Difference between revisions of "Network configuration (Ελληνικά)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Realtek no link / WOL problem)
(Εναλλαγή υπολογιστών σε καλωδιακό μόντεμ (cable modem))
Line 444: Line 444:
  
 
Αν αυτή η μέθοδος αποτύχει, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν κλώνο της διεύθυνσης MAC του αρχικού υπολογιστή. Δείτε επίσης [[Configuring Network#Change MAC/hardware address|Change MAC/hardware address]].
 
Αν αυτή η μέθοδος αποτύχει, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν κλώνο της διεύθυνσης MAC του αρχικού υπολογιστή. Δείτε επίσης [[Configuring Network#Change MAC/hardware address|Change MAC/hardware address]].
 
[[User:Opanos|Opanos]] ([[User talk:Opanos|talk]]) 10:38, 26 November 2013 (UTC)
 
  
 
=== Το πρόβλημα του εύρους τιμής του TCP ===
 
=== Το πρόβλημα του εύρους τιμής του TCP ===

Revision as of 15:29, 26 November 2013

Tango-preferences-desktop-locale.pngΑυτό το άρθρο χρειάζεται μετάφραση.Tango-preferences-desktop-locale.png

Σημειώσεις: Η σελίδα αυτή βρίσκεται υπό μετάφραση (συζητήστε)

Template:Article summary start Template:Article summary text Template:Article summary heading Template:Article summary wiki Template:Article summary wiki Template:Article summary wiki Template:Article summary end

Αυτή η σελίδα εξηγεί πως θα δημιουργήσετε μια ενσύρματη σύνδεση σε ένα δίκτυο. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ασύρματη σύνδεση δείτε το Wireless Setup

Contents

Έλεγχος σύνδεσης

Σημείωση: Αν λαμβάνετε σφάλμα όπως ping: icmp open socket: Operation not permitted όταν προσπαθείτε να κάνετε ping, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε το πακέτο iputils.


Συνήθως ή διαδικασία της βασικής εγκατάστασης, έχει δημιουργήσει μια σωστά διαμορφωμένη και ενεργή σύνδεση δικτύου. Για να το διαπιστώσετε δώστε την παρακάτω εντολή:


Σημείωση: Η επιλογή -c 3 την επναλαμβάνει τρεις φορές. Δείτε man ping για περισσότερες πληροφορίες.


$ ping -c 3 www.google.com
PING www.l.google.com (74.125.224.146) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=1 ttl=50 time=437 ms
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=2 ttl=50 time=385 ms
64 bytes from 74.125.224.146: icmp_req=3 ttl=50 time=298 ms

--- www.l.google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 1999ms
rtt min/avg/max/mdev = 298.107/373.642/437.202/57.415 ms

Αν λειτουργεί τότε το μόνο θα χρειαστεί να κάνετε είναι να κάνετε τις ρυθμίσεις που αφορούν το δικό σας δίκτυο, που αναφέρονται παρακάτω.

Αν η προηγούμενη εντολή δώσει έξοδο για άγνωστο προορισμό (unknown hosts), σημαίνει πως ο υπολογιστής σας απέτυχε να "μεταφράσει αυτό το όνομα χώρου (domain name). Ίσως είναι πρόβλημα του δρομολογητή σας (router) και την διεύθυνση εξόδου του (gateway) ή με τον πάροχο δικτύου σας (ISP). Προσπαθήστε να κάνετε ping σε στατική ip για να διαπιστώσετε αν κάτι από τα παραπάνω ισχύει


$ ping -c 3 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_req=1 ttl=53 time=52.9 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_req=2 ttl=53 time=72.5 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_req=3 ttl=53 time=70.6 ms

--- 8.8.8.8 ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms
rtt min/avg/max/mdev = 52.975/65.375/72.543/8.803 ms


Σημείωση: Η διεύθυνση (ip) είναι η διεύθυνση ip του πρωτεύοντος υπολογιστή επίλυσης ονομάτων (primary DNS) της Google, και είναι θεωρείται αξιόπιστη καθώς γενικά δεν είναι αποκλεισμένη από φίλτρα αποκλεισμού πρόσβασης (firewall) ή από ενδιάμεσους υπολογιστές δικτύου (proxies).


Αν το ping ήταν επιτυχές, δοκιμάστε να προσθέσετε αυτόν τον DNS στο αρχείο /etc/resolv.conf


Ορίστε το όνομα του υπολογιστή σας (hostname)

Το hostname είναι ένα μοναδικό όνομα που δημιουργείται με σκοπό την αναγνώριση κάποιου υπολογιστή στο δίκτυο: βρίσκεται διαμορφωμένο στο αρχείο /etc/hostname. Το αρχείο είναι δυνατό να περιέχει οποιοδήποτε όνομα. Για να ορίσετε το δικό σας, δώστε:

# hostnamectl set-hostname myhostname

Ορίσατε ως όνομα του υπολογιστή σας το myhostname στο /etc/hostname.

Δείτε man 5 hostname και man 1 hostnamectl λεπτομέρειες.

Σημείωση: Η διεργασία hostnamectl υποστηρίζει FQDNs Δεν είναι πλέον αναγκαίο να επεξεργαστείτε το αρχείο /etc/hosts, αφού το systemd παρέχει την δυνατότητα επίλυσης ονομάτων στο δίκτυο και εγκαθίσταται από προεπιλογή και αυτόματα σε όλα τα συστήματα.

