Difference between revisions of "GNOME (Српски)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "Category:Desktop okruženja (srpski) Category:Uputstva (srpski) {{i18n|GNOME}} de:GNOME {{Article summary start}} {{Article summary text|Introducing and troubleshooti...")
 
(Remove ck-launch-session. Not supported anymore.)
(11 intermediate revisions by 5 users not shown)
Line 1: Line 1:
[[Category:Desktop okruženja (srpski)]]
+
[[Category:Desktop environments (Српски)]]
[[Category:Uputstva (srpski)]]
+
[[cs:GNOME]]
{{i18n|GNOME}}
 
 
[[de:GNOME]]
 
[[de:GNOME]]
 +
[[en:GNOME]]
 +
[[es:GNOME]]
 +
[[fr:GNOME]]
 +
[[it:GNOME]]
 +
[[nl:GNOME]]
 +
[[pl:GNOME]]
 +
[[pt:GNOME]]
 +
[[ru:GNOME]]
 +
[[th:GNOME]]
 +
[[tr:Gnome_Masaüstü_Ortamı]]
 +
[[uk:GNOME]]
 +
[[zh-CN:GNOME]]
 +
[[zh-TW:GNOME]]
 
{{Article summary start}}
 
{{Article summary start}}
{{Article summary text|Introducing and troubleshooting the GNOME Desktop Environment.}}
+
{{Article summary text|GNOME pruza desktop lak za razumevanje za vas GNU/Linux ili UNIX racunar. Ovaj clanak pokriva njegovu instalaciju, konfigurisanje i resavanje eventualnih problema.}}
{{Article summary heading|Povezano}}
+
{{Article summary text|GNOME koristi [[GTK+]] skup alata.}}
{{Article summary wiki|Redosled izgradnje za Gnom}}
+
{{Article summary heading|Srodne teme}}
{{Article summary wiki|Displej Menadžer}}
+
{{Article summary wiki|GNOME Tips (Српски)}}
{{Article summary wiki|GNOM saveti}}
+
{{Article summary wiki|GNOME 3 (Српски)}}
{{Article summary wiki|Unapredi izgled GTK aplikacije}}
 
 
{{Article summary end}}
 
{{Article summary end}}
  
Od [[Wikipedia:GNOME|Wikipedija]]:
+
Od [http://www.gnome.org/about/ GNOME: Desktop projekat slobodnog softvera]:
:"''''GNOM'''' ''(izgovara se /ɡəˈnoʊm/) je desktop grafičko korisničko okruženje koje radi na površini računarskog operativnog sistema - sastoji se u potpunosti od slobodnog softvera i softvera sa otvorenim kodom. Ono je internacionalni projekat koji uključuje kreiranje okvira za softverski razvoj, selektovanje softvera za desktop i rad na programima koji upravljaju paljenjem aplikacija, upravljanjem fajlova i upravljanje prozorima i procesima.''
 
  
:''GNOM je deo GNU Projekta i može se koristiti sa raznim operativnim sistemima koji su slični Unix-u, a najčešće na onima koji su izgrađeni povrh Linuks kernela i GNU korisničke teritorije. Takođe je deo Java Desktop sistema u Solarisu.''
+
:''GNOME je projekat koji pruza dve stvari: GNOME desktop okruzenje, jedan intuitivan i atraktivan desktop za korisnike, i GNOME razvojnu platformu, prosiriv frejmvork za izgradnju aplikacija koje se integrisu u ostatak desktopa.''
:''(...)''
 
:''Prema GNOM web sajtu:''
 
  
:''GNOM projekat pruža dve stvari: GNOM desktop okruženje, intuitivan i atraktivan desktop za korisnike, i GNOM razvojnu platformu, proširiv okvir za izgradnju aplikacija koje se integrišu u ostatak desktopa.''
+
:''GNOME je '''slobodan''', '''koristan''', '''dostupan''', '''internacionalan''', '''pogodan za razvoj aplikacija''', '''organizovan''', '''podrzan''', i '''zajednica'''.''
  
:''GNOM projekat stavlja veliki naglasak na jednostavnost, upotrebljivost i dovđenje stvari u situaciju da "jednostavno rade". Drugi ciljevi projekta su:''
+
Ovaj clanak pokriva GNOME desktop okruzenje.
 
 
:* ''Sloboda za kreiranje desktop okruženja koje će uvek imati izvorni kod dostupan za ponovnu upotrebu pod slobodnom softver licencom.''
 
:* ''Dostupnost-osiguravanje da desktop može svako da koristi, bez obzira na tehničke sposobnosti ili fizičkih nemogućnosti.''
 
:* ''Internacionalizacija i lokalizacija - čineći desktop dostupan na mnogim jezicima. U ovom trenutku GNOM se prevodi na 166 jezika.''
 
:* ''Pruža prijateljsko okruženje za programere kojima je olakšano pisanje softvera koji se integriše bez problema sa desktopom i dozvoljava programerima slobodan izbor programskog jezika.''
 
:* ''Organizacija - regularni ciklusi izbacivanja novih verzija i disciplinovana struktura zajednice.''
 
:* ''Podrška - pružanje podrške od strane drugih institucija pored GNOM zajednice.''"
 
 
 
{{Note|Verzija 2.30 je objavljena u [extra]. Obavezno pogledajte [[Gnome 2.30 Changes | Gnom 2.30 izmene]] članak, koji pokušava da dokumentuje neke izmene/zakrpe bagova. Takođe je nešto od [[Gnome 2.28 Changes]] savete još uvek na snazi.}}
 
  
 
==Instalacija==
 
==Instalacija==
Instalirajte '''xorg''' zavisnost
+
===Baza===
 +
Instalirajte '''xorg''' dependency
 
  # pacman -S xorg
 
  # pacman -S xorg
  
Instalirajte '''base''' GNOM desktop
+
Install the "base" GNOME desktop
 
  # pacman -S gnome
 
  # pacman -S gnome
  
Ovo je meta-paket; što je '''grupa''' paketa. Neka od opcija se može dodati da se instaliraju svi ili neki od paketa iz ove grupe. Svi paketi se mogu bezbedno instalirati i to je preporučljivo, ali evo je lista nekih koji možda neće biti neophodni.
+
Ovo je meta paket; koji je '''grupa''' paketa. Bice vam data opcija da instalirate sve ili neke od paketa iz ove grupe. Svi paketi mogu bezbedno da se instaliraju i to se preporucuje, medjutim postoji lista nekih paketa koji mozda nisu potrebni.
 +
 
 +
*[[epiphany]] je web pretrazivac koji dolazi uz GNOME. Ako planirate da koristite neki drugi pretrazivac, npr. [[Firefox]], onda ovaj paket nije potreban. Preporucuje se da bar probate Epiphany jer je to odlican pretrazivac koji je, nazalost, u senci Firefox-a.
  
*'''[[epiphany]]''' je web pretraživač koji dolazi uz GNOM. Ako planirate da koristite drugi pretraživač, npr. Firefox, onda je ovaj paket nepotreban. Preporučuje se da bar probate Epiphany jer to je odličan pretraživač koji je, nažalost, prekriven senkom Firefox-a.
+
*{{pkg|gnome-backgrounds}} je kolekcija desktop pozadina (wallpaper-i) koje je GNOME zajednica izabrala za vas da koristite. Ako vec znate sta cete koristiti za vasu pozadinu, npr. sliku vase drage osobe, onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''gnome-backgrounds''' je kolekcija desktop pozadina (papiri za zid) koji je GNOM zajednica izabrala za Vas da koristite. Ako već znate da ćete koristiti Vaše pozadine, npr. slike Vaših dragih osoba, onda je i ovaj paket nepotreban.
+
*{{pkg|gnome-terminal}} je GUI terminal; ako vise volite neku drugu terminal aplikaciju poput [[xterm]]-a ili aterm-a onda ovaj paket nije neophodan.
  
*'''gnome-screensaver''' je kolekcija čuvara-ekrana za GNOM desktop. Ako nećete koristiti čuvara-ekrana, tj. koristiće GNOM menadžera energije da ugasite monitor kada nije u upotrebi, onda ovaj paket nije neophodan.
+
*{{pkg|gnome-screensaver}} je kolekcija skrin sejvera za GNOME desktop. Ako necete koristiti skrin sejver ili cete koristiti GNOME menadzer za stednju energije da ugasite monitor kada nije u upotrebi onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''gnome-themes''' je kolekcija desktop tema. Ako ćete koristiti specifične teme koje ćete preuzimati zasebno onda ovaj paket nije neophodan.
+
*{{pkg|gnome-themes-standard}} je kolekcija desktop tema. Ako cete koristiti neku specificnu temu koju cete preuzeti odvojeno, onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''gnome2-user-docs''' i '''yelp''' su dokumenti za pomoć i program za prikazivanje istih za GNOM desktop. Ako ste tip osobe koja ne čita dokumentaciju ili bi ste pre koristili velike pomoćne dokumente poznate kao Google, onda nema potrebe da instalirate ove pakete. Ovo nije preporučljivo. (Ironično, ako ste tip osobe koja ne čita dokumentaciju onda su šanse da nećete čitati ovo.)
+
*'''gnome2-user-docs''' i '''yelp''' su dokumenti za pomoc i citac dokumenata sa pomoc za GNOME desktop. Ako ste tip osobe koja ne cita dokumentaciju ili vise volite da koristite velike help dokumente poznate kao Google, onda nema potrebe da instalirate ove pakete. Ovo nije preporucljivo. (Ironicno, ako ste tip osobe koja ne cita dokumentaciju onda postoje sanse da necete ni ovo procitati.)
  
*'''libgail-gnome''' je GNOM is a GNOME accessibility implementation library used by the screen reader Orca. If there is no-one using this desktop that has a visual impairment then this package is not needed.
+
===Dodaci===
  
Install the rest of the GNOME Desktop (highly recommended, see [[Gnome Tips|GNOME Tips]])by:
+
Instalirajte ostatak GNOME Desktopa (vrlo preporucljivo, pogledajte [[GNOME Tips|GNOME saveti]]) sa:
 
  # pacman -S gnome-extra
 
  # pacman -S gnome-extra
  
Like before, this is a meta-package, and it is recommended to install all packages in this group, but here is a list of some that may not be needed. If you wish to simply install gnome-extra without installing Mono applications like Tomboy, visit the [[Mono]] page on details on how to block it.
+
Kao i pre, ovo je meta paket, i preporucuje se da instalirate sve pakete iz ove grupe, ali postoji i lista nekih koji nisu neophodni. Ako jednostavno zelite da instalirate gnome-extra bez instaliranja Mono aplikacija poput Tomboy-ja, posetite [[Mono]] stranicu za detalje kako da ga zablokirate.
 
