Difference between revisions of "The Arch Way (Magyar)"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(First version, since new original page.)
(more fixes and updates)
(10 intermediate revisions by 6 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{translateme}}
+
[[Category:Magyar]]
 +
[[cs:The Arch Way]]
 +
[[da:The Arch Way]]
 +
[[de:The Arch Way]]
 +
[[el:The Arch Way]]
 +
[[en:The Arch Way]]
 +
[[es:The Arch Way]]
 +
[[fr:Kiss]]
 +
[[he:The Arch Way]]
 +
[[hr:The Arch Way]]
 +
[[id:The Arch Way]]
 +
[[it:The Arch Way]]
 +
[[ja:The Arch Way]]
 +
[[ko:The Arch Way]]
 +
[[lt:The Arch Way]]
 +
[[nl:The Arch Way]]
 +
[[pl:The Arch Way]]
 +
[[pt:The Arch Way]]
 +
[[ro:Calea Arch (The Arch Way)]]
 +
[[ru:The Arch Way]]
 +
[[sk:The Arch Way]]
 +
[[sr:The Arch Way]]
 +
[[th:The Arch Way]]
 +
[[tr:Arch_Tarzı]]
 +
[[uk:The Arch Way]]
 +
[[zh-CN:The Arch Way]]
 +
[[zh-TW:The Arch Way]]
 +
A következő öt alapelv magába foglalja mindazt, amit általában az Arch Módszernek vagy Arch Filozófiának hívnak, és talán legjobban a KISS mozaikszóval lehet összegezni, azaz Keep It Simple, Stupid.
  
[[Category:About Arch (Magyar)]]
+
==Egyszerűség==
[[Category:General (Magyar)]]
 
  
{{i18n_links_start}}
+
''Az egyszerűség a végső kifinomultság.'' – Leonardo da Vinci
{{i18n_entry|Dansk|Arch_Metoden}}
 
{{i18n_entry|English|The Arch Way}}
 
{{i18n_entry|Español|El Camino de Arch}}
 
{{i18n_entry|Lietuviškai|Arch filosofija (Lietuviškai)}}
 
{{i18n_entry|Polski|The Arch Way (Polski)}}
 
{{i18n_entry|Português de Portugal|À Maneira do Arch}}
 
{{i18n_entry|Русский|Путь_Arch}}
 
{{i18n_entry|Česky|Principy a filozofie Arch Linuxu (Česky)}}
 
{{i18n_entry|Italiano|The Arch Way (Italiano)}}
 
{{i18n_entry|Français|The Arch Way (Français)}}
 
{{i18n_entry|Deutsch|The Arch Way (Deutsch)}}
 
{{i18n_entry|繁體中文|The Arch Way (繁體中文)}}
 
{{i18n_entry|简体中文|Arch之道}}
 
{{i18n_entry|Magyar|The Arch Way (Magyar)}}
 
{{i18n_links_end}}
 
  
 +
Az egyszerűség az Arch fejlesztésének legfőbb célja. Sok GNU/Linux disztribúció titulálja magát „egyszerűnek”, viszont az egyszerűségnek sok definíciója van.
  
A következő öt alapelv magába foglalja mindazt amit általában az Arch Módszernek, vagy Arch Filozófiának hívnak, és legjobban a KISS mozaikszóval lehet összegezni, azaz Keep It Simple, Stupid.
+
'''Az Arch Linux ''szükségtelen kiegészítések, módosítások vagy bonyolítások nélküliként'' határozza meg az egyszerűséget, és egy könnyed, <tt>UNIX</tt>-szerű alapszerkezetet biztosít, ami lehetővé teszi az egyes felhasználók számára, hogy maguk formálják meg rendszerüket a saját igényeiknek megfelelően. Röviden: egy elegáns, minimalista felfogás.'''
  
==Egyszerű==
+
Egy magas szintű programozási szabványokon alapuló könnyed alapszerkezet jellemzően kevesebb rendszererőforrást igényel. Az alaprendszer mentes minden zavartól, ami elhomályosítaná a rendszer lényeges részeit, vagy megnehezítené, túlbonyolítaná a hozzáférést. Tömör magyarázattal ellátott konfigurációs fájlok rendezett sora áll rendelkezésre, amelyek a gyors elérést és szerkesztést figyelembe véve lettek elhelyezve. Nincsenek nehézkes grafikus beállítóeszközök, amik hajlamosak elrejteni a lehetőségeket a felhasználó elől. Egy Arch Linux rendszer tehát könnyedén beállítható a legapróbb részletig.
  