Για προσωρινή ονομασία του υπολογιστή σας (έως την πρώτη επανεκίνηση) χρησιμοποιήστε την εντολή hostname από το πακέτο inetutils:

# hostname myhostname

Οδηγός Συσκευής (Device driver)

Έλεγχος κατάστασης συσκευής

O udev πρέπει να έχει αναγνωρίσει την συσκευή σας (NIC) και να έχει φορτώσει αυτόματα την απαραίτητη λειτουργική μονάδα (module) κατά την εκκίνηση. Ελέγξτε την γραμμή "Ethernet controller" (ή κάποια παρόμοια) στα αποτελέσματα της εντολής lspci -v. Θα πρέπει να αναφέρει ποια λειτουργική μονάδα του πυρήνα (kernel module) περιέχει τον οδηγό για την συσκευή σας. Για παράδειγμα:

$ lspci -v
02:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)
 	...
 	Kernel driver in use: atl1
 	Kernel modules: atl1

Κατόπιν βεβαιωθείτε πως ο οδηγός είναι ήδη φορτωμένος με την εντολή dmesg | grep module_name. Για παράδειγμα:

$ dmesg | grep atl1
  ...
  atl1 0000:02:00.0: eth0 link is up 100 Mbps full duplex

Αν ο οδηγός έχει φορτωθεί επιτυχώς, παραλείψτε το επόμενο βήμα. Αλλιώς θα πρέπει να βρείτε ποια ακριβώς λειτουργική μονάδα (module) απαιτεί η συγκεκριμένη συσκευή σας.

Φόρτωση λειτουργικής μονάδας (module)

Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον ακριβή οδηγό / λειτουργική μονάδα (module / driver) που χρησιμοποιείται από την συσκευή σας. Μερικές συνήθεις λειτουργικές μονάδες (modules) είναι τα 8139too για κάρτες που χρησιμοποιούν κυκλώματα της εταιρείας , ή τα sis900 για αυτές που χρησιμοποιούν κυκλώματα της SiS. Όταν μάθετε ποια ακριβώς λειτουργική μονάδα (module) απαιτείται για την καλή λειτουργία του υλικού σας, δοκιμάστε να το φορτώσετε χειροκίνητα. Αν λάβετε σφάλμα πως "η λειτουργική μονάδα δεν βρέθηκε (module not found)" είναι πιθανή η περίπτωση ο οδηγός να μην συμπεριλαμβάνεται στο πυρήνα του Arch. Αναζητήστε το στο αποθετήριο AUR.

Αν ο udev δεν αναγνωρίσει και δεν φορτώσει αυτόματα κατά την εκκίνηση το κατάλληλο στοιχείο (module) για την συσκευή σας, δείτε το τμήμα Kernel modules#Loading.

Διασυνδέσεις δικτύου

Ονομασία συσκευών

Για υπολογιστές με πολλές κάρτες δικτύου, είναι σημαντικό η κάθε μια να έχει το μοναδικό όνομά της. Η αλλαγή όνοματος συσκευής διασύνδεσης δικτύου, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην διαμόρφωση τους.

Ο udev είναι υπεύθυνος για το ποια συσκευή θα πάρει ποιο όνομα. Το systemd από την έκδοση v197 (βρισκόμαστε ήδη στην έκδοση v208 την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο) εισήγαγε το Predictable Network Interface Names, το οποίο αυτόματα δίνει στατικά ονόματα (τα οποία δεν επιδέχονται αλλαγή) στις συσκευές δικτύου. Οι διασυνδέσεις πλέον έχουν το εξής πρόθεμα ανά τύπο διασύνδεσης, en (ethernet), wl (WLAN) ή ww (WWAN) ακολουθούμενο από ένα αυτόματα δημιουργούμενο αναγνωριστικό, δημιουργώντας μια καταχώρηση όπως enp0s25.

Αυτό μπορεί να παρακαμφθεί, δημιουργώντας έναν συμβολικό σύνδεσμο (symlink):

# ln -s /dev/null /etc/udev/rules.d/80-net-name-slot.rules

Χρήστες που αναβαθμίζουν το σύστημά τους από προηγούμενη έκδοση του systemd, θα έχουν ένα κενό κανόνων αρχείο. Έτσι, αν επιθυμείτε να δώσετε συγκεκριμένα ονόματα στις διεπαφές σας, απλά διαγράψτε το αρχείο.

Συμβουλή: Με ip link ή ls /sys/class/net μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες διασυνδέσεις δικτύου του συστήματος σας.
Σημείωση: Όταν αλλάξετε το όνομα κάποιας διεπαφής σας, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε όλες τις σχετικές με το δίκτυο διαμορφώσεις και τα σχετικά με το systemd αρχεία (αν έχετε επέμβει στην διαμόρφωσή του χειροκίνητα) ώστε να λάβουν τα νέα ονόματα. Ειδικά, αν έχετε ενεργό το netctl static profiles. τρέξτε netctl reenable profile ώστε να αναβαθμιστεί το παραγόμενο αρχείο.


