Difference between revisions of "Talk:Dell XPS 13 (9360)"

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search
(→‎Section Wireless: Add firmware-5.bin notes)
(i915 pipe_update_end +1 and resume freeze)
Line 26: Line 26:
 
--[[User:Fandekasp|Fandekasp]] ([[User talk:Fandekasp|talk]]) 01:59, 17 November 2016 (UTC)
 
--[[User:Fandekasp|Fandekasp]] ([[User talk:Fandekasp|talk]]) 01:59, 17 November 2016 (UTC)
  
- I hadn't had any problems, but was trying to get monitor mode working (failed). Found the same message, stuck https://github.com/sumdog/ath10k-firmware/blob/master/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin in, saw no changes. Currently troubleshooting "Freezing of tasks failed" ("device poll  D ...") which may or may not be related. Also "rtkit-daemon: The canary thread is apparently starving [...] "demoted /usr/bin/pulseaudio" but that's even less likely related.
+
- I hadn't had any problems, but was trying to get monitor mode working (failed). Found the same message, stuck https://github.com/sumdog/ath10k-firmware/blob/master/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin in, saw no changes. Currently troubleshooting wifi breakage after suspend failing "Freezing of tasks failed" ("device poll  D ...") which may or may not be related. Also "rtkit-daemon: The canary thread is apparently starving [...] "demoted /usr/bin/pulseaudio" but that's even less likely related.
  
 
--[[User:Mal|Mal]] ([[User talk:Mal|talk]]) 03:15, 24 March 2017 (UTC)
 
--[[User:Mal|Mal]] ([[User talk:Mal|talk]]) 03:15, 24 March 2017 (UTC)
Line 99: Line 99:
  
 
--[[User:Fandekasp|Fandekasp]] ([[User talk:Fandekasp|talk]]) 02:29, 17 November 2016 (UTC)
 
--[[User:Fandekasp|Fandekasp]] ([[User talk:Fandekasp|talk]]) 02:29, 17 November 2016 (UTC)
 +
 +
I had the same with intel-ucode, enable_psr=1 disable_power_well=0. Now testing enable_psr=2
 +
 +
--[[User:Mal|Mal]] ([[User talk:Mal|talk]]) 03:21, 24 March 2017 (UTC)
  
 
== GPU hang kernel error ==
 
== GPU hang kernel error ==
Line 132: Line 136:
  
 
--[[User:Zorael|Zorael]] ([[User talk:Zorael|talk]]) 23:39, 5 March 2017 (UTC)
 
--[[User:Zorael|Zorael]] ([[User talk:Zorael|talk]]) 23:39, 5 March 2017 (UTC)
 +
 +
 +
== Freeze on resume from suspend ==
 +
 +
Anyone else? It's happened about once a week - Open it and try to wake, it seems to resume but freezes. No C+A+F*, haven't had a keyboard with SysRQ handy to try that.

Revision as of 03:21, 24 March 2017

Section Wireless

This is just the data output by iw (or the ath10k driver being wrong). I have no problems downloading or uploading files over WLAN with a sustained speeds of several MByte/s (Ubuntu and Arch) while iw dev wlp58s0 link reports 1 or 6 Mbits/s

Lachi (talk) 18:39, 29 October 2016 (UTC)

- Thanks for the information. I directly switched the wlan card my XPS13 had to an Intel 8265 chip, which runs very nice with Linux. This was planed from the beginning, so i didn't check the 1 MByte/s iw gave me further. Feel free to add that.

ColdBug (talk) 18:42, 29 October 2016 (UTC)

- This is strange, my wireless connection isn't stable, and there seems to be a firmware file missing for ath10k. Are you sure it's properly included in the kernel?

