Difference between revisions of "Beginners' guide (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Első rész: az alaprendszer telepítése)
(bevezetés)
Line 42: Line 42:
  
 
Üdvözlünk az Arch világában! Vágjunk bele!
 
Üdvözlünk az Arch világában! Vágjunk bele!
 +
 +
==Előkészületek==
 +
 +
{{Megjegyzés|Ha egy másik partición lévi már meglévő GNU/Linux disztribúció vagy LiveCD mellé szeretnéd telepíteni, akkor kérlek nézd meg [[Install from Existing Linux|ezt a wiki bejegyzést]] a teendőid lépéseiről. Ez különösen hasznos tud lenni, ha az Arch-odat [[VNC]] vagy [[SSH]] segítségével távolról szeretnéd feltenni. Ez az útmutató a hagyományos módon történő telepítést mutatja be.}}
 +
 +
===Szerezzük be a legfrissebb telepítőt===
 +
 +
Az Arch hivatalos telepítőjét [http://archlinux.org/download/ itt] tudod beszerezni. A jelenleg legfrissebb kiadás a 2011.08.19-es.
 +
 +
* Mind a '''Core''' mind pedig a '''Netinstall''' telepítők csak az '''Arch Linux alaprendszerhez''' szükséges csomagokat tartalmazzák. ''Ne feledd, hogy az alap rendszer nem tartalmaz grafikus felületet, csak pár GNU eszközt (fordító, assembler, linker, programkönyvtárak, shell, és pár hasznos alkalmazás), a Linux kernelt, és néhány extra programkönyvtárat, illetve modulokat szállít.''
 +
* '''Core''' telpítő teszi lehetővé, hogy CD-ről és az internetről is telepíthesd a rendszeredet.
 +
* A '''Netinstall''' telepítők kisebbek, nem tartalmaznak csomagokat; az egész rendszert az internetről szerzi be.
 +
* [[Arch64 FAQ|Az Arch64 gyakori kérdései]] segítenek választani a 32 és a 64 bites telepítők között. A '''Dual Architecture''' telepítők tartalmazzák a csomagokat mindkét architektúrához, tehát elegendő ez az egy telepítő CD a 32 és a 64 bites számítógépekhez is.
 +
* Ne felejtsd el letölteni a telepítő ISO-hoz tartozó ellenörző txt fájlt.
 +
 +
A kiadás előtti telepítők is elérhetőek és letölthetőek [http://releng.archlinux.org/isos/ innen]. '''Ezek nem hivatalos telepítők, így hivatalos támogatás sincsen hozzájuk''' Ezeket csak akkor érdemes használni, ha a hivatalos telepítő valamiért nem működne a számítógépeden amihez tartozó drivereket az újabb telepítők tartalmazhatják.
 +
 +
====A letöltött telepítő épségének ellenőrzése====
 +
 +
A {{ic|cd}} parancsal navigálj el a könyvtárba, ahová a telepítőt letöltötted, majd használd a {{ic|sha1sum}} parancsot:
 +
{{bc|$ sha1sum --check name_of_checksum_file.txt}}
 +
Ha azt írja ki, hogy "RENDBEN", a telepítő hibátlan. Ha a "RENDBEN" üzenet nem jelenik meg, töltsd le a megfelelő fájlokat újra.
 +
 +
Az md5sum ellenőrző hasonlóan működik.
 +
 +
====CD-ről történő telepítés====
 +
 +
Írd ki a .iso fájlt egy CD-re vagy DVD-re a számodra megfelelő meghajtóval és szoftverrel, majd [[#Boot Arch Linux installer | indítsd az Arch Linux telepítőt]] róla.
 +
 +
{{Megjegyzés| Az író és a korong minősége változó lehet. Lassú sebességen történő írás ajánlott a biztos eredményhez; Egyesek '''''4x-es, vagy akár 2x-es írási sebességet''''' ajánlanak. Ha rendellenes viselkedést tapasztalsz, akkor próbáld meg a lehető leglassabb sebességgel írni. }}
 +
 +
====Memóriakártyáról vagy pendriveról történő telepítés====
 +
 +
Ehhez nézd meg a [[Install from a USB flash drive|Telepítés pendriveról]] bejegyzést a további teendőkről.
 +
 +
Ez a telepítési mód működik mind pendriveról mind memóriakártyáról, ha az arról történő bootolást a BIOS-od támogatja.
 +
 +
Ne feledd, hogy a telepítő médiumon lévő összes adatod visszafordíthatatlanul elveszik!
 +
 +
=====*nix módszer=====
 +
 +
{{Vigyázat|Légy nagyon óvatos az ISO fájl kiírásakor, mivel a {{ic|dd}} oda fogja elhelyezni azt, ahová te kérted, legyen az akár a merevlemezed (amely adatvesztéshez és/vagy a fájlrendszer sérüléséhez vezethet).}}
 +
 +
Helyezz be egy üres vagy egy már nem szükséges adatokat tartalmazó flash eszközt, határozd meg az elérési útvonalát, majd írd ki a .iso fájlt rá a  {{ic|dd}} programmal:
 +
 +
{{bc|<nowiki># dd if=archlinux-2011.08.19-''{core|netinstall}''-''{i686|x86_64|dual}''.iso of=/dev/sd''x''</nowiki>}}
 +
 +
ahol {{ic|<nowiki>if=</nowiki>}} a .iso fájl elérési útvonala {{ic|<nowiki>of=</nowiki>}} pedig a flash eszközöd elérési útvonala. Bizonyosodj meg arról, hogy a parancsot így adtad ki {{ic|/dev/sd'''x'''}}, és nem így {{ic|/dev/sd'''x1'''}}. A flash eszközöd mérete legyen elegendő, hogy a .iso fájl ráférjen.
 +
 +
Hogy meggyőződj arról, hogy a képfájl megfelelően lett kiírva a flash eszközödre, jegyezd fel a blokkok számát (blocks) amelyek be lettek olvasva és ki lettek írva, majd eszközöld a következő ellenőrzést:
 +
 +
{{bc|<nowiki># dd if=/dev/sd''x'' count=''blokkok száma'' status=noxfer | md5sum</nowiki>}}
 +
 +
Az md5sum-nak egyezőséget kell visszaadnia a [http://www.archlinux.org/iso/2011.08.19/md5sums.txt letöltött telepítőképhez tartozó md5sum-mal (2011.08.19)]; mindkettőnek egyezni kell a letöltött md5sum fájlban található adatokkal. Az ellenőrzés valahogy így fog kinézni:
 +
 +
.iso kép írása az eszközre:
 +
{{hc|<nowiki># dd if=archlinux-2011.08.19-core-i686.iso of=/dev/sdc</nowiki>|<nowiki> 744973+0 records in
 +
744973+0 records out
 +
381426176 bytes (381 MB) copied, 106.611 s, 3.6 MB/s
 +
</nowiki>}}
 +
 +
Egyezőség ellenőrzése:
 +
{{hc|<nowiki># dd if=/dev/sdc count=744973 status=noxfer | md5sum</nowiki>|<nowiki> 4850d533ddd343b80507543536258229  -
 +
744973+0 records in
 +
744973+0 records out</nowiki>}}
 +
 +
Folytatás az [[#Boot Arch Linux installer|Arch Linux telepítő bootolásával]]
 +
 +
=====Microsoft Windows módszer=====
 +
 +
Töltsd le a telepítő kiírására szolgáló szoftvert [https://launchpad.net/win32-image-writer/+download innen]. Csatlakoztasd a flash eszközöd. Indítsd el a letöltött alkalmazást, válaszd ki a képfájlt (A program alapból csak *.img kiterjesztések között keres, ezért a keresendő telepítőfájlt "*.iso" kiterjesztéssel kell, hogy beírd, hogy láthasd az Arch telepítőt). Válaszd ki a flash eszközödnek megfelelő betűvel ellátott meghajtót, majd kattints az "Write"-ra.
 +
 +
Ezen felül még van számos megoldás, hogy [[Install from a USB flash drive#On Windows|bootolható ISO képet helyezz a pendrivera]]. Ha problémád akad a pendrive lecsatlakoztatásával, próbáld meg másik aljzatba dugni, vagy más kábellel csatlakoztatni.
 +
 +
Folytatás az [[#Boot Arch Linux installer|Arch Linux telepítő bootolásával]].
 +
 +
====Telepítés hálózatról====
 +
 +
A CD-ről és pendriveról történő bootolás helyett választhatod a .iso fájl hálózatról történő bootolását is. Ez remekül működik, ha van egy működő szervered. Kérlek további teendőkhöz [[Install Arch from network (via PXE)|ezt a bejegyzést]] nézd meg, ez után pedig itt folytasd [[#Boot Arch Linux installer|Arch Linux telepítő bootolása]].
 +
 +
====Telepítés virtuális rendszerként====
 +
 +
A [[wikipedia:Virtual_machine|virtuális rendszerként]] történő feltelepítés egy jó módja annak, hogy megismerd az Arch linuxot és annak telepítési eljárását anélkül, hogy törölnöd kéne a jelenlegi operációs rendszeredet, vagy particionálnod kéne a meghajtódat; valamint az is mellette szól, hogy a telepítés alatt is tudod olvasni ezt az internetes segédanyagot. A virtuális telepítés mellett szól továbbá az Arch felhasználók számára is, hogy a jelenlegi rendszerük megzavarása nélkül tudják kipróbálni az új frissítéseket.
 +
 +
Egy-két példa virtualizáló programra [[VirtualBox]], [[VMware]], [[QEMU]], [[Xen]], [[Varch]], [[Parallels]].
 +
 +
A módja, hogy hogyan tudod telepíteni a rendszert virtuális gépként, függ a virtualizáló programodtól, de a folyamat nagyjából így kell kinézzen:
 +
# Készíts egy virtuális meghajtót a gazdagépen
 +
# Megfelelően állítsd be a virtuális gépet
 +
# Bootolj a letöltött .iso képről a virtuális gépben
 +