Αλλαγή ονόματος συσκευής

Μπορείτε να αλλάξετε το όνομα της συσκευής σας ορίζοντας το νέο, χειροκίνητα με έναν udev-rule. Για παράδειγμα:

/etc/udev/rules.d/10-network.rules
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ATTR{address}=="aa:bb:cc:dd:ee:ff", NAME="net1"
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ATTR{address}=="ff:ee:dd:cc:bb:aa", NAME="net0"

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξετε:

 • Για να δείτε την διεύθυνση MAC (MAC address) της κάθε συσκευής σας χρησιμοποιείστε την παρακάτω εντολή: cat /sys/class/net/device_name/address
 • Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε πεζούς χαρακτήρες στους udev-rules. Δεν καταλαβαίνει τα κεφαλαία.

Αν η κάρτα δικτύου σας έχει δυναμική διεύθυνση MAC (dynamic MAC address), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή DEVPATH για παράδειγμα

/etc/udev/rules.d/10-network.rules
SUBSYSTEM=="net", DEVPATH=="/devices/platform/wemac.*", NAME="int"
Σημείωση: Όταν επιλέγετε στατικά ονόματα συσκευών πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ονόματα μορφής "ethΧ" και "wlanΧ", διότι μπορεί να εξελιχθεί σε αγώνα (https://en.wikipedia.org/wiki/Race_condition) μεταξύ kernel και udev κατά την διάρκεια της εκκίνησης. Αντ' αυτού είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ονόματα για τις συσκευές σας που δεν χρησιμοποιούνται από τον πυρήνα από προεπιλογή π.χ. net0, net1, wifi0, wifi1. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την τεκμηρίωση του systemd.

Ορισμός της μονάδας μέγιστης μετάδοσης (MTU) και μεγέθους ουράς (queue Length)

Μπορείτε να αλλάξετε το MTU και το queue Length ορίζοντας το επιθυμητό σε εσάς με έναν κανόνα udev (udev-rule). Για παράδειγμα:

/etc/udev/rules.d/10-network.rules
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="net", KERNEL=="wl*", ATTR{mtu}="1480", ATTR{tx_queue_len}="2000"
Προσοχή: Το MTU και το queue length είναι κρίσιμα στοιχεία της συσκευής δικτύου και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επεμβαίνετε χειροκίνητα σε αυτά. Λάθος επιλογή μεγέθους έχει αποτέλεσμα την μη καλή λειτουργία τους έως ότου επαναφερθούν στις προεπιλογές του κατασκευαστή. Κάντε τις αλλαγές όταν ξέρετε τι ακριβώς κάνετε

Βρείτε τα τρέχοντα ονόματα των συσκευών

Τα ονόματα των συσκευών δικτύου σας, μπορούν να βρεθούν με την εντολή sysfs

$ ls /sys/class/net
lo eth0 eth1 firewire0


Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση συσκευών δικτύου

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε συσκευές δικτύου που γνωρίζετε το όνομά τους με τις παρακάτω εντολές:

# ip link set eth0 up
# ip link set eth0 down

Για να ελέγξετε το αποτέλεσμα:

$ ip link show dev eth0
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,PROMISC,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast master br0 state UP mode DEFAULT qlen 1000
...

Ρύθμιση της διεύθυνσης ip

Έχετε δύο επιλογές: Εκχώρηση δυναμικής διεύθυνσης ip χρησιμοποιώντας DHCP, ή εκχώρηση στατικής διεύθυνσης.


Δυναμική διεύθυνση ip

Χειροκίνητη εκκίνηση DHCP Client Daemon

Σημειώστε πως ο δαίμονας dhcpcd (DHCP client daemon) δεν είναι ο ίδιος με τον dhcpd (DHCP (server) daemon).

# dhcpcd eth0
 dhcpcd: version 5.1.1 starting
 dhcpcd: eth0: broadcasting for a lease
 ...
 dhcpcd: eth0: leased 192.168.1.70 for 86400 seconds

Η επόμενη εντολή, ip addr show dev eth0 την ip διεύθυνσή σας.

Αν η dhcpcd αποτύχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την dhclient (από το πακέτο dhclient)

Ενεργοποίηση DHCP κατά την εκκίνηση

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε DHCP για την ενσύρματη σύνδεσή σας, θα το κάνετε με την dhcpcd@.service (από το πακέτο dhcpcd).

Για να εκκινήσετε άμεσα την DHCP για την σύνδεση eth0, απλώς δώστε:

# systemctl start dhcpcd@eth0.service

Κάντε την ενεργή κατά την εκκίνηση του υπολογιστή με την παρακάτω:

# systemctl enable dhcpcd@eth0.service

Αν η διεργασία dhcpd, εκκινήσει πριν φορτωθεί στον πυρήνα το άρθρωμα (module) που αφορά την κάρτα σας (FS#30235), χειροκίνητα προσθέστε την στο αρχείο /etc/modules-load.d/*.conf. Για παράδειγμα, αν η Realtek κάρτα σας απαιτεί το άρθρωμα (module) r8169, δημιουργήστε το αρχείο /etc/modules-load.d/realtek.conf όπως εμφανίζεται παρακάτω:

/etc/modules-load.d/realtek.conf
r8169
Συμβουλή: Για να βρείτε ποια αρθρώματα (modules) απαιτούνται για την λειτουργία της κάρτας δικτύου σας, χρησιμοποιήστε lspci -k.

