ArchWiki:Contributing (Bosanski)

From ArchWiki

ArchWiki teži da bude jasni, obuhvatni i profesionalni model dokumentacije. Da bi se postigao taj cilj, moramo organizovati posao na racionalan i funkcionalan način: ovaj članak pokušava da objasni šematski šta su najvažniji taskovi kako biste mogli pomoći.

Ovo je trud community-a, ali ako uzimate task zaozbiljno, formalna pozicija kao wiki maintainer može biti u opticaju.

3 osnovna pravila

Postoje 3 jednostavna pravila koje bi svi oni koji doprinose, uključujući novajlije, trebali pratiti kao znak poštovanja prema drugim korisnicima wikia: #Uvijek pravilno uredite edit sažetak, #Ne pravite kompleksne edite odjednom i #Objavite ponovno pisanja članka u talk stranici.

Sve osobe koje doprinose wiki-u trebaju pretpostaviti i očekivati da će im drugi korisnici pregledati edite prije ili kasnije, i trebaju ispoštovati to na na način gdje ćete pratiti ova pravila. Oni koji su upoznati sa kolaborativnim software projektima će jednostavno razumjeti analogiju između wiki edit sažetka i git commit poruka i između edit diff-ova i git diff-ova.

Warning: Svaki edit na članak koji ne poštuje ova tri pravila, takav se ne može smatrati kao da je u njega uložen trud, može biti u potpunosti revertovan bez ikakvog upozorenja, pogotovo kada utiče na druge članke.

Uvijek pravilno uredite edit sažetak

Edit sažetak je mali box koji se nalazi ispod glavnog područja za editovanje i iznad "Save page" buttona. Vrlo je važno uvijek napisati precizno šta i zašto se uradilo. Uzmite u obzir da interni wiki linkovi ne rade u edit sažetku, tako da ih koristite da linkate na neku povezanu diskusiju ili članak. Slično tome, zalijepite bilo koji relevantni link na diff, eksterne resurse, poput forum threada ili mailing liste.

Samo u slučaju minor edita, npr. gramatike ili orgtografskih popravki ili jednostavnog mijenjanja rasporeda riječi u rečenici, zašto dio može biti izostavljen. Analogno tome, startanje nove diskusije ili odgovaranje na neku već postojeću ne zahtjeva ostavljanje poruke u edit sažetku.

Tip:
 • Pogledajte u edit sažetku na Recent Changes stranici da vidite šta biste trebali pisati u svom sažetku, ali uzmite u obzir da, na žalost, nisu svi korisnici svjesni ovih uputa.
 • Koristite linkove poput Special:Diff/359881/next za reference koje se mogu kliknuti na diff-ove, vidite mw:Help:Diff za detalje sintakse.

Ne pravite kompleksne edite odjednom

Ako želite da napravite veliku promjenu na stranici, bio to obični članak ili stranica za diskusiju, uvijek podijelite posao u nekoliko jednostavnih edita, npr. prema raznim logičkim koracima da se završi. Ako se dvoumite, pogledajte preview diff sa "Show changes" buttonom i zapitajte se da li će drugi korisnik moći to da razumije, također uzimajući u obzir edit sažetak objašnjen iznad. Neke česte operaciji koje generišu zbunjujuće diff-ove:

 • Micanje sekcija članka u isto vrijeme kao i njeno uređivanje. Solution: premjestite sekciju nepromijenjenju, spasite, i promijenite njen sadržaj u sljedećem editu.
 • Preuređivanje nekolika sekcija članka u isto vrijeme. Solucija: mičite samo jednu sekciju po editu.
Note: Ova praksa će prirodno povećati broj entry-a unutar Special:RecentChanges. Ne brinite zabrinuti zbog ovoga uopće, korisnici mogu jednostavno filtrirati listu uključivanjem Group changes by page in recent changes and watchlist podešavanja ispod Preferences > Recent changes > Advanced options.

Objavite ponovno pisanja članka u talk stranici

Ukoliko želite da radikalno restruktuirate ili prepišete članak ili grupu članaka, najavite i objasnite svoje namjere u adekvatnoj talk stranici prvo, davajući dovoljno vremena bilo kojem drugom zainteresiranom korisniku da odgovori i podijeli svoje viđenje toga.

Također, objavljivanje željenih promjena ne izuzima edite iz #Uvijek pravilno uredite edit sažetak i #Ne pravite kompleksne edite odjednom.

Najvažniji task

U ostatku ovog članka ćete se upoznati sa raznim načinima na koje možete doprinositi wiki-u. Između svih tih načina, ima jedan koji bi trebao biti najvažniji: dodajte svoje najdraže članke na vašu watchlistu i zaštite ih i kontra produktivnih edita.