# Majd itt folytasd [[#Boot Arch Linux installer|Arch Linux telepítő bootolásával]].
 +
 +
A következő bejegyzések hasznosak lehetnek a számodra:
 +
*[[Arch Linux VirtualBox Guest]]
 +
*[[Installing Arch Linux from VirtualBox]]
 +
*[[VirtualBox Arch Linux Guest On Physical Drive]]
 +
*[[Installing Arch Linux in VMware]]
 +
 +
===Arch Linux telepítő bootolása===
 +
 +
{{Tipp|Az alaptelepítéshez szükséged lesz 64MB memóriára.}}
 +
 +
{{Tipp|A telepítés folyamán az autómatikus képernyő kikapcsolás aktiválódhat.  Ha aktiválódik, nyomd meg az Alt gombot, hogy visszakapd a képet}}
 +
 +
====Bootolás a meghajtóról====
 +
 +
Helyezd be a CD-t, vagy a flash meghajtót amit választottál. A számítógéped BIOS-ában be kell állítanod a helyes bootolási sorrendet. Hogy ezt megtedd, meg kell nyomnod egy gombot (általában DEL, F1, F2, F11 vagy F12) amíg a BIOS logó látható (bekapcsolás után hardver-ellenőrzés).
 +
 +
'''Főmenü:''' Ez után meg kell, hogy jelenjen a főmenü. A billentyűzeten található nyilak segítségével válaszd ki a számodra megfelelő opciót, majd üss Entert. Az menük a különböző .iso képfájlok esetén mások és mások lehetnek.
 +
 +
====Az operációs rendszer indítása====
 +
 +
Válaszd a "Boot Arch Linux" feliratú menüt, majd üss {{Keypress|Entert}} ezzel kezdetét veheti a telepítés. A rendszer betölt, és egy karakteres felület fogad. Autómatikusan be leszel jelentkeztetve, mint rendszergazda.
 +
 +
{{Megjegyzés|Users seeking to perform the Arch Linux installation remotely via an [[SSH]] connection are encouraged to make a few tweaks at this point to enable SSH connections directly to the live CD environment. If interested, see the [[Install from SSH]] article.}}
 +
 +
Ha Intel videó chipset van a számítógépedben, és a rendszerbetöltés során a képernyő elfeketedik, akkor a kernelmód beállításoknál kell keresd a megoldást. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy újraindítod a gépet, és a főmenüben nyomsz egy {{Keypress|Tab}} gombot, hogy a kernel beállítáasit előhívd. A kernel sor végére szúrd be a következőt:
 +
i915.modeset=0
 +
Esetleg ezt:
 +
video=SVIDEO-1:d
 +
ami (amennyiben működik) nem fogja letiltani a kernelmód beállításokat.
 +
 +
További információért olvasd el az [[Intel]] bejegyzést.
 +
 +
Ha a képernyő ''nem'' nem válik feketévé a bootolás során, de megakad, amikor a kernelt próbálja betölteni, nyomj {{Keypress|Tab}} billentyűt, hogy szerkeszd a kernel sort, majd írd bele a következőt:
 +
acpi=off
 +
 +
Ha ezzel megvagy, csak üss {{Keypress|Entert}}, hogy a rendszer az általad megadott opciókkal bootoljon.
 +
 +
====Billentyűzetkiosztás megváltoztatása====
 +
 +
Ha nem amerikai kiosztású billentyűzeted van, akkor a következő paranccsal tudod a billentyűzetkiosztást és a konzol betűkészletét átállítani:
 +
{{bc|# km}}
 +
vagy használd a loadkeys parancsot:
 +
{{bc|# loadkeys ''layout''}}
 +
ahol ''layout'' a billentyűzeted kiosztása, mint például {{ic|fr}} vagy {{ic|be-latin1}}
 +
 +
====Dokumentáció====
 +
 +
A telepítési útmutató kényelmesen elérhető az általad bootolt live rendszeren is. Hogy ezt elérd, válts át tty2-re (virtuális konzol #2) az {{Keypress|Alt+F2}} billentyűzetek lenyomásával, majd jelentkezz be mint rendszergazda (root). Ez után haszáld az {{ic|less}} parancsot, hogy lapozható formában érd el a dokumentációt:
 +
{{bc|# less /usr/share/aif/docs/official_installation_guide_en}}
 +
 +
Válts vissza tty1-re az {{Keypress|Alt+F1}} billentyűzetekkel, hogy folytasd a telepítést. Bármikor visszaválthatsz tty2-re a telepítés folyamán, ha szükséged van az útmutató segítségére.
 +
 +
{{Tipp|Ne feledd, hogy a hivatalos telepítési útmutató csak az alaprendszer feltelepítését és beállítását tartalmazza. Ha a telepítéssel végeztél, nagyon ajánlott, hogy a wiki oldalon megnézd mik a telepítés utáni teendőid}}<noinclude>{{Beginners' Guide navigation}}</noinclude>

