Difference between revisions of "The Arch Way (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(Hungarian translation)
(more fixes and updates)
(13 intermediate revisions by 7 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{translateme}}
+
[[Category:Magyar]]
 +
[[cs:The Arch Way]]
 +
[[da:The Arch Way]]
 +
[[de:The Arch Way]]
 +
[[el:The Arch Way]]
 +
[[en:The Arch Way]]
 +
[[es:The Arch Way]]
 +
[[fr:Kiss]]
 +
[[he:The Arch Way]]
 +
[[hr:The Arch Way]]
 +
[[id:The Arch Way]]
 +
[[it:The Arch Way]]
 +
[[ja:The Arch Way]]
 +
[[ko:The Arch Way]]
 +
[[lt:The Arch Way]]
 +
[[nl:The Arch Way]]
 +
[[pl:The Arch Way]]
 +
[[pt:The Arch Way]]
 +
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
 +
[[ru:The Arch Way]]
 +
[[sk:The Arch Way]]
 +
[[sr:The Arch Way]]
 +
[[th:The Arch Way]]
 +
[[tr:Arch_Tarzı]]
 +
[[uk:The Arch Way]]
 +
[[zh-CN:The Arch Way]]
 +
[[zh-TW:The Arch Way]]
 +
A következő öt alapelv magába foglalja mindazt, amit általában az Arch Módszernek vagy Arch Filozófiának hívnak, és talán legjobban a KISS mozaikszóval lehet összegezni, azaz Keep It Simple, Stupid.
  
[[Category:About Arch (English)]]
+
==Egyszerűség==
[[Category:General (English)]]
 
  
{{i18n_links_start}}
+
''Az egyszerűség a végső kifinomultság.'' – Leonardo da Vinci
{{i18n_entry|English|The Arch Way}}
 
{{i18n_entry|Español|The Arch Way (Español)}}
 
{{i18n_entry|Polski|The Arch Way (Polski)}}
 
{{i18n_entry|Português de Portugal|À Maneira do Arch}}
 
{{i18n_entry|Русский|Путь_Arch}}
 
{{i18n_entry|Česky|Principy a filozofie Arch Linuxu (Česky)}}
 
{{i18n_entry|Italiano|The Arch Way (Italiano)}}
 
{{i18n_entry|Français|The Arch Way (Français)}}
 
{{i18n_entry|Deutsch|The Arch Way (Deutsch)}}
 
{{i18n_entry|Magyar|The Arch Way (Magyar)}}
 
{{i18n_links_end}}
 
  
 +
Az egyszerűség az Arch fejlesztésének legfőbb célja. Sok GNU/Linux disztribúció titulálja magát „egyszerűnek”, viszont az egyszerűségnek sok definíciója van.
  
= Az Arch Alapelvei és Filozófiája =
+
'''Az Arch Linux ''szükségtelen kiegészítések, módosítások vagy bonyolítások nélküliként'' határozza meg az egyszerűséget, és egy könnyed, <tt>UNIX</tt>-szerű alapszerkezetet biztosít, ami lehetővé teszi az egyes felhasználók számára, hogy maguk formálják meg rendszerüket a saját igényeiknek megfelelően. Röviden: egy elegáns, minimalista felfogás.'''
Ez az oldal megpróbálja leírni az [[ArchLinux (Magyar)|ArchLinux]] alapelveit és filozófiáját. Volt idő amikor nem volt írásos dokumentum Az Arch Módszerről; nagy valószínűség szerint ez többé nem fog előfordulni. Röviden, Az Arch Módszer a "<b>szabad választásról, az egyszerűségről, tanulásról, eleganciáról és a felhasználó-központúságról szól</b>".
 