 
*'''alacarte''' is an editor for the gnome-menu, if you are planning on using the menu it is recommended to use this package, though it can be done manually.
 
  
*'''bug-buddy''' reports bugs, if you do not want to report bugs this package is not needed.
+
*'''alacarte''' je editor za gnome-menu; ako planirate da koristite meni, preporucuje se da koristite ovaj paket, iako to moze da se uradi rucno.
  
*'''cheese''' uses your webcam to take photos and videos; if you do not have a webcam then this package is not needed.
+
*'''bug-buddy''' prijavljivanje bagova; ako ne zelite da prijavljujete bagove onda ovaj paket nije neophodan.
  
*'''dasher''' is a text entry application that uses the pointer instead of a keyboard. If you and everyone that will be using this desktop can use a keyboard then this package is not needed.
+
*{{pkg|cheese}} koristi vasu web kameru za preuzimanje slika i video snimaka; ako nemate web kameru onda ovaj paket nije neophodan.
  
*'''deskbar-applet''' is an all-in-one search bar for the GNOME desktop. If you do not need a desktop search then this package is not needed.
+
*{{pkg|dasher}} je aplikacija za unos teksta koja koristi kursor umesto tastature. Ako vi i svi ostali koji ce koristiti taj desktop mogu da koriste tastaturu onda ovaj paket nije neophodan.
  
*'''ekiga''' is a VOIP/Videoconferencing application. If you have no need for VOIP or use a different application like Skype, then this package is not needed.
+
*'''deskbar-applet''' je sve-u-jednom traka za pretrazivanje za GNOME desktop. Ako vam ne treba desktop pretrazivanje onda ovaj paket nije neophodan.
  
*'''empathy''' is an all-in-one instant messaging client. This replaces Pidgin as the default chat client.
+
*{{pkg|ekiga}} je VoIP (glas preko IP-a)/Video konferencijska aplikacija. Ako nemate potrebe za VoIP-om ili koristite neku drugu aplikaciju poput Skajpa, onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''eog''' views almost all types of images, you may choose to take your own image viewer.
+
*{{pkg|empathy}} je sve-u-jednom klijent za razmenu instant poruka. Ovo zamenjuje Pidgin kao startni program za cetovanje. Obavezno instalirajte odgovarajuce telepathy provajdere. Pogledajte optdepends za {{ic|pacman -Si empathy}} za listu svih provajdera.  
  
*'''evince''' is a simple document (e.g. pdf) viewer. If you are planning on using a different viewer e.g. Adobe Reader then this package is not needed.
+
*{{pkg|eog}} otvara skoro sve tipove slika; mozete da izaberete neku drugu aplikaciju za ovu svrhu.
  
*'''[[evolution]]''' is a Personal Information Management PIM (e-mail, calendar, contacts, etc.) application for GNOME. If you are planning on using a different PIM; e.g. Thunderbird, or a web PIM like a Google or yahoo account then you have no need for this package.
+
*{{pkg|evince}} je jednostavni pregledac za dokumenta (npr. pdf). Ako planirate da koristite neki drugi pregledac, npr. Adobe Reader, onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''evolution-exchange''' is a plug in for Evolution that allows Evolution to connect to Exchange. If you do not use Exchange or Evolution then you have no need for this package.
+
*'''[[evolution]]''' je program za upravljanje licnim informacijama (e-mail, kalendar, kontakti, itd...) za GNOME. Ako planirate da koristite neku drugu aplikaciju za ovu svrhu, npr. Thunderbird, ili neku web aplikaciju poput Google ili Yahoo naloga onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''evolution-webcal''' is a web calendar plug in for Evolution. If you do not use Evolution then you have no need for this package.
+
*'''evolution-exchange''' je plugin za Evolution koji dozvoljava Evolution-u da se konektuje na Exchange. Ako ne koristite Exchange ili Evolution onda nemate potrebe za ovim paketom.
  
*'''fast-user-switch-applet''' is an applet that allows the switching of users without going through a log out, and log in screen, i.e. you can switch users fast. If there is only one user on your computer or you like seeing the log in screen then you have no need for this package.
+
*'''evolution-webcal''' je web kalendar plugin za Evolution. Ako ne koristite Evoluton onda nemate potrebe za ovim paketom.
  
*'''file-roller''' is a GUI archive manager which works as winzip/winrar. If you prefer to (un)pack archives through the command-line this package is not needed.
+
*'''fast-user-switch-applet''' je aplet koji omogucava prelazak sa korisnika na korisnika bez potrebe za odjavljivanjem (log out), tj. omogucava brzo smenjivanje korisnika. Ako postoji samo jedan korisnik na vasem racunaru ili ako volite da koristite ekran za prijavljivanje korisnika onda nema potrebe za ovim paketom.
  
*'''gcalctool''' , a default calculator application with different views.
+
*{{pkg|file-roller}} je GUI menadzer za arhive koji radi kao winzip/winrar. Ako vise volite da odpakujete arhive preko komandne linije, ovaj paket nije neophodan.
  
*'''gconf-editor''' , the back-end editor for all GNOME settings.
+
*{{pkg|gcalctool}} , je pocetna kalkulator aplikacija sa razlicitim izgledima.
  
*'''[[GDM|gdm]]''' facilitates the starting of GNOME at boot up. If you like your computer to boot into a nice traditional command line and you will start GNOME only when you need it, then this package is not for you.
+
*'''gconf-editor''' , editor za sva GNOM podesavanja.
  
*'''gedit''' is a GUI based text editor. If you plan on using a different text editor – as most people's devotion to their favorite text editor is religious you more than likely have an example in mind – then you have no need to install this package.
+
*'''[[GDM|gdm]]''' olaksava startovanje GNOMA pri startovanju racunara. Ako vise volite da vam racunar startuje u tradicionalnu komandnu liniju i zelite da startujete GNOM samo kad vam zatreba, onda vam ovaj paket nije potreban.
  
*'''gnome-audio''' is a collection of sounds for events in GNOME. If you have your own sounds, do not want sounds or have no sound at all then this package is not needed.
+
*{{pkg|gedit}} je GUI baziran tekst editor. Ako planirate da koristite naki drugi tekst editor - kao sto je posvecenost vecine ljudi njihovim tekst editorima zapravo preraslo u religiju - onda nemate protrebe da instalirate ovaj paket. Gedit je vrlo dobar editor koji pruza korisne funkcije dok u isto vreme zadrzava stvari jednostavnim i pogotovo je dobar za pocetnike u programiranju koji ne zele da se muce sa vim-om, emacs-om ili kdevelop (note: ovo su sve odlicni programi koje vredi nauciti kasnije). Ima dosta korisnih pluginova kao sto je dodavanje/skidanje komentara na kodu, biranje boja i sadrzi takodje i terminal u sebi za brzo testiranje koda. Da bi ste koristili neki od ovih pluginova morate da instalirate zasebno gedit-plugins paket.
  
*'''gnome-games''' and '''gnome-games-extra-data''' is a collection of simple desktop games; e.g. Nibbles, Sudoku, etc. If you feel that childish games are a waste of your time, hard drive space and bandwidth then this package is not for you.
+
*'''gnome-audio''' je kolekcija zvukova za dogadjaje u GNOME. Ako imate vase licne zvukove, ne zelite zvukove ili nemate zvuk uopste, onda ovaj paket nije potreban.
  
*'''gnome-mag''' is a screen magnifier for people with visual impairment. You should know if you need to install this.
+
*'''gnome-games''' i '''gnome-games-extra-data''' je kolekcija jednostavnih desktop igara; npr. Nibbles, Sudoku, itd. Ako mislite da su decije igre gubljenje vremena, prostora na hard disku i internet protoka onda ovaj paket nije za vas.
  
*'''gnome-nettool''' and '''gnome-netstatus''' are collections of GUI based networking tools. If you do all your networking stuff from the command line then this package is not for you.
+
*'''gnome-mag''' je lupa za ekran za ljude sa poremecenim vidom.
  
*'''gnome-power-manager''' keeps track of battery status, and other power tracking tools. Only laptop users should use this package.
+
*{{pkg|gnome-nettool}} i '''gnome-netstatus''' su kolekcije GUI baziranih mreznih alata. Ako obavljate sve poslove vezane za mrezu preko komandne linije onda vam ne treba ovaj paket.
  
*'''gnome-system-monitor''' , an application that displays computer hardware information, and system resource usage.
+
*{{pkg|gnome-power-manager}} prati stanje baterije i drugih alata za pracenje stanja energije. Namenjeno je prvenstveno za laptop korisnike.
  
*'''gnome-terminal''' a GUI terminal, if you prefer your own terminal application like xterm or aterm then this package is not needed.
+
*{{pkg|gnome-system-monitor}} , je aplikacija koja prikazuje informacije o hardveru racunara i upotrebi sistemskih resursa.
  
*'''gnome-utils''' is a collection of utilities for GNOME, containing a file logger, log-viewer, search-tool, dictionary, floppy drive support and a application for taking screen-shots. It is recommended to take this package.
+
*{{pkg|gnome-utils}} je kolekcija programa za GNOME, ukljucujuci fajl loger, prikazivac logova, alatka za pretragu, recnik, podrska za flopi disk jedinicu i program za pravljenje slika od ekrana. Ovaj paket je preporucljiv za svakog korisnika.
  
*'''gucharmap''' lets you view Unicode characters.
+
*'''gucharmap''' za gledanje Unicode karaktera.
  
*'''gok''' is the GNOME on screen keyboard. If you and every one using this desktop plan on using a standard keyboard for all your keyboard needs then do not install this package.
+
*'''gok''' je GNOME tastatura na ekranu. Ako korisnici vaseg racunara planiraju da koriste standardnu tastaturu za sve potrebe onda vam ne treba ovaj paket.
  