Svakog dana, ArchWiki primi [[nekoliko desetina edita od različitih korisnika. Iako je većina edita stvarno poboljšanje, sve što je potrebno da se neprecizno promijeni značenje cijelog paragrafa ili sekcije jeste samo jedan edita, često iz dobre namjere. Nekada čak to može biti nepotrebno brisanje u potpunosti. Ukoliko to brisanje prođe neopaženo, uništit će rad vas i ostalih editora. Nažalost, ovo se događa češće nego što to mislite. Oficijalni wiki tim pokušava da filtrira i popravi kontra produktivne edite, ali nikada ne biste se trebali oslanjati u potpunosti na njim jer su i oni, kao i vi, ograničeni sa vremenom koje provode na wiki-u i radi toga što nisu sveznajući i vrlo vjerovatno je da vi imate više znanja na određenu temu na vašim najdražim člancima nego oni. Generalno, wiki ne radi ukoliko korisnici samo brinu o pisanju sadržaja, a ne brinu o tome šta se događa drugim ljudima koji doprinose tome istom.

Srećom, postoji način za vas kako da pratite članke kojima ste doprinijeti ili one koji vam se najviše sviđaju: na vrhu svakog članka postoji "watch" link, i prateći njega, taj članak će biti dodan u vašu watchlistu. Onda ćete moći da pratite promjene u Special:Watchlist ili odabirom da budete obaviješteni email-om kada watch-ani članak dobije neka ažuriranja ("Email options" polje u Special:Preferences#mw-prefsection-personal). Stranice koje pratite će također biti boldirane u Special:RecentChanges. Na kraju, preferense za watchlistu se nalaze na Special:Preferences#mw-prefsection-watchlist. Između raznih opcija, možete čak odabrati da automatski watchate stranice koje kreirate ili editujete.

Ukoliko primjetite da je članak u vašoj watchlistu dobio netačan edit ili ga ne razumijete, jako ste ohrabreni da ili to popravite, ako je moguće, ili da započnete diskusiju na člankovoj talk stranici, ili na adektvatnoj autorskoj talk stranici.

Resursi

Ispod je lista stranica koje sadrže informacija potrebne za doprinošenje wiki-u:

 • Help:Article naming guidelines diskutuje efektivne strategije imenovanja članaka, čitljivost te poboljšavanje navigacije wiki-a. Pročitajte ovo prije kreiranja nove stranice.
 • Pomoć:Editovanje označava široko poznati MediaWiki markup i ArchWiki specifične upute. Obavezno za pročitati za bilo koga ko želi da bude contributor..
 • Help:Discussion Uči vas na koji način da diskutujete sa ljudima u talk stranicama..
 • Help:Style daje upute za standardizaciju stila u ArchWiki člancima.
 • Help:Category objašnjava kako podesiti kategorije stranica, kako kreirati kategorije koje nedostaju i kako prebaciti stranici u drugu kategoriju.
 • ArchWiki Translation Team ima korak po korak upute za kreiranje novih prevedenih stranica. Pogledajte to da prevedete na vaš jezik.
 • Help:i18n služi kao obuhvatna uputa za internacionalizaciju i lokalizaciju ArchWiki-a.
 • Help:Procedures je korisna kolekcija checklisti za kompleksne operacije.

Vidite Pomoć za sve članke vezane za pomoć.

Kreiranje

Potrudite se da razumijete filozofiju ArchWikia i razmislite o tome šta bi drugi željeli da pročitaju (vidite ArchWiki:Requests za ideje). Kao što je već spomenuto, opseg wiki-a je poprilično velik.

Pričajte sa maintainerima za pomoć koordiniranja većih projekata.

Help:Editing (Bosanski#Kreiranje stranica) pokriva korake za kreiranja novih članaka u glavnom namespace-u.

Wiki-ev subpage feature (article/subpage) je dostupan za korisničku stranicu također. Korištenjem njega možete kreirati draft na praznoj podstranici. Uzmite u obzir da sadržaj korisničkih stranica ne smije biti kategoriziran, ali sve feature-i se mogu koristiti. Nakon što ste završili drafting, možete jednostavno prebaciti podstranicu u novo ime. Molimo dodajte relevantne status template-i članka (samo) nakon što prebacite stranicu. Što bolje objasnite razlog status template-a, lakše je za korisnike koji poboljšavaju wiki da vam pomognu.

Poboljšavanje

Content editing, proofreading, and updating are never-ending tasks on any wiki. If you want to help, just register an account and start performing your magic.