Arch Linux (Magyar)

From ArchWiki
(Redirected from ArchLinux (Magyar))
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Last updated in 2013 (281000), out of sync with English page (Discuss in Talk:Arch Linux (Magyar))

Az Arch Linux egy függetlenül fejlesztett, i686/x86-64 architektúrára épülő általános célú GNU/Linux disztribúció, ami elég sokoldalú ahhoz, hogy alkalmas legyen bármilyen szerepre. A fejlesztés az egyszerűségre, minimalizmusra és kódhelyességre fókuszál. Az Arch egy minimális alaprendszerként települ, és a felhasználó állítja be, aki csak az egyéni céljaira szükséges vagy kívánatos dolgokat telepítve összeállítja a számára ideális környezetet. Nincsenek hivatalos GUI-val ellátott konfigurációs eszközök, és a legtöbb rendszerbeállítás a parancssorból vagy szövegszerkesztőből végrehajtható. Rolling-release modellen alapulva az Arch törekszik arra, hogy bleeding edge maradjon, és jellemzően a szoftverek legújabb verzióit kínálja.

Történet

Fő cikk: Arch Linux története

Az Arch Linuxot Judd Vinet kanadai programozó alapította. Az első kiadása, az Arch Linux 0.1, 2002. március 11-én jelent meg. Habár az Arch teljesen független, ihletet merít más disztribúciók egyszerűségéből, beleértve a Slackware-t, a CRUX-ot és a BSD-t. 2007-ben Judd Vinet elhagyta a projektvezetői státuszt egyéb érdekeltségek miatt, és Aaron Griffin amerikai programozó vette át, aki folytatta a projekt vezetését napjainkig.

Egyszerűség

Az Arch Módszert követve az Arch Linux könnyed, rugalmas, egyszerű, és célja, hogy nagyon UNIX-szerű legyen. Telepítés után egy, az i686/x86-64 architektúrákra fordított minimális környezetet (GUI nélkül) nyújt: a szükségtelen és felesleges csomagok kigyomlálása helyett a felhasználó megkapja a lehetőségét, hogy egy minimális alapról építkezzen bármiféle előzetesen kiválasztott alapértelmezés nélkül. Az Arch tervezési filozófiája és implementációja könnyedén lehetővé teszi, hogy kibővíthető és alakítható legyen bármilyen fajta rendszerré a minimalista konzolgéptől az elérhető leghatalmasabb és funkciókban gazdag asztali környezetig: a felhasználó az, aki eldönti, mi lesz az ő Arch rendszere.

Korszerűség

Az Arch Linux törekszik arra, hogy szoftverei legújabb stabil verzióit tartsa karban mindaddig, amíg a rendszerszintű csomagtörés még ésszerűen elkerülhető. Rolling-release rendszeren alapul, ami lehetővé teszi az egyszeri telepítést folyamatos frissítésekkel, újratelepítés szükségessége, és a bonyolult műveletek végrehajtása nélkül, ami az egyik kiadott verzióról a következőre történő rendszerfrissítés során jelentkezik. Egyetlen parancs kiadásával az Arch Linux frissen tartható, és bleeding edge marad.

Az Arch a GNU/Linux felhasználók számára elérhető funkciók sokaságát tartalmazza, beleértve a systemd init rendszert, korszerű fájlrendszereket (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS, BTRFS), LVM2-t, szoftver RAID-et, udev támogatást és initcpio-t (mkinitcpio-val), valamint a legújabb elérhető kernelt.

Szoftvercsomagolás

Az Arch egy könnyen használható bináris csomagkezelőre, a pacmanra támaszkodik, ami lehetővé teszi az egész rendszer frissítését egyetlen paranccsal. A pacmant C nyelven írták, és az alapjaitól könnyednek, egyszerűnek és nagyon gyorsnak tervezték. Az Arch biztosít egy ports-szerű rendszert, az Arch Build Systemet is, hogy egyszerűvé tegye csomagok forrásból történő építését és telepítését, és szintén egyetlen paranccsal szinkronizálható. Akár az egész rendszer újraépíthető egyetlen paranccsal.

Az i686 és x86-64 architektúrák támogatásával az Arch hivatalos tárolói több ezer magas minőségű csomagot nyújtanak, hogy megfeleljenek a szoftverigényeknek. Ezen túlmenően az Arch ösztönzi a közösség növekedését és hozzájárulását az Arch User Repository felkínálásával, ami sok ezer, felhasználók által karbantartott PKGBUILD szkriptet tartalmaz telepíthető csomagok forrásból történő fordításához a makepkg alkalmazás használatával. Szintén lehetséges, hogy a felhasználók egyszerűen építsék és tartsák karban saját egyéni tárolóikat.

Forrásintegritás

Az Arch foltozás nélküli vanilla szoftvereket nyújt; a csomagokat a tiszta upstream forrásokból nyújtja, ahogy a szerző eredetileg szánta terjesztésre. Foltozás csak rendkívül kivételes esetben történik, hogy megakadályozzon erős töréseket, például verzióeltérések esetén, ami előfordulhat egy rolling release modellben.

Közösség

Az Arch közösség nagyon megbízható, élénk és barátságos: minden Arch felhasználót arra ösztönzünk, hogy vegyen részt, és járuljon hozzá a disztribúcióhoz, segítve akár az alapszoftver fejlesztését, csomagok karbantartását, hibák jelentését vagy javítását, az ArchWiki dokumentáció javítását, segítve más felhasználóknak problémáik megoldásában, vagy csak véleménycserével a fórumokban, levelezőlistákon, IRC csatornákon, vagy megosztva a saját ismereteiket vagy akár saját fejlesztésű alkalmazásaikat. Az Arch Linux a választott operációs rendszere számos embernek a világon, és számos nemzetközi közösség létezik, akik segítséget kínálnak és dokumentációt nyújtanak több nyelven.

Lásd a Vegyél részt benne! lapot, ha úgy érzed, hogy szeretnél a közösség aktív tagja lenni.

Összefoglalás

Összefoglalva: az Arch Linux egy sokoldalú és egyszerű disztribúció, amit úgy terveztek, hogy illeszkedjen a hozzáértő Linux® felhasználó igényeihez. Egyszerre erőteljes és könnyen kezelhető, így ideális disztribúció a szerverek és munkaállomások számára. Alakítsd bármilyen irányba, ahogy tetszik: ha osztod ezt az elképzelést, amilyennek egy GNU/Linux disztribúciónak lennie kell, akkor köszöntünk, és arra ösztönzünk, hogy használd szabadon, vegyél részt benne, és járulj hozzá a közösséghez. Üdvözlünk az Arch-nál!