Installation guide (Magyar)

From ArchWiki
Revision as of 10:22, 11 January 2014 by Kusakata (talk | contribs) (added ja)
Jump to: navigation, search

zh-CN:Installation Guide zh-TW:Installation Guide Ez a dokumentum végigvezet az Arch Linux telepítésének folyamatán a live rendszer hivatalos telepítőképről történő indításától kezdve. Telepítés előtt ajánlott átfutni a GYIK-et. Egy nagyon részletes, értelmező telepítési útmutatóhoz lásd az Útmutató kezdőknek oldalt. A Category:Getting and installing Arch számos további telepítési útmutatót tartalmaz speciális esetekre.

A közösség által karbantartott Arch wiki egy kiváló forrás, és probléma esetén ehhez javasolt fordulni. Az IRC csatorna (irc://irc.freenode.net/#archlinux), és a fórumok szintén rendelkezésre állnak, ha a válasz nem található meg máshol. Szintén javasolt megnézni a man oldalait bármely, általad nem ismert parancsnak; ez általában a man parancs paranccsal hívható elő.

Letöltés

Töltsd le az új Arch Linux ISO-t az Arch Linux letöltési oldaláról.

  • Egyetlen kép érhető el, ami egy i686 vagy x86_64 live rendszert képes indítani az Arch Linux hálózatról történő telepítéséhez. Olyan médium, amely tartalmazza a [core] tárolót, nem érhető el többé.
  • A telepítési képeket aláírták, és erősen javasolt az aláírások ellenőrzése használat előtt: ehhez töltsd le a .sig fájlt a letöltési oldalról (vagy az egyik ott felsorolt tükörről) az .iso fájllal megegyező könyvtárba, majd használd a pacman-key -v iso-file.sig parancsot.
  • A kép kiírható CD-re, felcsatolható ISO fájlként, vagy közvetlenül pendrive-ra írható. Ez csak új telepítésekhez szükséges; egy meglévő Arch Linux rendszer mindig frissíthető a pacman -Syu paranccsal.

Telepítés

Billentyűzetkiosztás

Sok országhoz és billentyűzettípushoz a megfelelő kiosztás alapból elérhető. A magyar kiosztás betöltéséhez a loadkeys hu parancs használható. További billentyűzetkiosztás-fájlok a /usr/share/kbd/keymaps/ könyvtárban találhatók (loadkeys használata esetén az útvonal és fájlkiterjesztés elhagyható).

Lemezek particionálása

Lásd a particionálást részletekért.

Ha szeretnél készíteni halmozott blokkeszközöket az LVM-hez, lemeztitkosításhoz vagy RAID-hez, akkor azt most tedd meg.

Partíciók formázása

Lásd a fájlrendszereket a részletekért.

Ha (U)EFI-t használsz, akkor valószínűleg szükséged lesz egy külön partícióra az UEFI rendszerpartíció számára. Lásd UEFI rendszerpartició készítése Linuxon.

Partíciók csatolása

Most fel kell csatolnod a root partíciót a /mnt útvonalra. Ezután könyvtárakat kell létrehoznod minden egyéb partícióhoz (/mnt/boot, /mnt/home, ...), és fel kell csatolnod, valamint a swap partíciót is, ha azt szeretnéd, hogy a genfstab felismerje azokat.

Kapcsolódás az internetre

Egy DHCP szolgáltatás alapból engedélyezve van az összes elérhető eszközhöz. Ha be kell állítanod egy statikus IP-t, vagy olyan kezelőeszközöket használsz mint a Netctl, akkor először le kell állítanod ezt a szolgáltatást: systemctl stop dhcpcd.service. További információért lásd hálózat beállítása.

Vezeték nélküli hálózat

Futtasd a wifi-menu parancsot a vezeték nélküli hálózat beállításához. Részletekért lásd Vezeték nélküli hálózat beállítása és Netctl.

Az alaprendszer telepítése

Mielőtt telepítesz, érdemes szerkeszteni a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlt úgy, hogy az általad előnyben részesített tükör legyen az első helyen. A mirrorlist ezen példányát a pacstrap az új rendszerre is telepíti, tehát érdemes ezt most beállítani.

A pacstrap szkript használatával telepítjük az alaprendszert.

# pacstrap /mnt base

Egyéb csomagok telepítéséhez add hozzá azok neveit az előbbi parancshoz (szóközökkel elválasztva), beleértve a boot loadert, ha szeretnéd.

