Difference between revisions of "Oolite"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
m (Radeon HD 2xxx and later videocards)
(update Pkg/AUR templates)
(Tag: wiki-scripts)
 
(28 intermediate revisions by 9 users not shown)
Line 1: Line 1:
==Intro==
+
[[Category:Gaming]]
 +
[[ja:Oolite]]
 +
[http://www.oolite.org/ Oolite] is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.
  
Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's .
+
==Installation==
* [http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=42964 AUR Package]
 
  
oolite uses shaders extensively, and this doesn't work well with all drivers, especially the gallium oss drivers.
+
[[Install]] the {{AUR|oolite}} package.
  
default oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps :
+
==Troubleshooting==
 +
Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.
  
 +
By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:
  
==Testing for shader problem==
+
===Testing for shader problem===
run oolite from terminal with this command :
+
Run Oolite from terminal with this command:
  # LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
+
  LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite
  
if oolite works, the problem is with the shaders.
+
If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.
In case this doesn't help, you have a different problem.
 
post about this in the aur comments.
 
  
==Verify which setting works==
+
===Verify which setting works===
open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor
+
Open {{ic|~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults}} in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:
scroll down and to te bottom and look for these lines :
+
<key>shader-mode</key>
<key>shader-mode</key>
+
<integer>3</integer>
<integer>3</integer>
 
  
try changing the value of this key to 2 and 1 and test if oolite runs normally
+
Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).
(WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff)
 
  
Note : the lines with shader-mode key are not always present, but it's safe to add them.
+
Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.
  
==Feedback==
+
===Feedback===
for the value of shader-mode that works, please post `/.oolite/Logs/Latest.log on
+
For the value of shader-mode that works, please post {{ic|~/.Oolite/Logs/Latest.log}} on the [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum], along with the highest shader-mode value that works for you.
* [http://aegidian.org/bb/index.php Oolite forum]
 
along with the highest shader-mode value that works for you.
 
  
If you don't feel like becoming  a member on oolite forum, you can also mail the info to me.
+
This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.
(my email is in the PKGBUILD)
 
  
This info will be used to determine the correct default shader setting for oolite for your card/driver combination.
+
===Radeon HD 2xxx and later videocards===
This will then become part of the oolite graphics configuration data in a later version.
+
{{Out of date|Fixed as of Oolite 1.84}}
 +
Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.
  
==Radeon HD 2xxx and later videocards==
+
If you wish to use shaders:
  
The current mesa 7.10.2 uses R600g gallium driver for these cards, unfortunately that driver is not very mature yet.
+
# Execute {{ic|cp /usr/share/oolite/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns}} as USER
Oolite crashes on it, unless you disable shaders by setting shader-mode to 1 as described above.
+
# Edit {{ic|~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist}} and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below
 +
<pre>
  
The mesa 7.11 git development version however DOES work with oolite.
 
the packages from the radeon repo, and mesa-full aur package didn't work for me so i created one myself :
 
  
* [https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=47817 mesa-r600g-git]
+
"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
 +
{
 +
/*
 +
We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
 +
shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
 +
See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
 +
*/
 +
 +
match =
 +
{
 +
vendor = "X\\.Org";
 +
renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
 +
};
 +
maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
default_shader_level = "SHADERS_OFF";
 +
};
 +
</pre>

Latest revision as of 07:29, 20 January 2018

Oolite is a space trading / sim game based on the well-known Elite game from the 80's.

Installation

Install the ooliteAUR package.

Troubleshooting

Oolite uses shaders extensively which may not work well with all drivers, especially the gallium OSS drivers.

By default Oolite starts with full shaders, if it hangs on the title screen please follow these 3 steps:

Testing for shader problem

Run Oolite from terminal with this command:

LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 oolite

If Oolite works, the problem is with the shaders. In case this does not help, you have a different problem. Post about this on the Arch Linux forums or register a bug.

Verify which setting works

Open ~/GNUstep/Defaults/.GNUstepDefaults in an editor, scroll down and to the bottom, and look for these lines:

<key>shader-mode</key>
	<integer>3</integer>

Try changing the value of this key to 2 and 1 and test if Oolite runs normally (WITHOUT LIBGL_ALWAYS_INDIRECT stuff).

Note: The lines with shader-mode key are not always present, but it is safe to add them.

Feedback

For the value of shader-mode that works, please post ~/.Oolite/Logs/Latest.log on the Oolite forum, along with the highest shader-mode value that works for you.

This info will be used to determine the correct default shader setting for Oolite for your card/driver combination. This will then become part of the Oolite graphics configuration data in a later version.

Radeon HD 2xxx and later videocards

Tango-view-refresh-red.pngThis article or section is out of date.Tango-view-refresh-red.png

Reason: Fixed as of Oolite 1.84 (Discuss in Talk:Oolite#)

Mesa 8.0.2 has no problems i am aware of running oolite with shaders, but Oolite 1.76 still disables shaders for this driver.

If you wish to use shaders:

  1. Execute cp /usr/share/oolite/Resources/Config/gpu-settings.plist ~/.Oolite/AddOns as USER
  2. Edit ~/.Oolite/AddOns/gpu-settings.plist and replace SHADERS_OFF (2 times) with SHADERS_FULL in the section shown below


"ATI R600/R700 family (X/Gallium3D)" =
{
	/*
		We have reports of Oolite hanging when using Gallium3D on AMD R600/R700 family GPUs with
		shaders enabled. As a stopgap, we forcibly disable shaders on affected systems.
		See http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=9&t=9416
	*/
	
	match =
	{
		vendor = "X\\.Org";
		renderer = "Gallium .*(?:AMD|AT[Ii]) R[A-Za-z]?[67]\\d{2}(?!\\d)";
	};
	maximum_shader_level = "SHADERS_OFF";
	default_shader_level = "SHADERS_OFF";
};