Difference between revisions of "Oolite"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(2)
m (Correct path)
(34 intermediate revisions by 5 users not shown)
Line 1: Line 1:
Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's .
+
[http://www.oolite.org/ Oolite] is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.
* [http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=42964 AUR Package]
+
  
oolite uses shaders extensively, and this doesn't work well with all drivers, especially the gallium oss drivers.
+
==Installation==
 +
Oolite used to be in AUR, but has been moved to Community repo, use:
 +
pacman -Syu oolite
  
default oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please do the following :
+
==Troubleshooting==
 +
Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.
  
==1==
+
By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:
run oolite from terminal with this command :
+
# LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
+
  
if oolite works, the problem is with the shaders.
+
===Testing for shader problem===
In case this doesn't help, you have a different problem.
+
Run Oolite from terminal with this command:
post about this in the aur comments.
+
LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
  
==2==
+
If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.
open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor
+
scroll down and to te bottom and look for these lines :
+
<key>shader-mode</key>
+
<integer>3</integer>
+
  
try changing the value of this key to 2 and 1 and test if oolite runs normally
+
===Verify which setting works===
(WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff)
+
Open {{ic|~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults}} in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:
 +
<key>shader-mode</key>
 +
<integer>3</integer>
  
Note : the lines with shader-mode key are not always present, but it's safe to add them.
+
Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).
  
==3==
+
Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.
for the value of shader-mode that works, please post  `/.oolite/Logs/Latest.log on
+
* [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum]
+
along with the highest shader-mode value that works for you.
+
  
If you don't feel like becoming  a member on oolite forum, you can also mail the info to me.
+
===Feedback===
(my email is in the PKGBUILD)
+
For the value of shader-mode that works, please post {{ic|~/.Oolite/Logs/Latest.log}} on the [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum], along with the highest shader-mode value that works for you.
  
This info will then be used to determine the correct default shader setting for oolite for your card/driver combination.
+
This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.
This will then become part of the oolite graphics configuration data in a later version.
+
 
 +
===Radeon HD 2xxx and later videocards===
 +
Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.
 +
 
 +
If you wish to use shaders:
 +
 
 +
# Execute {{ic|cp /usr/share/oolite/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns}} as USER
 +
# Edit {{ic|~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist}} and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below
 +
<pre>
 +
 
 +
 
 +
"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
 +
{
 +
/*
 +
We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
 +
shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
 +
See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
 +
*/
 +
 +
match =
 +
{
 +
vendor = "X\\.Org";
 +
renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
 +
};
 +
maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
default_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
};
 +
</pre>
 +
 
 +
[[Category:Gaming]]

Revision as of 14:47, 16 January 2013

Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.

Installation

Oolite used to be in AUR, but has been moved to Community repo, use:

pacman -Syu oolite

Troubleshooting

Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.

By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:

Testing for shader problem

Run Oolite from terminal with this command:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite

If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.

Verify which setting works

Open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:

<key>shader-mode</key>
	<integer>3</integer>

Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).

Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.

Feedback

For the value of shader-mode that works, please post ~/.Oolite/Logs/Latest.log on the Oolite forum, along with the highest shader-mode value that works for you.

This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.

Radeon HD 2xxx and later videocards

Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.

If you wish to use shaders:

  1. Execute cp /usr/share/oolite/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns as USER
  2. Edit ~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below


"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
{
	/*
		We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
		shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
		See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
	*/
	
	match =
	{
		vendor = "X\\.Org";
		renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
	};
	maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
	default_shader_level = "SHADERS_OFF";
};