*'''hamster-applet''' is a time-tracking applet for the GNOME panel. If you have no need for a time-tracking applet, then do not install this package. You can visit its [http://projecthamster.wordpress.com/ website] for more info.
+
*'''hamster-applet''' je aplet za pracenje vremena za GNOM panel. Mozete da posetite [http://projecthamster.wordpress.com/ website] za vise informacija.
  
*'''mousetweaks''' is accessibility software for users that have limited control of a mouse (e.g. can manipulate only one button). If you and every one that will be using this desktop have full control of the mouse then there is no need to install this package.
+
*'''libgail-gnome''' je GNOME implementaciona biblioteka za pristupacnost koja se koristi od strane citaca ekrana Orca.
  
*'''nautilus-cd-burner''' allows the burning of files to CDs by dragging-and-dropping in the GNOME file manager, Nautilus. The only reason not to install this package is if you do not have a CD burner on your computer.  
+
*{{pkg|mousetweaks}} je softver za pristupacnost za korisnike koji su ograniceni u koriscenju misa (npr. mogu da koriste samo jedno dugme).
  
*'''orca''' is a screen reader for the GNOME desktop to help users with a visual impairment.
+
*{{pkg|orca}} je citac ekrana za GNOME desktop za korisnike sa ostecenim vidom.
  
*'''seahorse''' and '''seahorse-plugins''' are packages for de/encrypting information. Do not take this package unless you know what you are going to use it for.
+
*{{pkg|seahorse}} i '''seahorse-plugins''' su paketi za enkriptovanje/deenkriptovanje informacija.
  
*'''sound-juicer''' is a CD ripping application for GNOME. If you are planning on using a different application for ripping CD e.g. Banshee or do not have a CD drive then you have no need to install this package.
+
*{{pkg|sound-juicer}} je program za ripovanje CD-ova za GNOME.
  
*'''tomboy''' is a simple desktop note-taking application. If you want to avoid installing the large Mono libraries and use the Tomboy replica '''gnote''' (written in C+), or simply prefer the use of pen and paper, you do not need this package.
+
*{{pkg|tomboy}} je jednostavna aplikacija za pravljenje beleski za vas desktop.
  
*'''totem''' is the official movie player of the GNOME desktop. If you plan on using a different movie player e.g. VLC then you have no need for this package.
+
*{{pkg|totem}} je oficijalni program za pustanje video fajlova (filmova) za GNOME desktop.
  
*'''vinagre''' is a VNC client for the GNOME desktop. If you have no need for a VNC client then you have no need for this package.
+
*{{pkg|vinagre}} je VNC klijent za GNOME desktop.
  
*'''vino''' is a remote desktop server for the GNOME desktop. You can use it to share your GNOME session desktop with other users. If you have no need for a remote desktop server then you have no need for this package.
+
*{{pkg|vino}} je server za udeljani desktop za GNOME. Mozete da ga koristite da delite vas GNOME desktop sesiju sa drugim korisnicima.
  
*'''zenity''' a tool that allows you to display GTK dialog boxes in command-line and shell scripts.
+
*'''zenity''' je alatka za prikazivanje GTK dijaloskih boksova u komandnoj liniji i skriptama za komandnu liniju.
  
You may have noticed the GNOME admin tools (''System → Administration'') are not included in the extra package. You will need the {{Codeline|gnome-system-tools}} package which is installed in a discrete step:
+
Mozda ste primetili GNOME admin alate (''Sistem  → Administracija'') koji nisu sadrzani u ekstra paketima. Trebace vam {{Ic|gnome-system-tools}} paket koji se instalira na sledeci nacin:
  
 
  # pacman -S gnome-system-tools
 
  # pacman -S gnome-system-tools
  
As mentioned above, this and other helpful info can be found on the [[GNOME Tips]] wiki page which you should read through.
+
Kao sto je vec receno gore, ovi i druge korisne informacije mozete naci na [[GNOME Tips | Gnom saveti]] wiki stranici.
  
{{Note|Using {{Codeline|gnome-system-tools}} on older GNOME versions may require you to insert your user to the group {{Codeline|stb-admin}}, otherwise you may encounter the ''"The configuration could not be loaded. You are not allowed to access the system configuration."'' error message. This should not be necessary any more, as version 2.28 of {{Codeline|gnome-system-tools}} does not need the {{Codeline|stb-admin}} group; in fact, upgrading from a previous version will remove this group.}}
+
{{Note|Upotreba {{Ic|gnome-system-tools}} na starijim GNOME verzijama ce najverovatnije zahtevati da ubacite vaseg korisnika u grupu {{Ic|stb-admin}}, u suprotnom mozete da dobijete poruku ''"Podesavanje ne moze biti ucitano. Nije vam dozvoljen pristup sistemskim podesavanjima."''. Ovo nebi trebalo da je neophodno od verzije 2.28 {{Ic|gnome-system-tools}} jer ta verzija ne zahteva {{Ic|stb-admin}} grupu; ustvari, poboljsanje sa prethodne verzije ce ukloniti ovu grupu.}}
  
For normal users to use system tools, package {{Codeline|gksu}} is needed:
+
Da bi obicni korisnici koristili sistemske alate, neophodan je {{Ic|gksu}} paket:
  
 
  # pacman -S gksu
 
  # pacman -S gksu
  
Make sure you have already configured [[Sudo]] properly.
+
Za podesavanje gksu koristite [[Sudo]] pre nego [[Su]], i ovu komandu:
 +
 
 +
# gconftool-2 -s /apps/gksu/sudo-mode -t bool true
 +
 
 +
Proverite da li ste vec ispravno podesili [[Sudo]].
 +
 
 +
Instalirajte {{pkg|gamin}} ako zelite da izmene na fajlovima budu odmah detektovane.
 +
 
 +
Postoji mogucnost da vec imate instaliran FAM koji je zapostavljen. Ako ga imate instaliranog, uklonite ga kad budete upozoreni prilikom instaliranja gamin-a.
 +
 
 +
==Daemoni i moduli koji su neophodni za GNOM==
 +
GNOME desktop zahteva jedan daemon, [[D-Bus]], da bi radio kako treba.
  
==Daemons and modules needed by GNOME==
+
Da startujete D-Bus daemon:
The GNOME desktop requires two daemons, '''FAM''' and '''HAL''' for proper operation. The File Alteration Monitor '''FAM''' daemon allows real-time representation of file alterations; i.e. give the GUI instant access to recently installed programs or changes in the file system. The Hardware Abstraction Layer '''HAL''' daemon, among other things, will automate the mounting of disks, optical drives, and USB drives/thumbdrives for use in the GUI.
+
# /etc/rc.d/dbus start
  
To start the HAL and FAM daemons:
+
Ili dodajte ove daemone u '''DAEMONS''' niz u {{ic|/etc/[[rc.conf]]}} da bi startovali prilikom butovanja:
# /etc/rc.d/hal start
 
# /etc/rc.d/fam start
 
Or add these daemons to the '''DAEMONS''' array in {{Filename|/etc/[[rc.conf]]}} so they will start on boot up, e.g.:
 
 
  #
 
  #
 
  # /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
 
  # /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
Line 172: Line 180:
 
  .
 
  .
 
  .
 
  .
  DAEMONS=(syslog-ng network crond '''hal''' '''fam''')
+
  DAEMONS=(syslog-ng '''dbus''' network crond)
 
 
{{Note|You may instead want to remove FAM and install [[gamin]], which does not require a system daemon to be running. }}
 
  
'''GVFS''' allows the mounting of virtual file systems (e.g. file systems over FTP or SMB) to be used by other applications, including the GNOME file manager Nautilus. This is done with the use of '''FUSE''': a user space virtual file system layer kernel module.
+
'''GVFS''' daje mogucnost nasadjivanja virtualnih fajl sistema (npr. fajl sistemi preko FTP-a ili SMB-a) za upotrebu od strane drugih aplikacija ukljucujuci GNOME fajl mendzer Nautilus. Ovo se radi upotrebom '''FUSE'''-a: virtualni fajl sistem sloj kernel modula za korisnicki prostor.
  
To load the FUSE kernel module:
+
Za ucitavanje FUSE kernel modula:
 
  # modprobe fuse
 
  # modprobe fuse
  
Or add the module to the '''MODULES''' array in {{Filename|/etc/rc.conf}} so they will load at boot up, e.g.:
+
Ili dodajte modul u '''MODULES''' niz {{ic|/etc/rc.conf}} da se ucitaju prilikom butovanja, npr.:
 
  #
 
  #
 
  # /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
 
  # /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
Line 202: Line 208:
 
  .
 
  .
 
  .
 
  .
{{Note|FUSE is a kernel module not a daemon and does not go in the same array as HAL and FAM.}}
+
{{Note|FUSE is a kernel module, not a daemon.}}
  
==Running GNOME==
+
==Pokretanje GNOM-a==
To start GNOME from the console, run:
 
$ gnome-session
 
  
If you add the following to your {{Filename|~/.xinitrc}} file (and make sure it is the only line that starts with "exec"):
+
Dodajte sledecu liniju u vas {{ic|~/.xinitrc}} fajl i uverite se da je to zadnja linija i jedina koja pocinje sa ''exec'' (pogledajte [[xinitrc]]):
 
  exec gnome-session
 
  exec gnome-session
  
or this if you have problem with auto-mount:
+
Sada ce GNOM startovati kada unesete sledecu komandu:
  exec ck-launch-session gnome-session
+
  $ startx
 +
 
 +
==Dodela privilegija pod GNOM-om==
 +
===Gasenje/restartovanje privilegija===
 +
 
 +
Ako je jedan korisnik ulogovan u GNOM i drugi korisnik se loguje (zamenjeni korisnici), drugi korisnik ne moze da ugasi ili restartuje racunar. Sledeci prozor izlazi, "Politika sistema sprecava sprecava zaustavljanje sistema kada su drugi korisnici prijavljeni. Korisnik ce biti upitan za super lozinku.
 +
 
 +
Diskusija:  https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=641993
 +
 
 +
Popravka ovog je sledeca:
  
To make it a global setting which has effect on all users instead of only one, instead of {{Filename|~/.xinitrc}} add the line to the file {{Filename|/etc/X11/xinit/xinitrc}}:
+
# nano /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/shutdown.pkla
  exec gnome-session
+
[system shutdown privs]
 +
Identity=unix-group:users
 +
Action=org.freedesktop.consolekit.system.stop-multiple-users
 +
ResultAny=no
 +
ResultInactive=no
 +
ResultActive=yes
 +
 
 +
# nano /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/restart.pkla
 +
[system restart privs]
 +
Identity=unix-group:users
 +
  Action=org.freedesktop.consolekit.system.restart-multiple-users
 +
ResultAny=no
 +
ResultInactive=no
 +
ResultActive=yes
  
{{Note|Only needed for gnome 2.14; gnome 2.16 and up do this automatically:
+
Konacno, restartujte hal i bilo koji korisnik u 'users' grupi ce imati mogucnost da ugasi ili restartuje sistem bez root lozinke i bez obzira da li su drugi prijavljeni na racunar ili ne.
  exec dbus-launch --exit-with-session /opt/gnome/bin/gnome-session
+
   
}}
+
Za vise detalja pogledajte man stranicu za pklocalauthority.
  