Sok GNU/Linux disztribúció titulálja magát "egyszerűnek". Viszont, az egyszerűségnek sok definíciója van.
+
'''Komplexitás komplikáció nélkül.'''
  
'''Az Arch Linux könnyed, szükségtelen kiegészítések, módosítások vagy bonyolítások nélküli alapszerkezetként határozza meg az egyszerűséget, ami lehetővé teszi az egyes felhasználók számára, hogy maguk formálják meg a rendszerüket a saját igényeiknek megfelelően. Röviden; egy elegáns, minimalista felfogás.'''
+
Az Arch Linux érintetlenül hagyja a GNU/Linux rendszerekben lévő komplexitást, miközben jól szervezetten és átláthatóan tartja azt. Az Arch Linux fejlesztői és felhasználói hisznek abban, hogy egy rendszer bonyolultságának elrejtésére tett kísérlet valójában egy még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért elkerülendő.
 
 
A könnyed alapszerkezet nem azt jelenti, hogy az alaprendszer kicsi. Inkább, az alap rendszer mentes minden zavartól, ami elhomályosíthatná  a rendszer lényeges részeit, vagy megnehezítené a hozzáférést. Áramvonalas konfigurációs fájljai vannak, amelyek a gyors hozzáféréshez és szerkesztéshez lettek elhelyezve, kényelmetlen grafikus beállítási eszközök nélkül amik hajlamosak a lehetőségeket elrejteni a felhasználó elől. Ezért egy Arch Linux rendszer minden egyes része könnyedén beállítható.
 
 
 
Másfelől, az Arch Linux érintetlenül hagyja a GNU/Linux rendszerekben lévő komplexitást, miközben meg is mutatja ezt a felhasználónak. Az Arch Linux fejlesztők és felhasználók abban, hogy a bonyolultság elrejtásáre tett kísérlet egy még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért elkerülendő.
 
  
 
==Kódhelyesség kényelem felett==
 
==Kódhelyesség kényelem felett==
 +
''A korrektség egyértelműen a tökéletes minőség. Ha egy rendszer nem azt csinálja, amit kellene, akkor minden más arról keveset számít.''  – Bertrand Meyer
  
Az Arch Linux rendszer előtérbe helyezi a tervezés eleganciáját, a szükségtelen foltozással, automatizálással, eye candy-vel vagy "felhasználóbarátsággal" szemben. A szoftver foltozások ezért abszolút minimális szintre vannak szorítva és csak akkor szabad használni őket, ha komoly hibát javítanak - ideális esetben, .  
+
Az Arch Linux rendszer előtérbe helyezi a tervezés eleganciáját, valamint a tiszta, korrekt, egyszerű kódot a szükségtelen foltozással, automatizálással, látványelemekkel vagy „felhasználóbarátsággal” szemben. A szoftverfoltok ezért abszolút minimális szintre vannak szorítva, ideális esetben nullára. Egyszerű tervezésnek és implementációnak mindig egyszerű felhasználói felületet kell adnia.
  
'''Az egyszerűség, választékosság, kódhelyesség és minimalizmus mindig uralkodó prioritásai kell, hogy maradjanak az Arch fejlesztésének.'''
+
'''Az implementáció egyszerűsége, a kódhelyesség és a minimalizmus mindig uralkodó prioritásai kell, hogy maradjanak az Arch fejlesztésének.'''
  
A koncepciók, kivitelezések és funkciók az Arch Módszert útmutatóként használva vannak generálva és kivitelezve, ahelyett, hogy meghajolnának a külső befolyások előtt. A fejlesztői csapat eltökélt az Arch Módszer filozófia iránti elkötelezettségükben és felajánlásukban. Ha osztja a nézetüket, arra buzdítjuk, hogy használjon Arch-ot.
+
A koncepciók, tervek és funkciók az Arch Módszer alapelveit útmutatóként használva kerültek megalkotásra és implementálásra, ahelyett, hogy meghajoltak volna külső befolyás előtt. A fejlesztői csapat eltökélt az Arch Módszer filozófia iránti elkötelezettségükben és felajánlásukban. Ha osztja a nézetüket, arra buzdítjuk, hogy használjon Arch-ot.
  