Αν χρησιμοποιήτε DHCP και δεν θέλετε να σας αποδίδονται αυτόματα οι DNS servers κάθε φορά που εκκινήτε την σύνδεση με το δίκτυό σας, σιγουρευτείτε πως έχετε προσθέσει στο τελευταίο τμήμα του αρχείου dhcpcd.conf την παρακάτω γραμμή:

/etc/dhcpcd.conf
nohook resolv.conf

Επίσης αν είστε σε ένα δίκτυο με ενεργό DHCPv4, το οποίο κάνει επιλογή ταυτότητας client με βάση τις MAC διευθύνσεις, ίσως θα θέλατε να αλλάξετε την ακόλουθη γραμμή:

/etc/dhcpcd.conf
# Use the same DUID + IAID as set in DHCPv6 for DHCPv4 Client ID as per RFC4361. 
duid

Σε:

/etc/dhcpcd.conf
# Use the hardware address of the interface for the Client ID (DHCPv4).
clientid

Αλλιώς, ίσως να μην πάρετε άδεια πρόσβασης, αφού υπάρχει περίπτωση ο DHCP server να μην είναι σε θέση να διαβάσει σωστά την DHCPv6-style ταυτότητα πελάτη (Client id) του υπολογιστή σας. Δείτε RFC 4361 για περισσότερες πληροφορίες.

Για να αποτρέψετε τον dhcpcd από το να προσθέσει DNS servers στο αρχείο /etc/resolv.conf, χρησιμοποιήστε την επιλογή nooption:

/etc/dhcpcd.conf
nooption domain_name_servers

Μετά προσθέστε τους δικούς σας στο αρχείο /etc/resolv.conf.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πακέτο openresolv αν διαφορετικές διεργασίες θέλουν να ελέγξουν το αρχείο /etc/resolv.conf (π.χ. dhcpcd και ένας πελάτης εικονικού δικτύου (VPN client)). Δεν απαιτείται περαιτέρω διαμόρφωση του dhcpcd ώστε να χρησιμοποιήσετε το openresolv.

Στατική διεύθυνση ip

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να έχετε μια στατική διεύθυνση ip (static ip address) στο δίκτυό σας. Για παράδειγμα μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμος DHCP server.

Σημείωση: Αν μοιράζεστε την σύνδεση σας από έναν υπολογιστή με λειτουργικό Windows χωρίς ενδιάμεσο δρομολογητή (router), βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε στατική ip και στους δύο ώστε να αποφύγετε προβλήματα τοπικού δικτύου σας (LAN).

Χρειάζεστε:

Αν είστε σε ιδιωτικό δίκτυο, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε ip διευθύνσεις στο εύρος 192.168.*.*255 . Η πύλη εξόδου (gateway) είναι συνήθως στο 192.168.*.1 ή στο 192.168.*.254 .

Χειροκίνητη απόδοση στατικής ip

Μπορείτε να αποδώσετε την στατική διεύθυνση ip που εποθυμείτε, μέσω κονσόλας:

# ip addr add <IP address>/<subnet mask> dev <interface>

Για παράδειγμα:

# ip addr add 192.168.1.2/24 dev eth0
Σημείωση: Η μάσκα υποδικτύου (subnet mask) προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας CIDR notation.

Για περισσότερες επιλογές, δείτε man ip.

Προσθέστε την πύλη εξόδου σας (gateway) με:

# ip route add default via <default gateway IP address>

Για παράδειγμα:

# ip route add default via 192.168.1.1

Αν λάβετε το σφάλμα "No such process", θα πρέπει να τρέξετε την ip link set dev eth0 up με τον λογαριασμό του root.

Χειροκίνητη σύνδεση κατά την εκκίνηση με χρήση του systemd

Πρώτα πρέπει να δημιουργήσετε ένα αρχείο διαμόρφωσης για την διεργασία systemd, αντικαθιστώντας το <interface> με το σωστό:

/etc/conf.d/network@<interface>
address=192.168.0.15
netmask=24
broadcast=192.168.0.255
gateway=192.168.0.1

Δημιουργήστε ένα αρχείο μονάδας systemd:

/etc/systemd/system/network@.service
[Unit]
Description=Network connectivity (%i)
Wants=network.target
Before=network.target
BindsTo=sys-subsystem-net-devices-%i.device
After=sys-subsystem-net-devices-%i.device

[Service]
Type=oneshot
RemainAfterExit=yes
EnvironmentFile=/etc/conf.d/network@%i

ExecStart=/usr/bin/ip link set dev %i up
ExecStart=/usr/bin/ip addr add ${address}/${netmask} broadcast ${broadcast} dev %i
ExecStart=/usr/bin/ip route add default via ${gateway}

ExecStop=/usr/bin/ip addr flush dev %i
ExecStop=/usr/bin/ip link set dev %i down

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Ενεργοποιήστε την διεργασία και εκκινήστε την, προσθέτοντας το όνομα της διεπαφής σας:

# systemctl enable network@eth0.service
# systemctl start network@eth0.service

Υπολογισμός διευθύνσεων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ipcalc που περιέχεται στο πακέτο (ip broadcast), ipcalc το εύρος από την διεύθυνση εκπομπής (ip broadcast), δίκτυο, μάσκα δικτύου (netmask), και εύρος υποδοχής (host range) για προηγμένες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ ενσύρματη σύνδεση πάνω από firewire ώστε να συνδέσω έναν υπολογιστή με windows σε αυτόν με arch. Για ασφάλεια και οργάνωση δικτύου, τα τοποθέτησα σε ένα δικό τους δίκτυο και διαμόρφωσα το netmask και το broadcast ώστε να είναι οι μόνοι υπολογιστές σε αυτό το δίκτυο. Για να βρω τις διευθύνσεις του netmask και του broacast για αυτό, χρησιμοποίησα ipcalc, δίνοντάς την διεύθυνση ip του arch firewire nic 10.66.66.1, διευκρινίζοντας στο ipcalc πως θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο με μόνο δύο οικοδεσπότες (hosts).

