Beginners' Guide/Preparation (Hrvatski)

From ArchWiki
< Beginners' Guide
Revision as of 04:01, 3 December 2012 by Kynikos.bot (talk | contribs) (wikify some external links, use https for archlinux.org)
Jump to: navigation, search

zh-CN:Beginners' Guide/Preparation

Tip: Ovo je dio višestraničnog članka vodiča za početnike. Klikni ovdje ukoliko želiš pročitati vodič u cijelosti.

Priprema

Note: Ako želiš instalirati na drugu particiju unutar postojeće distribucije GNU/Linuxa ili interaktivnog CD-okruženja, pogledaj ovaj wiki članak. To može biti korisno pogotovo ako želiš instalirati Arch putem VNC-a ili SSH-a s udaljenog računala. Idući tekst pretpostavlja konvencionalan način instalacije.

Dohvati najnoviji instalacijski medij

Može dohvatiti službeni instalacijski medij Arch Linuxa ovdje.

  • I jezgrena (lokalna, Core) i mrežna (Netinstall) CD-slika pruža samo pakete potrebne za stvaranje osnovnog sustava Arch Linux. Primijeti da osnovni sustav ne sadrži grafičko sučelje, već se sastoji samo od niza GNU-alata (kompilator, asembler, linker, biblioteke, ljuska i korisnički programi), Linux-kernela, pacmana (Archevog upravitelja paketima) i nekoliko dodatnih biblioteka i modula.
  • Jezgrene slike se mogu koristiti i za lokalnu i mrežnu instalaciju.
  • Mrežne slike su manje i ne sadrže ikakve pakete; cijeli se sustav dohvaća putem Interneta.
  • Često postavljena pitanja o Arch64 ti mogu pomoći da se odlučiš između 32 i 64-bitnih verzija. CD s dualnom arhitekturom sadrži pakete za obje arhitekture tako da ga možeš koristiti za instalaciju Archa i na 32 i na 64-bitnim računalima.

Instaliraj putem mreže

Umjesto zapisivanja boot-medija na optički disk ili USB-disk, alternativno možeš bootati ISO-sliku putem mreže. Ovo funkcionira najbolje ako već imaš postavljen server. Pogledaj ovaj članak za više informacija, a zatim nastavi na bootanje instalatora Arch Linuxa.

CD instalator

Sprži ISO-sliku na CD ili DVD-medij te zatim nastavi na bootanje instalatora Arch Linuxa.

Note: Kvaliteta optičkih pogona i medija jako varira. Korištenje spore brzine zapisivanja na medij je preporučeno za pouzdan prijenos informacija bez grešaka. Mnogi korisnici preporučuju brzine malene poput 4x ili 2x. Ako imaš problema s čitanjem medija, pokušaj pržiti ISO-sliku na najmanjoj mogućoj brzini koju tvoj sustav podržava.

Flash-memorija odnosno USB-disk

Pogledaj instaliranje s USB-diska za detaljnije informacije.

Ova metoda će raditi s bilo kojim tipom flash-medija kojeg ti BIOS podržava, bilo da se radi o čitaču kartica ili USB-portu.

Primijeti da će svi podaci sa prijenosnog medija biti zauvijek izbrisani!

*nix metoda
Warning: Valja oprezno odabrati odredište zapisa ISO-slike, jer će dd bez ikakvih problema zapisivati na bilo koje odredište koje mu daš, čak i ako je to tvoj hard disk (što može dovesti to potencijalnog gubitka podataka ili korupcije datotečnog sustava).

Ubaci flash-uređaj u računalo, otkrij put koji vodi do njega i zapiši ISO-sliku tamo koristeći program dd:

# dd if=archlinux-2011.08.19-''{core|netinstall}''-''{i686|x86_64|dual}''.iso of=/dev/sd''x''

gdje je if= put do ISO-slike i of= tvoj flash-uređaj. Pobrini se da koristiš /dev/sdx, a ne /dev/sdx1. Bit će ti potreban flash-uređaj dovoljno velikog kapaciteta da na njega može stati ISO-slika.