  
== Alapelvek ==
+
Egy magas szintű programozási szabványokon alapuló könnyed alapszerkezet jellemzően kevesebb rendszererőforrást igényel. Az alaprendszer mentes minden zavartól, ami elhomályosítaná a rendszer lényeges részeit, vagy megnehezítené, túlbonyolítaná a hozzáférést. Tömör magyarázattal ellátott konfigurációs fájlok rendezett sora áll rendelkezésre, amelyek a gyors elérést és szerkesztést figyelembe véve lettek elhelyezve. Nincsenek nehézkes grafikus beállítóeszközök, amik hajlamosak elrejteni a lehetőségeket a felhasználó elől. Egy Arch Linux rendszer tehát könnyedén beállítható a legapróbb részletig.
Én, Judd Vinet, két ok miatt kezdtem el építeni az Arch-ot:
 
  
# Nem találtam egy másik disztribúciót sem, amelyik megfelelt volna a kívánalmaimnak. Néhány nagyon közel állt ahhoz amit akartam, de volt pár aggasztó csavar és szükségtelen bonyolultság ami többet ártott, mint használt;
+
'''Komplexitás komplikáció nélkül.'''
# Szórakozásból - hogy visszadjak valamit a szabad szoftveres közösségnek, amitől olyan sokat kaptam.
 
  
 +
Az Arch Linux érintetlenül hagyja a GNU/Linux rendszerekben lévő komplexitást, miközben jól szervezetten és átláthatóan tartja azt. Az Arch Linux fejlesztői és felhasználói hisznek abban, hogy egy rendszer bonyolultságának elrejtésére tett kísérlet valójában egy még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért elkerülendő.
  
Az egyszerű természeténél fogva, az Arch:
+
==Kódhelyesség kényelem felett==
 +
''A korrektség egyértelműen a tökéletes minőség. Ha egy rendszer nem azt csinálja, amit kellene, akkor minden más arról keveset számít.''  – Bertrand Meyer
  
* Könnyed és egyszerű. Bár ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek való....
+
Az Arch Linux rendszer előtérbe helyezi a tervezés eleganciáját, valamint a tiszta, korrekt, egyszerű kódot a szükségtelen foltozással, automatizálással, látványelemekkel vagy „felhasználóbarátsággal” szemben. A szoftverfoltok ezért abszolút minimális szintre vannak szorítva, ideális esetben nullára. Egyszerű tervezésnek és implementációnak mindig egyszerű felhasználói felületet kell adnia.
  
* NEM kezdő disztribúciónak lett tervezve; tapasztaltabb felhasználóknak szántuk. A cél az, hogy az Arch-ot annyira tökéletes alappá alakítsuk, amennyire emberileg lehetséges. Az alap nem tartalmaz különleges eszközöket és automatikus beállító mechanizmusokat, hanem inkább kézi konfigurációs eszközöket és kevés funkcionalitást, azoknak a felhasználóknak akik maguktól fejlődnek és/vagy tanulnak.
+
'''Az implementáció egyszerűsége, a kódhelyesség és a minimalizmus mindig uralkodó prioritásai kell, hogy maradjanak az Arch fejlesztésének.'''
  
* A free gift, again, "...to give a little something back to the free software community, from which I've taken so much." When you receive a gift from someone, it's usually expected to give something in return. As such, users are welcome to contribute their ideas, tools and suggestions.
+
A koncepciók, tervek és funkciók az Arch Módszer alapelveit útmutatóként használva kerültek megalkotásra és implementálásra, ahelyett, hogy meghajoltak volna külső befolyás előtt. A fejlesztői csapat eltökélt az Arch Módszer filozófia iránti elkötelezettségükben és felajánlásukban. Ha osztja a nézetüket, arra buzdítjuk, hogy használjon Arch-ot.
  
* Aware there are two sides which contribute to Arch Linux: Developers and Users. Don't expect the two sides to merge, but to have a mutual relationship whereby anyone can pick up what they want to add to their machine; our GOALs are to:
+
==Felhasználóközpontúság==
  
* NOT let configure tools / GUIs control the system, but that they be controlled by the user. There is nothing wrong with GUIs as long as they follow this principle.
+
Amíg sok GNU/Linux disztribúció próbál ''felhasználóbarátabb'' lenni, addig az Arch Linux jelenleg és később is ''felhasználóközpontú'' kell, hogy maradjon.
  
* NOT be controlled by or dependent on what tools offer. When developing or selecting a utility tool, it should be written in a hackable/readable programming language (KISS) to enable users to modify it if they so choose.
+
'''Az Arch Linux a hozzáértő GNU/Linux felhasználókat veszi célba és fogadja be, teljes irányítást és ''felelősséget'' adva nekik a rendszer felett.'''
  