$ ipcalc -nb 10.66.66.1 -s 1
Address:  10.66.66.1

Netmask:  255.255.255.252 = 30
Network:  10.66.66.0/30
HostMin:  10.66.66.1
HostMax:  10.66.66.2
Broadcast: 10.66.66.3
Hosts/Net: 2           Class A, Private Internet

Φόρτωση ρυθμίσεων

Για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις σας, μπορείτε είτε να κάνετε επανεκκίνηση είτε να επανεκκινήσετε την σχετική διεργασία του systemd:

# systemctl restart dhcpcd@eth0

Δοκιμάστε να κάνετε ping την πύλη εξόδου σας (gateway), τον DNS server, τον παροχέα της σύνδεσής σας (provider) και μερικά sites με αυτή την σειρά, ώστε να διαγνώσετε τυχόν προβλήματα συνδεσιμότητας, όπως το παράδειγμα:

$ ping -c 3 www.google.com

Συμπληρωματικές ρυθμίσεις

ifplugd για laptops

Συμβουλή: Το πακέτο dhcpcd έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες

Το πακέτο ifplugd από τα Official Repositories είναι ένας δαίμονας ο οποίος θα διαμορφώσει αυτόματα την Ενσύρματη συσκευή σας μόλις συνδέσετε το καλώδιο και αυτόματα θα την επαναδιαμορφώσει μόλις το καλώδιο αποσυνδεθεί. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για φορητούς υπολογιστές με ενσωματωμένες κάρτες δικτύου, αφού θα διαμορφώσουν την διεπαφή μόνο όταν το καλώδιο έχει συνδεθεί. Άλλη μια χρήση είναι όταν θέλετε να επανεκκινήσετε το δίκτυό σας αλλά όχι τον υπολογιστή σας η να το κάνετε από κονσόλα.

Από προεπιλογή είναι ρυθμισμένο να λειτουργεί για την συσκευή {{ic|eth0||. Αυτή και μερικές άλλες ρυθμίσεις μπορούν να διαμορφωθούν στο αρχείο /etc/ifplugd/ifplugd.conf.

Σημείωση: Το πακέτο Netctl περιλαμβάνει την netctl-ifplugd@.service, ενώ ένας άλλος τρόπος είναι με την ifplugd@.service από το πακέτο ifplugd. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε την systemctl enable ifplugd@eth0.service.

Ενσωμάτωση ή Συσσώρευση συνδέσεων (Bonding or LAG)

Δείτε netctl#Bonding.

IP address aliasing


Η ψευδονομασία των διευθύνσεων ip (ip aliasing) είναι η διαδικασία της πρόσθεσης ή της απόδοσης πάνω από μιας διεύθυνσης δικτύου (ip) στην ίδια συσκευή. Με αυτή, ένας δικτυακός κόμβος μπορεί να έχει πολλαπλές συνδέσεις στο δίκτυο, που η κάθε μια να εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Η τυπική εφαρμογή της είναι η εικονική φιλοξενία διακομιστών ιστού ή διακομιστών ftp (Web ή FTP servers), ή την αναδιοργάνωση εξυπηρετητών (servers) χωρίς να απαιτείται η ενημέρωση κανενός άλλου υπολογιστή στο δίκτυο (ιδιαίτερα χρήσιμο για την οργάνωση των DNS).


Παράδειγμα

Θα χρειαστείτε το πακέτο netctl από τα Official Repositories.

Προετοιμάστε την διαμόρφωση:

/etc/netctl/mynetwork
Connection='ethernet'
Description='Five different addresses on the same NIC.'
Interface='eth0'
IP='static'
Address=('192.168.1.10' '192.168.178.11' '192.168.1.12' '192.168.1.13' '192.168.1.14' '192.168.1.15')
Gateway='192.168.1.1'
DNS=('192.168.1.1')

κατόπιν απλά δίνετε:

$ netctl start mynetwork

Αλλαγή διεύθυνσης MAC/hardware

Δείτε MAC Address Spoofing.

Κοινή χρήση δικτύου (Sharing Internet)

Δείτε Internet Sharing.

Διαμόρφωση δρομολογητή (Router)

Δείτε Router.

Ανάλυση ονομασίας κεντρικού υπολογιστή δικτύου (Host name resolution)

Το προαπαιτούμενο είναι να ορίσετε το όνομα #Set the hostname αφού υπάρχει σε κάθε τοπικό σύστημα.

$ ping hostname
PING hostname (192.168.1.2) 56(84) bytes of data.
64 bytes from hostname (192.168.1.2): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.043 ms

Για να δώσετε την δυνατότητα σε άλλους υπολογιστές να "απευθύνονται" στον κεντρικό με το όνομά του, χειροκίνητη επέμβαση και ορισμός του στο αρχείο /etc/hosts ή η δημιουργία μιας διεργασίας ώστε να διαδοθεί / αναγνωριστεί αυτό είναι απαιτούμενη.