   ~ ➤ dmesg | grep ath10k                                                                                                        
   [    1.617988] ath10k_pci 0000:3a:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
   [    1.620576] ath10k_pci 0000:3a:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
   [    1.634702] Modules linked in: vfat fat snd_hda_intel(+) evdev snd_hda_codec input_leds led_class pcspkr mac_hid snd_hda_core snd_hwdep snd_pcm snd_timer snd ath10k_pci(+) soundcore i2c_i801(+) i2c_smbus ath10k_core ath mac80211 i915(+) cfg80211 rtsx_pci_ms memstick mei_me mei shpchp idma64 drm_kms_helper intel_lpss_pci drm intel_gtt intel_pch_thermal syscopyarea sysfillrect sysimgblt fb_sys_fops i2c_algo_bit processor_thermal_device intel_soc_dts_iosf thermal i2c_hid wmi hid battery hci_uart intel_vbtn btbcm soc_button_array btqca btintel int3400_thermal bluetooth acpi_thermal_rel rfkill video intel_lpss_acpi intel_lpss int3403_thermal int340x_thermal_zone intel_hid sparse_keymap fjes acpi_pad ac button acpi_als kfifo_buf industrialio tpm_tis(+) tpm_tis_core tpm sch_fq_codel ip_tables x_tables ext4
   [    1.889432] ath10k_pci 0000:3a:00.0: Direct firmware load for ath10k/pre-cal-pci-0000:3a:00.0.bin failed with error -2
   [    1.889456] ath10k_pci 0000:3a:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:3a:00.0.bin failed with error -2
   [    1.889665] ath10k_pci 0000:3a:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin failed with error -2
   [    1.889670] ath10k_pci 0000:3a:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin': -2
   [    1.890787] ath10k_pci 0000:3a:00.0: qca6174 hw3.2 target 0x05030000 chip_id 0x00340aff sub 1a56:1535
   [    1.890790] ath10k_pci 0000:3a:00.0: kconfig debug 0 debugfs 1 tracing 0 dfs 0 testmode 0
   [    1.892271] ath10k_pci 0000:3a:00.0: firmware ver WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 api 4 features wowlan,ignore-otp,no-4addr-pad crc32 75dee6c5
   [    1.955414] ath10k_pci 0000:3a:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 6fc88fe7
   [    4.078443] ath10k_pci 0000:3a:00.0: htt-ver 3.26 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
   ~ ➤

--Fandekasp (talk) 01:59, 17 November 2016 (UTC)

- I hadn't had any problems, but was trying to get monitor mode working (failed). Found the same message, stuck https://github.com/sumdog/ath10k-firmware/blob/master/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin in, saw no changes. Currently troubleshooting wifi breakage after suspend failing "Freezing of tasks failed" ("device poll D ...") which may or may not be related. Also "rtkit-daemon: The canary thread is apparently starving [...] "demoted /usr/bin/pulseaudio" but that's even less likely related.

--Mal (talk) 03:15, 24 March 2017 (UTC)

Touchscreen

Initially works out of the box but sometimes dies after resume from suspend. Anyone else getting this?

Zorael (talk) 02:12, 31 October 2016 (UTC)

Hey there, it's the same for me! I don't use it anyway so I just made a fast check and could not find a solution. Can't see something irregual in dmesg or journactl, so it could be a prolem with libinput...

Update: When starting Arch I can see the ELAN Touchscreen in "libinput-list-devices" and also in xinput list as a virtual device. After suspend its gone from both...

ColdBug (talk) 08:15, 31 October 2016 (UTC)

Found a answer to that problem on kernel.org and added it to the wiki. kernel.org

ColdBug (talk) 09:23, 31 October 2016 (UTC)

External Monitors

Having trouble with an external monitor using a DisplayPort <-> USB-C cable. Anyone else seeing this? Monitor is detected fine by XPS, but no signal being sent by the XPS to the monitor.


I think you will need an active adapter to use that. I tried it with an combi adapter i bought from cable matters and could connect it via vga or hdmi withou any problem. Because i wanted to have a 4k display and 60 Hz i now bought an plugable thunderbolt to 2 times Display Port Adapter and will tell you how it works once i got it.

