preface))
 
m (fixed links)
Line 42: Line 42:
  
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Preparation (Magyar)</noinclude>#Előkészületek|Első rész: Előkészületek]]
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Preparation (Magyar)</noinclude>#Előkészületek|Első rész: Előkészületek]]
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Installation</noinclude>#Telepítés|Második rész: Telepítés]]
+
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Installation (Magyar)</noinclude>#Telepítés|Második rész: Telepítés]]
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Post-Installation</noinclude>#Telepítés után|Harmadik rész: Telepítés után]]
+
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Post-Installation (Magyar)</noinclude>#Telepítés után|Harmadik rész: Telepítés után]]
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra</noinclude>#Extra|Negyedik rész: Extra]]
+
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra (Magyar)</noinclude>#Extra|Negyedik rész: Extra]]
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra</noinclude>#Appendix|Ötödik rész: Függelék]]<noinclude>
+
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra (Magyar)</noinclude>#Appendix|Ötödik rész: Függelék]]<noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>

Revision as of 17:13, 17 April 2012

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Előszó

Bevezetés

Üdvözöllek. Ez a dokumentum végigvezet az Arch Linux telepítési lépésein: amely egy egyszerű és könnyed GNU/Linux disztribúció. Ez az útmutató elsősorban az új Arch felhasználókat célozza meg, de igyekszik egy jól használható tudásbázist nyújtani mindenkinek.

Mielőtt belevágnánk, kérlek tekintsd meg a leggyakrabban feltett kérdéseket: FAQ.

Az Arch Linux Disztribúció Alapelvei:

 • Egyszerű tervezés és filozófia
 • Minden csomag elérhető i686 és x86_64 architektúrákra
 • BSD szerű init szkriptek, jellemzően egy centralizált konfigurációs fájlban
 • mkinitcpio egy egyszerű és dinamikus initramfs készítő
 • A Pacman csomagkezelő könnyed, gyors, és kevés memóriát fogyaszt
 • Az Arch Build System (röviden ABS) egy port-szerű csomagkészítő rendszer, melynek segítségével forráskódból készíthetünk installálható Arch csomagokat.
 • Az Arch Közösségi Tároló-ban a közösség tagjai által készített több ezer csomag érhető el, valamint lehetőséget ad az általad készített csomagok megosztására is.

Szerződés

Az Arch Linux, a pacman, a dokumentáció, és a szkriptek © 2002-2007 Judd Vinet és © 2007-2011 Aaron Griffin szerzői jogát képzik és a GNU General Public License Version 2 licensz alá tartoznak.

Az Arch filozófia

Az Arch mögött álló tervezési elvek lényege az egyszerűség.

'Egyszerű', ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy 'felesleges kiegészítések, módosítások, vagy komplikációk' nélkül. Röviden, egy elegáns, minimalista megközelítést takar.

Néhány idézet ezen egyszerűség könnyebb megértésére :

 • "Az egyszerűség technikai, nem pedig a könnyed használhatóság szempontjából értendő. Jobb egy hosszabb tanulási folyamat során nagyobb technikai tudásra szert tenni, mint tudatlanul, de könnyű kezelhetőség mellett technikailag butának maradni ." -Aaron Griffin
 • Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem vagy "Entities should not be multiplied unnecessarily." -Occam's razor. A razor kifejezés arra utal, hogy söpörjünk félre minden szükségtelen bonyolítást azért, hogy a legegyszerűbb magyarázathoz, módszerhez eljuthassunk.
 • "A módszerem rendkívüli része annak egyszerűségében rejlik. A nagy művek mindig az egyszerűségből születnek." - Bruce Lee

Az útmutatóról

Ez a közösség által karbantartott Arch wiki remek forrás és először itt érdemes tanácsot kérni a felmerülő kérdésekre. Az IRC csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux) az angol fórum és a magyar fórum ugyan csak elérhető, ha a válasz máshol nem található. Ezek mellett olvasgasd a man oldalakat minden olyan paranccsal kapcsolatban, amelyek még ismeretlenek számodra; ezt legkönnyebben a terminálba beírva a következő módon teheted meg: man parancs.

Megjegyzés: Az útmutató követése közel létfontosságú a jól konfigurált Arch Linux sikeres telepítéséhez, tehát kérlek olvasd át alaposan. Erősen ajánlott minden egyes részt végigolvasása mielőtt bármilyen feladatba kezdenél.

Az útmutató öt fő részre osztható fel:

Ez a dokumentum végigvezet az Arch Linux telepítésének folyamatán a live rendszer hivatalos telepítőképről történő indításától kezdve. Telepítés előtt ajánlott átfutni a GYIK-et. Egy nagyon részletes, értelmező telepítési útmutatóhoz lásd az Útmutató kezdőknek oldalt. A Category:Getting and installing Arch számos további telepítési útmutatót tartalmaz speciális esetekre.

A közösség által karbantartott Arch wiki egy kiváló forrás, és probléma esetén ehhez javasolt fordulni. Az IRC csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux), és a fórumok szintén rendelkezésre állnak, ha a válasz nem található meg máshol. Szintén javasolt megnézni a man oldalait bármely, általad nem ismert parancsnak; ez általában a man parancs paranccsal hívható elő.

Letöltés

Töltsd le az új Arch Linux ISO-t az Arch Linux letöltési oldaláról.