Za provjeru da je slika uspješno zapisana na uređaj, zapamti broj blokova koji je pročitan i zapisan te učini iduće:

 # dd if=/dev/sd''x'' count=''broj_blokova'' status=noxfer | md5sum

Vraćeni md5sum bi trebao biti identičan md5sumi skinute archlinux slike (2011.08.19); oba bi trebala biti identična md5sumi slike navedenoj u md5sums datoteci. Tipično će sve to izgledati ovako:

Zapiši ISO na uređaj:

$ [sudo] dd if=archlinux-2011.08.19-core-i686.iso of=/dev/sdc
 744973+0 records in
 744973+0 records out
 381426176 bytes (381 MB) copied, 106.611 s, 3.6 MB/s

Provjeri je li sve uspješno zapisano:

$ [sudo] dd if=/dev/sdc count=744973 status=noxfer | md5sum
 4850d533ddd343b80507543536258229  -
 744973+0 records in
 744973+0 records out

Nastavi s bootanjem instalatora Arch Linuxa.

Bootaj instalator Arch Linuxa

Tip: Memorijski zahtjevi za običnu instalaciju su 64MB RAM-a.
Tip: Tijekom procesa, automatski brisač ekrana se možda upali. U tom slučaju možeš pritisnuti Alt tipku da bi bez opasnosti vratio natrag uobičajeni ekran.

Bootaj s medija

Ubaci pripremljeni CD ili flash-medij i bootaj s njega. Možda ćeš trebati promijeniti redoslijed boot izvora u BIOS-u računala. To se obično radi tako da prilikom BIOS POST (Power On Self-Test) faze pritisneš ključnu tipku (poput DEL, F1, F2, F11 ili F12).

Main Menu: Glavni meni bi sada trebao biti prikazan. Odaberi svoj izbor tako da koristiš tipke sa strelicama i tipku [Enter]. Meniji malčice variraju ovisno o korištenoj ISO-slici.

Dizanje operacijskog sustava

Odaberi "Boot Arch Linux" iz glavnog menija i pritisni [Enter] kako bi instalacija započela. Sustav će sada učitati i prikazati naredbeni redak ljuske. Automatski ćeš biti u ulozi administratorskog korisnika root.

Note: Korisnici koji žele instalaciju Arch Linuxa napraviti putem SSH-konekcije s udaljenog računala sada mogu napraviti neke male izmjene kako bi omogućili direktne SSH-konekcije u interaktivno CD-okruženje. Ako te to zanima, pogledaj ovaj članak.

Ako koristiš Intel video čipset i ekran postane prazan tijekom procesa bootanja, problem je najvjerojatnije postavka moda kernela. Moguće rješenje je rebootanje i pritisak <Tab> tipke na GRUB-meniju da bi omogućio kernel-opcije. Na kraj linije kernela dodaj jedan prazan znak [space] i zatim:

i915.modeset=0

Alternativno, dodaj:

video=SVIDEO-1:d

Nakon te izmjene, jednostavno pritisni [Enter] da bi bootanje s tim izmjenama započelo.

Pogledaj članak o Intelu za više informacija.

Izmjena rasporeda tipaka

Ako želiš koristiti hrvatski raspored tipaka (ili neki drugi koji nije SAD-ov), možeš interaktivno odabrati svoj raspored i font konzole idućom naredbom:

# km

ili možeš koristiti loadkey naredbu:

# loadkeys raspored

gdje je raspored raspored tvoje tipkovnice poput hr ili be-latin1.

Dokumentacija

Službeni vodič za instalaciju se nalazi odmah na interaktivnom sustavu! Možeš mu pristupiti tako da skočiš na drugu virtualnu konzolu (<ALT>+F2), ulogiraš se kao root i zatim izvršiš naredbu /usr/bin/less upisujući sljedeće:

# less /usr/share/aif/docs/official_installation_guide_en

less će ti omogućiti da listaš kroz dokument.

Promijeni natrag na tty1 s <ALT>+F1 da bi pratio ostatak instalacijskog procesa. (Skoči natrag na tty2 bilo kada ako želiš pogledati službeni vodič tijekom procesa instalacije.)

Tip: Valja primijetiti da službeni vodič pokriva samo instalaciju i konfiguraciju osnovnog sustava. Nakon što je to instalirano, preporučamo da se vratiš natrag na wiki i čitaš o tome kako nastaviti.
Template:Beginners' Guide navigation (Hrvatski)