GNOME will start when you enter the following command.
+
===Privilegije za skaliranje procesora===
$ startx
+
Pogledajte [[Cpufreq#Privilege Granting Under Gnome|cpufrequtils clanak]].
  
==GDM (GNOME Display Manager)==
+
==GDM (GNOM menadzer ekrana)==
If you want a graphical login, you will need to install [http://www.gnome.org/projects/gdm/ GDM] (which is also part of gnome-extra). To do so, type the following at a command prompt:
+
Ako zelite graficko prijavljivanje na sistem, trebace vam [http://www.gnome.org/projects/gdm/ GDM] (koji je takodje deo gnome-extra). Da to ucinite, ukucajte sledecu komandu u komandnoj liniji:
 
  # pacman -S gdm
 
  # pacman -S gdm
  
To make the graphical login the default method of logging into the system, edit your {{Filename|/etc/inittab}} file(recommended). Alternatively you can add gdm to your list of daemons in {{Filename|/etc/rc.conf}}. These procedures are detailed on the [[Display Manager]] page.
+
Da ucinite graficko prijavljivanje osnovnim metodom za prijavljivanje na sistem, editujte vas {{ic|/etc/inittab}} fajl(preporucljivo). Alternativno mozete da dodate gdm u vasu listu daemona u {{ic|/etc/rc.conf}}. Ove procedure su detaljno objasnjene na [[Display Manager]] strani.
  
If you are used to using the {{Filename|~/.xinitrc}} file to pass arguments to the X server when it is started, such as '''xmodmap''' or '''xsetroot''', you should note that you can add the same commands to [[xprofile]]. Example:
+
Ako ste naviknuti da koristite {{ic|~/.xinitrc}} fajl za prosledjivanje argumenata za X server kada se startuje, poput '''xmodmap''' ili '''xsetroot''', mozete da dodate iste komande u [[xprofile]]. Primer:
  
{{File|name=~/.xprofile|content=<nowiki>
+
{{hc|~/.xprofile|2=<nowiki>
 
#!/bin/sh
 
#!/bin/sh
  
Line 238: Line 264:
 
# ~/.xprofile
 
# ~/.xprofile
 
#
 
#
# Executed by gdm at login
+
# Izvrsava se od strane gdm-a pri prijavljivanju
 
#
 
#
  
xmodmap -e "pointer=1 2 3 6 7 4 5" #set mouse buttons up correctly
+
xmodmap -e "pointer=1 2 3 6 7 4 5" #ispravno podesava dugmice na misu
xsetroot -solid black                #sets the background to black
+
xsetroot -solid black                #podesava pozadinu na crnu boju
 
</nowiki>}}
 
</nowiki>}}
  
===Configure===
+
===Podesavanje===
You can no longer use the gdmsetup command to configure GDM as of version 2.28. The command has been removed and GDM has been standardized and integrated with the rest of gnome.
+
Ne mozete vise da koristite gdmsetup komandu da podesite GDM, i to od verzije 2.28. Komanda je uklonjena i GDM je standardizovan i integrisan u ostatak Gnoma.
  
You can install gdm2setup from the AUR to configure GDM, or use the following instructions.
+
Mozete da instalirate gdm2setup iz AUR-a da podesite GDM ili da upotrebite sledece instrukcije.
  
{{Note|Although the following commands use sudo, you actually need to run them as root! ("su -" works)}}
+
{{Note|Iako sledece komande koriste sudo, ustvari vam treba da ih izvrsite kao root! ("su -" radi)}}
  
Config X server access permission
+
Podesavanje X server dozvolama za pristup
 
  xhost +SI:localuser:gdm
 
  xhost +SI:localuser:gdm
  
To configure the GDM theme use this command:
+
Da podesite GDM teme upotrebite ovu komandu:
 
  sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties
 
  sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties
  
For more configuration options, use this command:
+
Za vise opcija podesavanja, upotrebite ovu komandu:
 
  sudo -u gdm dbus-launch gconf-editor
 
  sudo -u gdm dbus-launch gconf-editor
  
And modify the following hierarchies:
+
I izmenite sledece hijerarhije:
 
  /apps/gdm/simple-greeter
 
  /apps/gdm/simple-greeter
 
  /desktop/gnome/interface
 
  /desktop/gnome/interface
 
  /desktop/gnome/background
 
  /desktop/gnome/background
  
If these commands fail with an error such as "Cannot open display" you can bring the two windows up when GDM starts by adding them to GDM's autostart. To do this first create the entry (run as root):
+
Ako ove komande budu bezuspesne sa greskom poput "Cannot open display" mozete da podignete dva prozora kada GDM startuje dodavanjem u GDM autostart. Da uradite ovo prvo napravite unos (kao root):
 
  cp -t /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/ /usr/share/applications/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/applications/gconf-editor.desktop
 
  cp -t /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/ /usr/share/applications/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/applications/gconf-editor.desktop
  
Then logout of your user back to GDM. After the login window appears the two windows should also appear. Configure GDM how you want, then close the windows and log back in. When you're done and want the window to stop opening with GDM run this (as root):
+
Zatim se izlogujte iz vaseg korisnika nazad u GDM. Nakon sto se prozor za prijavljivanje pojavi, dva prozora bi takodje trebala da se pojave. Podesite GDM kako zelite, a zatim zatvorite prozore i ponovo se prijavite. Kada budete gotovi i zelite da se prozor vise ne otvara sa GDM-om, pokrenite ovo (kao root):
 
  rm /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gconf-editor.desktop
 
  rm /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gconf-editor.desktop
  
{{Note|By using the logout/configure method you can view changes while you're making them.}}
+
{{Note|Upotrebom prijavljivanje/podesavanje metode mozete da vidite izmene dok ih pravite.}}
  
For more information and advanced settings read [http://library.gnome.org/admin/gdm/2.28/configuration.html.en this].
+
Za vise informacija i napredna podesavanja procitajte [http://library.gnome.org/admin/gdm/2.28/configuration.html.en ovo].
  
You may also want to read about [[Gnome 2.28 Changes|GNOME 2.28 Changes]].
+
Mozda cete isto zeleti da procitate o [[GNOME 2.28 Changes|GNOM 2.28 izmene]].
  
===Automatic Login===
+
===Automatsko prijavljivanje===
  
To enable automatic login with GDM, add the following to /etc/gdm/custom.conf (replace user with the username that you want auto-logged in):
+
Da omogucite automatsko prijavljivanje sa GDM-om, dodajte sledece u {{ic|/etc/gdm/custom.conf}} (zamenite korisnika sa korisnickim imenom koje zelite da se automatski prijavljuje):
  
{{File|name=/etc/gdm/custom.conf|content=<nowiki>
+
{{hc|/etc/gdm/custom.conf|<nowiki>
# Enable automatic login for user
+
# Omogucite automatsko prijavljivanje za korisnika
 
[daemon]
 
[daemon]
AutomaticLogin=user
+
AutomaticLogin=username
 
AutomaticLoginEnable=True
 
AutomaticLoginEnable=True
 
</nowiki>}}
 
</nowiki>}}
  
===Passwordless login (bypass the password prompt in GDM):===
+
ili za automatsko prijavljivanje sa kasnjenjem:
If you want to enable passwordless login in gnome (bypass the password promp in GDM) then simply add the following line to {{filename|/etc/pam.d/gdm}}:
 
  
auth sufficient pam_succeed_if.so user ingroup nopasswdlogin
+
{{hc|/etc/gdm/custom.conf|<nowiki>
 +
[daemon]
 +
# for login with delay
 +
TimedLoginEnable=true
 +
TimedLogin=username
 +
TimedLoginDelay=1
 +
</nowiki>}}
  
'''Make sure''' this line goes right before the first line that contains "pam_unix.so" in it (If you're not using Arch Linux, it may have to reside before/after some other line, but nonetheless, you still need this line).
+
===Prijavljivanje bez sifre (predpredjivanje upozorenja za lozinku u GDM-u):===
 +
Ako zelite da omogucite prijavljivanje bez lozinke na GNOME, onda jednostavno dodajte sledecu liniju u {{ic|/etc/pam.d/gdm}}:
  
Then, add the group '''nopasswdlogin''' to you system. You can do it graphically in System > Administration > Users and Groups. See [[Groups]] for group descriptions and group management commands.
+
auth sufficient pam_succeed_if.so user ingroup nopasswdlogin
  
Now, when you use System > Administration > Users and Groups (command: users-admin) and set your user for "Password: not asked at login" (by checking the "Don't ask for password on login" option), your user will be automatically added to the "nopasswdlogin" group and viola, you will now simply and only have to click on your username and you will log right in, password bypassed entirely!
+
'''Uverite se''' da ova linije ide pravo ispod prve linije koja sadrzi "pam_unix.so" u sebi.
  
{{Warning|DO NOT DO THIS FOR THE ROOT ACCOUNT!}}
+
Zatim, dodajte grupu '''nopasswdlogin''' na vas sistem. To mozete da uradite graficki u System > Administration > Users and Groups. Pogledajte [[Users and Groups]] za opise grupa i komande za upravljanje grupama.
  
===More===
+
Sada, kada ste u System > Administration > Users and Groups (komanda: users-admin) i podesite vaseg korisnika za "Password: not asked at login" (cekiranjem "Don't ask for password on login" opcije), vas korisnik ce biti automatski dodat u "nopasswdlogin" grupu i tada cete moci jednostavnim klikom na vase korisnicko ime da se prijavite na sistem, tj. bez neophodne lozinke!
Note that with version 1.6.1 of xorg-server, {{Keypress|Ctrl}}+{{Keypress|Alt}}+{{Keypress|Backspace}} will NOT restart gdm anymore. For instructions on re-enabling this behavior, see the [http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Ctrl-Alt-Backspace_does_not_exit_X this section] of the [[Xorg]] wiki article.
 
