Fujitsu-Siemens Amilo Pro2000

From ArchWiki
Revision as of 14:57, 19 July 2006 by Nahoj1976 (Talk | contribs) (XORG CONFIGURATION)

Jump to: navigation, search

Arch linux & Fujitsu-Siemens Amilo Pro v2000

This info may be helpful in addition to the Arch Linux Installation guide. This may apply fairly well to many other Amilo computers, for example to M7400 which has very similar hardware.


IntelCeleron 1500Mhz, 256+512MB ram, 40Gb HD, CD-RW/DVD (QSI). Display adapter Intel 82852/82855. IrDA Fast Infrared, AC'97 Modem, PS/2 Keyboard & Synaptics Mouse, 3 USB ports, Firewire, 2 card slots. Network adapters:Broadcom 440x 10/100 and Intel PRO/Wireless 2200GB.


add driver b44 to loaded modules in /etc/rc.conf and to modprobe.conf, add

    alias eth0 b44


Using arch's HW detection: hwd

    pacman -S xorg xorg-server xterm aterm xf86-input-mouse xf86-input-keyboard xf86-video-i810 
    pacman -S hwd

With xorg 7. the modularization means that you have to get some packages extra apart from xorg in order to be able to load the i810 module.

This will write a new xorg.conf:

    hwd -xa

Or you could use the safer way to write a sample-file called xorg.conf.hwd:

    hwd -x

This is an example of the monitor and card parts of an xorg.conf file that works:

 Section "Device"
   Identifier  "Intel82852/855GM 0"
   Driver  "vesa"
   Driver      "i810"
   Option "MonitorLayout" "CRT,LFP"
   Screen 0
   BusID "PCI:0:2:0"
 Section "Monitor"
   Identifier "Generic 0"
   Option "DPMS"
   HorizSync 28-64
   VertRefresh 43-60
 Section "Screen"
   Identifier "Default Screen"
   Device "Intel82852/855GM 0"
   Monitor "Generic 0"
   DefaultDepth 24
   SubSection "Display"
     Depth 1
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
   SubSection "Display"
     Depth 4
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
   SubSection "Display"
     Depth 8
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
   SubSection "Display"
     Depth 15
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
   SubSection "Display"
     Depth 16
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
   SubSection "Display"
     Depth 24
     Modes "1280x768" "1024x768" "800x600" "640x480"

After checking the file you can test it with:

   Xorg -config /etc/X11/xorg.conf.hwd

Close the X-server with Ctrl-Alt-Backsapce If it works all right you make it the default one with the command:

    mv /etc/X11/xorg.conf.hwd /etc/X11/xorg.conf

If you want to have kde to start at boot then you add this as last command in rc.local

   /etc/rc.d/kdm start


    pacman -S alsa-lib alsa-utils alsa-oss

Use alsamixer to set the default volume, use "m" to mute and unmute. Write the defaults with:

    alsactl store

Add "alsa" to loaded daemons in /etc/rc.conf. Finally,add user to audio group:

    gpasswd -a username audio


It works with the driver installed by hwd, but lacks most functions. Install the synaptics driver with

    pacman -S synaptics

replace hwd-generated mouse configuration bit that looks like this:

    Section "InputDevice"
           Identifier  "PS/2 Mouse"
     [etc etc]

with synaptics configuration (thanks to Iphitus):