* The core development of Arch Linux will NOT be providing any "newbie-friendly" GUIs/utilities at any time in the near future.
+
Az Arch Linux felhasználók teljes mértékben maguk kezelik rendszerüket. Maga a rendszer kevés segítséget nyújt, kivéve néhány egyszerű karbantartó eszközt, amelyek úgy lettek megtervezve, hogy tökéletesen továbbítsák a felhasználó utasításait a rendszer felé. Az Arch ésszerű tervezésen és kiváló dokumentáción alapul.
  
* We humble developers will continue to provide Arch as a solid base for everyone and anyone. If you guys want to make it pretty, give 'er a rip. Free speech, free beer, and all that.
+
A felhasználóközpontú tervezés szükségszerűen magába foglal egyfajta „csináld magad” megközelítést az Arch disztribúció használatához. Ahelyett, hogy a felhasználók a fejlesztőkhöz fordulnának segítségért, vagy kérnék egy új funkció implementálását, hajlamosak maguk megoldani a problémákat, és bőkezűen megosztani az eredményeket a közösséggel és a fejlesztőcsapattal &ndash; egy „először csináld, aztán kérdezz” filozófia. Ez különösen igaz a felhasználók által készített csomagokra, amelyek az Arch User Repository-ban találhatók &ndash; a hivatalos Arch Linux tároló a közösség által karbantartott csomagoknak.
  
== Philosophy ==
+
==Nyíltság==
  
The System of values by which Arch develops:
+
A nyíltság az egyszerűséggel kéz a kézben jár, és szintén az Arch Linux fejlesztésének egyik vezérelve.
  
* KISS (Keep It Simple, ...) is the basis of Arch development. A fundamental elegant design yields the most effective, configurable and efficient system.  
+
'''Az Arch Linux egyszerű eszközöket használ, amelyek a forrás és a kimenetük nyíltságát figyelembe véve lettek kiválasztva vagy építve.'''
  
* In Arch, 'simple' doesn't always mean what it does in other distros. It's our philosophy that the learning is more important than getting something easily done.
+
A nyíltság eltörli az összes határt és absztrakciót a felhasználó és a rendszer között, ezzel több irányítást biztosít, miközben ezzel párhuzamosan megkönnyíti a rendszer karbantartását.
  
* Relying on GUIs to build and use your system is just going to hurt a user in the end. At some point in time a user will need to know all that some GUIs hide.
+
Az Arch Linux nyílt természete szintén magába foglal egy meglehetősen meredek tanulási görbét, de a tapasztalt Arch Linux felhasználók más, zártabb rendszereket jellemzően sokkal kényelmetlenebben irányíthatónak tartanak.  
  
* If you try to hide the complexity of the system, you'll end up with a more complex system. Instead, try to make the system simpler and more logical from the inside.
+
A nyíltság alapelve kiterjed a közösségi tagokra is, mivel az Arch Linux felhasználók nagyon nyitottak a segítségnyújtásban és a közreműködésben.
  
* Sooner or later, you'll have to find the information on the web and usenet (if man is not enough). Learning how and where to find it on the net should be the first thing a newbie has to learn.
+
==Szabadság==
  
* Where some users say "...such and such distro isn't like so and so distro," Arch allows the user to make all the contributions they want as long as it doesn't go against the ideals of the design or philosophy.
+
Az Arch Linux fejlesztésének egy másik vezérelve a szabadság. A felhasználók nemcsak a rendszer beállításában hozhatnak meg minden döntést, de abban is, hogy mi lesz a rendszerük.
  
* Arch Linux is different from the others: at Arch, the user isn't the only concern. Minimizing development of new tools and docs while maximizing understanding of Linux' inner workings, while keeping a watchful eye always on the "KISS" aim and philosophy of Arch Linux in general...is what makes the "Arch Way" truly different.
+
'''Azzal, hogy ragaszkodunk a rendszer egyszerűségéhez, az Arch Linux szabadságot biztosít minden, a rendszerrel kapcsolatos választásban.'''
  