  
For more information about Graphical Logins (DMs), see [http://endor.clublinux.org/RHCE-21.html this excellent page].
+
{{Warning|<u>NEMOJTE</u> OVO DA RADITE ZA '''''ROOT''''' NALOG!}}
  
===GDM legacy===
+
===Vise===
If you want to fall back to the old GDM, which also has a tool for configuring its settings, compile and install [http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=31165 gdm-old] on AUR.
+
Napomenimo da sa verzijom 1.6.1 xorg-server, {{Keypress|Ctrl+Alt+Backspace}} NECE vise restartovati gdm. Za uputstvo za ponovno osposobljavanje ove opcije, pogledajte [[Xorg#Ctrl-Alt-Backspace doesn't work]].
  
==MintMenu (Advanced [Alternate] Gnome Menu)==
+
Za vise informacija o grafickim prijavljivanjima (DM-ovi), pogledajte [http://endor.clublinux.org/RHCE-21.html ovau odlicnu stranu].
Install the package from AUR [http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=26266&detail=1 mintmenu] using an [[AUR helper]] of your choice. Package name:
 
  
mintmenu
+
===GDM legat===
 +
Ako zelite da se vratite na stari GDM, koji takodje ima alatku za podesavanje opcija, kompajlirajte i instalirajte {{AUR|gdm-old}} sa AUR-a.
  
Mintmenu uses gconf to store its settings, including the menu icon to display. If your current value is /usr/lib/linuxmint/mintMenu/mintMenu.png, this may be due to previous version of this package, that stored this value in {{filename|/apps/mintMenu/applet_icon}}. On a fresh install the {{filename|/apps/mintMenu/applet_icon}} value defaults to {{filename|/usr/share/archlinux/icons/archlinux-icon-tango-16.svg}}.
+
==Ulepsavanje==
The value can be changed with gconf-editor, gconftool-2 or from the Preferences (Right click on menu -> Preferences -> "Main Button" -> "Button icon:".
+
Prema pocetnim podesavanjima, GNOME ne dolazi sa velikim brojem tema i ikona. Mozda cete zeleti da instalirate neke atraktivnije teme za GNOM:
  
==XDG User Directories==
+
Lep gtk endzin za teme (koji sadrzi i teme) je murrine endzin. Instalirajte sa:
Many Linux distributions such as Ubuntu or Linux Mint set up your default user directories such as your downloads directory, music directory, documents directory, and so on. This also gives these directories special identifying icons. To set XDG user directories up, run this command:
+
  # pacman -S gtk-engine-murrine
  # pacman -S xdg-user-dirs
 
  
The default user directory settings are stored in {{filename|/etc/xdg/user-dirs.defaults}}. You can edit it to change the default settings for where you want users to have their directories with this:
+
Ako zelite jos tema, mozete da ih preuzmete sa {{AUR|murrine-themes-collection}} sa AUR-a.
{{Tip|You do not have to edit this file if you only want to set up XDG User Directories for one user or you accept the default settings.}}  
 
# nano /etc/xdg/user-dirs.defaults
 
  
Run this as a normal user to set up your directories:
+
Kada ih instalirate, izaberite ih sa System -> Preferences -> Appearance -> Theme tab.
$ xdg-user-dirs-update
 
  
This command creates the directories needed and sets them up so GNOME knows that is where those types of files should go by default. The folders also have special icons depending on what folder your configuration file tells GNOME they are.
+
Arc Linuks repozitorijumi takodje imaju dodatnih tema i endzina. Instalirajte sledece da biste sami videli:
  
To edit your user directories configuration file later, know that it is located in {{filename|~/.config/user-dirs.dirs}}. You can edit it by running the following command or by using your favorite text editor:
+
# pacman -S gtk-engines gtk-aurora-engine gtk-rezlooks-engine
$ nano ~/.config/user-dirs.dirs
 
  
==Troubleshooting==
+
Mozete naci jos mnogo tema, ikona i pozadina na [http://www.gnome-look.org GNOME-Look].
===Your computer crashes and GNOME will not startup anymore.===
 
A possible solution is to renew the "session" directory in ~/.gnome2.  
 
  
mv ~/.gnome2/session ~/.gnome2/session.old
+
Ali kako da namestim one zaista kul desktop efekte koje sam gledao na youtube-u? Pogledajte [[Compiz]]. :)
  
===Gnome/Xorg crashes randomly when the enter key is pressed===
+
==Mintmeni (Napredni [Alternativni] GNOME meni)==
If you find Gnome, GDM and Xorg crashing randomly when you press the enter key, you are probably experienceing this bug:
+
Instalirajte paket iz AUR-a {{AUR|mintmenu}} upotrebom [[AUR]] po vasem izboru. Ime paketa:
[http://bugs.archlinux.org/task/17472]
 
  
As a work arround, edit /etc/rc.conf and move Gdm to the end of the DAEMONS list
+
mintmenu
  
e.g.
+
Mintmenu koristi gconf da skladisti svoja podesavanja, ukljucujuci meni ikonu za prikaz. Ako je vasa trenutna vrednost {{ic|/usr/lib/linuxmint/mintMenu/mintMenu.png}}, ovo moze biti zbog prethodne verzije tog paketa koji je uskladistio vrednost u {{ic|/apps/mintMenu/applet_icon}}. Na svezoj instalaciji {{ic|/apps/mintMenu/applet_icon}} vrednost je prema pocetnim podesavanjima {{ic|/usr/share/archlinux/icons/archlinux-icon-tango-16.svg}}.
Run this command in terminal:
+
Vrednost moze da se promeni sa gconf-editor, gconftool-2 ili iz Preferences (Right click on menu -> Preferences -> "Main Button" -> "Button icon:".
sudo vi /etc/rc.conf
 
  
Edit the last line of the file so it looks something like:
+
==XDG korisnicki direktorijumi==
DAEMONS=([...] gdm)
+
Mnoge Linuks distribucije poput Ubuntu ili Linux Mint dolaze prekonfigurisane sa vasim pocetnim korisnickim direktorijumima kao sto su downloads direktorijum, direktorijum za muziku, za dokumenta itd... To takodje dodeljuje tim specijalnim direktorijumima ikone. Da podesite XDG korisnicke direktorijume, izvrsite ovu komandu:
 +
# pacman -S xdg-user-dirs
  
===Panels do not work correctly===
+
Startna podesavanja korisnickog direktorijuma su skladistena u {{ic|/etc/xdg/user-dirs.defaults}}. Mozete da ih editujete i izmenite startna podesavanja za one direktorijume za koje zelite da imate posebne ikone:
Sourced from [http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=248399 this forum page]
+
{{Tip|Ne morate da editujete ovaj fajl ako samo zelite da podesite XDG korisnicke direktorijume za jednog korisnika ili ukoliko su vam startna podesavanja prihvatljiva.}}
 +
# nano /etc/xdg/user-dirs.defaults
  
Try with a fresh configuration by moving you old configurations out of the way:
+
Izvrsite ovo kao normalan korisnik da podesite vase direktorijume:
  for d in .gnome* .gconf*; do mv "$d" "$d.old"; done
+
  $ xdg-user-dirs-update
  
===GDM will not start===
+
Ova komanda pravi direktorijume i podesava ih tako da GNOM zna da gde odrejeni fajlovi treba da idu po difoltu. Direktorijumi takodje imaju specijalne ikone u zavisnosti od toga sta konfiguracioni fajl  govori GNOM-u o pojedinim direktorijumima.
If you get this message:
 
''"The greeter application appears to be crashing. Attempting to use a different one"''
 
  
One possible reason is that your /tmp folder has the wrong permissions set. Run:
+
Da kasnije editujete korisnicki konfiguracioni fajl, znajte da se nalazi u {{ic|~/.config/user-dirs.dirs}}. Mozete da ga editujete izvrsavanjem sledece komande ili upotrebom vaseg omiljenog tekst editora:
  # chmod 1777 /tmp
+
  $ nano ~/.config/user-dirs.dirs
  
As root and try again.
+
==Resavanje problema==
 +
===Generalno resenje===
 +
Probajte sa svezim podesavanjima tako sto cete ukloniti stara podesavanja:
 +
$ for d in .gnome* .gconf*; do mv "$d" "$d.old"; done
  
===GNOME lags===
+
===Ukoliko vam sistem pada i GNOM vise ne startuje.===
If opening programs in GNOME takes an unusual long time. You may be able to fix this by editing {{Filename|/etc/hosts}} and adding your host name.
+
Moguce resenje je da obnovite direktorijum za "sesiju" u {{ic|~/.gnome2}}.  
# nano /etc/hosts
 
  
Now, you should add the host name you have defined in {{Filename|/etc/rc.conf}} or your network profile if you have one (if you do not know, you probably do not).
+
$ mv ~/.gnome2/session ~/.gnome2/session.old
  
The {{Filename|/etc/hosts}} file usually looks like this:
+
===GNOM lagovi===
#
+
Pogledajte [[FAQ#Q.29 Why is Arch so slow? Programs open slowly or do not run at all!|FAQ stranicu]] za moguca resenja.
# /etc/hosts: static lookup table for host names
 
#
 
 
#<ip-address>  <hostname.domain.org>  <hostname>
 
127.0.0.1              localhost.localdomain  localhost
 
 
# End of file
 
 
 
Add your host name (in this example the host name "example_hostname" was picked) to the end of the line which starts with "127.0.0.1".
 
Now it looks like this:
 
#
 
# /etc/hosts: static lookup table for host names
 
#
 
 
#<ip-address>  <hostname.domain.org>  <hostname>
 
127.0.0.1              localhost.localdomain  localhost example_hostname
 
 
# End of file
 
  
If gnome login is slow, you could try to disable any floppy drives in bios. This will prevent the "floppy" module from being loaded, and may reduce gnome login time.
+
Ako je gnom logovanje sporo, mozete da probate da onemogucite flopi jedinice u biosu. Ovo ce spreciti "flopi" modul da se ucitava i moze da smanji vreme logovanja.
  
