Difference between revisions of "The Arch Way (Hrvatski)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(automatic translation, requires revision, see Help talk:I18n#Croatian/Hrvatski missing)
 
(moved to User:Misfit138/The Arch Way v2.0, see its talk page)
(4 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
[[Category:About Arch (Hrvatski)]]
 
[[Category:About Arch (Hrvatski)]]
 +
[[cs:The Arch Way]]
 +
[[da:The Arch Way]]
 
[[de:The Arch Way]]
 
[[de:The Arch Way]]
 +
[[el:The Arch Way]]
 +
[[en:The Arch Way]]
 +
[[es:The Arch Way]]
 
[[fr:Kiss]]
 
[[fr:Kiss]]
 +
[[he:The Arch Way]]
 +
[[hu:The Arch Way]]
 +
[[id:The Arch Way]]
 +
[[it:The Arch Way]]
 +
[[ja:The Arch Way]]
 +
[[ko:The Arch Way]]
 +
[[lt:The Arch Way]]
 +
[[nl:The Arch Way]]
 +
[[pl:The Arch Way]]
 +
[[pt:The Arch Way]]
 
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
 
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
{{i18n|The Arch Way}}
+
[[ru:The Arch Way]]
{{Bad translation|translated with Google Translate, based on [[The Arch Way]], requires revision by a native Croatian speaker.}}
+
[[sk:The Arch Way]]
 
+
[[sr:The Arch Way]]
U sljedećih pet osnovni principi čine ono što se obično naziva Arch način, ili luka filozofiju, možda najbolji sažeti je akronim za KISS ostane jednostavna, glupo.
+
[[th:The Arch Way]]
 +
[[tr:Arch_Tarzı]]
 +
[[uk:The Arch Way]]
 +
[[zh-CN:The Arch Way]]
 +
[[zh-TW:The Arch Way]]
 +
Sljedećih pet osnovnih principa čine ono što se obično naziva ''Put Archa'', ili ''Arch filozofija'', možda najbolja skraćenica za ovo je KISS (''Keep It Simple, Stupid'').
  
 
==Jednostavnost==
 
==Jednostavnost==
Line 12: Line 32:
 
''Jednostavnost je krajnja sofisticiranost.'' — Leonardo da Vinci
 
''Jednostavnost je krajnja sofisticiranost.'' — Leonardo da Vinci
  
Jednostavnost je apsolutno glavni cilj iza Arch razvoja. Mnogi GNU / Linux distribucija se definirati kao "jednostavan". Međutim, jednostavnost i sama ima mnoge definicije.
+
Jednostavnost je apsolutno glavni cilj iza Arch razvoja. Mnoge GNU / Linux distribucije se predstavljaju "jednostavnim". Međutim, jednostavnost i sama ima mnoge definicije.
  
'''Arch Linux definira jednostavnost i ''bez nepotrebnih dodataka, izmjenama ili komplikacija'', i pruža lagan na UNIX-u kao osnovnu strukturu koja omogućuje pojedinačni korisnik oblikovati sustav prema vlastitim potrebama. Ukratko: Elegantan, minimalistički pristup.'''
+
'''Arch Linux definira jednostavnost: ''bez nepotrebnih dodataka, izmjena ili komplikacija'', i pruža laganu UNIX osnovnu strukturu koja omogućuje pojedinačnom korisniku da oblikuje sustav prema vlastitim potrebama. Ukratko: Elegantan, minimalistički pristup.'''
  
Lagan baza struktura izgrađena sa visokim standardima programiranja će imaju tendenciju da imaju niže zahtjeve sustava resursa. Osnovni sustav je lišen svih nereda koji može prikriti važnih dijelova sustava, ili pristup do njih teško ili savijen. To je moderniji niz jezgrovito je komentirao, čiste konfiguracijske datoteke koje su raspoređeni za brzi pristup i uređivanje, bez glomazna grafičkih konfiguracije alata za skrivanje mogućnosti od korisnika. Arch Linux sustav, dakle, lako podesiv do zadnjeg detalja.
+
Lagana bazna struktura izgrađena sa visokim standardima programiranja ima tendenciju za niže zahtjeve sustava i manje resursa. Osnovni sustav je lišen svih nereda koji mogu ''prikriti'' važne dijelove sustava, ili je pristup nijma otežan. To je moderniji niz jezgrovito komentiranih, jasno konfiguracijskih datoteka koje su raspoređeni za brzi pristup i uređivanje, bez ogromnih grafičkih sučelja koji skrivaju mogućnosti od korisnika. Arch Linux sustav je, dakle, lako podesiv do zadnjeg detalja.
  
