Installation guide (Magyar)

From ArchWiki
Revision as of 02:27, 26 December 2013 by City-busz (talk | contribs) (Hungarian translation of the first part of the Installation Guide)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

zh-CN:Installation Guide zh-TW:Installation Guide Ez a dokumentum végigvezet az Arch Linux telepítésének folyamatán a live rendszer hivatalos telepítőképről történő indításától. Telepítés előtt ajánlott átfutni a FAQ-t. Lásd az Útmutató kezdőknek oldalt egy nagyon részletes, értelmező telepítési útmutatóhoz. A Category:Getting and installing Arch számos további telepítési útmutatót tartalmaz speciális esetekre.

A közösség által karbantartott Arch wiki egy kiváló forrás, és probléma esetén ehhez kell fordulni. Az IRC csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux), és a fórumok szintén rendelkezésre állnak, ha a válasz nem található meg máshol. Szintén javasolt megnézni a man oldalait bármely ismeretlen parancsnak; ez általában a man parancs paranccsal hívható elő.

Letöltés

Töltsd le az új Arch Linux ISO-t az Arch Linux letöltési oldaláról.

 • Egyetlen kép érhető el, ami egy i686 vagy x86_64 live rendszert képes indítani az Arch Linux hálózatról történő telepítéséhez. Média, amely tartalmazza a [core] tárolót, nem érhető el többé.
 • A telepítési képek alá vannak írva, és erősen javasolt az aláírások ellenőrzése használat előtt: ehhez töltsd le a .sig fájlt a letöltési oldalról (vagy az egyik ott felsorolt tükörről) az .iso fájllal megegyező könyvtárba, majd használd a pacman-key -v iso-file.sig parancsot.
 • A kép kiírható CD-re, felcsatolható ISO fájlként, vagy közvetlenül pendrive-ra írható. Ez csak új telepítésekhez szükséges; egy meglévő Arch Linux rendszer mindig frissíthető a pacman -Syu paranccsal.

Telepítés

Billentyűzetkiosztás

Sok országhoz és billentyűzettípushoz a megfelelő kiosztás alapból elérhető. A magyar kiosztás betöltéséhez a loadkeys hu parancs használható. További billentyűzetkiosztás-fájlok a /usr/share/kbd/keymaps/ könyvtárban találhatók (loadkeys használata esetén az útvonal és fájlkiterjesztés elhagyható).

Lemezek particionálása

Lásd a particionálást részletekért.

Ha szeretnél készíteni halmozott blokkeszközöket az LVM-hez, lemeztitkosításhoz vagy RAID-hez, akkor azt most tedd meg.

Partíciók formázása

Lásd a fájlrendszereket a részletekért.

Ha (U)EFI-t használsz, akkor valószínűleg szükséged lesz egy külön partícióra az UEFI rendszerpartíció számára. Lásd UEFI rendszerpartició készítése Linuxon.

Partíciók csatolása

Most fel kell csatolnod a root partíciót a /mnt útvonalra. Ezután könyvtárakat kell létrehoznod minden egyéb partícióhoz (/mnt/boot, /mnt/home, ...), és fel kell csatolnod, valamint a swap partíciót is, ha azt szeretnéd, hogy a genfstab felismerje azokat.

Kapcsolódás az internetre

Egy DHCP szolgáltatás alapból engedélyezve van az összes elérhető eszközhöz. Ha be kell állítanod egy statikus IP-t, vagy olyan kezelőeszközöket használsz mint a Netctl, akkor először le kell állítanod ezt a szolgáltatást: systemctl stop dhcpcd.service. További információért lásd hálózat beállítása.

Vezeték nélküli

Futtasd a wifi-menu parancsot a vezeték nélküli hálózat beállításához. Részletekért lásd Vezeték nélküli hálózat beállítása és Netctl.

Az alaprendszer telepítése

Mielőtt telepítesz, érdemes szerkeszteni a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlt úgy, hogy az általad előnyben részesített tükör legyen az első. A mirrorlist ezen példányát a pacstrap az új rendszerre is telepíti, tehát érdemes ezt most beállítani.

A pacstrap szkript használatával telepítjük az alaprendszert.

# pacstrap /mnt base

Egyéb csomagok telepítéséhez add hozzá azok neveit az előbbi parancshoz (szóközökkel elválasztva), beleértve a boot loadert, ha szeretnéd.

Configure the system

 • Generate an fstab with the following command (if you prefer to use UUIDs or labels, add the -U or -L option, respectively):
# genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
 • chroot into our newly installed system:
# arch-chroot /mnt
 • Write your hostname to /etc/hostname.
 • Symlink /etc/localtime to /usr/share/zoneinfo/Zone/SubZone. Replace Zone and Subzone to your liking. For example:
# ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Athens /etc/localtime
 • Uncomment the selected locale in /etc/locale.gen and generate it with locale-gen.
 • Set locale preferences in /etc/locale.conf.
 • Add console keymap and font preferences in /etc/vconsole.conf
 • Configure /etc/mkinitcpio.conf as needed (see mkinitcpio) and create an initial RAM disk with:
# mkinitcpio -p linux

Install and configure a boot loader

See Boot Loaders for the available choices.

Unmount and reboot

If you are still in the chroot environment type exit or press Ctrl+D in order to exit. Earlier we mounted the partitions under /mnt. In this step we will unmount them:

# umount -R /mnt

Now reboot and then login into the new system with the root account.

Post-installation

User management

Add any user accounts you require besides root, as described in User management. It is not good practice to use the root account for regular use, or expose it via SSH on a server. The root account should only be used for administrative tasks.

Package management

See pacman and FAQ#Package Management for answers regarding installing, updating, and managing packages.

Service management

Arch Linux uses systemd as init, which is a system and service manager for Linux. For maintaining your Arch Linux installation, it is a good idea to learn the basics about it. Interaction with systemd is done through the systemctl command. Read systemd#Basic systemctl usage for more information.

Sound

ALSA usually works out-of-the-box. It just needs to be unmuted. Install alsa-utils (which contains alsamixer) and follow these instructions.

ALSA is included with the kernel and it is recommended. If it does not work, OSS is a viable alternative. If you have advanced audio requirements, take a look at Sound system for an overview of various articles.

Display server

The X Window System (commonly X11, or X) is a networking and display protocol which provides windowing on bitmap displays. It is the de-facto standard for implementating graphical user interfaces. See the Xorg article for details.

Wayland is a new display server protocol and the Weston reference implementation is available. There is very little support for it from applications at this early stage of development.

Fonts

You may wish to install a set of TrueType fonts, as only unscalable bitmap fonts are included by default. DejaVu is a set of high quality, general-purpose fonts with good Unicode coverage:

# pacman -S ttf-dejavu

Refer to Font Configuration for how to configure font rendering and Fonts for font suggestions and installation instructions.

Appendix

For a list of applications that may be of interest, see List of Applications.

See General Recommendations for post-installation tutorials like setting up a touchpad or font rendering.