Difference between revisions of "The Arch Way (Hrvatski)"

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search
m
(Revised. The translation should be good now.)
Line 4: Line 4:
 
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
 
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
 
{{i18n|The Arch Way}}
 
{{i18n|The Arch Way}}
{{Bad translation|translated with Google Translate, based on [[The Arch Way]], requires revision by a native Croatian speaker.}}
 
  
Sljedećih pet osnovnih principa čine ono što se obično naziva ''Put Archa'', ili ''Arch filozofija'', možda najbolji sažeti akronim za ovo je KISS (''Keep It Simple, Stupid'').
+
Sljedećih pet osnovnih principa čine ono što se obično naziva ''Put Archa'', ili ''Arch filozofija'', možda najbolja skraćenica za ovo je KISS (''Keep It Simple, Stupid'').
  
 
==Jednostavnost==
 
==Jednostavnost==
Line 36: Line 35:
 
'''Arch Linux je namjenjen sposobnim GNU / Linux korisnicima dajući im potpunu kontrolu i ''odgovornost'' nad sustavom.'''
 
'''Arch Linux je namjenjen sposobnim GNU / Linux korisnicima dajući im potpunu kontrolu i ''odgovornost'' nad sustavom.'''
  
Arch Linux korisnici u potpunosti upravlja sustavom na svoje vlastite. Sam sustav ponudit će mnogo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe na sustavu. Arch programeri ne trošiti energiju re-inventing GUI sustavu alata, Arch se temelji na razuman dizajn i odlične dokumentacije.
+
Arch Linux korisnici u potpunosti upravljaju sustavom po svojim potrebama. Sam sustav ponudit će malo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe sustava. Arch programeri ne žele trošiti energiju ponovo pravljeći grafička sučelja alata sustava, Arch se temelji na razumnom dizajnu i odličnoj dokumentaciji.
  
Ovaj korisnik-centric dizajn nužno podrazumijeva određeni "do-it-sebe" pristup pomoću Arch distribucije. Umjesto da provodi pomoć ili traži novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da se rješavanje problema i podijelite rezultate sa zajednicom i razvojnog tima - "učiniti prvi, a zatim pitati" filozofiju. To je osobito vrijedi za korisnički pridonijeli paketa pronađenih u spremištu Arch User-službeni Arch Linux repozitorij za zajednice održava paketa.
+
Ova vrsta dizajna nužno podrazumijeva određeni "uradi sam" pristup Arch distribucije. Umjesto da tražite pomoć ili novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da sami rješe problem(e) i podijele rezultate sa zajednicom i razvojnim tima - što je "prvo učini, zatim pitaj" filozofija. Ovo osobito vrijedi za korisnički pridonijele pakete u spremištu Arch korisnika -- Arch Linux repozitorij zajednice za održavanje paketa.
  
 
==Otvorenost==
 
==Otvorenost==
  
Otvorenost ide ruku pod ruku s jednostavnošću, a ujedno je jedan od vodećih načela Arch Linux razvoja.
+
Otvorenost ide s jednostavnošću, što je ujedno i jedna od vodećih načela Arch Linux razvoja.
  
'''Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađena s otvorenosti izvora i njihovu izlaz na umu.'''
+
'''Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađeni s otvorenosti izvornih datoteka i njihovu prikaz na umu.'''
  
 
Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.
 
Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.
  
Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično strma krivulja učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici imaju tendenciju da se više naći drugi zatvoreni sustavi mnogo nezgodno kontrolirati.
+
Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično marljivo vrijeme učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici smatraju druge zatvoreni sustave mnogo nezgodnijim za kontrolirati.
  
Otvorenost načelo proteže svojim članovima zajednice, kao dobro. Arch Linux korisnici se zna da se vrlo otvoreno, uz pomoć i savjete, kao i paket doprinos zajednici održava Arch User repozitorija.
+
Načelo otvorenosti se također proteže ka svojim članovima zajednice. Arch Linux korisnici su znani kao vrlo otvoreni, što se tiče pomoći i savjeta, kao i doprinosa paketa Arch User repozitoriji koju održava zajednica.
  