Revision as of 17:42, 11 November 2011

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Template:Article summary start Template:Article summary text Template:Article summary end

Tango-view-refresh-red.pngThis article or section is out of date.Tango-view-refresh-red.png

Reason: please use the first argument of the template to provide a brief explanation. (Discuss in Talk:Beginners' guide (Magyar)#)

Tango-preferences-desktop-locale.pngThis article or section needs to be translated.Tango-preferences-desktop-locale.png

Notes: please use the first argument of the template to provide more detailed indications. (Discuss in Talk:Beginners' guide (Magyar)#)

bevezetés

Minden, amit mindig is tudni szerettél volna az Arch-ról, de nem merted megkérdezni

Szia! Ez a dokumentáció segíteni fog végig az Arch Linux telepítésében, beállításában és használatában. Az Arch Linuxhoz szükséges bizonyos fokú tudás a UNIX-szerű rendszerek beállításáról, de a dokumentáció igyekszik mindent megmagyarázni. Ez az útmutató elsősorban az új Arch felhasználókat célozza meg, de igyekszik egy jól használható tudásbázist nyújtani mindenkinek. Ha elolvastad az egészet, biztos tudással vághatsz neki az Arch Linuxnak!

Since GNU/Linux Distributions are fundamentally 'modular' by design, the guide is logically divided into 3 main components of a desktop UNIX-like operating system:

Első rész: az alaprendszer telepítése

2. rész: Az X kiszolgáló telepítése, és az ALSA beállítása

3. rész: Az asztali környezet telepítése

Ne pánikolj!