* The great thing about contributions is that you don't need anyone's permission to make them. (See?) No one can physically stop you from writing something that you (personally) find useful, even if the "powers that be" don't see it as a blessing. Write it and put it up in the User Contributions forum. If other people like it, you'll receive feedback. If virtually everyone out there hates it but you, you'll receive feedback, for sure - but who cares? It took you 20 minutes to write, and you learned something along the way. It's a winning situation no matter what.
+
Egy frissen telepített Arch Linux rendszer csak az alapvető komponenseket tartalmazza automatikus beállítások végrehajtása nélkül. A felhasználók kedvük szerint állíthatják be a rendszert parancssorból. A telepítési folyamat elejétől kezdve a rendszer minden része 100%-osan átlátható és hozzáférhető a gyors eléréshez, eltávolításhoz vagy lecseréléshez alternatív komponensekre.  
  
* It is what you make it.
+
A különböző Arch Linux tárolókban lévő nagy számú csomag és építő szkript szintén a választás szabadságát szolgálja. Szabad és nyílt forráskódú szoftvereket kínál azoknak, akik ezt részesítik előnyben, valamint zárt forráskódú szoftvereket azoknak, akiknek ''a funkcionalitás fontosabb az ideológiánál''. A felhasználó az, aki választ.  
  
== Comments ==
+
Ahogy Judd Vinet, az Arch Linux projekt alapítója mondta: „Az [Arch Linux] az, amivé teszed.
 
 
What users have said about Arch:
 
 
 
* "I did a distro taste test with zenwalk(slack based), debian, Redhat fedora, redhat Enterprise, T2, freebsd, netbsd, gobolinux, and SUSE.  Arch won in a close one over FreeBSD. Why?  It was simple to get up n running with X, packages were VERY current and simple to install, and I didn't have to wait all day for something to compile, but my apps are compiled i686 so they are fast.  Updates of whole box did not squash apps as Redhat seemed to.  To me as a linux admin I am looking to bring up box, and for home use X, and then be able to add apps and libraries as I see fit.  Once the box is up, hand it off to developers, or develop on it myself.  Other distros had a lame package system, out of date packages, and simply had no docs to config their systems without a GUI.  Arch provides the shortest step from A to B.  To read more of why I stick with Arch read the section: Arch v other distros."
 
 
 
 
 
* "After spending a lot of time with other distributions (debian, gentoo, mandrake, redhat, fedora, slackware) and even FreeBSD. I think that I finally found the distribution I was looking for."
 
 
 
* Same thing with (k)ubuntu, Mandriva, and several others. Well, openSUSE is nice and easy (that's the one I would advice for my sister); but Arch is the One which really *rocks*.
 
 
 
* "I have tried several distros and even took (tired?) RHCE (took it BACK?), but there was always something I disliked about each."
 
 
 
* "My dream distro was always the simplicity of Slackware with real dependency support like Debian's, and guess what - that's Arch."
 
 
 
* "I also found Arch my final distro."
 
 
 
* "After trying out almost all the available distributions, I have to agree that Arch is the best."
 
 
 
* "Hi all. I just registered here so I could report all the problems I'm having, and ask for help. Funny thing is, I HAVE NO PROBLEMS!!! I really can't believe this, but everything is just working! I installed Arch today, had a little trouble with xorg and sound setup, but found all the answers I needed in the documentation and the forums!"
 
 
 
* "I tried Mandrake, Yoper, FC3/4, Mepis and Ubuntu. I was looking for the perfect distro. I am glad that I found Arch."
 
 
 
* "I've always been looking for an easy-to-use distribution that didn't bloat the system and was customizable without breaking the system. After trying so many distributions, I found Arch Linux the way to go. And best of all, it's like using my very first distro (Slackware), but with benefits like Pacman and KDEmod."
 
 
 
* "I've been playing around with Archlinux, and I've fallen in love with it, simply because it offers the same customization options without the micromanaging required by [my last distro].  Props to the Arch team!"
 
 
 
* "For years I'd been playing around with every distro I could get my hands on--Gentoo, SuSE, OpenSuSE, RH, Fedora, Debian, U/Ku/Xubuntu, Slackware, Knoppix, DSL, and Sabayon. I've probably reformatted my harddrive a dozen dozen times. A month ago I found Arch. Sure, I'd heard about it. Sure, everyone who'd used it loved it. I figured it was time to give it a go. At first, truthfully, I was put off by, upon booting up from install, being left to fend for myself at the command line. It was scary. I realized that the truth is, for a debidiot like myself, Arch is linux nirvana. I've been using it for a week and I've learned more than I have in years with every other distro. I think I've found my home."
 