 
==Sloboda==
 
==Sloboda==
  
Drugi princip Arch Linux razvoj je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što je njihov sustav će '''biti'''.
+
Drugi princip Arch Linux razvoja je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što će njihov sustav '''biti'''.
  
'''Držeći sustav jednostavan, Arch Linux pruža slobodu da bi bilo koji izbor o sustavu.'''
+
'''Držeći sustav jednostavnim, Arch Linux pruža slobodu bilo kojeg izbora na sustavu.'''
  
Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatsku konfiguraciju izvodi. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, iz ljuske. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjena ili alternativnih komponenti.
+
Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatskih konfiguracija. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, od početka. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjenu ili zamjenu sa alternativnom komponentom.
  
Velik broj paketa i izgraditi skripte u razne Arch Linux repozitorija također podržava slobodu izbora, nudi Open Source softvera za one koji ga vole, kao i pos paketa, za one koji prihvaćaju ''funkcionalnost preko ideologije''. To je korisnik koji odabere.
+
Velik broj paketa i izgradne skripte u Arch Linux repozitoriju također podržavaju slobodu izbora, nudeći Open Source softver za one kojima se to sviđa, kao vlasničke pakete, za one koji prihvaćaju ''funkcionalnost preko ideologije''. Korisnik je onaj koji bira.
  
Kao Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta, rekao je: "[Arch Linux] je ono što čine."
+
Kao što je Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta rekao: "[Arch Linux] je ono što ga ''vi'' načinite."
  
 
==Vidi također==
 
==Vidi također==
  
 
[[The Arch Way v2.0]]
 
[[The Arch Way v2.0]]

Revision as of 18:48, 10 April 2012

ro:Calea Arch (The Arch Way)

This template has only maintenance purposes. For linking to local translations please use interlanguage links, see Help:i18n#Interlanguage links.


Local languages: Català – Dansk – English – Español – Esperanto – Hrvatski – Indonesia – Italiano – Lietuviškai – Magyar – Nederlands – Norsk Bokmål – Polski – Português – Slovenský – Česky – Ελληνικά – Български – Русский – Српски – Українська – עברית – العربية – ไทย – 日本語 – 正體中文 – 简体中文 – 한국어


External languages (all articles in these languages should be moved to the external wiki): Deutsch – Français – Română – Suomi – Svenska – Tiếng Việt – Türkçe – فارسی

Sljedećih pet osnovnih principa čine ono što se obično naziva Put Archa, ili Arch filozofija, možda najbolja skraćenica za ovo je KISS (Keep It Simple, Stupid).

Jednostavnost

Jednostavnost je krajnja sofisticiranost. — Leonardo da Vinci

Jednostavnost je apsolutno glavni cilj iza Arch razvoja. Mnoge GNU / Linux distribucije se predstavljaju "jednostavnim". Međutim, jednostavnost i sama ima mnoge definicije.

Arch Linux definira jednostavnost: bez nepotrebnih dodataka, izmjena ili komplikacija, i pruža laganu UNIX osnovnu strukturu koja omogućuje pojedinačnom korisniku da oblikuje sustav prema vlastitim potrebama. Ukratko: Elegantan, minimalistički pristup.

Lagana bazna struktura izgrađena sa visokim standardima programiranja ima tendenciju za niže zahtjeve sustava i manje resursa. Osnovni sustav je lišen svih nereda koji mogu prikriti važne dijelove sustava, ili je pristup nijma otežan. To je moderniji niz jezgrovito komentiranih, jasno konfiguracijskih datoteka koje su raspoređeni za brzi pristup i uređivanje, bez ogromnih grafičkih sučelja koji skrivaju mogućnosti od korisnika. Arch Linux sustav je, dakle, lako podesiv do zadnjeg detalja.

Složenost bez komplikacija.

Arch Linux zadržava nerazdvojivu složenost GNU / Linux sustava, dok ih zadržava dobro organizirne i transparentne. Arch Linux programeri i korisnici vjeruju da pokušavanje skrivanja složenosti sustava zapravo rezultira u još složenijem sustavu, te to strogo treba izbjegavati.

