Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preface (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (Bevezetés)
m (Szerződés)
Line 35: Line 35:
 
===Szerződés===
 
===Szerződés===
  
Az Arch Linux, a pacman, a dokumentáció, és a szkriptek © 2002-2007 Judd Vinet és © 2007-2011 Aaron Griffin szerzői jogát képzik és a [http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html GNU General Public License Version 2] licensz alá tartoznak.
+
Az Arch Linux, a pacman, a dokumentáció, és a szkriptek © 2002-2007 Judd Vinet és © 2007-2012 Aaron Griffin szerzői jogát képzik és a [http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html GNU General Public License Version 2] licensz alá tartoznak.
  
 
===Az Arch filozófia===
 
===Az Arch filozófia===

Revision as of 09:10, 28 October 2012

zh-CN:Beginners' Guide/Preface

Tip: Ez az oldal a teljes Beginners' Guide (Magyar) útmutató egyik részoldala. Ha az útmutatót teljes egészében akarod olvasni, akkor kattints ide.

Előszó

Bevezetés

Üdvözöllek. Ez a dokumentum végigvezet az Arch Linux telepítési lépésein: amely egy egyszerű és könnyed GNU/Linux disztribúció. Ez az útmutató elsősorban az új Arch felhasználókat célozza meg, de igyekszik egy jól használható tudásbázist nyújtani mindenkinek.

Mielőtt belevágnánk, kérlek tekintsd meg a leggyakrabban feltett kérdéseket: FAQ.

Az Arch Linux Disztribúció Alapelvei:

  • Egyszerű tervezés és filozófia
  • Minden csomag elérhető i686 és x86_64 architektúrákra
  • A Rolling release modell lehetővé teszi a rendszer egyszeri installálása utáni folyamatos frissítését a legújabb stabil csomagokra. Így nincs szükség időközi disztribúciófrissítésre, hiszen a rendszer frissen tartása folyamatosan történik.
  • mkinitcpio egy egyszerű és dinamikus initramfs készítő
  • A Pacman csomagkezelő könnyed, gyors, és kevés memóriát fogyaszt
  • Az Arch Build System (röviden ABS) egy port-szerű csomagkészítő rendszer, melynek segítségével forráskódból készíthetünk installálható Arch csomagokat.
  • Az Arch Közösségi Tároló-ban a közösség tagjai által készített több ezer csomag érhető el, valamint lehetőséget ad az általad készített csomagok megosztására is.

Szerződés

Az Arch Linux, a pacman, a dokumentáció, és a szkriptek © 2002-2007 Judd Vinet és © 2007-2012 Aaron Griffin szerzői jogát képzik és a GNU General Public License Version 2 licensz alá tartoznak.

Az Arch filozófia

Az Arch mögött álló tervezési elvek lényege az egyszerűség.

'Egyszerű', ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy 'felesleges kiegészítések, módosítások, vagy komplikációk' nélkül. Röviden, egy elegáns, minimalista megközelítést takar.

Néhány idézet ezen egyszerűség könnyebb megértésére :

  • "Az egyszerűség technikai, nem pedig a könnyed használhatóság szempontjából értendő. Jobb egy hosszabb tanulási folyamat során nagyobb technikai tudásra szert tenni, mint tudatlanul, de könnyű kezelhetőség mellett technikailag butának maradni ." -Aaron Griffin
  • Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem vagy "Entities should not be multiplied unnecessarily." -Occam's razor. A razor kifejezés arra utal, hogy söpörjünk félre minden szükségtelen bonyolítást azért, hogy a legegyszerűbb magyarázathoz, módszerhez eljuthassunk.
  • "A módszerem rendkívüli része annak egyszerűségében rejlik. A nagy művek mindig az egyszerűségből születnek." - Bruce Lee

Az útmutatóról

Ez a közösség által karbantartott Arch wiki remek forrás és először itt érdemes tanácsot kérni a felmerülő kérdésekre. Az IRC csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux) az angol fórum és a magyar fórum ugyan csak elérhető, ha a válasz máshol nem található. Ezek mellett olvasgasd a man oldalakat minden olyan paranccsal kapcsolatban, amelyek még ismeretlenek számodra; ezt legkönnyebben a terminálba beírva a következő módon teheted meg: man parancs.

Megjegyzés: Az útmutató követése közel létfontosságú a jól konfigurált Arch Linux sikeres telepítéséhez, tehát kérlek olvasd át alaposan. Erősen ajánlott minden egyes részt végigolvasása mielőtt bármilyen feladatba kezdenél.

Az útmutató öt fő részre osztható fel:

Template:Beginners' Guide navigation (Magyar)