Difference between revisions of "Official repositories (Nederlands)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (moved Officiële Repositories (Nederlands) to Official Repositories (Nederlands): International naming standardization: Title in English (Lingua): User:Pointone/i18n)
m (use i18n template)
Line 2: Line 2:
 
[[Category:About Arch (Nederlands)]]
 
[[Category:About Arch (Nederlands)]]
 
[[Category:General (Nederlands)]]
 
[[Category:General (Nederlands)]]
{{i18n_links_start}}
+
{{i18n|Officiële Repositories (Nederlands)}}
{{i18n_entry|Nederlands|Officiële Repositories (Nederlands)}}
 
{{i18n_entry|English|Official Repositories}}
 
{{i18n_entry|Türkçe|Resmi Depolar}}
 
{{i18n_entry|Česky|Oficiální repozitáře (Česky)}}
 
{{i18n_entry|Español|Repositorios Oficiales}}
 
{{i18n_entry|Italiano|Official_Repositories_(Italiano)}}
 
{{i18n_entry|简体中文|官方软件仓库}}
 
{{i18n_entry|Português|Official Repositories (Português)}}
 
{{i18n_links_end}}
 
  
 
:''Omdat er veel verwarring is over de officiële repository's, zal dit artikel proberen om wat duidelijkheid te scheppen:''
 
:''Omdat er veel verwarring is over de officiële repository's, zal dit artikel proberen om wat duidelijkheid te scheppen:''

Revision as of 04:35, 10 February 2010

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Omdat er veel verwarring is over de officiële repository's, zal dit artikel proberen om wat duidelijkheid te scheppen:

Historische achtergrond

Het overgrote gedeelte van de splitsingen in de repository's bestaat omdat dit vroeger zo was. Oorspronkelijk, toen Arch Linux nog maar door een aantal gebruikers werd gebruikt, was er slechts één repository, dat [official] heette (nu [core]). Toen bevatte [official] eigenlijk alleen de pakketten die Judd Vinet's voorkeur hadden. Het was ontworpen om slechts één programma van elk type te bevatten -- één browser, één desktopomgeving, etcetera.

Er waren toen gebruikers, die Judd's pakketselectie niet beviel. Omdat ABS erg makkelijk te gebruiken is, maakten ze zelf pakketten. Deze pakketten gingen in een repository, genoemd [unofficial], en werden onderhouden door andere ontwikkelaars als Judd. Uiteindelijk werden beide repository's door de ontwikkelaars als even goed onderstend gezien, waardoor de namen [official] en [unofficial] niet langer pasten. De repository's [official] en [unofficial] werden vervolgens hernoemd naar [current] en [extra], rond het uitkomen van versie 0.5 van Arch Linux.

Kort na de 2007.8.1 versie werdt [current] hernoemt naar [core], om verwarring over de inhoud van de repository te voorkomen. De repository's zijn nu min of meer gelijk in de ogen van de ontwikkelaars en de gebruikers, maar [core] verschilt op een aantal punten. Het grootste verschil is dat pakketten, die voor de installatie-CD's worden gebruikt, alleen van [core] worden gehaald. Deze repository geeft nog steeds een compleet Linux systeem, hoewel het niet het Linux systeem zal zijn dat je wilt.

Rond versie 0.5 of 0.6 kwamen de ontwikkelaars erachter dat er een grote hoeveelheid pakketten waren, die ze niet wilden onderhouden. Eén van de ontwikkelaars (Xentac) richtte toen het "Trusted User Repository" op, wat een onofficieel repository was, waar vertrouwde gebruikers de pakketten konden plaatsen, die ze gemaakt hadden. Er was ook een [staging] repository, waar pakketten konden worden gepromoot in de officiële repository's door de Arch Linux ontwikkelaars, maar verder waren de ontwikkelaars en de vertrouwde gebruikers min of meer hetzelfde.