 
 
* "After muddling around with Knoppix, Ubuntu, Debian, Fedora Core, and Damn Small, I found the distro that finally gave me the power of customization that I wanted without leaving me in the dark with hundreds of config values or wasted hours that I would run into with Gentoo. Arch Linux blends simplicity with power without limiting the user, and that's a combination to watch out for. It's become my favorite distro, and I practically swear by it."
 
----
 
 
 
= PROS and CONS =
 
 
 
== PROS ==
 
 
 
* i686-optimized
 
* [[pacman]]: 'System Upgrade' is ONE command: "pacman -Syu"
 
* [[pacman]]: Dependency-control, no X/GUI needed
 
* [[ABS]]: the package-building function need only be done once - building another version of a package is extremely easy
 
* [[ABS]]: you can build all the packages on your machine with one command
 
* fully up-to-date packages at your request, and fully customizable
 
* the people behind the scenes are gentle, motivated and able
 
* less than 20 minutes to create a fully functional system
 
* the perfect environment to learn Linux in
 
* not really popular, because not known (still relevant?)
 
 
 
== CONS ==
 
 
 
* [[pacman]]: needs a fast internet connection to stay always up-to-date easily (less of a problem as time marches forward)
 
* some conflicts from using the newest libs ("bleeding edge")
 
* lack of newbie-friendly features
 
* very little hardware detection (relevant?)
 
* info files are almost always way more detailed than man-pages (gcc.info e.g.)
 
* not really popular, because not known
 

Revision as of 22:15, 1 November 2013

zh-CN:The Arch Way zh-TW:The Arch Way A következő öt alapelv magába foglalja mindazt, amit általában az Arch Módszernek vagy Arch Filozófiának hívnak, és talán legjobban a KISS mozaikszóval lehet összegezni, azaz Keep It Simple, Stupid.

Egyszerűség

Az egyszerűség a végső kifinomultság. – Leonardo da Vinci

Az egyszerűség az Arch fejlesztésének legfőbb célja. Sok GNU/Linux disztribúció titulálja magát „egyszerűnek”, viszont az egyszerűségnek sok definíciója van.

Az Arch Linux szükségtelen kiegészítések, módosítások vagy bonyolítások nélküliként határozza meg az egyszerűséget, és egy könnyed, UNIX-szerű alapszerkezetet biztosít, ami lehetővé teszi az egyes felhasználók számára, hogy maguk formálják meg rendszerüket a saját igényeiknek megfelelően. Röviden: egy elegáns, minimalista felfogás.

Egy magas szintű programozási szabványokon alapuló könnyed alapszerkezet jellemzően kevesebb rendszererőforrást igényel. Az alaprendszer mentes minden zavartól, ami elhomályosítaná a rendszer lényeges részeit, vagy megnehezítené, túlbonyolítaná a hozzáférést. Tömör magyarázattal ellátott konfigurációs fájlok rendezett sora áll rendelkezésre, amelyek a gyors elérést és szerkesztést figyelembe véve lettek elhelyezve. Nincsenek nehézkes grafikus beállítóeszközök, amik hajlamosak elrejteni a lehetőségeket a felhasználó elől. Egy Arch Linux rendszer tehát könnyedén beállítható a legapróbb részletig.

Komplexitás komplikáció nélkül.

Az Arch Linux érintetlenül hagyja a GNU/Linux rendszerekben lévő komplexitást, miközben jól szervezetten és átláthatóan tartja azt. Az Arch Linux fejlesztői és felhasználói hisznek abban, hogy egy rendszer bonyolultságának elrejtésére tett kísérlet valójában egy még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért elkerülendő.

Kódhelyesség kényelem felett

A korrektség egyértelműen a tökéletes minőség. Ha egy rendszer nem azt csinálja, amit kellene, akkor minden más arról keveset számít. – Bertrand Meyer

Az Arch Linux rendszer előtérbe helyezi a tervezés eleganciáját, valamint a tiszta, korrekt, egyszerű kódot a szükségtelen foltozással, automatizálással, látványelemekkel vagy „felhasználóbarátsággal” szemben. A szoftverfoltok ezért abszolút minimális szintre vannak szorítva, ideális esetben nullára. Egyszerű tervezésnek és implementációnak mindig egyszerű felhasználói felületet kell adnia.