==Nyílt==
+
==Felhasználóközpontúság==
  
A nyíltság az egyszerűséggel kéz a kézben járnak, és az Arch Linux fejlesztésének egyik vezérelve szintén.
+
Amíg sok GNU/Linux disztribúció próbál ''felhasználóbarátabb'' lenni, addig az Arch Linux jelenleg és később is ''felhasználóközpontú'' kell, hogy maradjon.
  
'''Az Arch Linux egyszerű eszközöket használ, amelyek a forrás és a kimenetük nyíltságát figyelembe véve lettek kiválasztva, vagy építve.'''
+
'''Az Arch Linux a hozzáértő GNU/Linux felhasználókat veszi célba és fogadja be, teljes irányítást és ''felelősséget'' adva nekik a rendszer felett.'''
  
While openness may be overwhelming to many new GNU/Linux users, experienced Arch Linux users find it welcoming and practical. It removes all boundaries between the user and the system, giving users more control over the system, while simultaneously simplifying system maintenance.
+
Az Arch Linux felhasználók teljes mértékben maguk kezelik rendszerüket. Maga a rendszer kevés segítséget nyújt, kivéve néhány egyszerű karbantartó eszközt, amelyek úgy lettek megtervezve, hogy tökéletesen továbbítsák a felhasználó utasításait a rendszer felé. Az Arch ésszerű tervezésen és kiváló dokumentáción alapul.
  
The open nature of Arch Linux also implies a fairly steep learning curve, but experienced Arch Linux users tend to find the other more closed systems much more difficult to control.  
+
A felhasználóközpontú tervezés szükségszerűen magába foglal egyfajta „csináld magad” megközelítést az Arch disztribúció használatához. Ahelyett, hogy a felhasználók a fejlesztőkhöz fordulnának segítségért, vagy kérnék egy új funkció implementálását, hajlamosak maguk megoldani a problémákat, és bőkezűen megosztani az eredményeket a közösséggel és a fejlesztőcsapattal &ndash; egy „először csináld, aztán kérdezz” filozófia. Ez különösen igaz a felhasználók által készített csomagokra, amelyek az Arch User Repository-ban találhatók &ndash; a hivatalos Arch Linux tároló a közösség által karbantartott csomagoknak.
  
The Openness principle extends to its community members as well. Arch Linux users are known to be very open with help and advice, as well as with package contributions to the community maintained Arch User Repository.
+
==Nyíltság==
  
==User-centric==
+
A nyíltság az egyszerűséggel kéz a kézben jár, és szintén az Arch Linux fejlesztésének egyik vezérelve.
  
Whereas many GNU/Linux distributions attempt to be more 'user-friendly', Arch Linux has always been, and will always remain 'user-centric'.
+
'''Az Arch Linux egyszerű eszközöket használ, amelyek a forrás és a kimenetük nyíltságát figyelembe véve lettek kiválasztva vagy építve.'''
  
'''Arch Linux targets and accommodates competent GNU/Linux users by giving them full, and only full, control over the system.'''
+
A nyíltság eltörli az összes határt és absztrakciót a felhasználó és a rendszer között, ezzel több irányítást biztosít, miközben ezzel párhuzamosan megkönnyíti a rendszer karbantartását.
  
Arch Linux users fully manage the system on their own. The system itself will offer little assistance, except for a simple set of maintenance tools that are designed to perfectly relay the user's commands to the system.
+
Az Arch Linux nyílt természete szintén magába foglal egy meglehetősen meredek tanulási görbét, de a tapasztalt Arch Linux felhasználók más, zártabb rendszereket jellemzően sokkal kényelmetlenebben irányíthatónak tartanak.  
  
The user-centric design also implies a certain “do it yourself” approach. Rather than requesting a new feature be implemented by developers, Arch Linux users have a tendency to solve problems themselves and share the results with the community and development team -- a "Do first, then ask" philosophy. This is especially true for user-contributed packages found in the Arch User Repository -- the official Arch Linux repository for community-maintained packages.
+
A nyíltság alapelve kiterjed a közösségi tagokra is, mivel az Arch Linux felhasználók nagyon nyitottak a segítségnyújtásban és a közreműködésben.
  
==Free==
+
==Szabadság==
  
Another guiding principle of Arch Linux development is freedom of choice. The users are not only permitted to make all decisions concerning system configuration, but also get to choose what their system will *be*.
+
Az Arch Linux fejlesztésének egy másik vezérelve a szabadság. A felhasználók nemcsak a rendszer beállításában hozhatnak meg minden döntést, de abban is, hogy mi lesz a rendszerük.
  