Όταν η δημιουργία ενός DNS sever όπως BIND ή Unbound είναι υπερβολικά δύσκολη, η χειροκίνητη επέμβαση του αρχείου /etc/hosts είναι περίπλοκη, ή όταν επιθυμείτε μεγαλύτερη ευελιξία με δυναμική είσοδο / έξοδο εξυπηρετητών στο δίκτυο, είναι δυνατή η διαχείριση της επίλυσης του ονόματος στο τοπικό σας δίκτυο με την χρησιμοποίηση δικτύου zero-configuration. Υπάρχουν δύο επιλογές:

 • Samba παρέχει επίλυση ονομασίας εξυπηρετητών (Hostname resolution ) μέσω NetBIOS της Microsft. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εγκατάσταση του samba και η ενεργοποίηση της διεργασίας nmbd.service. Υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, OS X, ή Linux με ενεργό nmbd, θα μπορούν να εντωπίσουν τον δικό σας.
 • Avahi παρέχει επίλυση ονομασίας εξυπηρετητών (Hostame resolution) μέσω του zeroconf, επίσης γνωστού ως Avahi ή Bonjour.

Απαιτεί λίγο περίπλοκη διαμόρφωση από το Samba: Δείτε Avahi#Hostname resolution για λεπτομέρειες. Υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα OS X, ή Linux με ενεργό τον Avahi δαίμονα (Avahi daemon), θα μπορούν να βρούν τον δικό σας. Το λειτουργικό Windows δεν παρέχουν εγγενώς το Avahi πελάτη ή δαίμονα (client or daemon).

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Εναλλαγή υπολογιστών σε καλωδιακό μόντεμ (cable modem)

Οι περισσότεροι τοπικοί καλωδιακοί πάροχοι δικτύου (ISP) έχουν παραμετροποιήσει το μόντεμ ώστε να αναγνωρίζει μόνο έναν υπολογιστή, βάσει της διεύθυνσης MAC της διεπαφής του. Μόλις το μόντεμ αποθηκεύσει την MAC διεύθυνση του πρώτου υπολογιστή ή συσκευής που θα συνδεθεί, δεν θα ανταποκριθεί σε άλλη διεύθυνση MAC με κανέναν τρόπο. Έτσι αν αλλάξετε υπολογιστή (ή δρομολογητή), το νέο υλικό δεν θα συνεργαστεί με το καλωδιακό μόντεμ, διότι έχουν διαφορετική MAC διεύθυνση. Για να επαναφέρετε το μόντεμ στις αρχικές ρυθμίσεις του και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει την νέα διεύθυνση MAC του υλικού που έχετε συνδέσει, θα πρέπει να του διακόψετε την τροφοδοσία και να το ανάψετε ξανά. Μόλις αυτό γίνει, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση στο νέο υλικό ώστε να στείλει ένα αίτημα DHCP, η κάντε το χειροκίνητα.

Αν αυτή η μέθοδος αποτύχει, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν κλώνο της διεύθυνσης MAC του αρχικού υπολογιστή. Δείτε επίσης Change MAC/hardware address.

Το πρόβλημα του εύρους τιμής του TCP

Τα πακέτα TCP περιέχουν από "κατασκευή" ένα εύρος τιμής το οποίο καθορίζει πόσα δεδομένα θα επιστραφούν ως απάντηση από κάποιον άλλον εξυπηρετητή. Αυτή η τιμή εκπροσωπείται από μόνο 16bits, μιας και αυτό το "παράθυρο" είναι μόνο 64kb. Τα πακέτα TCP αποθηκεύονται στην προσωρινή μνήμη για λίγο (πρέπει να αναδιοργανωθούν), και μιας και η μνήμη είναι (ή συνήθως είναι) περιορισμένη, ένας εξυπηρετητής εύκολα μπορεί να την εξαντλήσει.

Το 1992, μιας και όλο και περισσότερη μνήμη γίνεται διαθέσιμη, ήρθε το RFC 1323 ώστε να βελτιώσει την κατάσταση: Εύρος "παραθύρου". Η τιμή του"παραθύρου", αποδίδεται σε όλα τα πακέτα, τροποποιημένη βάσει ενός Συντελεστή κλίμακας ο οποίος ορίζεται μόνο μια φορά, κατά την έναρξη της σύνδεσης.

Αυτός ο 8-bit Συντελεστής κλίμακας, επιτρέπει στο "παράθυρο" να λαμβάνει τιμή μέχρι και 32 φορές μεγαλύτερη από την αρχική.

Φαίνεται [ως μερικά χαλασμένα routers και firewalls στο διαδίκτυο, επανακαθορίζουν αυτόν τον συντελεστή στο 0 το οποίο προκαλεί προβλήματα σύνδεσης μεταξύ των εξυπηρετητών.

Ο Linux Kernel από την έκδοση 2.6.17 εισήγαγε ένα νέο σενάριο υπολογισμού υψηλότερου Συντελεστή κλίμακας, κάνοντας στην ουσία τα προβλήματα που προκαλούν τα χαλασμένα routers και firewalls πιο ορατά.

Το αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος στην καλύτερη περίπτωση είναι μια ελαττωματική σύνδεση ή πολύ χαμηλής ταχύτητας.

