Kernel mode setting (Magyar)

From ArchWiki
Revision as of 16:26, 31 October 2010 by Ben the1st (talk | contribs) (Created page with "{{i18n|KMS}} Category: Magyar A Kernel Mode Setting (KMS) egy olyan eljárás, amivel a felbontás és színmélység a "kernel space"-ben állítható, és nem a "user-spac...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

A Kernel Mode Setting (KMS) egy olyan eljárás, amivel a felbontás és színmélység a "kernel space"-ben állítható, és nem a "user-space"-ben.

A KMS engedélyezi a kijelző natív felbontását a framebufferben, és lehetővé teszi az azonnali parancssor váltásokat (tty). A KMS emellett elérhetővé teszi új technológiák alkalmazását (mint például a DRI2), ami így visszaszorítja az elavult eljárásokat és növeli a 3D-s teljesítményt. A "kernel-space"-ben alkalmazott energiatakarékosság is lehetővá válik.

Megjósolható, hogy minden nagyobb video chipkészlet rövid időn belül alapértelmezetten használni és támogatni fogja a KMS-t.

Háttér

Korábban a videókártya beállítása az X kiszolgáló feladata volt, így látványos grafikus effektusok virtuális terminálokban való megjelenítése nehézkes feladat volt. Emellett az X szerverről egy virtuális terminálra való váltáskor (Ctrl+Alt+F1) az X kiszolgálónak át kellett adnia a videó kártya vezérlését a kernelnek, ami így gyakran lassú, a képernyő villogásával járó folyamat volt. Hasonlóan "fájdalmas" volt az is, amikor a vezérlést visszakapta az X szerver (Ctrl+Alt+F7).

A Kernel Mode Setting-nek (KMS) köszönhetően a kernel képes a videókártya módjának vezérlésére, amivel látványos grafikus effektusok érhetők el a rendszer betöltése során, a virtuális parancssor és X kiszolgáló közti váltás gyors, és még sok más előny felsorolható.

A KMS egy új technológia, melyet még kísérleti stádiumban lévőnek tekintenek amiatt, hogy nem minden videókártya támogatja. Legtöbbjükkel azonban stabilan és jól használható, de mint minden új szoftvernek, ennek is lehetnek hibái.

A KMS engedélyezése

A KMS engedélyezésére számos eljárás létezik. Fontos azonban, hogy bármelyik megoldást is használod, mindig el kell távolítanod minden "vga=" és "video=" opciót a a boot opciók közül, mivel ezek összeütközésbe kerülhetnek a KMS által szolgáltatott natív felbontással. Bármilyen más framebuffer drivert (mint például uvesafb) le kell tiltani a KMS engedélyezése előtt.

A KMS még nem minden grafikus chipkészlet támogatja. További információkért látogasd meg az alábbi oldalak közül videókártyádnak megfelelőt:

A KMS-t engedélyeztem, de most túl kicsik a betűk

Látogasd meg a changing the default font oldalt, mely leírja hogyan kell a parancssorod betűkészletét nagyobb méretűre cserélni. Az EXTRA tárolóban van egy Terminus elnevzésű betűkészlet, mely több méretben elérhető, nagyokban is.

További források (angol)

Mode-setting at Wikipedia