   Section "Input Device"
            Identifier  "Synaptics Mouse"
            Driver      "synaptics"
            Option      "Device"              "/dev/psaux"
            Option      "Protocol"            "auto-dev"
            Option      "LeftEdge"            "1700"
            Option      "RightEdge"           "5300"
            Option      "TopEdge"             "1700"
            Option      "BottomEdge"          "4200"
            Option      "FingerLow"           "25"
            Option      "FingerHigh"          "30"
            Option      "MaxTapTime"          "180"
            Option      "MaxTapMove"          "220"
            Option      "MaxDoubleTapTime"    "360"
            Option      "FastTaps"            "on"
            Option      "VertScrollDelta"     "100"
            Option      "HorizScrollDelta"    "100"
            Option      "MinSpeed"            "0.09"
            Option      "MaxSpeed"            "0.18"
            Option      "AccelFactor"         "0.0015"
            Option      "EmulateMidButtonTime""100"
            Option      "EdgeMotionMinZ"      "30"
            Option      "EdgeMotionMaxZ"      "35"
            Option      "EdgeMotionMinSpeed"  "100"
            Option      "EdgeMotionMaxSpeed"  "150"
            Option      "EdgeMotionUseAlways" "off"
            Option      "TapButton1"          "1"
            Option      "RBCornerButton"      "3"
            Option      "LBCornerButton"      "2"
            Option      "CoastingSpeed"       "0.1"
            Option      "SHMConfig"           "on"

Don't forget to add this to the ServerLayout section in the beginning of the /etc/X11/xorg.conf file, and remove the previous mouse.

      Section "ServerLayout"
            ..blaa blaa..
            InputDevice    "Synaptics Mouse" "CorePointer"

IMPORTANT! The new udev 076 that deprecates hotplug requires that hardware detection is done with either hwd or hwdetect, instead of hotplug. In my case hwd broke the synaptics configuration, but hwdetect didn't. Therefore, if you upgrade your Arch so that your udev becomes >=076 (write 'pacman -Qi udev' to see), remove hotplug (or hwd) from the loaded daemons in /etc/rc.conf, and add the following line to rc.conf to use hwdetect:



Add user to groups (given you have created a user):

    gpasswd -a username video
    gpasswd -a username optical
    gpasswd -a username storage


This will (apparently) need a kernel higher than 2.6.10. Note that upgrading Arch 0.7 with pacman -Su will break the system unless the DevFS -> Udev transition is made after the install, see guidelines here: If you install from 0.7.1, you can ignore this problem.

For wireless, the relevant driver is ipw2200.

    pacman -S ipw2200

From kernel 2.6.17 it is included and the relevant module is

    pacman -S ipw2200-fw

which only loads the firmware.

Add ipw2200 to loaded modules in rc.conf.

Append rc.conf to include eth1 (this is a static IP configuration),

    eth0="eth0 netmask broadcast"
    eth1="eth1 netmask broadcast"
    INTERFACES=(lo eth0 eth1)

and to modprobe.conf, add line

    alias eth1 ipw2200

Amilo requires a "kill switch" module that turns the wireless card radio on. Get fsam7400 module (0.4.0) from unpack and install with make, make install. Don't need to add it to the loaded modules in /etc/rc.conf.

Then, to automate the wireless connection on boot, add the following to /etc/rc.local (thanks to nahoj1976):

    echo 100 > /sys/class/firmware/timeout
    modprobe fsam7400 radio=1 autooff=0 autoload=0
    modprobe ipw2200 

After this just the iwconfig and route settings need to be ok for the wireless to work (after reboot of course, unless you modprobe the above commands yourself!). In my case

    iwconfig eth1 essid Mynetworkname mode Managed rate 11M
    route add default eth1

These can be in /etc/rc.local. Now the laptop will be online and iwconfig (from root) should give something like this:

    eth1      IEEE 802.11g  ESSID:"Mynetworkname"
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:11:50:34:A9:53
              Bit Rate=11 Mb/s   Tx-Power=20 dBm
              Retry limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality=91/100  Signal level=-38 dBm  Noise level=-82 dBm
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:3


Works normally. Create directory /mnt/stick, and add the following to fstab:

    /dev/sda1  /mnt/stick   vfat    rw,user,noauto,umask=0000     0    0

then the stick can be mounter by user with: mount /mnt/stick.

Another way is to use the autofs module:

  pacman -S autofs

That way you can get all usb-sticks, cd's and other stuff automatically mounted on connection


Seems to work normally: Battery life is visible automatically (in KDE at least), and screen goes to power saving mode after a period of inactivity.




not tested


not tested


Alt+Function key commands work ok, but the special buttons on the left side of the keyboard don't work out of the box.


not tested