===Screen gets dark while GNOME loading===
+
===Ekran postaje crn dok se GNOM ucitava===
If screen gets dark while GNOME loading, you may correct this problem as following.
+
Ako je ekran crn prilikom ucitavanja GNOM-a, mozete pokusati sledece.
  
Open a terminal and run:
+
Otvorite terminal i izvrsite:
 
  $ gconf-editor
 
  $ gconf-editor
  
Find:
+
Nadjite:
 
  / &rarr; apps &rarr; gnome-power-manager &rarr; backlight
 
  / &rarr; apps &rarr; gnome-power-manager &rarr; backlight
and change the value of
+
i promenite vrednost
 
  brightness_ac
 
  brightness_ac
from 100 to 0 by clicking on it. After restart the system, the problem should not be occur.
+
od 100 na 0 kliktanjem na njega. Nakon restartovanja sistema problem bi trebalo da nestane.
 
 
{{Tip | If the problem will be corrected, the same problem will occur. Change to brightness_ac value from 0 to 100 to solve this problem if it will occur again.}}
 
 
 
===X server drops out randomly and GDM reloads===
 
If your X server is crashing semi-frequently, try this fix
 
Sourced from [http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=77351 this forum page]
 
 
 
Edit your /etc/gdm/custom.conf and locate the '''[servers]''' section and add:
 
0=Standard vt7
 
 
 
===No shutdown in GNOME menu===
 
Before you do anything else make sure you are in the group "power". You can make sure by typing this in a console:
 
cat /etc/group | grep power | grep ${LOGNAME}
 
You can replace "${LOGNAME}" by any user on your pc. If you leave it like ${LOGNAME} it will look for the current user logged in.
 
 
 
If you are in the power group you should get a return line like this:
 
power:x:98:''username''
 
if not then you need to add yourself to the power group by typing this as root:
 
sudo gpasswd -a username power
 
Replace ''username'' by the user you want to add to power unless you want to add the currently logged in user.
 
  
Now that you made sure you are in the power group you just need to make sure your login manager is good. You most likely do not have a shutdown button when you use '''SLiM''' as the login manager as it seems to work just fine with the other login managers supplied in arch core/extra. You need to open the users .xinitrc file (nano ~/.xinitrc) and make sure the exec line has '''ck-launch-session''' in it like this:
+
{{Tip | Ako se problem ponovo vrati, promenite vrednosti za osvetljenje nazad na 100, sto bi moglo da resi problem.}}
exec ck-launch-session gnome-session
 
  
That will fix your shutdown issue in GNOME when using the SLiM login manager.
+
===Imena fajlova sa losim karakterima na FAT particijama===
 
+
Podesavanjem ove opcije u gnome-mount, vas Linuks sismtemi ce citati i pisati fajlove sa istim karakterima kao Windows sistemi (vrlo korisno za USB uredjaje):
===File names with bad characters in FAT partitions===
 
By setting this options in gnome-mount, your Linux systems will read and write file names with the same characters as the Windows systems (very useful for USB sticks):
 
 
  gconftool-2 -s /system/storage/default_options/vfat/mount_options --list-type=string -t list [shortname=lower,uid=,utf8]
 
  gconftool-2 -s /system/storage/default_options/vfat/mount_options --list-type=string -t list [shortname=lower,uid=,utf8]
  
There is already a [https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=487547 bug report for that].
+
Vec postoji [https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=487547 bag izvestaj za to].
  
===Ctrl+Alt+Fx do not work===
+
===gnome-terminal ne podrzava UTF-8 karaktere za mene===
This is a X11 config problem, but the cause can be seen in GNOME optimized xorg.conf files. The terminals are disabled in the /etc/X11/xorg.conf file. To fix it open the file and change the ''DontVTSwitch'' to ''No'':
+
Dodajte ove dve linije u {{ic|/etc/environment}} fajl:
Section "Serverflags"
 
    Option "DontVTSwitch" "no"
 
EndSection
 
  
===Changing CPU scaling governor with CPUFreq Applet doesn't work===
+
LANG="en_US.UTF-8"
 
+
  LC_ALL="en_US.UTF-8"
You have to configure policykit to allow the change:
 
 
 
nano /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/org.gnome.cpufreqselector.pkla
 
 
 
And copy the following to that file:
 
 
 
[org.gnome.cpufreqselector]
 
Identity=unix-user:'''username'''
 
  Action=org.gnome.cpufreqselector
 
ResultAny=no
 
ResultInactive=no
 
ResultActive=yes
 
  
Change '''username''' to your Gnome login name.
+
Restartujte vas sistem i gnome-terminal ce raditi ispravno.
  
==External links==
+
==Spoljasnji linkovi==
* [http://www.gnome.org/ The Official Website]
+
* [http://www.gnome.org/ Oficijalni web sajt]
* [http://www.gnome.org/learn/ The Official Documentation]
+
* [http://www.gnome.org/learn/ Oficijalna dokumentacija]
* Themes, icons, and backgrounds:
+
* Teme, ikone i pozadine:
** [http://art.gnome.org/ Gnome Art]
+
** [http://art.gnome.org/ Gnom umetnost]
** [http://www.gnome-look.org/ Gnome Look]
+
** [http://www.gnome-look.org/ Gnom izgled]
* GTK/GNOME programs:
+
* GTK/GNOM programi:
** [http://www.gnomefiles.org/ Gnome Files]
+
** [http://www.gnomefiles.org/ Gnom fajlovi]
** [http://www.gnome.org/projects/ Gnome Project Listing]
+
** [http://www.gnome.org/projects/ Lista Gnom projekata]

Revision as of 04:54, 20 June 2013

zh-CN:GNOME zh-TW:GNOME Template:Article summary start Template:Article summary text Template:Article summary text Template:Article summary heading Template:Article summary wiki Template:Article summary wiki Template:Article summary end

Od GNOME: Desktop projekat slobodnog softvera:

GNOME je projekat koji pruza dve stvari: GNOME desktop okruzenje, jedan intuitivan i atraktivan desktop za korisnike, i GNOME razvojnu platformu, prosiriv frejmvork za izgradnju aplikacija koje se integrisu u ostatak desktopa.
GNOME je slobodan, koristan, dostupan, internacionalan, pogodan za razvoj aplikacija, organizovan, podrzan, i zajednica.

Ovaj clanak pokriva GNOME desktop okruzenje.

Instalacija

Baza

Instalirajte xorg dependency

# pacman -S xorg

Install the "base" GNOME desktop

# pacman -S gnome

Ovo je meta paket; koji je grupa paketa. Bice vam data opcija da instalirate sve ili neke od paketa iz ove grupe. Svi paketi mogu bezbedno da se instaliraju i to se preporucuje, medjutim postoji lista nekih paketa koji mozda nisu potrebni.

 • epiphany je web pretrazivac koji dolazi uz GNOME. Ako planirate da koristite neki drugi pretrazivac, npr. Firefox, onda ovaj paket nije potreban. Preporucuje se da bar probate Epiphany jer je to odlican pretrazivac koji je, nazalost, u senci Firefox-a.
 • gnome-backgrounds je kolekcija desktop pozadina (wallpaper-i) koje je GNOME zajednica izabrala za vas da koristite. Ako vec znate sta cete koristiti za vasu pozadinu, npr. sliku vase drage osobe, onda ovaj paket nije potreban.
 • gnome-terminal je GUI terminal; ako vise volite neku drugu terminal aplikaciju poput xterm-a ili aterm-a onda ovaj paket nije neophodan.
 • gnome-screensaver je kolekcija skrin sejvera za GNOME desktop. Ako necete koristiti skrin sejver ili cete koristiti GNOME menadzer za stednju energije da ugasite monitor kada nije u upotrebi onda ovaj paket nije potreban.
 • gnome-themes-standard je kolekcija desktop tema. Ako cete koristiti neku specificnu temu koju cete preuzeti odvojeno, onda ovaj paket nije potreban.
 • gnome2-user-docs i yelp su dokumenti za pomoc i citac dokumenata sa pomoc za GNOME desktop. Ako ste tip osobe koja ne cita dokumentaciju ili vise volite da koristite velike help dokumente poznate kao Google, onda nema potrebe da instalirate ove pakete. Ovo nije preporucljivo. (Ironicno, ako ste tip osobe koja ne cita dokumentaciju onda postoje sanse da necete ni ovo procitati.)

Dodaci

Instalirajte ostatak GNOME Desktopa (vrlo preporucljivo, pogledajte GNOME saveti) sa:

# pacman -S gnome-extra

Kao i pre, ovo je meta paket, i preporucuje se da instalirate sve pakete iz ove grupe, ali postoji i lista nekih koji nisu neophodni. Ako jednostavno zelite da instalirate gnome-extra bez instaliranja Mono aplikacija poput Tomboy-ja, posetite Mono stranicu za detalje kako da ga zablokirate.

