Difference between revisions of "Oolite"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Radeon HD 2xxx and later videocards)
(19 intermediate revisions by 5 users not shown)
Line 1: Line 1:
==Intro==
+
[http://www.oolite.org/ Oolite] is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.
  
Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's .
+
==Installation==
* [http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=42964 AUR Package]
+
Oolite has been moved from AUR to Community, use:
 +
pacman -Syu oolite
  
oolite uses shaders extensively, and this doesn't work well with all drivers, especially the gallium oss drivers.
+
==Troubleshooting==
 +
Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.
  
default oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps :
+
By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:
  
 +
===Testing for shader problem===
 +
Run Oolite from terminal with this command:
 +
LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
  
==Testing for shader problem==
+
If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.
run oolite from terminal with this command :
+
# LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
+
  
if oolite works, the problem is with the shaders.
+
===Verify which setting works===
In case this doesn't help, you have a different problem.
+
Open {{ic|~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults}} in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:
post about this in the aur comments.
+
<key>shader-mode</key>
 +
<integer>3</integer>
  
==Verify which setting works==
+
Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).
open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor
+
scroll down and to te bottom and look for these lines :
+
<key>shader-mode</key>
+
<integer>3</integer>
+
  
try changing the value of this key to 2 and 1 and test if oolite runs normally
+
Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.
(WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff)
+
  
Note : the lines with shader-mode key are not always present, but it's safe to add them.
+
===Feedback===
 +
For the value of shader-mode that works, please post {{ic|~/.Oolite/Logs/Latest.log}} on the [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum], along with the highest shader-mode value that works for you.
  
==Feedback==
+
This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.
for the value of shader-mode that works, please post  `/.oolite/Logs/Latest.log on
+
* [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum]
+
along with the highest shader-mode value that works for you.
+
  
If you don't feel like becoming  a member on oolite forum, you can also mail the info to me.
+
===Radeon HD 2xxx and later videocards===
(my email is in the PKGBUILD)
+
Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.
  
This info will be used to determine the correct default shader setting for oolite for your card/driver combination.
+
If you wish to use shaders:
This will then become part of the oolite graphics configuration data in a later version.
+
  
==Radeon HD 2xxx and later videocards==
+
# Execute {{ic|cp /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns}}
 +
# Edit {{ic|~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist}} and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below
 +
<pre>
  
The current mesa 7.10.2 uses R600g gallium driver for these cards, unfortunately that driver is not very mature yet.
 
Oolite 1.75.2 disables shaders for this driver.
 
  
The mesa 7.11 git development version however DOES work fine with oolite & shaders.
+
"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
 +
{
 +
/*
 +
We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
 +
shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
 +
See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
 +
*/
 +
 +
match =
 +
{
 +
vendor = "X\\.Org";
 +
renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
 +
};
 +
maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
default_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
};
 +
</pre>
  
If you wish to use shaders :
+
[[Category:Gaming]]
 
+
- Install * [https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=47817 mesa-r600g-git]
+
 
+
- edit (as root)  /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist
+
 
+
replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below
+
 
+
# "ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
+
# {
+
# /*
+
# We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
+
# shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
+
# See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
+
# */
+
#
+
# match =
+
# {
+
# vendor = "X\\.Org";
+
# renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
+
# };
+
# maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
+
# default_shader_level = "SHADERS_OFF";
+
# };
+

Revision as of 17:12, 23 April 2012

Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.

Installation

Oolite has been moved from AUR to Community, use:

pacman -Syu oolite

Troubleshooting

Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.

By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:

Testing for shader problem

Run Oolite from terminal with this command:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite

If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.

Verify which setting works

Open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:

<key>shader-mode</key>
	<integer>3</integer>

Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).

Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.

Feedback

For the value of shader-mode that works, please post ~/.Oolite/Logs/Latest.log on the Oolite forum, along with the highest shader-mode value that works for you.

This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.

Radeon HD 2xxx and later videocards

Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.

If you wish to use shaders:

  1. Execute cp /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns
  2. Edit ~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below


"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
{
	/*
		We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
		shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
		See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
	*/
	
	match =
	{
		vendor = "X\\.Org";
		renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
	};
	maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
	default_shader_level = "SHADERS_OFF";
};