'''By keeping the system simple, Arch Linux provides the freedom to make any choice about the system.'''
+
'''Azzal, hogy ragaszkodunk a rendszer egyszerűségéhez, az Arch Linux szabadságot biztosít minden, a rendszerrel kapcsolatos választásban.'''
  
A freshly installed Arch Linux system contains only basic core components with no automatic configuration performed. Users are able to configure the system as they wish, from the CLI. Right from the start of the installation procedure, every component of the system is 100% transparent and accessible for  instant access, removal, or replacement by alternative components.  
+
Egy frissen telepített Arch Linux rendszer csak az alapvető komponenseket tartalmazza automatikus beállítások végrehajtása nélkül. A felhasználók kedvük szerint állíthatják be a rendszert parancssorból. A telepítési folyamat elejétől kezdve a rendszer minden része 100%-osan átlátható és hozzáférhető a gyors eléréshez, eltávolításhoz vagy lecseréléshez alternatív komponensekre.  
  
The large number of packages in the various Arch Linux repositories also support freedom of choice. Further, in comparison to other GNU/Linux distributions, the process of creating a new package is itself a simple, open, user-centric, and free process. New packages can be created easily with a little knowhow using the Arch Build System ([[ABS]]).
+
A különböző Arch Linux tárolókban lévő nagy számú csomag és építő szkript szintén a választás szabadságát szolgálja. Szabad és nyílt forráskódú szoftvereket kínál azoknak, akik ezt részesítik előnyben, valamint zárt forráskódú szoftvereket azoknak, akiknek ''a funkcionalitás fontosabb az ideológiánál''. A felhasználó az, aki választ.  
  
As Judd Vinet, the founder of the Arch Linux project said: "[Arch Linux] is what ''you'' make it."
+
Ahogy Judd Vinet, az Arch Linux projekt alapítója mondta: „Az [Arch Linux] az, amivé teszed.

Revision as of 22:15, 1 November 2013

zh-CN:The Arch Way zh-TW:The Arch Way A következő öt alapelv magába foglalja mindazt, amit általában az Arch Módszernek vagy Arch Filozófiának hívnak, és talán legjobban a KISS mozaikszóval lehet összegezni, azaz Keep It Simple, Stupid.

Egyszerűség

Az egyszerűség a végső kifinomultság. – Leonardo da Vinci

Az egyszerűség az Arch fejlesztésének legfőbb célja. Sok GNU/Linux disztribúció titulálja magát „egyszerűnek”, viszont az egyszerűségnek sok definíciója van.

Az Arch Linux szükségtelen kiegészítések, módosítások vagy bonyolítások nélküliként határozza meg az egyszerűséget, és egy könnyed, UNIX-szerű alapszerkezetet biztosít, ami lehetővé teszi az egyes felhasználók számára, hogy maguk formálják meg rendszerüket a saját igényeiknek megfelelően. Röviden: egy elegáns, minimalista felfogás.

Egy magas szintű programozási szabványokon alapuló könnyed alapszerkezet jellemzően kevesebb rendszererőforrást igényel. Az alaprendszer mentes minden zavartól, ami elhomályosítaná a rendszer lényeges részeit, vagy megnehezítené, túlbonyolítaná a hozzáférést. Tömör magyarázattal ellátott konfigurációs fájlok rendezett sora áll rendelkezésre, amelyek a gyors elérést és szerkesztést figyelembe véve lettek elhelyezve. Nincsenek nehézkes grafikus beállítóeszközök, amik hajlamosak elrejteni a lehetőségeket a felhasználó elől. Egy Arch Linux rendszer tehát könnyedén beállítható a legapróbb részletig.

Komplexitás komplikáció nélkül.

Az Arch Linux érintetlenül hagyja a GNU/Linux rendszerekben lévő komplexitást, miközben jól szervezetten és átláthatóan tartja azt. Az Arch Linux fejlesztői és felhasználói hisznek abban, hogy egy rendszer bonyolultságának elrejtésére tett kísérlet valójában egy még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért elkerülendő.

Kódhelyesség kényelem felett

A korrektség egyértelműen a tökéletes minőség. Ha egy rendszer nem azt csinálja, amit kellene, akkor minden más arról keveset számít. – Bertrand Meyer

Az Arch Linux rendszer előtérbe helyezi a tervezés eleganciáját, valamint a tiszta, korrekt, egyszerű kódot a szükségtelen foltozással, automatizálással, látványelemekkel vagy „felhasználóbarátsággal” szemben. A szoftverfoltok ezért abszolút minimális szintre vannak szorítva, ideális esetben nullára. Egyszerű tervezésnek és implementációnak mindig egyszerű felhasználói felületet kell adnia.