 • alacarte je editor za gnome-menu; ako planirate da koristite meni, preporucuje se da koristite ovaj paket, iako to moze da se uradi rucno.
 • bug-buddy prijavljivanje bagova; ako ne zelite da prijavljujete bagove onda ovaj paket nije neophodan.
 • cheese koristi vasu web kameru za preuzimanje slika i video snimaka; ako nemate web kameru onda ovaj paket nije neophodan.
 • dasher je aplikacija za unos teksta koja koristi kursor umesto tastature. Ako vi i svi ostali koji ce koristiti taj desktop mogu da koriste tastaturu onda ovaj paket nije neophodan.
 • deskbar-applet je sve-u-jednom traka za pretrazivanje za GNOME desktop. Ako vam ne treba desktop pretrazivanje onda ovaj paket nije neophodan.
 • ekiga je VoIP (glas preko IP-a)/Video konferencijska aplikacija. Ako nemate potrebe za VoIP-om ili koristite neku drugu aplikaciju poput Skajpa, onda ovaj paket nije potreban.
 • empathy je sve-u-jednom klijent za razmenu instant poruka. Ovo zamenjuje Pidgin kao startni program za cetovanje. Obavezno instalirajte odgovarajuce telepathy provajdere. Pogledajte optdepends za pacman -Si empathy za listu svih provajdera.
 • eog otvara skoro sve tipove slika; mozete da izaberete neku drugu aplikaciju za ovu svrhu.
 • evince je jednostavni pregledac za dokumenta (npr. pdf). Ako planirate da koristite neki drugi pregledac, npr. Adobe Reader, onda ovaj paket nije potreban.
 • evolution je program za upravljanje licnim informacijama (e-mail, kalendar, kontakti, itd...) za GNOME. Ako planirate da koristite neku drugu aplikaciju za ovu svrhu, npr. Thunderbird, ili neku web aplikaciju poput Google ili Yahoo naloga onda ovaj paket nije potreban.
 • evolution-exchange je plugin za Evolution koji dozvoljava Evolution-u da se konektuje na Exchange. Ako ne koristite Exchange ili Evolution onda nemate potrebe za ovim paketom.
 • evolution-webcal je web kalendar plugin za Evolution. Ako ne koristite Evoluton onda nemate potrebe za ovim paketom.
 • fast-user-switch-applet je aplet koji omogucava prelazak sa korisnika na korisnika bez potrebe za odjavljivanjem (log out), tj. omogucava brzo smenjivanje korisnika. Ako postoji samo jedan korisnik na vasem racunaru ili ako volite da koristite ekran za prijavljivanje korisnika onda nema potrebe za ovim paketom.
 • file-roller je GUI menadzer za arhive koji radi kao winzip/winrar. Ako vise volite da odpakujete arhive preko komandne linije, ovaj paket nije neophodan.
 • gcalctool , je pocetna kalkulator aplikacija sa razlicitim izgledima.
 • gconf-editor , editor za sva GNOM podesavanja.
 • gdm olaksava startovanje GNOMA pri startovanju racunara. Ako vise volite da vam racunar startuje u tradicionalnu komandnu liniju i zelite da startujete GNOM samo kad vam zatreba, onda vam ovaj paket nije potreban.
 • gedit je GUI baziran tekst editor. Ako planirate da koristite naki drugi tekst editor - kao sto je posvecenost vecine ljudi njihovim tekst editorima zapravo preraslo u religiju - onda nemate protrebe da instalirate ovaj paket. Gedit je vrlo dobar editor koji pruza korisne funkcije dok u isto vreme zadrzava stvari jednostavnim i pogotovo je dobar za pocetnike u programiranju koji ne zele da se muce sa vim-om, emacs-om ili kdevelop (note: ovo su sve odlicni programi koje vredi nauciti kasnije). Ima dosta korisnih pluginova kao sto je dodavanje/skidanje komentara na kodu, biranje boja i sadrzi takodje i terminal u sebi za brzo testiranje koda. Da bi ste koristili neki od ovih pluginova morate da instalirate zasebno gedit-plugins paket.
 • gnome-audio je kolekcija zvukova za dogadjaje u GNOME. Ako imate vase licne zvukove, ne zelite zvukove ili nemate zvuk uopste, onda ovaj paket nije potreban.
 • gnome-games i gnome-games-extra-data je kolekcija jednostavnih desktop igara; npr. Nibbles, Sudoku, itd. Ako mislite da su decije igre gubljenje vremena, prostora na hard disku i internet protoka onda ovaj paket nije za vas.
 • gnome-mag je lupa za ekran za ljude sa poremecenim vidom.
 • gnome-nettool i gnome-netstatus su kolekcije GUI baziranih mreznih alata. Ako obavljate sve poslove vezane za mrezu preko komandne linije onda vam ne treba ovaj paket.
 • gnome-power-manager prati stanje baterije i drugih alata za pracenje stanja energije. Namenjeno je prvenstveno za laptop korisnike.
 • gnome-system-monitor , je aplikacija koja prikazuje informacije o hardveru racunara i upotrebi sistemskih resursa.
 • gnome-utils je kolekcija programa za GNOME, ukljucujuci fajl loger, prikazivac logova, alatka za pretragu, recnik, podrska za flopi disk jedinicu i program za pravljenje slika od ekrana. Ovaj paket je preporucljiv za svakog korisnika.
 • gucharmap za gledanje Unicode karaktera.
 • gok je GNOME tastatura na ekranu. Ako korisnici vaseg racunara planiraju da koriste standardnu tastaturu za sve potrebe onda vam ne treba ovaj paket.
 • hamster-applet je aplet za pracenje vremena za GNOM panel. Mozete da posetite website za vise informacija.
 • libgail-gnome je GNOME implementaciona biblioteka za pristupacnost koja se koristi od strane citaca ekrana Orca.
 • mousetweaks je softver za pristupacnost za korisnike koji su ograniceni u koriscenju misa (npr. mogu da koriste samo jedno dugme).
 • orca je citac ekrana za GNOME desktop za korisnike sa ostecenim vidom.
 • seahorse i seahorse-plugins su paketi za enkriptovanje/deenkriptovanje informacija.
 • tomboy je jednostavna aplikacija za pravljenje beleski za vas desktop.
 • totem je oficijalni program za pustanje video fajlova (filmova) za GNOME desktop.
 • vinagre je VNC klijent za GNOME desktop.
 • vino je server za udeljani desktop za GNOME. Mozete da ga koristite da delite vas GNOME desktop sesiju sa drugim korisnicima.
 • zenity je alatka za prikazivanje GTK dijaloskih boksova u komandnoj liniji i skriptama za komandnu liniju.

Mozda ste primetili GNOME admin alate (Sistem → Administracija) koji nisu sadrzani u ekstra paketima. Trebace vam gnome-system-tools paket koji se instalira na sledeci nacin:

# pacman -S gnome-system-tools

Kao sto je vec receno gore, ovi i druge korisne informacije mozete naci na Gnom saveti wiki stranici.

Note: Upotreba gnome-system-tools na starijim GNOME verzijama ce najverovatnije zahtevati da ubacite vaseg korisnika u grupu stb-admin, u suprotnom mozete da dobijete poruku "Podesavanje ne moze biti ucitano. Nije vam dozvoljen pristup sistemskim podesavanjima.". Ovo nebi trebalo da je neophodno od verzije 2.28 gnome-system-tools jer ta verzija ne zahteva stb-admin grupu; ustvari, poboljsanje sa prethodne verzije ce ukloniti ovu grupu.

Da bi obicni korisnici koristili sistemske alate, neophodan je gksu paket:

# pacman -S gksu

Za podesavanje gksu koristite Sudo pre nego Su, i ovu komandu:

# gconftool-2 -s /apps/gksu/sudo-mode -t bool true

Proverite da li ste vec ispravno podesili Sudo.

Instalirajte gamin ako zelite da izmene na fajlovima budu odmah detektovane.

Postoji mogucnost da vec imate instaliran FAM koji je zapostavljen. Ako ga imate instaliranog, uklonite ga kad budete upozoreni prilikom instaliranja gamin-a.

Daemoni i moduli koji su neophodni za GNOM

GNOME desktop zahteva jedan daemon, D-Bus, da bi radio kako treba.

Da startujete D-Bus daemon:

# /etc/rc.d/dbus start

Ili dodajte ove daemone u DAEMONS niz u /etc/rc.conf da bi startovali prilikom butovanja:

#
# /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
#
.
.
# -----------------------------------------------------------------------
# DAEMONS
# -----------------------------------------------------------------------
#
# Daemons to start at boot-up (in this order)
#  - prefix a daemon with a ! to disable it
#  - prefix a daemon with a @ to start it up in the background
#
.
.
DAEMONS=(syslog-ng dbus network crond)

GVFS daje mogucnost nasadjivanja virtualnih fajl sistema (npr. fajl sistemi preko FTP-a ili SMB-a) za upotrebu od strane drugih aplikacija ukljucujuci GNOME fajl mendzer Nautilus. Ovo se radi upotrebom FUSE-a: virtualni fajl sistem sloj kernel modula za korisnicki prostor.

Za ucitavanje FUSE kernel modula:

# modprobe fuse

Ili dodajte modul u MODULES niz /etc/rc.conf da se ucitaju prilikom butovanja, npr.:

#
# /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
#
.
.
# -----------------------------------------------------------------------
# HARDWARE
# -----------------------------------------------------------------------
#
# MOD_AUTOLOAD: Allow autoloading of modules at boot and when needed
# MOD_BLACKLIST: Prevent udev from loading these modules
# MODULES: Modules to load at boot-up. Prefix with a ! to blacklist.
#
# NOTE: Use of 'MOD_BLACKLIST' is deprecated. Please use ! in the MODULES array.
#
MOD_AUTOLOAD="yes"
#MOD_BLACKLIST=() #deprecated
MODULES=(fuse usblp)
.
.
Note: FUSE is a kernel module, not a daemon.

Pokretanje GNOM-a

Dodajte sledecu liniju u vas ~/.xinitrc fajl i uverite se da je to zadnja linija i jedina koja pocinje sa exec (pogledajte xinitrc):

exec gnome-session

Sada ce GNOM startovati kada unesete sledecu komandu:

$ startx

Dodela privilegija pod GNOM-om

Gasenje/restartovanje privilegija

Ako je jedan korisnik ulogovan u GNOM i drugi korisnik se loguje (zamenjeni korisnici), drugi korisnik ne moze da ugasi ili restartuje racunar. Sledeci prozor izlazi, "Politika sistema sprecava sprecava zaustavljanje sistema kada su drugi korisnici prijavljeni. Korisnik ce biti upitan za super lozinku.

Diskusija: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=641993

Popravka ovog je sledeca:

# nano /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/shutdown.pkla
[system shutdown privs]
Identity=unix-group:users
Action=org.freedesktop.consolekit.system.stop-multiple-users
ResultAny=no
ResultInactive=no
ResultActive=yes
# nano /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/restart.pkla
[system restart privs]
Identity=unix-group:users
Action=org.freedesktop.consolekit.system.restart-multiple-users
ResultAny=no
ResultInactive=no
ResultActive=yes

Konacno, restartujte hal i bilo koji korisnik u 'users' grupi ce imati mogucnost da ugasi ili restartuje sistem bez root lozinke i bez obzira da li su drugi prijavljeni na racunar ili ne.

Za vise detalja pogledajte man stranicu za pklocalauthority.

Privilegije za skaliranje procesora

Pogledajte cpufrequtils clanak.

GDM (GNOM menadzer ekrana)

Ako zelite graficko prijavljivanje na sistem, trebace vam GDM (koji je takodje deo gnome-extra). Da to ucinite, ukucajte sledecu komandu u komandnoj liniji:

# pacman -S gdm

Da ucinite graficko prijavljivanje osnovnim metodom za prijavljivanje na sistem, editujte vas /etc/inittab fajl(preporucljivo). Alternativno mozete da dodate gdm u vasu listu daemona u /etc/rc.conf. Ove procedure su detaljno objasnjene na Display Manager strani.

