Difference between revisions of "User:Unhammer"

From ArchWiki
Jump to: navigation, search
(done)
(linuxfoundation link was borken)
Line 86: Line 86:
  
 
===Printer===
 
===Printer===
Lexmark E232. First I tried the foomatic E230 driver which was really slow on images and scans, but [http://forums.linux-foundation.org/file.php?29,file=181 this PPD], however, worked great.
+
Lexmark E232. First I tried the foomatic E230 driver which was really slow on images and scans, but [http://code.google.com/p/queeup/downloads/detail?name=lexmarke232.ppd this PPD], however, worked great.
  
 
==rc-files==
 
==rc-files==
 
* [[/etc/rc.conf]]
 
* [[/etc/rc.conf]]
 
* [[/etc/X11/xorg.conf]]
 
* [[/etc/X11/xorg.conf]]

Revision as of 19:27, 20 December 2011

My setup

Mainboard: ASUS M4A785TD-M EVO, Socket-AM3 AMD 785G+SB710, DDR3, Firewire, GbLAN, m-ATX, HDMI, DVI, PCI-Ex(2.0)x16

Processor: Phenom II X3 720 Black

Power supply: Silver Power SP-400P2C 400W

Wifi: CNet CWP-854 RT2561T D-Link G-520

Graphics

The card is an integrated Radeon HD4200.

I tried the proprietary catalyst drivers from AUR, worked OK. Neverball was fast and xvinfo showed a buncha stuff wot I don't understand so that seemed to work too. I had to set TerminateServer=True to get kdm to not freeze on logout, as described in the wiki on ATI.

I switched to the free drivers since recompiling catalyst quickly got boring and there were some minor issues with switching tty's. The radeon driver (extra/xf86-video-ati) seems to work very well. I have extra/ati-dri and extra/libgl installed, but no AUR packages or anything (used to have radeon-initrd and the radeon hook in mkinitcpio, no longer needed with the newest linux-firmware).

  • glxinfo, xvinfo,
  • running early start KMS,
  • I can select OpenGL for compositing in KDE and get the wobbly windows etc.,
  • I get 3D in games, Osmos and MegaGlest are very playable.

Intermittent problem: on exit from fullscreen, the screen is black, except I can see and move the cursor (which changes appearances depending on where on screen it is), I can then use keyboard shortcuts to log out and get up KDM which shows upe fine.

Almost constant problem: on exit from OpenGL screen savers in fullscreen, Xserver quits (and I get back to the KDM login screen). No idea why.

Wireless

The CNet card was problematic, but my new D-Link G-520 works great so far with ath_pci (putting !ath5k in MODULES in /etc/rc.conf) and netcfg2/net-profiles (net-auto-wireless).

On resume from suspend/hibernate

For some reason, I have to completely "reset" the card on thawing/resuming. I have this in /etc/pm/sleep.d/11netcfg (thus overriding the standard 11netcfg hook):

#!/bin/bash

. /usr/lib/pm-utils/functions

suspend_netcfg() {
        netcfg2 all-suspend
}

resume_netcfg() {
        # netcfg2 all-resume
        ## all-resume does not work, need to do the modprobing
        modprobe -r ath_pci
        modprobe -r ath5k
        modprobe ath_pci
        ifconfig ath0 up
        iwlist ath0 scan
        netcfg2 hattifnatt
}

if [ -x /usr/bin/netcfg2 ]; then
        case "$1" in
                hibernate|suspend)
                        suspend_netcfg
                        ;;
                thaw|resume)
                        resume_netcfg
                        ;;
                *)
                        ;;
        esac
fi

exit $?

Fan control

Had a bit of trouble at first, but it seems to work now. Unfortunately I have to reconfigure it on each update :-/

Time

For some reason, time has been my most persistent problem… When I was having network problems, and openntpd had no chance of updating time on the web, the hwclock seemed to be set to whatever it was last boot, creating lots of "last mount date in the future" errors on startup, meaning I had to e2fsck 800GB on each boot if I wasn't careful about setting the hwclock manually. Not very user-friendly. At least with a better network, openntpd has a chance to keep the time up-to-date, but I still sometimes have to do that startup disk-check. I've put the following into the root crontab:

30 * * * * /etc/rc.d/openntpd restart
45 * * * * rm -f /var/lib/hwclock/adjtime && hwclock --systohc

in case the net connection drops, openntpd gets a chance to start up again, and the hwclock gets a chance to sync. Seems related to http://bugs.archlinux.org/task/16838 and http://bugs.archlinux.org/task/17438

Sound

Using ALSA, works fine in everything except for Wine, which makes sound not work in any apps until I log out of KDE and in again, sound also works fine in Wine now that I don't have snd-pcm-oss blacklisted in rc.conf :-) I selected ALSA and full hardware wossname, Spotify plays fine...

Printer

Lexmark E232. First I tried the foomatic E230 driver which was really slow on images and scans, but this PPD, however, worked great.

rc-files