Difference between revisions of "Beginners' Guide/Preparation (Ελληνικά)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (Add languages table)
Line 1: Line 1:
{{Translateme (Ελληνικά)|Περιέχει αμετάφραστους συνδέσμους (links).}}
+
<noinclude>
 +
[[Category:Getting and installing Arch]]
 +
[[Category:About Arch]]
 +
[[ar:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[da:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[en:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[es:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[hr:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[hu:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[it:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[ja:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[ko:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[nl:Beginners' Guide/Installatie]]
 +
[[pl:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[pt:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[ro:Ghidul începătorilor/Instalare]]
 +
[[ru:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[sr:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[zh-CN:Beginners' Guide/Installation]]
 +
[[zh-TW:Beginners' Guide/Installation]]
 +
{{Συμβουλή|Αυτό το έγγραφο είναι μέρος του άρθρου πολλαπλών σελίδων για τον Οδηγό για Αρχάριους (Beginners Guide). Κάντε κλίκ [[Beginners'_Guide_(Ελληνικά)|εδώ]] αν θέλετε να τον διαβάσετε σε μια σελίδα.}}
 +
</noinclude>
  
 
== Προετοιμασία ==
 
== Προετοιμασία ==

Revision as of 21:03, 9 November 2013

zh-CN:Beginners' Guide/Installation zh-TW:Beginners' Guide/Installation

Συμβουλή: Αυτό το έγγραφο είναι μέρος του άρθρου πολλαπλών σελίδων για τον Οδηγό για Αρχάριους (Beginners Guide). Κάντε κλίκ εδώ αν θέλετε να τον διαβάσετε σε μια σελίδα.


Προετοιμασία

Σημείωση: Αν επιθυμείτε να κάνετε εγκατάσταση από μια υπάρχουσα διανομή GNU/Linux, δείτε αυτό το άρθρο. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, ιδιαίτερα αν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε το Arch μέσω VNC ή SSH απομακρυσμένα. Οι χρήστες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν το Arch Linux απομακρυσμένα μέσω SSH, πρέπει να διαβάσουν το Install from SSH για έξτρα πληροφορίες

Απαιτήσεις συστήματος

Το Arch Linux πρέπει να τρέχει σε οποιονδήποτε συμβατό με i686 υπολογιστή και με ελάχιστη μνήμη 64MB RAM. Μια βασική εγκατάσταση με όλα τα πακέτα από το γκρουπ της βάσης [base], πρέπει να δεσμεύσει περί τα 500ΜΒ χώρο στον δίσκο. Αν δεν διαθέτετε τόσο χώρο στον δίσκο σας, τότε μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος των πακέτων, αλλά πρέπει να γνωρίζεται τι κάνετε και πως να το κάνετε.

Κάψτε ή γράψτε το τελευταίο μέσον εγκατάστασης

Την τελευταία έκδοση του Arch Linux μπορείτε να την βρείτε και να την κατεβάσετε από την σελίδα Download. Σημειώστε πως η τελευταία .iso εικόνα υποστηρίζει και τις δύο αρχιτεκτονικές 32bit & 64bit. Συνίσταται να χρησιμοποιείτε πάντα την τελευταία διαθέσιμη εικόνα .iso.

 • Οι εικόνες εγκατάστασης είναι υπογεγραμμένες και συνίσταται να επαληθεύετε την υπογραφή τους πριν την χρήση: αυτό μπορεί να γίνει κατεβάζοντας το αρχείο sig από την σελίδα λήψης (ή από έναν mirror που υπάρχει εκεί) στον ίδιο κατάλογο με το iso αρχείο και μετά να χρησιμοποιήσετε την εντολή pacman-key -v iso-file.sig.
 • Κάψτε την εικόνα ISO σε ένα CD ή DVD με το πρόγραμμα που προτιμάτε.
Σημείωση: Η ποιότητα των οπτικών δίσκων και των δίσκων αυτών καθεαυτών, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Γενικά, προτείνεται να χρησιμοποιείτε μια χαμηλή ταχύτητα εγγραφής για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον δίσκο, δοκιμάστε να τον κάψετε στην χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα που υποστηρίζει ο εγγραφέας
 • Εναλλακτικά μπορείτε να κάψετε την εικόνα ISO σε ένα USB stick. Για λεπτομερείς οδηγίες δείτε στο USB Installation Media.

Εγκατάσταση μέσω δικτύου

Αντί να γράψετε το μέσον εκκίνησης σε έναν δίσκο ή USB stick, εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε εκκίνηση την εικόνα .iso μέσω δικτύου. Αυτή η μέθοδος δουλεύει καλά αν έχετε ήδη στημένο έναν server. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε σε αυτό το άρθρο και μετά συνεχίστε με το Εκκίνηση του μέσου εγκατάστασης.