Az Arch Linux rendszert a felhasználó építi fel saját magának, terminálból, alapvető parancssoros eszközök használatával. Ez az Arch filozófia. Nem úgy mint a legtöbb rideg struktúrájú disztribúciónál és telepítőnél, itt nem kapsz alapértelmezett környezetet és beállításokat. A parancssoron keresztül te fogod feltelepíteni a csomagokat az Arch repókból a pacman használatával az interneten keresztül, és te fogod magadnak beállítani, és testreszabni a rendszeredet, ahogy szeretnéd. Így kapsz maximális rugalmasságot, testreszabhatóságot, és teljeskörű felügyeletet a rendszered felett az alapoktól.

Az Arch Linux azokat a GNU/Linux felhasználókat célozza meg, akik át akarják látni a gépük működését

Arch filozófia

A dizájn alapelve mögött az Arch célja egyszerűnek maradni. Egyszerű, miszerint nem kerülnek bele felesleges kiegészítések, módosítások és bonyolítások. Röviden egy elegáns, minimalista hozzáállású disztribúció.

Néhány gondolat az egyszerűségről:

 • „ 'Simple' is defined from a technical standpoint, not a usability standpoint. It is better to be technically elegant with a higher learning curve, than to be easy to use and technically [inferior].” – Aaron Griffin
 • Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem or „Entities should not be multiplied unnecessarily.” – Occam's razor. The term razor refers to the act of shaving away unnecessary complications to arrive at the simplest explanation, method or theory.
 • „The extraordinary part of [my method] lies in its simplicity..I always believe that the simple way is the right way.” – Bruce Lee

Template:Box Note

Ki is nyomtathatod ezt az útmutatót, így mindig lesz egy elérhető Arch Linux kézikönyved.

Üdvözlünk az Arch világában! Vágjunk bele!

Előkészületek

Megjegyzés: Ha egy másik partición lévi már meglévő GNU/Linux disztribúció vagy LiveCD mellé szeretnéd telepíteni, akkor kérlek nézd meg ezt a wiki bejegyzést a teendőid lépéseiről. Ez különösen hasznos tud lenni, ha az Arch-odat VNC vagy SSH segítségével távolról szeretnéd feltenni. Ez az útmutató a hagyományos módon történő telepítést mutatja be.

Szerezzük be a legfrissebb telepítőt

Az Arch hivatalos telepítőjét itt tudod beszerezni. A jelenleg legfrissebb kiadás a 2011.08.19-es.

 • Mind a Core mind pedig a Netinstall telepítők csak az Arch Linux alaprendszerhez szükséges csomagokat tartalmazzák. Ne feledd, hogy az alap rendszer nem tartalmaz grafikus felületet, csak pár GNU eszközt (fordító, assembler, linker, programkönyvtárak, shell, és pár hasznos alkalmazás), a Linux kernelt, és néhány extra programkönyvtárat, illetve modulokat szállít.
 • Core telpítő teszi lehetővé, hogy CD-ről és az internetről is telepíthesd a rendszeredet.
 • A Netinstall telepítők kisebbek, nem tartalmaznak csomagokat; az egész rendszert az internetről szerzi be.
 • Az Arch64 gyakori kérdései segítenek választani a 32 és a 64 bites telepítők között. A Dual Architecture telepítők tartalmazzák a csomagokat mindkét architektúrához, tehát elegendő ez az egy telepítő CD a 32 és a 64 bites számítógépekhez is.
 • Ne felejtsd el letölteni a telepítő ISO-hoz tartozó ellenörző txt fájlt.

A kiadás előtti telepítők is elérhetőek és letölthetőek innen. Ezek nem hivatalos telepítők, így hivatalos támogatás sincsen hozzájuk Ezeket csak akkor érdemes használni, ha a hivatalos telepítő valamiért nem működne a számítógépeden amihez tartozó drivereket az újabb telepítők tartalmazhatják.

A letöltött telepítő épségének ellenőrzése

A cd parancsal navigálj el a könyvtárba, ahová a telepítőt letöltötted, majd használd a sha1sum parancsot:

$ sha1sum --check name_of_checksum_file.txt

Ha azt írja ki, hogy "RENDBEN", a telepítő hibátlan. Ha a "RENDBEN" üzenet nem jelenik meg, töltsd le a megfelelő fájlokat újra.

Az md5sum ellenőrző hasonlóan működik.