Αναγνώριση του προβλήματος

Πρώτα απ' όλα να κάνουμε κάτι σαφές: αυτό το πρόβλημα είναι περίεργο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδέσεις TCP (HTTP, FTP, ...) καθόλου, και παό την άλλη μεριά θα είστε σε θέση να επικοινωνείτε με κάποιους (πολύ λίγους) εξυπηρετητές.

Όταν έχετε το παραπάνω πρόβλημα, τα μηνύματα από το dmesg θα φαίνονται καθαρά, η αναφορά εργασιών (logs) χωρίς πρόβλημα η έξοδος της ip addr χωρίς πρόβλημα και γενικά όλα θα φαίνονται φυσιολογικά. Αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε με κανένα site, αλλά μπορείτε να κάνετε Ping σε μερικούς τυχαίους εξυπηρετητές, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως έχετε το παραπάνω πρόβλημα μιας και το ping βασίζεται στο ICMP και δεν επηρεάζεται από την κατάσταση των TCP πακέτων.


Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το Whireshark. Ίως δείτε επιτυχείς συνδέσεις UDP & ICMP, αλλά όχι TCP (μόνο σε εξυπηρετητές του εξωτερικού).

Επίλυση του προβλήματος (Η λάθος μέθοδος)

Για να το διορθώσετε με την μη συνιστώμενη μέθοδο, μπορείτε να αλλάξετε την τιμή tcp_rmem στην οποία βασίζεται ο τρόπος υπολογισμού του Συντελεστή τιμής εύρους "παραθύρου". Αν και θα λειτουργήσει στους περισσότερους εξυπηρετητές, φεν είναι εγγυημένη, ειδικά για τους περισσότερο απομακρυσμένους.

# echo "4096 87380 174760" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem

Επίλυση του προβλήματος (Η σωστή μέθοδος)

Απλά απενεργοποιήστε το εύρος "παραθύρο". Μιας και το εύρος "παραθύρου" είναι λειτουργία που παρέχει το TCP, ίσως να μην είναι εφικτό να απενεργοποιηθεί, ειδικά αν δεν μπορείτε να διορθώσετε το χαλασμένο router. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την απενεργοποίηση του εύρους "παραθύρου", και φαίνεται πως η πιο μόνιμη και ανθεκτική (η οποία έχει εφαρμογή και σε όλους τους πυρήνες) είναι να προσθέστε την παρακάτω γραμμή στο αρχείο /etc/sysctl.d/99-sysctl.conf (δείτε επίσης sysctl)

net.ipv4.tcp_window_scaling = 0

Επίλυση του προβλήματος (Η βέλτιστη μέθοδος)

Μιας και το πρόβλημα δημιουργείται από χαλασμένο router/forewall, ας το αντικαταστήσουμε.

Περισσότερα

Αυτό το τμήμα βασίστηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο LWN TCP window scaling and broken routers καθώς και σε άρθρο από το Kernel Trap: Window Scaling on the Internet.

Υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις επίσης και στην LKML (Linux Kenel Mailing List).

Realtek no link / WOL problem

Opanos (talk) 15:29, 26 November 2013 (UTC)

Users with Realtek 8168 8169 8101 8111(C) based NICs (cards / and on-board) may notice a problem where the NIC seems to be disabled on boot and has no Link light. This can usually be found on a dual boot system where Windows is also installed. It seems that using the offical Realtek drivers (dated anything after May 2007) under Windows is the cause. These newer drivers disable the Wake-On-LAN feature by disabling the NIC at Windows shutdown time, where it will remain disabled until the next time Windows boots. You will be able to notice if this problem is affecting you if the Link light remains off until Windows boots up; during Windows shutdown the Link light will switch off. Normal operation should be that the link light is always on as long as the system is on, even during POST. This problem will also affect other operative systems without newer drivers (eg. Live CDs). Here are a few fixes for this problem:

Method 1 - Rollback/change Windows driver

You can roll back your Windows NIC driver to the Microsoft provided one (if available), or roll back/install an official Realtek driver pre-dating May 2007 (may be on the CD that came with your hardware).

Method 2 - Enable WOL in Windows driver

Probably the best and the fastest fix is to change this setting in the Windows driver. This way it should be fixed system-wide and not only under Arch (eg. live CDs, other operative systems). In Windows, under Device Manager, find your Realtek network adapter and double-click it. Under the Advanced tab, change "Wake-on-LAN after shutdown" to Enable.

In Windows XP (example)
Right click my computer
--> Hardware tab
 --> Device Manager
  --> Network Adapters
   --> "double click" Realtek ...
    --> Advanced tab
     --> Wake-On-Lan After Shutdown
      --> Enable
Note: Newer Realtek Windows drivers (tested with Realtek 8111/8169 LAN Driver v5.708.1030.2008, dated 2009/01/22, available from GIGABYTE) may refer to this option slightly differently, like Shutdown Wake-On-LAN --> Enable. It seems that switching it to Disable has no effect (you will notice the Link light still turns off upon Windows shutdown). One rather dirty workaround is to boot to Windows and just reset the system (perform an ungraceful restart/shutdown) thus not giving the Windows driver a chance to disable LAN. The Link light will remain on and the LAN adapter will remain accessible after POST - that is until you boot back to Windows and shut it down properly again.

Method 3 - Newer Realtek Linux driver

Any newer driver for these Realtek cards can be found for Linux on the realtek site. (untested but believed to also solve the problem).