 
'''Složenost bez komplikacija.'''
 
'''Složenost bez komplikacija.'''
  
Arch Linux zadržava inherentna složenost GNU / Linux sustava, dok ih održite dobro organiziran i transparentan. Arch Linux programeri i korisnici vjeruju da pokušava sakriti složenost sustava zapravo rezultira u još složenog sustava, te je stoga treba izbjegavati.
+
Arch Linux zadržava nerazdvojivu složenost GNU / Linux sustava, dok ih zadržava dobro organizirne i transparentne. Arch Linux programeri i korisnici vjeruju da pokušavanje skrivanja složenosti sustava zapravo rezultira u još složenijem sustavu, te to strogo treba izbjegavati.
  
==Code-ispravnost nad udobnosti==
+
== Ispravnost osnove nad udobnosti ==
  
Arch Linux sustav mjesta prednost na elegancijom dizajna, kao i čistom, ispravnom, jednostavnog koda, a ne nepotrebno patching, automatizacija, oku bombon ili "newbie-prijateljstvo." Softver zakrpe pa se čuvaju na apsolutni minimum, idealno, nikada. Jednostavna implementacija uvijek adut jednostavno korisničko sučelje.
+
Arch Linux sustav-ov prioritet je elegancija dizajna, kao i čista, ispravna jednostavnog koda, a ne nepotrebno ''krpanje'', automatizacija, ljepota-na-prvi pogled ili "prijateljsko napravljeno za newbije". Softverske zakrpe se stoga zadržavaju na apsolutnim minimumom: idealno, nikada. Jednostavna implementacija je uvijek adut jednostavnog korisničkog sučelje.
  
'''Jednostavnost ''primjene'', kod-elegancijom i minimalizmom uvijek će ostati vladajući prioriteti Arch razvoja.'''
+
'''Jednostavnost ''primjene'', elegancija koda i minimalizam uvijek će biti vladajući prioriteti Arch razvoja.'''
  
Pojmovi, dizajn i značajke generiraju i provode pomoću luk način načela kao vodič, a ne klanja na vanjske utjecaje. Razvojni tim su odlučni u svojoj predanosti i posvećenosti luka Put filozofije. Ako dijelite svoju viziju, ti si pozdravio i ohrabrio za korištenje Arch.
+
Koncepti, dizajn i značajke se prave uzeći Put Archa u obzir kao osnovno načelo, a ne klanja na vanjske utjecaje. Razvojni tim su odlučni u svojoj predanosti i posvećenosti luka Put filozofije. Ako dijelite svoju viziju, ti si pozdravio i ohrabrio za korištenje Arch.
  
==User-centric==
+
== Korisnik uvijek središte pažnje ==
  
Dok mnogi GNU / Linux distribucija pokušati biti više ''user-friendly'', Arch Linux je oduvijek bio i uvijek će ostati ''user-centric''.
+
Dok mnoge GNU / Linux distribucije pokušavaju biti što ''prilagodljiviji korisniku'', Arch Linux je oduvijek bio i uvijek će ostati pri ''korisnik uvijek središte pažnje'' principu.
  
'''Arch Linux cilja i broji nadležna GNU / Linux korisnika dajući im potpunu kontrolu i ''odgovornost'' nad sustavom.'''
+
'''Arch Linux je namjenjen sposobnim GNU / Linux korisnicima dajući im potpunu kontrolu i ''odgovornost'' nad sustavom.'''
  
Arch Linux korisnici u potpunosti upravlja sustavom na svoje vlastite. Sam sustav ponudit će mnogo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe na sustavu. Arch programeri ne trošiti energiju re-inventing GUI sustavu alata, Arch se temelji na razuman dizajn i odlične dokumentacije.
+
Arch Linux korisnici u potpunosti upravljaju sustavom po svojim potrebama. Sam sustav ponudit će malo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe sustava. Arch programeri ne žele trošiti energiju ponovo pravljeći grafička sučelja alata sustava, Arch se temelji na razumnom dizajnu i odličnoj dokumentaciji.
  
