Installation guide (Suomi)

From ArchWiki
Revision as of 03:22, 30 March 2012 by Jla (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Johdanto

Mikä on Arch Linux?

Arch Linux on yhteisön kehittämän i686-optimoitu Linux-jakelu, joka pohjautuu alun perin CRUX:ista saatuihin ideoihin. Sen kehittäminen keskittyy yksinkertaisuuteen, eleganssiin, oikeellisuuteen ja uusimpiin ohjelmistoihin. Sen kevyt ja yksinkertainen suunnittelu tekee sen helpoksi rakentaa minkälaisen järjestelmän vain haluaa.

Lisenssi

Arch Linux ja skriptit ovat © 2002-2007 Judd Vinet ja 2007-2010 Aaron Griffin ja ovat GPL-lisenssin alla.

Ennen asennusta

Arkkitehtuurit

Arch Linux on optimoitu i686 ja x86-64 suorittimille ja ei siten toimi vanhemman tai yhteensopimattoman sukupolven x86 suorittimilla (i386, i486 tai i586). Minimivaatimukset ovat Pentium Pro, Pentium II tai AMD Athlon (K7) suoritin tai korkeampi. (Teknisesti, suorittimet ilman cmov- ominaisuutta kuten AMD K6 ja VIA C3 ovat myös i686- suorittimia, mutta me käytämme GCC- kääntäjien kokoelmaa ja se tarvisee cmov:ia.) Ennenkuin asennat Arch Linuxin, sinun pitäisi valita mitä asennusmuotoa sinä käytät.