 • Egyetlen kép érhető el, ami egy i686 vagy x86_64 live rendszert képes indítani az Arch Linux hálózatról történő telepítéséhez. Olyan médium, amely tartalmazza a [core] tárolót, nem érhető el többé.
 • A telepítési képeket aláírták, és erősen javasolt az aláírások ellenőrzése használat előtt: ehhez töltsd le a .sig fájlt a letöltési oldalról (vagy az egyik ott felsorolt tükörről) az .iso fájllal megegyező könyvtárba, majd használd a pacman-key -v iso-file.sig parancsot.
 • A kép kiírható CD-re, felcsatolható ISO fájlként, vagy közvetlenül pendrive-ra írható. Ez csak új telepítésekhez szükséges; egy meglévő Arch Linux rendszer mindig frissíthető a pacman -Syu paranccsal.

Telepítés

Billentyűzetkiosztás

Sok országhoz és billentyűzettípushoz a megfelelő kiosztás alapból elérhető. A magyar kiosztás betöltéséhez a loadkeys hu parancs használható. További billentyűzetkiosztás-fájlok a /usr/share/kbd/keymaps/ könyvtárban találhatók (loadkeys használata esetén az útvonal és fájlkiterjesztés elhagyható).

Lemezek particionálása

Lásd a particionálást részletekért.

Ha szeretnél készíteni halmozott blokkeszközöket az LVM-hez, lemeztitkosításhoz vagy RAID-hez, akkor azt most tedd meg.

Ha (U)EFI-t használsz, akkor valószínűleg szükséged lesz egy külön partícióra az UEFI rendszerpartíció számára. Lásd UEFI rendszerpartició készítése Linuxon.

Partíciók formázása

Lásd a fájlrendszereket a részletekért.

Partíciók csatolása

Most fel kell csatolnod a root partíciót a /mnt útvonalra. Ezután könyvtárakat kell létrehoznod minden egyéb partícióhoz (/mnt/boot, /mnt/home, ...), és fel kell csatolnod, valamint aktiválnod kell a swap partíciót, ha azt szeretnéd, hogy a genfstab felismerje azokat.

Kapcsolódás az internetre

Egy DHCP szolgáltatás alapból engedélyezve van az összes elérhető eszközhöz. Ha be kell állítanod egy statikus IP-t, vagy olyan kezelőeszközöket használsz mint a Netctl, akkor először le kell állítanod ezt a szolgáltatást: systemctl stop dhcpcd.service. További információért lásd hálózat beállítása.

Vezeték nélküli hálózat

Futtasd a wifi-menu parancsot a vezeték nélküli hálózat beállításához. Részletekért lásd Vezeték nélküli hálózat beállítása és Netctl.

Az alaprendszer telepítése

Mielőtt telepítesz, érdemes szerkeszteni a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlt úgy, hogy az általad előnyben részesített tükör legyen az első helyen. A mirrorlist ezen példányát a pacstrap az új rendszerre is telepíti, tehát érdemes ezt most beállítani.

A pacstrap szkript használatával telepítjük az alaprendszert.

# pacstrap /mnt base

Egyéb csomagok telepítéséhez add hozzá azok neveit az előbbi parancshoz (szóközökkel elválasztva), beleértve a boot loadert, ha szeretnéd.

A rendszer beállítása

 • Generálj egy fstab-ot a következő paranccsal (ha előnyben részesíted az UUID-k vagy címkék használatát, add hozzá a -U vagy -L opciót annak megfelelően):
# genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
 • chroot az újonnan telepített rendszerünkbe:
# arch-chroot /mnt
 • Írd a hostname-edet a /etc/hostname fájlba.
 • Hozz létre szimbolikus linket a /etc/localtime helyről a /usr/share/zoneinfo/Zone/SubZone fájlra. Cseréld ki a Zone-t és Subzone-t a neked megfelelőre. Például Magyarország esetén:
# ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest /etc/localtime
 • Engedélyezd a kiválasztott locale-t a /etc/locale.gen fájlban, és generáld azt a locale-gen paranccsal. Magyar nyelv esetén ehhez vedd ki a # jelet az alábbi sor elől:
hu_HU.UTF-8 UTF-8
 • Állítsd be a locale beállításait a /etc/locale.conf fájlban. Magyar nyelv esetén add hozzá az alábbi sort:
LANG=hu_HU.utf8
KEYMAP=hu
FONT=lat2-16
FONT_MAP=8859-2
 • Állítsd be az /etc/mkinitcpio.conf fájlt szükség szerint (lásd mkinitcpio), és hozz létre egy kezdeti RAM lemezt az alábbi paranccsal:
# mkinitcpio -p linux

Boot loader telepítése és beállítása

Lásd Boot loaderek az elérhető választékért.

Leválasztás és újraindítás

Ha még mindig a chroot környezetben vagy, írd be a exit parancsot, vagy nyomd le a Ctrl+D billentyűkombinációt a kilépéshez. Korábban a /mnt útvonal alá csatoltuk a partíciókat. Ebben a lépésben lecsatoljuk azokat:

# umount -R /mnt

Most indíts újra, majd jelentkezz be az új rendszerbe root felhasználóként.

Telepítés után

Lásd az Általános ajánlásokat a rendszerkezelési irányelvekhez és a telepítés utáni útmutatókhoz mint például egy grafikus környezet, hang vagy érintőtábla beállítása.

Alkalmazások listájához, amik érdekelhetnek, lásd Alkalmazások listája.