Ovaj korisnik-centric dizajn nužno podrazumijeva određeni "do-it-sebe" pristup pomoću Arch distribucije. Umjesto da provodi pomoć ili traži novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da se rješavanje problema i podijelite rezultate sa zajednicom i razvojnog tima - "učiniti prvi, a zatim pitati" filozofiju. To je osobito vrijedi za korisnički pridonijeli paketa pronađenih u spremištu Arch User-službeni Arch Linux repozitorij za zajednice održava paketa.
+
Ova vrsta dizajna nužno podrazumijeva određeni "uradi sam" pristup Arch distribucije. Umjesto da tražite pomoć ili novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da sami rješe problem(e) i podijele rezultate sa zajednicom i razvojnim tima - što je "prvo učini, zatim pitaj" filozofija. Ovo osobito vrijedi za korisnički pridonijele pakete u spremištu Arch korisnika -- Arch Linux repozitorij zajednice za održavanje paketa.
  
 
==Otvorenost==
 
==Otvorenost==
  
Otvorenost ide ruku pod ruku s jednostavnošću, a ujedno je jedan od vodećih načela Arch Linux razvoja.
+
Otvorenost ide s jednostavnošću, što je ujedno i jedna od vodećih načela Arch Linux razvoja.
  
'''Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađena s otvorenosti izvora i njihovu izlaz na umu.'''
+
'''Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađeni s otvorenosti izvornih datoteka i njihovu prikaz na umu.'''
  
 
Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.
 
Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.
  
Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično strma krivulja učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici imaju tendenciju da se više naći drugi zatvoreni sustavi mnogo nezgodno kontrolirati.
+
Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično marljivo vrijeme učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici smatraju druge zatvoreni sustave mnogo nezgodnijim za kontrolirati.
  
Otvorenost načelo proteže svojim članovima zajednice, kao dobro. Arch Linux korisnici se zna da se vrlo otvoreno, uz pomoć i savjete, kao i paket doprinos zajednici održava Arch User repozitorija.
+
Načelo otvorenosti se također proteže ka svojim članovima zajednice. Arch Linux korisnici su znani kao vrlo otvoreni, što se tiče pomoći i savjeta, kao i doprinosa paketa Arch User repozitoriji koju održava zajednica.
  
 
==Sloboda==
 
==Sloboda==
  
Drugi princip Arch Linux razvoj je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što je njihov sustav će '''biti'''.
+
Drugi princip Arch Linux razvoja je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što će njihov sustav '''biti'''.
 
 
'''Držeći sustav jednostavan, Arch Linux pruža slobodu da bi bilo koji izbor o sustavu.'''
 
 
 
Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatsku konfiguraciju izvodi. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, iz ljuske. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjena ili alternativnih komponenti.
 
  
Velik broj paketa i izgraditi skripte u razne Arch Linux repozitorija također podržava slobodu izbora, nudi Open Source softvera za one koji ga vole, kao i pos paketa, za one koji prihvaćaju ''funkcionalnost preko ideologije''. To je korisnik koji odabere.
+
'''Držeći sustav jednostavnim, Arch Linux pruža slobodu bilo kojeg izbora na sustavu.'''
  
Kao Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta, rekao je: "[Arch Linux] je ono što čine."
+
Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatskih konfiguracija. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, od početka. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjenu ili zamjenu sa alternativnom komponentom.
  
==Vidi također==
+
Velik broj paketa i izgradne skripte u Arch Linux repozitoriju također podržavaju slobodu izbora, nudeći Open Source softver za one kojima se to sviđa, kao vlasničke pakete, za one koji prihvaćaju ''funkcionalnost preko ideologije''. Korisnik je onaj koji bira.
  
[[The Arch Way v2.0]]
+
Kao što je Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta rekao: "[Arch Linux] je ono što ga ''vi'' načinite."

Revision as of 07:22, 28 July 2013

zh-CN:The Arch Way zh-TW:The Arch Way Sljedećih pet osnovnih principa čine ono što se obično naziva Put Archa, ili Arch filozofija, možda najbolja skraćenica za ovo je KISS (Keep It Simple, Stupid).

Jednostavnost

Jednostavnost je krajnja sofisticiranost. — Leonardo da Vinci

Jednostavnost je apsolutno glavni cilj iza Arch razvoja. Mnoge GNU / Linux distribucije se predstavljaju "jednostavnim". Međutim, jednostavnost i sama ima mnoge definicije.

Arch Linux definira jednostavnost: bez nepotrebnih dodataka, izmjena ili komplikacija, i pruža laganu UNIX osnovnu strukturu koja omogućuje pojedinačnom korisniku da oblikuje sustav prema vlastitim potrebama. Ukratko: Elegantan, minimalistički pristup.