Dit werkte een tijdje, maar niet toen de vertrouwde gebruikers verveeld raakten met hun repository's en niet toen de niet vertrouwde gebruikers hun zelfgemaakte pakketten wilden delen. Dit leed tot de ontwikkeling van AUR (Arch User Repository). De vertrouwde gebruikers (ook wel TU's genoemd) werden in een kleinere groep samengevoegd, die nu samen de [community] repository onderhouden. De TU's zijn nog steeds een andere groep als de Arch Linux ontwikkelaars en er is niet veel communicatie tussen hun. Wel is het zo dat populaire pakketten nog steeds worden gepromoot van [community] naar [extra] in sommige gevallen. AUR staat niet vertrouwde gebruikers ook toe om hun PKGBUILDS in te sturen, zodat andere gebruikers deze kunnen gebruiken als ze willen. Deze pakketten worden niet ondersteund en de pakketten worden soms het [unsupported] repository genoemd, hoewel er geen binaire pakketten worden verspreid. TU's kunnen pakketten "adopteren" van unsupported in [community] als ze dat willen omdat het pakket populair is of als ze geinteresseerd zijn in het onderhouden van dat pakket.

Lijst van repository's

[core]

Het [core] repository kan worden gevonden in core/os/i686 of core/os/x86_64 op je favoriete spiegelserver. Het bevat Arch's core pakketten en een aantal extra softwarepakketten, die je voorzien van een volledig functioneel basis-systeem.

De installatie-CD bevat simpelweg een installatiescript en een momentopname van de inhoud van het [core] repository.

[extra]

Het [extra] repository kan worden gevonden in extra/os/i686 of extra/os/x86_64 op je favoriete spiegelserver. Het bevat alle pakketten die niet in [core] passen. Voorbeeld: X.org, window managers, web servers, mediaspelers, programmeertalen als Python, Ruby en Perl en nog veel meer.

[community]

Het [community] repository kan worden gevonden in community/os/i686 of community/os/x86_64 op je favoriete spiegelserver. Deze repository wordt onderhouden door de TU's (Trusted Users, oftewel vertrouwde gebruikers), en is onderdeel van het Arch User Repository (AUR). Het bevat pakketten van AUR, die genoeg stemmen hebben en geadopteerd zijn door een TU.

[testing]

Het [testing] repository kan worden gevonden in testing/os/i686 of testing/os/x86_64 op je favoriete spiegelserver. Deze repository is speciaal, omdat het pakketten bevat, die kandidaat zijn voor de repository's [core] of [extra]. Nieuwe pakketten gaan in [testing] als:

  • er van wordt verwacht dat ze iets vernielen tijdens updaten en eerst moeten worden getest
  • ze afhankelijk zijn van andere pakketten, die eerst opnieuw moeten worden gebouwd. In dit geval worden alle pakketten die opnieuw moeten worden gebouwd, eerst in [testing] gezet, en worden pas naar de originele repository's gezet, als alle pakketten opnieuw gebouwd zijn.

[testing] is het enige repository die botsingen in de namen van pakketten kan hebben met elk van de andere officiële repository's. Indien geactiveerd, moet [testing] de eerste repository zijn in je pacman.conf bestand.

Wees voorzichtig als je [testing] activeert. Je systeem kan breken (in de zin van niet functioneel worden) als je een update uitvoert met [testing] geactiveerd. Alleen ervaren gebruikers zouden [testing] moeten gebruiken.

[unsupported]

Het [unsupported] repository is eigenlijk helemaal geen repository. Het verwijst naar een database van door gebruikers ingestuurde bouw-scripts, beter bekend als PKGBUILDS, maar bevat geen gebouwde pakketten, waardoor het geen echte repository is. Gebruikers kunnen geen pakketten downloaden of installeren uit [unsupported] met behulp van pacman. Ze moeten de PKGBUILDS handmatig downloaden en de binaries zelf compileren, of één van de populaire AUR Helpers gebruiken, om deze taak te automatiseren.