Az implementáció egyszerűsége, a kódhelyesség és a minimalizmus mindig uralkodó prioritásai kell, hogy maradjanak az Arch fejlesztésének.

A koncepciók, tervek és funkciók az Arch Módszer alapelveit útmutatóként használva kerültek megalkotásra és implementálásra, ahelyett, hogy meghajoltak volna külső befolyás előtt. A fejlesztői csapat eltökélt az Arch Módszer filozófia iránti elkötelezettségükben és felajánlásukban. Ha osztja a nézetüket, arra buzdítjuk, hogy használjon Arch-ot.

Felhasználóközpontúság

Amíg sok GNU/Linux disztribúció próbál felhasználóbarátabb lenni, addig az Arch Linux jelenleg és később is felhasználóközpontú kell, hogy maradjon.

Az Arch Linux a hozzáértő GNU/Linux felhasználókat veszi célba és fogadja be, teljes irányítást és felelősséget adva nekik a rendszer felett.

Az Arch Linux felhasználók teljes mértékben maguk kezelik rendszerüket. Maga a rendszer kevés segítséget nyújt, kivéve néhány egyszerű karbantartó eszközt, amelyek úgy lettek megtervezve, hogy tökéletesen továbbítsák a felhasználó utasításait a rendszer felé. Az Arch ésszerű tervezésen és kiváló dokumentáción alapul.

A felhasználóközpontú tervezés szükségszerűen magába foglal egyfajta „csináld magad” megközelítést az Arch disztribúció használatához. Ahelyett, hogy a felhasználók a fejlesztőkhöz fordulnának segítségért, vagy kérnék egy új funkció implementálását, hajlamosak maguk megoldani a problémákat, és bőkezűen megosztani az eredményeket a közösséggel és a fejlesztőcsapattal – egy „először csináld, aztán kérdezz” filozófia. Ez különösen igaz a felhasználók által készített csomagokra, amelyek az Arch User Repository-ban találhatók – a hivatalos Arch Linux tároló a közösség által karbantartott csomagoknak.

Nyíltság

A nyíltság az egyszerűséggel kéz a kézben jár, és szintén az Arch Linux fejlesztésének egyik vezérelve.

Az Arch Linux egyszerű eszközöket használ, amelyek a forrás és a kimenetük nyíltságát figyelembe véve lettek kiválasztva vagy építve.

A nyíltság eltörli az összes határt és absztrakciót a felhasználó és a rendszer között, ezzel több irányítást biztosít, miközben ezzel párhuzamosan megkönnyíti a rendszer karbantartását.

Az Arch Linux nyílt természete szintén magába foglal egy meglehetősen meredek tanulási görbét, de a tapasztalt Arch Linux felhasználók más, zártabb rendszereket jellemzően sokkal kényelmetlenebben irányíthatónak tartanak.

A nyíltság alapelve kiterjed a közösségi tagokra is, mivel az Arch Linux felhasználók nagyon nyitottak a segítségnyújtásban és a közreműködésben.

Szabadság

Az Arch Linux fejlesztésének egy másik vezérelve a szabadság. A felhasználók nemcsak a rendszer beállításában hozhatnak meg minden döntést, de abban is, hogy mi lesz a rendszerük.

Azzal, hogy ragaszkodunk a rendszer egyszerűségéhez, az Arch Linux szabadságot biztosít minden, a rendszerrel kapcsolatos választásban.

Egy frissen telepített Arch Linux rendszer csak az alapvető komponenseket tartalmazza automatikus beállítások végrehajtása nélkül. A felhasználók kedvük szerint állíthatják be a rendszert parancssorból. A telepítési folyamat elejétől kezdve a rendszer minden része 100%-osan átlátható és hozzáférhető a gyors eléréshez, eltávolításhoz vagy lecseréléshez alternatív komponensekre.

A különböző Arch Linux tárolókban lévő nagy számú csomag és építő szkript szintén a választás szabadságát szolgálja. Szabad és nyílt forráskódú szoftvereket kínál azoknak, akik ezt részesítik előnyben, valamint zárt forráskódú szoftvereket azoknak, akiknek a funkcionalitás fontosabb az ideológiánál. A felhasználó az, aki választ.

Ahogy Judd Vinet, az Arch Linux projekt alapítója mondta: „Az [Arch Linux] az, amivé teszed.”