Lagana bazna struktura izgrađena sa visokim standardima programiranja ima tendenciju za niže zahtjeve sustava i manje resursa. Osnovni sustav je lišen svih nereda koji mogu prikriti važne dijelove sustava, ili je pristup nijma otežan. To je moderniji niz jezgrovito komentiranih, jasno konfiguracijskih datoteka koje su raspoređeni za brzi pristup i uređivanje, bez ogromnih grafičkih sučelja koji skrivaju mogućnosti od korisnika. Arch Linux sustav je, dakle, lako podesiv do zadnjeg detalja.

Složenost bez komplikacija.

Arch Linux zadržava nerazdvojivu složenost GNU / Linux sustava, dok ih zadržava dobro organizirne i transparentne. Arch Linux programeri i korisnici vjeruju da pokušavanje skrivanja složenosti sustava zapravo rezultira u još složenijem sustavu, te to strogo treba izbjegavati.

Ispravnost osnove nad udobnosti

Arch Linux sustav-ov prioritet je elegancija dizajna, kao i čista, ispravna jednostavnog koda, a ne nepotrebno krpanje, automatizacija, ljepota-na-prvi pogled ili "prijateljsko napravljeno za newbije". Softverske zakrpe se stoga zadržavaju na apsolutnim minimumom: idealno, nikada. Jednostavna implementacija je uvijek adut jednostavnog korisničkog sučelje.

Jednostavnost primjene, elegancija koda i minimalizam uvijek će biti vladajući prioriteti Arch razvoja.

Koncepti, dizajn i značajke se prave uzeći Put Archa u obzir kao osnovno načelo, a ne klanja na vanjske utjecaje. Razvojni tim su odlučni u svojoj predanosti i posvećenosti luka Put filozofije. Ako dijelite svoju viziju, ti si pozdravio i ohrabrio za korištenje Arch.

Korisnik uvijek središte pažnje

Dok mnoge GNU / Linux distribucije pokušavaju biti što prilagodljiviji korisniku, Arch Linux je oduvijek bio i uvijek će ostati pri korisnik uvijek središte pažnje principu.

Arch Linux je namjenjen sposobnim GNU / Linux korisnicima dajući im potpunu kontrolu i odgovornost nad sustavom.

Arch Linux korisnici u potpunosti upravljaju sustavom po svojim potrebama. Sam sustav ponudit će malo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe sustava. Arch programeri ne žele trošiti energiju ponovo pravljeći grafička sučelja alata sustava, Arch se temelji na razumnom dizajnu i odličnoj dokumentaciji.

Ova vrsta dizajna nužno podrazumijeva određeni "uradi sam" pristup Arch distribucije. Umjesto da tražite pomoć ili novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da sami rješe problem(e) i podijele rezultate sa zajednicom i razvojnim tima - što je "prvo učini, zatim pitaj" filozofija. Ovo osobito vrijedi za korisnički pridonijele pakete u spremištu Arch korisnika -- Arch Linux repozitorij zajednice za održavanje paketa.

Otvorenost

Otvorenost ide s jednostavnošću, što je ujedno i jedna od vodećih načela Arch Linux razvoja.

Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađeni s otvorenosti izvornih datoteka i njihovu prikaz na umu.

Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.

Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično marljivo vrijeme učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici smatraju druge zatvoreni sustave mnogo nezgodnijim za kontrolirati.

Načelo otvorenosti se također proteže ka svojim članovima zajednice. Arch Linux korisnici su znani kao vrlo otvoreni, što se tiče pomoći i savjeta, kao i doprinosa paketa Arch User repozitoriji koju održava zajednica.

Sloboda

Drugi princip Arch Linux razvoja je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što će njihov sustav biti.

Držeći sustav jednostavnim, Arch Linux pruža slobodu bilo kojeg izbora na sustavu.

Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatskih konfiguracija. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, od početka. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjenu ili zamjenu sa alternativnom komponentom.

Velik broj paketa i izgradne skripte u Arch Linux repozitoriju također podržavaju slobodu izbora, nudeći Open Source softver za one kojima se to sviđa, kao vlasničke pakete, za one koji prihvaćaju funkcionalnost preko ideologije. Korisnik je onaj koji bira.

Kao što je Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta rekao: "[Arch Linux] je ono što ga vi načinite."