Az implementáció egyszerűsége, a kódhelyesség és a minimalizmus mindig uralkodó prioritásai kell, hogy maradjanak az Arch fejlesztésének.

A koncepciók, tervek és funkciók az Arch Módszer alapelveit útmutatóként használva kerültek megalkotásra és implementálásra, ahelyett, hogy meghajoltak volna külső befolyás előtt. A fejlesztői csapat eltökélt az Arch Módszer filozófia iránti elkötelezettségükben és felajánlásukban. Ha osztja a nézetüket, arra buzdítjuk, hogy használjon Arch-ot.

Felhasználóközpontúság

Amíg sok GNU/Linux disztribúció próbál felhasználóbarátabb lenni, addig az Arch Linux jelenleg és később is felhasználóközpontú kell, hogy maradjon.

Az Arch Linux a hozzáértő GNU/Linux felhasználókat veszi célba és fogadja be, teljes irányítást és felelősséget adva nekik a rendszer felett.

Az Arch Linux felhasználók teljes mértékben maguk kezelik rendszerüket. Maga a rendszer kevés segítséget nyújt, kivéve néhány egyszerű karbantartó eszközt, amelyek úgy lettek megtervezve, hogy tökéletesen továbbítsák a felhasználó utasításait a rendszer felé. Az Arch ésszerű tervezésen és kiváló dokumentáción alapul.

A felhasználóközpontú tervezés szükségszerűen magába foglal egyfajta „csináld magad” megközelítést az Arch disztribúció használatához. Ahelyett, hogy a felhasználók a fejlesztőkhöz fordulnának segítségért, vagy kérnék egy új funkció implementálását, hajlamosak maguk megoldani a problémákat, és bőkezűen megosztani az eredményeket a közösséggel és a fejlesztőcsapattal – egy „először csináld, aztán kérdezz” filozófia. Ez különösen igaz a felhasználók által készített csomagokra, amelyek az Arch User Repository-ban találhatók – a hivatalos Arch Linux tároló a közösség által karbantartott csomagoknak.

Nyíltság

A nyíltság az egyszerűséggel kéz a kézben jár, és szintén az Arch Linux fejlesztésének egyik vezérelve.

Az Arch Linux egyszerű eszközöket használ, amelyek a forrás és a kimenetük nyíltságát figyelembe véve lettek kiválasztva vagy építve.

A nyíltság eltörli az összes határt és absztrakciót a felhasználó és a rendszer között, ezzel több irányítást biztosít, miközben ezzel párhuzamosan megkönnyíti a rendszer karbantartását.

Az Arch Linux nyílt természete szintén magába foglal egy meglehetősen meredek tanulási görbét, de a tapasztalt Arch Linux felhasználók más, zártabb rendszereket jellemzően sokkal kényelmetlenebben irányíthatónak tartanak.

A nyíltság alapelve kiterjed a közösségi tagokra is, mivel az Arch Linux felhasználók nagyon nyitottak a segítségnyújtásban és a közreműködésben.

Szabadság

Az Arch Linux fejlesztésének egy másik vezérelve a szabadság. A felhasználók nemcsak a rendszer beállításában hozhatnak meg minden döntést, de abban is, hogy mi lesz a rendszerük.

Azzal, hogy ragaszkodunk a rendszer egyszerűségéhez, az Arch Linux szabadságot biztosít minden, a rendszerrel kapcsolatos választásban.

Egy frissen telepített Arch Linux rendszer csak az alapvető komponenseket tartalmazza automatikus beállítások végrehajtása nélkül. A felhasználók kedvük szerint állíthatják be a rendszert parancssorból. A telepítési folyamat elejétől kezdve a rendszer minden része 100%-osan átlátható és hozzáférhető a gyors eléréshez, eltávolításhoz vagy lecseréléshez alternatív komponensekre.

A különböző Arch Linux tárolókban lévő nagy számú csomag és építő szkript szintén a választás szabadságát szolgálja. Szabad és nyílt forráskódú szoftvereket kínál azoknak, akik ezt részesítik előnyben, valamint zárt forráskódú szoftvereket azoknak, akiknek a funkcionalitás fontosabb az ideológiánál. A felhasználó az, aki választ.

Ahogy Judd Vinet, az Arch Linux projekt alapítója mondta: „Az [Arch Linux] az, amivé teszed.”