A rendszer beállítása

  • Generálj egy fstab-ot a következő paranccsal (ha előnyben részesíted az UUID-k vagy címkék használatát, add hozzá a -U vagy -L opciót annak megfelelően):
# genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
  • chroot az újonnan telepített rendszerünkbe:
# arch-chroot /mnt
  • Írd a hostname-edet a /etc/hostname fájlba.
  • Hozz létre szimbolikus linket a /etc/localtime helyről a /usr/share/zoneinfo/Zone/SubZone fájlra. Cseréld ki a Zone-t és Subzone-t a neked megfelelőre. Például Magyarország esetén:
# ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest /etc/localtime
  • Engedélyezd a kiválasztott locale-t a /etc/locale.gen fájlban, és generáld azt a locale-gen paranccsal. Magyar nyelv esetén ehhez vedd ki a # jelet az alábbi sor elől:
hu_HU.UTF-8 UTF-8
  • Állítsd be a locale beállításait a /etc/locale.conf fájlban. Magyar nyelv esetén add hozzá az alábbi sort:
LANG=hu_HU.utf8
KEYMAP=hu
FONT=lat2-16
FONT_MAP=8859-2
  • Állítsd be az /etc/mkinitcpio.conf fájlt szükség szerint (lásd mkinitcpio), és hozz létre egy kezdeti RAM lemezt az alábbi paranccsal:
# mkinitcpio -p linux

Boot loader telepítése és beállítása

Lásd Boot loaderek az elérhető választékért.

Leválasztás és újraindítás

Ha még mindig a chroot környezetben vagy, írd be a exit parancsot, vagy nyomd le a Ctrl+D billentyűkombinációt a kilépéshez. Korábban a /mnt útvonal alá csatoltuk a partíciókat. Ebben a lépésben lecsatoljuk azokat:

# umount -R /mnt

Most indíts újra, majd jelentkezz be az új rendszerbe root felhasználóként.

Telepítés után

Felhasználókezelés

Adj hozzá felhasználói fiókokat, amikre szükséged van a root felhasználón kívül, ahogy a Felhasználókezelés oldalon leírták. Nem egy jó gyakorlat a root felhasználót használni rendszeres használatra, vagy elérhetővé tenni SSH-n kereszül egy szerveren. A root felhasználót csak adminisztrációs feladatokra szabad használni.

Csomagkezelés

Lásd pacman és GYIK#Csomagkezelés a telepítésre, frissítésre és csomagok kezelésére vonatkozó válaszokhoz.

Szolgáltatáskezelés

Az Arch Linux a systemd-t használja mint init, ami egy rendszer- és szolgáltatáskezelő Linuxhoz. Az Arch Linux telepítésed karbantartásához jó ötlet megtanulni ennek alapjait. A systemd-vel történő interakció a systemctl parancson keresztül történik. Lásd systemd#Alapvető systemctl használat további információért.

Hang

Az ALSA általában alapból működik. Csak fel kell oldani a némítást. Telepítsd a alsa-utils csomagot (ami tartalmazza az alsamixer parancsot) és kövesd ezeket az utasításokat.

Az ALSA benne van a kernelben, és ez az ajánlott. Ha nem működik, akkor az OSS egy lehetséges alternatíva. Ha haladó audiokövetelményeid vannak, akkor nézd meg a Hangrendszer oldalt különböző cikkek áttekintéséhez.

Megjelenítő szerver

Az X Window System (közismerten X11 vagy X) egy hálózati és megjelenítő protokoll, ami ablakkezelést nyújt bittérképes megjelenítőkön. Ez a de-facto szabvány grafikus felhasználói felületek implementálásához. Lásd az Xorg cikket a részletekért.

A Wayland egy új megjelenítő szerver protokoll, és a Weston referenciaimplementáció érhető el hozzá. Nagyon kevés támogatás érhető el hozzá az alkalmazások felől ezen kezdeti fejlesztési szakaszában.

Betűkészletek

Érdemes telepíteni egy sor TrueType betűkészletet, mivel alapértelmezetten csak nem méretezhető, bittérképes betűkészletek vannak mellékelve. A DejaVu egy jó minőségű, általános célú betűkészlet jó Unicode lefedettséggel:

# pacman -S ttf-dejavu

Lásd a Betűkészlet beállítása oldalt, hogy hogyan állítsd be a betűkészlet-megjelenítést, és a Betűkészletek oldalt betűkészlet javaslatokért és telepítési útmutatókért.

Függelék

Alkalmazások listájához, amik érdekelhetnek, lásd Alkalmazások listája.

Lásd az Általános ajánlásokat telepítés utáni útmutatókhoz mint érintőtábla beállítása vagy betűkészlet-megjelenítés.