CD-ről történő telepítés

Írd ki a .iso fájlt egy CD-re vagy DVD-re a számodra megfelelő meghajtóval és szoftverrel, majd indítsd az Arch Linux telepítőt róla.

Megjegyzés: Az író és a korong minősége változó lehet. Lassú sebességen történő írás ajánlott a biztos eredményhez; Egyesek 4x-es, vagy akár 2x-es írási sebességet ajánlanak. Ha rendellenes viselkedést tapasztalsz, akkor próbáld meg a lehető leglassabb sebességgel írni.

Memóriakártyáról vagy pendriveról történő telepítés

Ehhez nézd meg a Telepítés pendriveról bejegyzést a további teendőkről.

Ez a telepítési mód működik mind pendriveról mind memóriakártyáról, ha az arról történő bootolást a BIOS-od támogatja.

Ne feledd, hogy a telepítő médiumon lévő összes adatod visszafordíthatatlanul elveszik!

*nix módszer

Template:Vigyázat

Helyezz be egy üres vagy egy már nem szükséges adatokat tartalmazó flash eszközt, határozd meg az elérési útvonalát, majd írd ki a .iso fájlt rá a dd programmal:

# dd if=archlinux-2011.08.19-''{core|netinstall}''-''{i686|x86_64|dual}''.iso of=/dev/sd''x''

ahol if= a .iso fájl elérési útvonala of= pedig a flash eszközöd elérési útvonala. Bizonyosodj meg arról, hogy a parancsot így adtad ki /dev/sdx, és nem így /dev/sdx1. A flash eszközöd mérete legyen elegendő, hogy a .iso fájl ráférjen.

Hogy meggyőződj arról, hogy a képfájl megfelelően lett kiírva a flash eszközödre, jegyezd fel a blokkok számát (blocks) amelyek be lettek olvasva és ki lettek írva, majd eszközöld a következő ellenőrzést:

# dd if=/dev/sd''x'' count=''blokkok száma'' status=noxfer | md5sum

Az md5sum-nak egyezőséget kell visszaadnia a letöltött telepítőképhez tartozó md5sum-mal (2011.08.19); mindkettőnek egyezni kell a letöltött md5sum fájlban található adatokkal. Az ellenőrzés valahogy így fog kinézni:

.iso kép írása az eszközre:

# dd if=archlinux-2011.08.19-core-i686.iso of=/dev/sdc
 744973+0 records in
 744973+0 records out
 381426176 bytes (381 MB) copied, 106.611 s, 3.6 MB/s

Egyezőség ellenőrzése:

# dd if=/dev/sdc count=744973 status=noxfer | md5sum
 4850d533ddd343b80507543536258229 -
 744973+0 records in
 744973+0 records out

Folytatás az Arch Linux telepítő bootolásával

Microsoft Windows módszer

Töltsd le a telepítő kiírására szolgáló szoftvert innen. Csatlakoztasd a flash eszközöd. Indítsd el a letöltött alkalmazást, válaszd ki a képfájlt (A program alapból csak *.img kiterjesztések között keres, ezért a keresendő telepítőfájlt "*.iso" kiterjesztéssel kell, hogy beírd, hogy láthasd az Arch telepítőt). Válaszd ki a flash eszközödnek megfelelő betűvel ellátott meghajtót, majd kattints az "Write"-ra.

Ezen felül még van számos megoldás, hogy bootolható ISO képet helyezz a pendrivera. Ha problémád akad a pendrive lecsatlakoztatásával, próbáld meg másik aljzatba dugni, vagy más kábellel csatlakoztatni.

Folytatás az Arch Linux telepítő bootolásával.

Telepítés hálózatról

A CD-ről és pendriveról történő bootolás helyett választhatod a .iso fájl hálózatról történő bootolását is. Ez remekül működik, ha van egy működő szervered. Kérlek további teendőkhöz ezt a bejegyzést nézd meg, ez után pedig itt folytasd Arch Linux telepítő bootolása.

