Frequently asked questions (Nederlands)

From ArchWiki
Revision as of 11:54, 18 March 2006 by Ibex (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Template:I18n links start Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n entry Template:I18n links end Lees The Arch Way, ArchLinux en Devland eerst. Deze bevatten alle drie duidelijke informatie over Archlinux.


Q) Ik kan enkel Nederlands. Waarom is er zo weinig in het Nederlands te vinden?

A) De meeste documentatie over Linux is nu eenmaal Engels. Hoewel er ongetwijfeld veel Nederlandstalige gebruikers van Arch zijn, heeft niet iedereen tijd om documentatie te vertalen naar het Nederlands. Om Arch te gebruiken zal je jezelf sowieso door een stapel anderstalige documentatie moeten worstelen.Q) Ik ben een complete beginner. Is Arch iets voor mij?

A) Deze vraag is veel bediscuteerd. Arch is bedoeld voor de meer ervaren Linuxgebruiker, hoewel, sommigen beweren dat Arch de ideale plek is om te beginnen. Als je echter een beginner bent, en je wil graag Arch gebruiken, dan zal je bereid MOETEN zijn om te leren. Voor je gaat vragen, doe zelf de moeite om eerst zelf te zoeken op Google, de Wiki en het forum. Als je dat doet, zal het wel lukken. Weet in ieder geval dat niet iedereen bereid is om dezelfde beginnersvragen steeds opnieuw en opnieuw te beantwoorden. Er zijn immers redenen waarom deze pagina's gemaakt zijn. Bezoek in ieder geval even de ArchLinux Newbie GuideQ) Ik heb een fout gevonden in pakket X. Wat moet ik nu doen?

A) Eerst moet je proberen nagaan of het iets is wat het Arch team kan maken. Soms is dat niet (Als Firefox crasht, kan het bijvoorbeeld een fout zijn van het Mozilla team) - Dit is een zgn. upstream error. Als het daadwerkelijk een Arch probleem is, kan je verschillende stappen doorlopen:

  1. Zoek eens op het forum. Misschien hebben andere gebruikers het reeds ontdekt (en is er al een oplossing voor).
  2. Waarschuw de aanbieder van het pakket. Probeer "pacman -Qi <pakketnaam>" voor deze info.
  3. Post een bugrapport met alle relevante info op http://bugs.archlinux.org
  4. Als je wil, maak een post hierover op het forum, en vermeld dat jij het al hebt gerapporteerd, zodat niet tientallen mensen hetzelfde gaan doen.Q) Zal Arch een database krijgen voor pacman?

A) Misschien, er lopen reeds discuties hierover. http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=11193 http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=10898Q) Pacman is traag! Is er een manier om de eerste start sneller te maken?

A) Zie het vorige item omtrend een database-backend voor pacman. Enkel de eerste start van pacman na het opstarten zou traag mogen zijn. Daarna wordt alles meestal gecached. Toch is dit nog steeds een probleem voor sommigen. Hier wordt reeds over gediscuteerd. Als je ReiserFS gebruikt, dan zijn er problemen met fragmentatie die pacman onnodig vertragen. Kijk hier voor help: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=11840

Sinds versie 2.9.6 bezit pacman een ingebouwd script pacman-optimize dat iedereen zou moeten helpen die trage opstarttijden ervaart.Q) Archpakketten zouden een unieke naam moeten krijgen. .pkg.tar.gz is te lang en/of verwarrend.

A) Dit is al bediscuteerd op de mailinglijsten. Sommigen stellen een .pac extensie voor. Voor zover bekend, zijn er echter geen plannen om dit te veranderen. Zoals Tobias Kieslich - een van Arch's ontwikkelaars - zegt; "Een pakket is een gzipped tarball! En het kan daadwerkelijk worden geopend en aangepast door eender wel tar-programma. Bovendien, het mime-type wordt door de meeste programma's toch automatisch gedetecteerd."Q) Pacman heeft een bibliotheek nodig, zodat andere toepassingen gemakkelijk pakketinformatie kunnen opvragen.

A) Een bibliotheek voor pacman is reeds in ontwikkeling.Q) Pacman heeft een grafische schil nodig!

A) Heb je The Arch Way, ArchLinux en DevLand gelezen? Het antwoord is hoofdzakelijk dat het Arch ontwikkelteam er geen zal maken. Gebruik echter gerust een door de gebruikers gemaakte grafisch schil. Hiervan is er een mooie lijst op de UserContributionsPage, in de links-sectie. Eenmaal de bibliotheek van pacman af is, zal het gemakkelijker zijn voor deze gebruikersschillen om om te gaan met de Arch pakketten. Trouwens, dit is niet een vraag, maar een statement ;-).Q) Pacman heeft feature X nodig!