Ispravnost osnove nad udobnosti

Arch Linux sustav-ov prioritet je elegancija dizajna, kao i čista, ispravna jednostavnog koda, a ne nepotrebno krpanje, automatizacija, ljepota-na-prvi pogled ili "prijateljsko napravljeno za newbije". Softverske zakrpe se stoga zadržavaju na apsolutnim minimumom: idealno, nikada. Jednostavna implementacija je uvijek adut jednostavnog korisničkog sučelje.

Jednostavnost primjene, elegancija koda i minimalizam uvijek će biti vladajući prioriteti Arch razvoja.

Koncepti, dizajn i značajke se prave uzeći Put Archa u obzir kao osnovno načelo, a ne klanja na vanjske utjecaje. Razvojni tim su odlučni u svojoj predanosti i posvećenosti luka Put filozofije. Ako dijelite svoju viziju, ti si pozdravio i ohrabrio za korištenje Arch.

Korisnik uvijek središte pažnje

Dok mnoge GNU / Linux distribucije pokušavaju biti što prilagodljiviji korisniku, Arch Linux je oduvijek bio i uvijek će ostati pri korisnik uvijek središte pažnje principu.

Arch Linux je namjenjen sposobnim GNU / Linux korisnicima dajući im potpunu kontrolu i odgovornost nad sustavom.

Arch Linux korisnici u potpunosti upravljaju sustavom po svojim potrebama. Sam sustav ponudit će malo pomoći, osim jednostavnog održavanja skupa alata koji su dizajnirani da savršeno prenose korisničke naredbe sustava. Arch programeri ne žele trošiti energiju ponovo pravljeći grafička sučelja alata sustava, Arch se temelji na razumnom dizajnu i odličnoj dokumentaciji.

Ova vrsta dizajna nužno podrazumijeva određeni "uradi sam" pristup Arch distribucije. Umjesto da tražite pomoć ili novu značajku koji će se provoditi od strane developera, Arch Linux korisnici imaju tendenciju da sami rješe problem(e) i podijele rezultate sa zajednicom i razvojnim tima - što je "prvo učini, zatim pitaj" filozofija. Ovo osobito vrijedi za korisnički pridonijele pakete u spremištu Arch korisnika -- Arch Linux repozitorij zajednice za održavanje paketa.

Otvorenost

Otvorenost ide s jednostavnošću, što je ujedno i jedna od vodećih načela Arch Linux razvoja.

Arch Linux koristi jednostavne alate, koji su odabrani ili izgrađeni s otvorenosti izvornih datoteka i njihovu prikaz na umu.

Otvorenost uklanja sve granice i apstrakcije između korisnika i sustava, pružajući veću kontrolu, a istovremeno pojednostavljuje održavanje sustava.

Otvorena priroda Arch Linux, također, podrazumijeva prilično marljivo vrijeme učenja, ali iskusni Arch Linux korisnici smatraju druge zatvoreni sustave mnogo nezgodnijim za kontrolirati.

Načelo otvorenosti se također proteže ka svojim članovima zajednice. Arch Linux korisnici su znani kao vrlo otvoreni, što se tiče pomoći i savjeta, kao i doprinosa paketa Arch User repozitoriji koju održava zajednica.

Sloboda

Drugi princip Arch Linux razvoja je sloboda. Korisnici ne samo da smiju donositi sve odluke u vezi konfiguracije sustava, ali i izabrati ono što će njihov sustav biti.

Držeći sustav jednostavnim, Arch Linux pruža slobodu bilo kojeg izbora na sustavu.

Svježe instaliran Arch Linux sustav sadrži samo osnovne temeljne komponente bez automatskih konfiguracija. Korisnici mogu konfigurirati sustav po želji, od početka. Od početka postupka instalacije, svaka komponenta sustava je 100% transparentna i dostupna za brz pristup, uklanjanje, zamjenu ili zamjenu sa alternativnom komponentom.

Velik broj paketa i izgradne skripte u Arch Linux repozitoriju također podržavaju slobodu izbora, nudeći Open Source softver za one kojima se to sviđa, kao vlasničke pakete, za one koji prihvaćaju funkcionalnost preko ideologije. Korisnik je onaj koji bira.

Kao što je Judd Vinet, osnivač Arch Linux projekta rekao: "[Arch Linux] je ono što ga vi načinite."

Vidi također

The Arch Way v2.0