Method 4 - Enable LAN Boot ROM in BIOS/CMOS

It appears that setting Integrated Peripherals --> Onboard LAN Boot ROM --> Enabled in BIOS/CMOS reactivates the Realtek LAN chip on system boot-up, despite the Windows driver disabling it on OS shutdown.

Note: This was tested successfully multiple times with GIGABYTE system board GA-G31M-ES2L with BIOS version F8 released on 2009/02/05. YMMV.

DLink G604T/DLink G502T DNS problem

Users with a DLink G604T/DLink G502T router, using DHCP and have firmware v2.00+ (typically users with AUS firmware) may have problems with certain programs not resolving the DNS. One of these programs are unfortunatley pacman. The problem is basically the router in certain situations is not sending the DNS properly to DHCP, which causes programs to try and connect to servers with an IP address of 1.0.0.0 and fail with a connection timed out error

How to diagnose the problem

The best way to diagnose the problem is to use Firefox/Konqueror/links/seamonkey and to enable wget for pacman. If this is a fresh install of Arch Linux, then you may want to consider installing links through the live CD.

Firstly, enable wget for pacman (since it gives us info about pacman when it is downloading packages) Open /etc/pacman.conf with your favourite editor and uncomment the following line (remove the # if it is there)

XferCommand=/usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u

While you are editing /etc/pacman.conf, check the default mirror that pacman uses to download packages.

Now open up the default mirror in an Internet browser to see if the mirror actually works. If it does work, then do pacman -Syy (otherwise pick another working mirror and set it to the pacman default). If you get something similar to the following (notice the 1.0.0.0),

ftp://mirror.pacific.net.au/linux/archlinux/extra/os/i686/extra.db.tar.gz
      => '/var/lib/pacman/community.db.tar.gz.part'
Resolving mirror.pacific.net.au... 1.0.0.0

then you most likely have this problem. The 1.0.0.0 means it is unable to resolve DNS, so we must add it to /etc/resolv.conf.

More about it

This is the whirlpool forum (Australian ISP community) which talks about and gives the same solution to the problem:

http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/461625.html

Check DHCP problem by releasing IP first

Problem may occur when DHCP get wrong IP assignment. For example when two routers are tied together through VPN. The router that is connected to me by VPN may assigning IP address. To fix it. On a console, as root, release IP address:

# dhcpcd -k

Then request a new one:

# dhcpcd

Maybe you had to run those two commands many times.

No eth0 with Atheros AR8161

Note: With the 3.10.2-1-ARCH kernel update, the alx ethernet driver module is included in the package.

With the Atheros AR8161 Gigabit Ethernet card, the ethernet connection is not working out-of-the-box (with the installation media of March 2013). The module "alx" needs to be loaded but is not present.

The driver from compat-wireless (that has become compat-drives since linux 3.7) need to be installed. The "-u" postfix annotates that Qualcomm have applied a driver under a unified driver.

$ wget https://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/backports/2013/03/28/compat-drivers-2013-03-28-5-u.tar.bz2
$ tar xjf compat*
$ cd compat*
$ ./scripts/driver-select alx
$ make
$ sudo make install
$ sudo modprobe alx

The alx driver has not been added to Linux kernel due to various problems. Compatibility between the different kernel versions has been spotty. For better support follow the mailing listand alx pagefor latest working solution for alx.

The driver must be built and installed after every kernel change.

Alternatively you can use the AUR package for compat drivers, which installs many other drivers.

No eth0 with Atheros AR9485

The ethernet (eth0) for Atheros AR9485 are not working out-of-the-box (with installation media of March 2013). The working solution for this is to install the package compat-drivers-patched from AUR.

No carrier / no connection after suspend

After suspend to RAM no connection is found although the network cable is plugged in. This may be caused by PCI power management. What is the output of

# ip link show eth0

If the line contains "NO-CARRIER" even though there's a cable connected to your eth0 port, it is possible that the device was auto-suspended and the media sense feature doesn't work. To solve this, first you need to find your ethernet controllers PCI address by

# lspci

This should look similar to this:

...
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82577LM Gigabit Network Connection (rev 06)
...

So the address is 00:19.0. Now check the PM status of the device by issuing

# cat "/sys/bus/pci/devices/0000:00:19.0/power/control"

substituting 00:19.0 with the address obtained from lspci. If the output reads "auto", you can try to bring the device out of suspend by

# echo on > "/sys/bus/pci/devices/0000:00:19.0/power/control"

Don't forget to substitute the address again.

Note: This appears to be a bug in kernel 3.8.4.1- (3.8.8.1 is still affected): Forum discussion. It also appears a fix is on the way. (It will be likely fixed in 3.9.) In the meantime, the above is a suitable workaround.

Broadcom BCM57780

This Broadcom chipset sometimes does not behave well unless you specify the order of the modules to be loaded. The modules are broadcom and tg3, the former needing to be loaded first.

These steps should help if your computer has this chipset:

$ lspci | grep Ethernet
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)

If your wired networking is not functioning in some way or another, try unplugging your cable then doing the following (as root):

# modprobe -r tg3
# modprobe broadcom
# modprobe tg3

Now plug you network cable in. If this solves your problems you can make this permanent by adding broadcom and tg3 (in this order) to the MODULES array in /etc/mkinitcpio.conf:

MODULES=".. broadcom tg3 .."

Then rebuild the initramfs:

# mkinitcpio -p linux
Note: These methods may work for other chipsets, such as BCM57760.