A) Heb je TheArchWay, ArchLinux en Devland gelezen? De Arch filosofie is "Hou Het Simpel". Als je echter van mening bent dat feature X hiermee niet tegenstrijdig is, post dit dan rap op het forum. Eventueel kan je ook eens hier kijken, dit is een plaats voor feature aanvragen als je echt vind dat het belangrijk is.Q) Arch heeft een betere installer nodig. Misschien iets met een GUI?

A) Het punt "betere" is subjectief, en de beste manier om dit aan te pakken is door de installer aan de passen aan "De Arch Filosofie". Als deze mening is onderbouwd met grondige argumenten, laat het weten, dan kan het misschien in rekening worden gebracht bij verdere ontwikkeling van de installer. Windows uses a text based installer, FWIWQ) Arch heeft meer persaandacht nodig, zoals advertenties.

A) Arch heeft al genoeg bekendheid. Het doel van Arch is niet om groots te worden. Het doel is om goed te zijn. Laat Arch dus maar op een natuurlijke manier groeien. Dit forceren zal alleen maar problemen brengen.Q) Arch heeft minder aandacht nodig.

A) Net zoals hierboven; laat Arch op een natuurlijke manier groeien. Meer gebruikers betekend meer ontwikkelaars, en dit zal een reorganisatie vragen bij de "top". Echter, dit zien we wel als het probleem zich stelt.Q) Arch heeft meer ontwikkelaars nodig.

A) Kan best. Je tijd is welkom! Bezoek het foru, de chat, de mailinglijsten, en kijk wat er nog te doen is. Er is trouwens altijd vraag naar documentatie. Kijk naar DocumentRequests voor de huidige vraag.Q) Arch heeft een zgn Stable branch nodig.

A) COMMENTAAR: "Voor mij is Arch kortweg stabiel genoeg."

REACTIE: "Het hangt ervanaf waarvoor je je computer gebruikt. Bijvoorbeeld, op kantoor willen we niet dat de printer stopt met printen. In multimedia moet onze cdschrijver werken. Webontwikkelaars hebben een werkende ftpclient nodig. Momenteel ben ik verveeld met kde-3.4 want ik ben al mijn favorieten kwijt in kbear, en ik kan geen nieuwe opslaan."

OPLOSSING: Er is een release repo welke stabiel is, maar niet alle pakketten bevat. Er zijn echter plannen om te belangrijke pakketten erbij te steken (kde, gnome, etc).
ftp://ftp.archlinux.org/release/os/i686/

Lees meer:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=11288Q) Arch heeft meer documentatie nodig

A) Documentatie komt niet uit het niets. Als je niets hebt gevonden op het forum en de Wiki, en je hebt het probleem toch opgelost, maak er zelf documentatie van. Maak een pagina aan, en post deze op het forum. Wellicht zijn er andere mensen met ervaring omtrend het probleem, die graag willen helpen met de documentatie. Krijg je geen hulp, laat je niet ontmoedigen, wellicht zijn er veel mensen die jouw documentatie zeer nuttig vinden. Er is altijd vraag naar meer documentatie, kijk maar op de DocumentRequests.Q) Arch moet meer "noob-vriendelijk" zijn.

A) Voor we hierover discuteren, moeten we eerst kijken wat dit is. Kijk maar eens naar de vraag over de pakketinstaller.Q) Nieuwelingen zijn irritant, laten we ze wegjagen.

A) <Filosofische discuttie> Een deel van menselijk zijn, is om andere mensen te aanvaarden. </Filosofische discuttie>

De beste manier om met nieuwelingen af te rekenen, is door niet bevooroordeeld te zijn. Het kan best zijn dat ze nog met een "eenvoudige" vraag zitten, hoewel ze hun uiterste best hebben gedaan om zelf de oplossing te vinden. Er kwaad tegen zijn helpt niet. Wees volwassen, en negeer mensen welke je niet mag inplaats van er mee te beginnen ruziën.

-Nog niet af-

Newbies are best helped in guiding them to find the right information. Especially newbies that come from windows may have a hard time finding information; it's not always in the place they would expect. Compare it to finding the right word for the right job: you can ask your teacher to look up a certain word for you, and you'll always forget what it means. However, if you look up the word for yourself in a dictionary, you'll never forget it for the rest of your life.Q) Arch needs a backing business entity

A) Why? Other projects like Gentoo survive without one and Arch can as well.