Ako ste naviknuti da koristite ~/.xinitrc fajl za prosledjivanje argumenata za X server kada se startuje, poput xmodmap ili xsetroot, mozete da dodate iste komande u xprofile. Primer:

~/.xprofile
#!/bin/sh

#
# ~/.xprofile
#
# Izvrsava se od strane gdm-a pri prijavljivanju
#

xmodmap -e "pointer=1 2 3 6 7 4 5" #ispravno podesava dugmice na misu
xsetroot -solid black        #podesava pozadinu na crnu boju

Podesavanje

Ne mozete vise da koristite gdmsetup komandu da podesite GDM, i to od verzije 2.28. Komanda je uklonjena i GDM je standardizovan i integrisan u ostatak Gnoma.

Mozete da instalirate gdm2setup iz AUR-a da podesite GDM ili da upotrebite sledece instrukcije.

Note: Iako sledece komande koriste sudo, ustvari vam treba da ih izvrsite kao root! ("su -" radi)

Podesavanje X server dozvolama za pristup

xhost +SI:localuser:gdm

Da podesite GDM teme upotrebite ovu komandu:

sudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties

Za vise opcija podesavanja, upotrebite ovu komandu:

sudo -u gdm dbus-launch gconf-editor

I izmenite sledece hijerarhije:

/apps/gdm/simple-greeter
/desktop/gnome/interface
/desktop/gnome/background

Ako ove komande budu bezuspesne sa greskom poput "Cannot open display" mozete da podignete dva prozora kada GDM startuje dodavanjem u GDM autostart. Da uradite ovo prvo napravite unos (kao root):

cp -t /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/ /usr/share/applications/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/applications/gconf-editor.desktop

Zatim se izlogujte iz vaseg korisnika nazad u GDM. Nakon sto se prozor za prijavljivanje pojavi, dva prozora bi takodje trebala da se pojave. Podesite GDM kako zelite, a zatim zatvorite prozore i ponovo se prijavite. Kada budete gotovi i zelite da se prozor vise ne otvara sa GDM-om, pokrenite ovo (kao root):

rm /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gconf-editor.desktop
Note: Upotrebom prijavljivanje/podesavanje metode mozete da vidite izmene dok ih pravite.

Za vise informacija i napredna podesavanja procitajte ovo.

Mozda cete isto zeleti da procitate o GNOM 2.28 izmene.

Automatsko prijavljivanje

Da omogucite automatsko prijavljivanje sa GDM-om, dodajte sledece u /etc/gdm/custom.conf (zamenite korisnika sa korisnickim imenom koje zelite da se automatski prijavljuje):

/etc/gdm/custom.conf
# Omogucite automatsko prijavljivanje za korisnika
[daemon]
AutomaticLogin=username
AutomaticLoginEnable=True

ili za automatsko prijavljivanje sa kasnjenjem:

/etc/gdm/custom.conf
[daemon]
# for login with delay
TimedLoginEnable=true
TimedLogin=username
TimedLoginDelay=1

Prijavljivanje bez sifre (predpredjivanje upozorenja za lozinku u GDM-u):

Ako zelite da omogucite prijavljivanje bez lozinke na GNOME, onda jednostavno dodajte sledecu liniju u /etc/pam.d/gdm:

auth sufficient pam_succeed_if.so user ingroup nopasswdlogin

Uverite se da ova linije ide pravo ispod prve linije koja sadrzi "pam_unix.so" u sebi.

Zatim, dodajte grupu nopasswdlogin na vas sistem. To mozete da uradite graficki u System > Administration > Users and Groups. Pogledajte Users and Groups za opise grupa i komande za upravljanje grupama.

Sada, kada ste u System > Administration > Users and Groups (komanda: users-admin) i podesite vaseg korisnika za "Password: not asked at login" (cekiranjem "Don't ask for password on login" opcije), vas korisnik ce biti automatski dodat u "nopasswdlogin" grupu i tada cete moci jednostavnim klikom na vase korisnicko ime da se prijavite na sistem, tj. bez neophodne lozinke!

Warning: NEMOJTE OVO DA RADITE ZA ROOT NALOG!

Vise

Napomenimo da sa verzijom 1.6.1 xorg-server, Template:Keypress NECE vise restartovati gdm. Za uputstvo za ponovno osposobljavanje ove opcije, pogledajte Xorg#Ctrl-Alt-Backspace doesn't work.

Za vise informacija o grafickim prijavljivanjima (DM-ovi), pogledajte ovau odlicnu stranu.

GDM legat

Ako zelite da se vratite na stari GDM, koji takodje ima alatku za podesavanje opcija, kompajlirajte i instalirajte gdm-oldAUR sa AUR-a.

Ulepsavanje

Prema pocetnim podesavanjima, GNOME ne dolazi sa velikim brojem tema i ikona. Mozda cete zeleti da instalirate neke atraktivnije teme za GNOM:

Lep gtk endzin za teme (koji sadrzi i teme) je murrine endzin. Instalirajte sa:

# pacman -S gtk-engine-murrine

Ako zelite jos tema, mozete da ih preuzmete sa murrine-themes-collectionAUR sa AUR-a.

Kada ih instalirate, izaberite ih sa System -> Preferences -> Appearance -> Theme tab.

Arc Linuks repozitorijumi takodje imaju dodatnih tema i endzina. Instalirajte sledece da biste sami videli:

# pacman -S gtk-engines gtk-aurora-engine gtk-rezlooks-engine

Mozete naci jos mnogo tema, ikona i pozadina na GNOME-Look.

Ali kako da namestim one zaista kul desktop efekte koje sam gledao na youtube-u? Pogledajte Compiz. :)

Mintmeni (Napredni [Alternativni] GNOME meni)

Instalirajte paket iz AUR-a mintmenuAUR upotrebom AUR po vasem izboru. Ime paketa:

mintmenu

Mintmenu koristi gconf da skladisti svoja podesavanja, ukljucujuci meni ikonu za prikaz. Ako je vasa trenutna vrednost /usr/lib/linuxmint/mintMenu/mintMenu.png, ovo moze biti zbog prethodne verzije tog paketa koji je uskladistio vrednost u /apps/mintMenu/applet_icon. Na svezoj instalaciji /apps/mintMenu/applet_icon vrednost je prema pocetnim podesavanjima /usr/share/archlinux/icons/archlinux-icon-tango-16.svg. Vrednost moze da se promeni sa gconf-editor, gconftool-2 ili iz Preferences (Right click on menu -> Preferences -> "Main Button" -> "Button icon:".

XDG korisnicki direktorijumi

Mnoge Linuks distribucije poput Ubuntu ili Linux Mint dolaze prekonfigurisane sa vasim pocetnim korisnickim direktorijumima kao sto su downloads direktorijum, direktorijum za muziku, za dokumenta itd... To takodje dodeljuje tim specijalnim direktorijumima ikone. Da podesite XDG korisnicke direktorijume, izvrsite ovu komandu:

# pacman -S xdg-user-dirs

Startna podesavanja korisnickog direktorijuma su skladistena u /etc/xdg/user-dirs.defaults. Mozete da ih editujete i izmenite startna podesavanja za one direktorijume za koje zelite da imate posebne ikone:

Tip: Ne morate da editujete ovaj fajl ako samo zelite da podesite XDG korisnicke direktorijume za jednog korisnika ili ukoliko su vam startna podesavanja prihvatljiva.
# nano /etc/xdg/user-dirs.defaults

Izvrsite ovo kao normalan korisnik da podesite vase direktorijume:

$ xdg-user-dirs-update

Ova komanda pravi direktorijume i podesava ih tako da GNOM zna da gde odrejeni fajlovi treba da idu po difoltu. Direktorijumi takodje imaju specijalne ikone u zavisnosti od toga sta konfiguracioni fajl govori GNOM-u o pojedinim direktorijumima.

Da kasnije editujete korisnicki konfiguracioni fajl, znajte da se nalazi u ~/.config/user-dirs.dirs. Mozete da ga editujete izvrsavanjem sledece komande ili upotrebom vaseg omiljenog tekst editora:

$ nano ~/.config/user-dirs.dirs

Resavanje problema

Generalno resenje

Probajte sa svezim podesavanjima tako sto cete ukloniti stara podesavanja:

$ for d in .gnome* .gconf*; do mv "$d" "$d.old"; done

Ukoliko vam sistem pada i GNOM vise ne startuje.

Moguce resenje je da obnovite direktorijum za "sesiju" u ~/.gnome2.

$ mv ~/.gnome2/session ~/.gnome2/session.old

GNOM lagovi

Pogledajte FAQ stranicu za moguca resenja.

Ako je gnom logovanje sporo, mozete da probate da onemogucite flopi jedinice u biosu. Ovo ce spreciti "flopi" modul da se ucitava i moze da smanji vreme logovanja.

Ekran postaje crn dok se GNOM ucitava

Ako je ekran crn prilikom ucitavanja GNOM-a, mozete pokusati sledece.

Otvorite terminal i izvrsite:

$ gconf-editor

Nadjite:

/ → apps → gnome-power-manager → backlight

i promenite vrednost

brightness_ac

od 100 na 0 kliktanjem na njega. Nakon restartovanja sistema problem bi trebalo da nestane.

Tip: Ako se problem ponovo vrati, promenite vrednosti za osvetljenje nazad na 100, sto bi moglo da resi problem.

Imena fajlova sa losim karakterima na FAT particijama

Podesavanjem ove opcije u gnome-mount, vas Linuks sismtemi ce citati i pisati fajlove sa istim karakterima kao Windows sistemi (vrlo korisno za USB uredjaje):

gconftool-2 -s /system/storage/default_options/vfat/mount_options --list-type=string -t list [shortname=lower,uid=,utf8]

Vec postoji bag izvestaj za to.

gnome-terminal ne podrzava UTF-8 karaktere za mene

Dodajte ove dve linije u /etc/environment fajl:

LANG="en_US.UTF-8"
LC_ALL="en_US.UTF-8"

Restartujte vas sistem i gnome-terminal ce raditi ispravno.

Spoljasnji linkovi