Difference between revisions of "Talk:Bumblebee"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
Line 12: Line 12:
 
:About last section: I got an ACER Aspire 5742g (Nvidia gt540M) and if I followed the steps to turn off my card: well, my power usage is higher(+400mA) with the card turned off and nvidia module unloaded! I know it's unbelievable, but it's true. Anyone is experiencing this? Bye
 
:About last section: I got an ACER Aspire 5742g (Nvidia gt540M) and if I followed the steps to turn off my card: well, my power usage is higher(+400mA) with the card turned off and nvidia module unloaded! I know it's unbelievable, but it's true. Anyone is experiencing this? Bye
 
[[User:Thewall|Thewall]] 18:06, 1 July 2011 (EDT)
 
[[User:Thewall|Thewall]] 18:06, 1 July 2011 (EDT)
== Samsagax Reply on thewall changes ==
+
=== Samsagax Reply on thewall changes ===
  
 
It's nice someone got interested!
 
It's nice someone got interested!
Line 25: Line 25:
 
BTW: Thanks!
 
BTW: Thanks!
  
== Reply to Samsagax ==
+
==== Reply to Samsagax ====
  
 
:1) Ok.
 
:1) Ok.

Revision as of 01:11, 21 July 2011

Wiki rewritten

Hi, I followed this wiki two days ago and now Optimus technology works fine on my laptop, but I found this wiki a bit confusing. I decided to rewrite it. I'm not a linux-expert and i'm not English (I'm Italian), so feel free to correct what I wrote.

1) Setup X Server: I put this section as the first. New Bumblebee's versions create a xorg.conf.nvidia.pacnew file, so I added a cp command.
2) Load Kernel Module: I reordered this section with this logic in mind: first, get rid of nouveau at all; second, load nvidia module.
3) Start Bumblebee Daemon: I created a section for this. This way you don't need to reboot and it's more clear what you're doing.
4) Start VirtualGL Client: Well, I deleted this section because I think it's not needed to make bumblebee to work. I never run that command to use optirun or optirun32.
5) Usage: I added optirun32. It seems to work fine with Unigine Tropics benchmark.
6) Autostart Bumblebee: I created a section for this because this operations were all around the wiki. This way it's more compact.
7) Nvidia ON/OFF... : Everything is fine here. I added the command to check battery rate only.
About last section: I got an ACER Aspire 5742g (Nvidia gt540M) and if I followed the steps to turn off my card: well, my power usage is higher(+400mA) with the card turned off and nvidia module unloaded! I know it's unbelievable, but it's true. Anyone is experiencing this? Bye

Thewall 18:06, 1 July 2011 (EDT)

Samsagax Reply on thewall changes

It's nice someone got interested! Now I'll argue some points for what takes precedence, what are bugs and what is planned to the future of Bumblebee in ArchLinux:

1) I would put the kernel module load first, before the configuration of the X server, I think is better logic.
2) The issue with the ".pacnew" file is a bug, should create it only if there is an "xorg.conf.nvidia" (on upgrade). I'm also planning to move this conf file to /etc/bumblebee directory.
3) Liked that (:
4) I really wouldn't delete that, don't know why, but some people need the vglclient running, should be an optional and explanatory section maybe.
5) As the new package of bumblebee I'm trying to split into smaller packages containing the libraries apart from the scripts and optirun32 didn't work fine for most people (specially under wine).
6) Liked that, is more clean this way
7) This is a dark spot. as long as acpi_call does not work reliably on most laptops there is no safe way to tell if it's working. For this reason I'm putting this as purely experimental state and not supporting it for now. Your issue was reported and is known on a variety of ASUS laptops. I'll recommend to read about acpi_call and their known-to-work laptops.

BTW: Thanks!

Reply to Samsagax

1) Ok.
2) I tried to clarify. Is that bug solved?
3) Great (:
4) I re-entered the VGL Client section with a note.
5) You really made a good job here (:
6) Ok.
7) Nothing to say.
Other) A user on italian Arhlinux forum says that he must manually run the bumblebee daemon AFTER logging in with GNOME3. When he puts it in /etc/rc.conf he gets this: "[VGL] ERROR: Could not open display :1." It would be good to write that somewhere? Maybe a "troubleshooting" section?

Thewall 18:06, 1 July 2011 (EDT)