ColdBug (talk) 18:10, 1 November 2016 (UTC)


I have a similar problem using the official Dell adapter when going from USB-C to HDMI. Interestingly it works if I use 1280x800 or anything lower as the resolution but for anything above that I don’t get any output. The supported resolutions seem to be recognized correctly by xrandr.

cocreature (talk) 18:45, 1 November 2016 (UTC)


There is an open bug report for this issue. Unfortunatly it's unfixed for quite some time.

Kaueraal (talk) 14:13, 20 December 2016 (UTC)


CPU

Getting a lot of dmesg errors regarding some failure on pipe A

   [ 1832.400184] [drm:intel_pipe_update_end [i915]] *ERROR* Atomic update failure on pipe A (start=109958 end=109959) time 277 us, min 1788, max 1799, scanline start 1772, end 1803
   [ 1892.651578] [drm:intel_pipe_update_end [i915]] *ERROR* Atomic update failure on pipe A (start=113567 end=113568) time 379 us, min 1788, max 1799, scanline start 1773, end 1816
   [ 1907.727072] [drm:intel_pipe_update_end [i915]] *ERROR* Atomic update failure on pipe A (start=114470 end=114471) time 373 us, min 1788, max 1799, scanline start 1786, end 1828

Following this link, I've verified that I was correctly running the microcodes (although no microcode is added)

   $ sudo bsdtar -Oxf /boot/intel-ucode.img | iucode_tool -tb -lS -                                                      
   iucode_tool: system has processor(s) with signature 0x000806e9
   microcode bundle 1: (stdin)
   selected microcodes:
   $

I tried to add i915.enable_psr=0 to my boot entry without success

   title Arch Linux
   linux /vmlinuz-linux
   initrd /intel-ucode.img
   initrd /initramfs-linux.img
   options root=/dev/disk/by-label/ARCH_ROOT rw i915.enable_psr=0
   timeout 4
   editor 0

And I could confirm that while running `sudo intel_gpu_top` in a shell, no new error was thrown in dmesg.

Hasn't this happened to you guys?

--Fandekasp (talk) 02:29, 17 November 2016 (UTC)

I had the same with intel-ucode, enable_psr=1 disable_power_well=0. Now testing enable_psr=2

--Mal (talk) 03:21, 24 March 2017 (UTC)

GPU hang kernel error

There seems a problem in the driver (4.8.7-nvme):

Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] GPU HANG: ecode 9:0:0x87d6fffe, in Xorg [522], reason: Hang on render ring, action: reset
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
Nov 27 16:01:51 horizon kernel: [drm] GuC firmware load skipped
Nov 27 16:01:53 horizon kernel: [drm] RC6 on

This problem leads to a computer freeze (mouse, everything) for a few seconds and then things move on normally again.

... to be investigated. I'll post updates and put the bug link here, once I get around to it. 14:59, 1 December 2016‎ Tormen

Bluetooth

Anyone else seeing an apparent race with bluetooth on resume (4.9.10)? Sometimes it works and sometimes it doesn't, leaving it in a state where it seems to be enabled but is useless, and giving errors when trying to power it back on. Sometimes merely suspending and resuming again fixes it, but not always. rfkill checks out. dmesg excerpt;

[359743.125259] Bluetooth: hci0 command 0x2011 tx timeout
[359745.205270] Bluetooth: hci0 command 0x200b tx timeout
[359747.285300] Bluetooth: hci0 command 0x200c tx timeout
[359749.365579] Bluetooth: hci0 command 0x2011 tx timeout
[359751.445385] Bluetooth: hci0 command 0x200b tx timeout
[359753.525484] Bluetooth: hci0 command 0x200c tx timeout

The bluetoothd service also outputs errors like Failed to set mode: Failed (0x03) to the systemd journal when calling power on in bluetoothctl.

--Zorael (talk) 23:39, 5 March 2017 (UTC)


Freeze on resume from suspend

Anyone else? It's happened about once a week - Open it and try to wake, it seems to resume but freezes. No C+A+F*, haven't had a keyboard with SysRQ handy to try that.