Telepítés virtuális rendszerként

A virtuális rendszerként történő feltelepítés egy jó módja annak, hogy megismerd az Arch linuxot és annak telepítési eljárását anélkül, hogy törölnöd kéne a jelenlegi operációs rendszeredet, vagy particionálnod kéne a meghajtódat; valamint az is mellette szól, hogy a telepítés alatt is tudod olvasni ezt az internetes segédanyagot. A virtuális telepítés mellett szól továbbá az Arch felhasználók számára is, hogy a jelenlegi rendszerük megzavarása nélkül tudják kipróbálni az új frissítéseket.

Egy-két példa virtualizáló programra VirtualBox, VMware, QEMU, Xen, Varch, Parallels.

A módja, hogy hogyan tudod telepíteni a rendszert virtuális gépként, függ a virtualizáló programodtól, de a folyamat nagyjából így kell kinézzen:

 1. Készíts egy virtuális meghajtót a gazdagépen
 2. Megfelelően állítsd be a virtuális gépet
 3. Bootolj a letöltött .iso képről a virtuális gépben
 4. Majd itt folytasd Arch Linux telepítő bootolásával.

A következő bejegyzések hasznosak lehetnek a számodra:

Arch Linux telepítő bootolása

Template:Tipp

Template:Tipp

Bootolás a meghajtóról

Helyezd be a CD-t, vagy a flash meghajtót amit választottál. A számítógéped BIOS-ában be kell állítanod a helyes bootolási sorrendet. Hogy ezt megtedd, meg kell nyomnod egy gombot (általában DEL, F1, F2, F11 vagy F12) amíg a BIOS logó látható (bekapcsolás után hardver-ellenőrzés).

Főmenü: Ez után meg kell, hogy jelenjen a főmenü. A billentyűzeten található nyilak segítségével válaszd ki a számodra megfelelő opciót, majd üss Entert. Az menük a különböző .iso képfájlok esetén mások és mások lehetnek.

Az operációs rendszer indítása

Válaszd a "Boot Arch Linux" feliratú menüt, majd üss Template:Keypress ezzel kezdetét veheti a telepítés. A rendszer betölt, és egy karakteres felület fogad. Autómatikusan be leszel jelentkeztetve, mint rendszergazda.

Megjegyzés: Users seeking to perform the Arch Linux installation remotely via an SSH connection are encouraged to make a few tweaks at this point to enable SSH connections directly to the live CD environment. If interested, see the Install from SSH article.

Ha Intel videó chipset van a számítógépedben, és a rendszerbetöltés során a képernyő elfeketedik, akkor a kernelmód beállításoknál kell keresd a megoldást. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy újraindítod a gépet, és a főmenüben nyomsz egy Template:Keypress gombot, hogy a kernel beállítáasit előhívd. A kernel sor végére szúrd be a következőt:

i915.modeset=0

Esetleg ezt:

video=SVIDEO-1:d

ami (amennyiben működik) nem fogja letiltani a kernelmód beállításokat.

További információért olvasd el az Intel bejegyzést.

Ha a képernyő nem nem válik feketévé a bootolás során, de megakad, amikor a kernelt próbálja betölteni, nyomj Template:Keypress billentyűt, hogy szerkeszd a kernel sort, majd írd bele a következőt:

acpi=off

Ha ezzel megvagy, csak üss Template:Keypress, hogy a rendszer az általad megadott opciókkal bootoljon.

Billentyűzetkiosztás megváltoztatása

Ha nem amerikai kiosztású billentyűzeted van, akkor a következő paranccsal tudod a billentyűzetkiosztást és a konzol betűkészletét átállítani:

# km

vagy használd a loadkeys parancsot:

# loadkeys layout

ahol layout a billentyűzeted kiosztása, mint például fr vagy be-latin1

Dokumentáció

A telepítési útmutató kényelmesen elérhető az általad bootolt live rendszeren is. Hogy ezt elérd, válts át tty2-re (virtuális konzol #2) az Template:Keypress billentyűzetek lenyomásával, majd jelentkezz be mint rendszergazda (root). Ez után haszáld az less parancsot, hogy lapozható formában érd el a dokumentációt:

# less /usr/share/aif/docs/official_installation_guide_en

Válts vissza tty1-re az Template:Keypress billentyűzetekkel, hogy folytasd a telepítést. Bármikor visszaválthatsz tty2-re a telepítés folyamán, ha szükséged van az útmutató segítségére.

Template:TippTemplate:Beginners' Guide navigation