Εγκατάσταση σε εικονική μηχανή

Η εγκατάσταση σε μια εικονική μηχανή είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με το Arch Linux και την διαδικασία εγκατάστασης, χωρίς να χρειάζεται να αφήσετε το τρέχων λειτουργικό σας σύστημα και να δημιουργήσετε διαμερίσματα στον δίσκο. Θα σας επιτρέψει επίσης, να έχετε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους ανοιχτό σε έναν περιηγητή(browser) καθ' όλη την διαδικασία της εγκατάστασης. Μερικοί χρήστες θα το βρουν αρκετά ωφέλιμο να έχουν ένα ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα Arch Linux σε μια εικονική μηχανή, για δοκιμαστικούς σκοπούς. Παραδείγματα λογισμικού εικονικοποίησης είναι VirtualBox, VMware, QEMU, Xen, Varch, Parallels.

The exact procedure for preparing a virtual machine depends on the software, but will generally follow these steps: Η ακριβής διαδικασία προετοιμασίας μιας εικονικής μηχανής εξαρτάται από το λογισμικό. Γενικά όμως ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

 1. Δημιουργούμε τον εικονικό δίσκο που θα φιλοξενήσει το λειτουργικό σύστημα.
 2. Ρυθμίζουμε κατάλληλα τις παραμέτρους της εικονικής μηχανής.
 3. Εκκινούμε το ISO που έχουμε κατεβάσει μέσω του εικονικού CD drive.
 4. Συνεχίζουμε με το Εκκίνηση του μέσου εγκατάστασης.

Τα παρακάτω άρθρα μπορεί να σας φανούν χρήσιμα:

Εκκίνηση του μέσου εγκατάστασης

Πρώτα, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε την σειρά εκκίνησης από το BIOS. Για να το κάνετε αυτό, πιέστε ένα πλήκτρο (συνήθως είναι το Delete, F1, F2, F11 ή F12) κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή, φάση POST. Αυτό θα σας πάει στις ρυθμίσεις του BIOS, απ' όπου μπορείτε να θέσετε την σειρά με την οποία θα ψάξει ο υπολογιστής για συσκευές να εκκινήσει. Επιλέξτε "Save & Exit" (ή το αντίστοιχο μενού στο δικό σας BIOS) και μετά ο υπολογιστής σας θα πρέπει να ολοκληρώσει κανονικά την διαδικασία εκκίνησης. (αν κάνετε εκκίνηση από ένα UEFI μέσον εκκίνησης, τότε η επιλογή μπορεί να μοιάζει ως "Arch Linux archiso x86_64 UEFI") Όταν το μενού του Arch εμφανιστεί, επιλέξτε "Boot Arch Linux" και πατήστε Enter για να μπείτε στο «ζωντανό» (live) περιβάλλον του Arch Linux, απ' όπου θα κάνετε και την εγκατάσταση.

Αφού έχετε εκκινήσει στο «ζωντανό» (live) περιβάλλον, το κέλυφος (shell) είναι το Zsh· αυτό θα σας παρέχει ένα προχωρημένο Tab Completion(σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης εντολών) και άλλα χαρακτηριστικά ως μέρος του grml config.

Ελέγξτε αν έχετε κάνει εκκίνηση σε UEFI mode

Στην περίπτωση που έχετε μητρική κάρτα με UEFI και είναι ενεργοποιημένο (και προτιμάται από το BIOS/Legacy), το CD/USB θα κάνει εκκίνηση αυτόματα τον πυρήνα(kernel) του Arch Linux (Kernel EFISTUB μέσω του Gummiboot). Για να ελέγξετε αν είστε σε UEFI mode τρέξτε:

# mount -t efivarfs efivarfs /sys/firmware/efi/efivars       # αγνοήστε το αν είναι ήδη προσαρτημένο
# efivar -l

Αν τα αποτελέσματα της εντολής efivar έχουν ως έξοδο τις παραμέτρους σωστά, τότε έχετε κάνει εκκίνηση σε UEFI mode. Αν όχι, ελέγξτε αν όλες οι απαιτήσεις που γράφονται εδώ: Unified Extensible Firmware Interface#Requirements for UEFI Variables support to work properly ικανοποιούνται.

Αποσφαλμάτωση προβλημάτων εκκίνησης

 • Αν χρησιμοποιείτε κάποια κάρτα γραφικών Intel και η οθόνη μένει κενή κατά την διάρκεια της εκκίνησης, πιθανότατα το πρόβλημα είναι σχετικό με το Kernel Mode Setting. Μια πιθανή λύση μπορεί να είναι να κάνετε μια επανεκκίνηση και πατήστε το πλήκτρο e επάνω στην ένδειξη που θέλετε να κάνετε εκκίνηση (i686 ή x86_64). Στο τέλος της σειράς της γραμμής γράψτε nomodeset και πατήστε το Enter. Εναλλακτικά, δοκιμάσετε video=SVIDEO-1:d και αν δουλέψει δεν θα απενεργοποιήσει την ρύθμιση λειτουργίας του πυρήνα (kernel mode setting). Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε i915.modeset=0. Δείτε το άρθρο της Intel για περισσότερες πληροφορίες.
 • Αν η οθόνη δεν μένει κενή και η διαδικασία εκκίνησης κολλάει καθώς φορτώνει ο πυρήνας, πατήστε το πλήκτρο Tab καθώς βρίσκεστε επάνω στο μενού και γράψτε στο τέλος της σειράς της γραμμής, acpi=off και πατήστε Enter.Template:Beginners' Guide navigation (Ελληνικά)