Beginners' guide (Magyar)

From ArchWiki
Revision as of 17:40, 11 November 2011 by Mooattyi (talk | contribs) (Első rész: az alaprendszer telepítése)
Jump to: navigation, search

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Template:Article summary start Template:Article summary text Template:Article summary end

Tango-view-refresh-red.pngThis article or section is out of date.Tango-view-refresh-red.png

Reason: please use the first argument of the template to provide a brief explanation. (Discuss in Talk:Beginners' guide (Magyar)#)

Tango-preferences-desktop-locale.pngThis article or section needs to be translated.Tango-preferences-desktop-locale.png

Notes: please use the first argument of the template to provide more detailed indications. (Discuss in Talk:Beginners' guide (Magyar)#)

bevezetés

Minden, amit mindig is tudni szerettél volna az Arch-ról, de nem merted megkérdezni

Szia! Ez a dokumentáció segíteni fog végig az Arch Linux telepítésében, beállításában és használatában. Az Arch Linuxhoz szükséges bizonyos fokú tudás a UNIX-szerű rendszerek beállításáról, de a dokumentáció igyekszik mindent megmagyarázni. Ez az útmutató elsősorban az új Arch felhasználókat célozza meg, de igyekszik egy jól használható tudásbázist nyújtani mindenkinek. Ha elolvastad az egészet, biztos tudással vághatsz neki az Arch Linuxnak!

Since GNU/Linux Distributions are fundamentally 'modular' by design, the guide is logically divided into 3 main components of a desktop UNIX-like operating system:

Első rész: az alaprendszer telepítése

2. rész: Az X kiszolgáló telepítése, és az ALSA beállítása

3. rész: Az asztali környezet telepítése

Ne pánikolj!

Az Arch Linux rendszert a felhasználó építi fel saját magának, terminálból, alapvető parancssoros eszközök használatával. Ez az Arch filozófia. Nem úgy mint a legtöbb rideg struktúrájú disztribúciónál és telepítőnél, itt nem kapsz alapértelmezett környezetet és beállításokat. A parancssoron keresztül te fogod feltelepíteni a csomagokat az Arch repókból a pacman használatával az interneten keresztül, és te fogod magadnak beállítani, és testreszabni a rendszeredet, ahogy szeretnéd. Így kapsz maximális rugalmasságot, testreszabhatóságot, és teljeskörű felügyeletet a rendszered felett az alapoktól.

Az Arch Linux azokat a GNU/Linux felhasználókat célozza meg, akik át akarják látni a gépük működését

Arch filozófia

A dizájn alapelve mögött az Arch célja egyszerűnek maradni. Egyszerű, miszerint nem kerülnek bele felesleges kiegészítések, módosítások és bonyolítások. Röviden egy elegáns, minimalista hozzáállású disztribúció.

Néhány gondolat az egyszerűségről:

  • „ 'Simple' is defined from a technical standpoint, not a usability standpoint. It is better to be technically elegant with a higher learning curve, than to be easy to use and technically [inferior].” – Aaron Griffin
  • Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem or „Entities should not be multiplied unnecessarily.” – Occam's razor. The term razor refers to the act of shaving away unnecessary complications to arrive at the simplest explanation, method or theory.
  • „The extraordinary part of [my method] lies in its simplicity..I always believe that the simple way is the right way.” – Bruce Lee

Template:Box Note

Ki is nyomtathatod ezt az útmutatót, így mindig lesz egy elérhető Arch Linux kézikönyved.

Üdvözlünk az Arch világában! Vágjunk bele!