Difference between revisions of "Oolite"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(2 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 17: Line 17:
  
 
===Verify which setting works===
 
===Verify which setting works===
Open {{Filename|~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults}} in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:
+
Open {{ic|~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults}} in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:
 
  <key>shader-mode</key>
 
  <key>shader-mode</key>
 
  <integer>3</integer>
 
  <integer>3</integer>
Line 26: Line 26:
  
 
===Feedback===
 
===Feedback===
For the value of shader-mode that works, please post {{filename|~/.Oolite/Logs/Latest.log}} on the [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum], along with the highest shader-mode value that works for you.
+
For the value of shader-mode that works, please post {{ic|~/.Oolite/Logs/Latest.log}} on the [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum], along with the highest shader-mode value that works for you.
  
 
This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.
 
This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.
  
 
===Radeon HD 2xxx and later videocards===
 
===Radeon HD 2xxx and later videocards===
The current mesa 7.10.2 uses R600g gallium driver for these cards, unfortunately that driver is not very mature yet. Oolite 1.75.2 disables shaders for this driver.
+
Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.
 
+
The mesa 7.11 git development version however DOES work fine with Oolite and shaders.
+
  
 
If you wish to use shaders:
 
If you wish to use shaders:
# Install [https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=47817 mesa-r600g-git] (other mesa-git packages in AUR did not work for me)
+
 
 
# Execute {{ic|cp /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns}}
 
# Execute {{ic|cp /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns}}
# Edit {{Filename|~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist}} and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below  
+
# Edit {{ic|~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist}} and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below  
 
<pre>
 
<pre>
(copied from version 1.75.2 )
+
 
  
 
"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
 
"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
Line 60: Line 58:
 
</pre>
 
</pre>
  
[[Category:Gaming (English)]]
+
[[Category:Gaming]]

Revision as of 17:12, 23 April 2012

Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.

Installation

Oolite has been moved from AUR to Community, use:

pacman -Syu oolite

Troubleshooting

Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.

By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:

Testing for shader problem

Run Oolite from terminal with this command:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite

If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.

Verify which setting works

Open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:

<key>shader-mode</key>
	<integer>3</integer>

Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).

Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.

Feedback

For the value of shader-mode that works, please post ~/.Oolite/Logs/Latest.log on the Oolite forum, along with the highest shader-mode value that works for you.

This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.

Radeon HD 2xxx and later videocards

Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.

If you wish to use shaders:

  1. Execute cp /usr/share/oolite.app/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns
  2. Edit ~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below


"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
{
	/*
		We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
		shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
		See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
	*/
	
	match =
	{
		vendor = "X\\.Org";
		renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
	};
	maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
	default_shader_level = "SHADERS_OFF";
};