Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preface (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (Az útmutatóról)
(outdated translation, redirect to Installation guide (Magyar))
 
(6 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
<noinclude>
+
#REDIRECT: [[Installation guide (Magyar)]]
[[Category:Magyar]]
 
[[da:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[en:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[es:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[hr:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[id:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[it:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[ko:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[nl:Beginners' Guide/Voorwoord]]
 
[[pt:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[ru:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[sk:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[sr:Beginners' Guide/Preface]]
 
[[zh-CN:Beginners' Guide/Preface]]
 
{{Tip|Ez az oldal a teljes Beginners' Guide (Magyar) útmutató egyik részoldala. Ha az útmutatót teljes egészében akarod olvasni, akkor '''[[Beginners' Guide (Magyar)|kattints ide]]'''.}}
 
</noinclude>
 
==Előszó==
 
 
 
===Bevezetés===
 
 
 
Üdvözöllek. Ez a dokumentum végigvezet az [[Arch Linux]] telepítési lépésein: amely egy egyszerű és könnyed [[GNU Project|GNU]]/Linux disztribúció. Ez az útmutató elsősorban az új Arch felhasználókat célozza meg, de igyekszik egy jól használható tudásbázist nyújtani mindenkinek.
 
 
 
Mielőtt belevágnánk, kérlek tekintsd meg a leggyakrabban feltett kérdéseket: [[FAQ]].
 
 
 
'''Az Arch Linux Disztribúció Alapelvei:'''
 
* [[The Arch Way|Egyszerű]] tervezés és filozófia
 
* [http://www.archlinux.org/packages/?q= Minden csomag] elérhető [[Wikipedia:P6 (microarchitecture)|i686]] és [[Wikipedia:x86-64|x86_64]] architektúrákra
 
* A [[Wikipedia:Rolling release|Rolling release]] modell lehetővé teszi a rendszer egyszeri installálása utáni folyamatos frissítését a legújabb stabil csomagokra. Így nincs szükség időközi disztribúciófrissítésre, hiszen a rendszer frissen tartása folyamatosan történik.
 
* [[mkinitcpio]] egy egyszerű és dinamikus [[Wikipedia:initrd|initramfs]] készítő
 
* A [[Pacman]] [[Wikipedia:Package manager|csomagkezelő]] könnyed, gyors, és kevés memóriát fogyaszt
 
* Az [[Arch Build System]] (röviden ABS) egy port-szerű csomagkészítő rendszer, melynek segítségével forráskódból készíthetünk installálható Arch csomagokat.
 
* Az [[Arch User Repository|Arch Közösségi Tároló]]-ban a közösség tagjai által készített több ezer csomag érhető el, valamint lehetőséget ad az általad készített csomagok megosztására is.
 
 
 
===Szerződés===
 
 
 
Az Arch Linux, a pacman, a dokumentáció, és a szkriptek © 2002-2007 Judd Vinet és © 2007-2012 Aaron Griffin szerzői jogát képzik és a [http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html GNU General Public License Version 2] licensz alá tartoznak.
 
 
 
===Az Arch filozófia===
 
 
 
'''''Az Arch mögött álló tervezési elvek lényege az [[The Arch Way (Magyar)|egyszerűség]].'''''
 
 
 
'Egyszerű', ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy 'felesleges kiegészítések, módosítások, vagy komplikációk' nélkül. Röviden, egy elegáns, minimalista megközelítést takar.
 
 
 
'''Néhány idézet ezen egyszerűség könnyebb megértésére :'''
 
 
 
*''&quot;Az egyszerűség technikai, nem pedig a könnyed használhatóság szempontjából értendő. Jobb egy hosszabb tanulási folyamat során nagyobb technikai tudásra szert tenni, mint tudatlanul, de könnyű kezelhetőség mellett technikailag butának maradni .&quot; -Aaron Griffin''
 
*''Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem'' vagy &quot;Entities should not be multiplied unnecessarily.&quot; -Occam's razor. A ''razor'' kifejezés arra utal, hogy söpörjünk félre minden szükségtelen bonyolítást azért, hogy a legegyszerűbb magyarázathoz, módszerhez eljuthassunk.
 
*''&quot;A módszerem rendkívüli része annak egyszerűségében rejlik. A nagy művek mindig az egyszerűségből születnek.&quot;'' - ''Bruce Lee''
 
 
 
===Az útmutatóról===
 
 
 
Az [https://github.com/falconindy/arch-install-scripts Arch telepítő szkriptek] az Arch Linux telepítését megkönnyítő szkripteket jelentik. Ez az útmutató összefoglalóan bemutatja az alaprendszer telepítését ezen szkriptek használatával.
 
 
 
Ez a közösség által karbantartott [[Main Page (Magyar)|Arch wiki]] remek forrás és először itt érdemes tanácsot kérni a felmerülő kérdésekre. Az [[Wikipedia:IRC|IRC]] csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux) az [https://bbs.archlinux.org/ angol fórum] és a [http://archlinux.hu/forum magyar fórum] ugyan csak elérhető, ha a válasz máshol nem található. Ezek mellett olvasgasd a {{ic|man}} oldalakat minden olyan paranccsal kapcsolatban, amelyek még ismeretlenek számodra; ezt legkönnyebben a terminálba beírva a következő módon teheted meg: {{ic|man ''parancs''}}.
 
 
 
{{Megjegyzés|Az útmutató követése közel létfontosságú a jól konfigurált Arch Linux sikeres telepítéséhez, tehát ''kérlek'' olvasd át alaposan. Erősen ajánlott minden egyes részt végigolvasása <u>mielőtt</u> bármilyen feladatba kezdenél.}}
 
 
 
Az útmutató öt fő részre osztható fel:
 
 
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Preparation (Magyar)</noinclude>#Előkészületek|Első rész: Előkészületek]]
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Installation (Magyar)</noinclude>#Telepítés|Második rész: Telepítés]]
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Post-Installation (Magyar)</noinclude>#Telepítés után|Harmadik rész: Telepítés után]]
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra (Magyar)</noinclude>#Extra|Negyedik rész: Extra]]
 
*[[<noinclude>Beginners' Guide/Extra (Magyar)</noinclude>#Appendix|Ötödik rész: Függelék]]<noinclude>
 
{{Beginners' Guide navigation_(Magyar)}}</noinclude>
 

Latest revision as of 17:59, 12 July 2016