ArchWiki:Contributing (Català)

From ArchWiki
Estat de traducció: Aquest article és una versió traduïda de ArchWiki:Contributing. Última traducció: 2023-02-02. Si hi han hagut canvis a la versió anglesa, podeu ajudar a traduir-lo o avisar a l'equip de traducció.

L'ArchWiki vol ser un model de documentació clar, comprensiu i professional. Per a poder assolir aquest objectiu hem d'organitzar la feina de manera racional i funcional: aquest article intenta explicar semànticament quines són les tasques més importants en les quals podeu donar un cop de mà.

Aquest és un esforç comunitari, però si us preneu la tasca seriosament una posició oficial com a mantenidor de la wiki podria ser adequada.

Nota: (de la traductora) Per a participar en la majoria de tasques presentades en aquest article cal poder entendre (i possiblement escriure) l'anglès. Les pàgines traduïdes al català són i s'han de mantenir com a un reflex de les pàgines originals en anglès i, per tant, totes les tasques de creació, manteniment i organització de contingut esmentades a continuació són referents a aquestes. Si detecteu problemes en les pàgines en català, comproveu si aquests es deuen a una mala traducció o si també es troben a la versió original, i corregiu les pàgines que corresponguin. Si no podeu dur a terme aquesta tasca, utilitzeu les pàgines de discussió corresponents per a avisar sobre possibles errors a l'Equip de Traducció.

Les 3 normes fonamentals

Hi ha 3 senzilles normes que tots els contribuïdors, inclosos els novells, haurien sempre d'intentar seguir com a senyal de respecte a la resta d'usuaris de la wiki: #Utilitzar correctament el resum d'edició sempre, #No fer edicions complexes de cop i #Anunciar les reescriptures d'articles a la pàgina de discussió.

Tots els contribuïdors de la wiki han d'assumir i esperar que la resta d'usuaris comprovaran les seves edicions tard o d'hora, i respectar el seu dret a fer-ho seguint aquestes normes per a fer la tasca tan ràpida i fàcil com sigui possible. Aquells que s'hagin familiaritzat amb projectes col·laboratius de programari entendran fàcilment l'analogia entre els resums d'edició de la wiki i els missatges de commit de git, i entre els diffs d'edicions de la wiki i els diffs de git.

Advertència: Qualsevol edició a algun article que no respecti aquestes normes fonamentals i que, per tant, no es pugui entendre després d'un esforç raonable, podria ser completament revertida sense cap avís addicional, especialment en el cas dels articles populars.

Utilitzar correctament el resum d'edició sempre

El resum d'edició és la casella de text petita que es troba sota l'àrea d'edició principal i just sobre el botó Save changes o Save page. És molt important sempre escriure, succintament, que s'ha fet i perquè. Sapigueu que els enllaços interns de la wiki funcionen als resums d'edició, així que utilitzeu-vos per a enllaçar qualsevol discussió o article relacionat. De forma similar, enganxeu qualsevol URL referent a diffs d'edició o recursos externs, com fils de fòrums o llistes de correu.

Només en el cas de les edicions menors (per exemple, correccions gramaticals o ortogràfiques, o la reescriptura d'una frase) es pot ometre el "perquè". Anàlogament, començar una nova discussió o respondre a una d'existent no requereix repetir el missatge al resum d'edició.

Nota: Quan cliqueu edit a la capçalera d'una secció, el resum d'edició per defecte serà /* Nom de la secció */. Aquesta no és la sintaxi d'un comentari. El text entre /* i */ es converteix en un enllaç a la secció de la pàgina. Afegiu el vostre resum d'edició a continuació.
Consell:
 • Vegeu els resums d'edició a Canvis recents per a fer-vos una idea de què hauríeu d'escriure en els vostres resums, però tingueu en compte que desafortunadament no tots els usuaris són conscients d'aquestes pautes.
 • Utilitzeu enllaços com Special:Diff/359881/next per a oferir referències clicables a diffs, vegeu meta:ca:Ajuda:Diferències per a detalls sobre la sintaxi.

No fer edicions complexes de cop

Si voleu fer un canvi extens a una pàgina, sigui un article normal o una pàgina de discussió, separeu sempre el vostre treball en diverses edicions petites (per exemple, seguint les diverses passes lògiques necessàries per a completar el canvi). Si teniu dubtes, previsualitzeu el diff resultant amb el botó Show changes i rumieu si un altre usuari seria capaç d'entendre'l, també considerant el resum d'edició tal com s'ha explicat anteriorment. Algunes operacions típiques que generen diffs confusos són:

 • Moure una secció dins l'article i a la vegada editar el seu contingut. Solució: moure la secció sense canvis, guardar, i canviar el seu contingut en una segona edició.
 • Reordenar diverses seccions d'un article a la vegada. Solució: moure només una secció a cada edició.
Nota: Aquesta pràctica naturalment augmentarà el nombre d'entrades a Special:RecentChanges: no us preocupeu per això, els usuaris poden filtrar fàcilment aquesta llista activant l'opció Group changes by page in recent changes and watchlist a Preferences > Recent changes > Advanced options.

Anunciar les reescriptures d'articles a la pàgina de discussió

Si voleu reestructurar radicalment o reescriure un article o grup d'articles, primer anuncieu i detalleu la vostra intenció a una pàgina de discussió apropiada, donant als altres usuaris interessats un temps raonable per a respondre i compartir la seva opinió.

Tingueu en compte que anunciar els canvis que voleu fer no us eximeix de #Utilitzar correctament el resum d'edició sempre i #No fer edicions complexes de cop.

La tasca més important

A la resta de l'article se us presentaran les diverses maneres en les quals podeu contribuir a la wiki. Entre elles, però, hi ha una que hauríeu de considerar molt més important que la resta: afegir els vostres articles preferits a la vostra llista de seguiment i protegir-los de les edicions contraproduents.

Cada dia, l'ArchWiki rep dotzenes d'edicions de tota mena d'usuaris: mentre la majoria d'aquests canvis són vertaderes millores, només cal una única edició, normalment feta amb bona intenció, per a alterar de forma imprecisa el significat d'un paràgraf o una secció complets, o a vegades fins i tot eliminar-los completament sense cap raó. Si això passa desapercebut, s'arruïna la valuosa feina que vosaltres i la resta d'editors anteriors heu fet. Desafortunadament, això passa amb molta més freqüència de la que podríeu esperar: els membres del personal oficial de la wiki fan el que poden per a filtrar i arreglar les edicions contraproduents, però no hauríeu mai de dependre-hi completament, perquè, com vosaltres, tenen un temps limitat per a dedicar a la wiki, i a més no són omniscients, i és molt probable que el vostre coneixement sobre els temes tractats en els vostres articles preferits sigui major al seu. En general, una wiki senzillament no funciona si els usuaris només s'enfoquen en escriure contingut nou, però no es preocupen pel que li passa a les seves contribucions.

Afortunadament, és molt fàcil seguir els articles en els quals heu contribuït, us agraden més, o sou més experts en els temes tractats: al capdamunt de cada article hi ha un enllaç per a "vigilar-lo" i, seguint-lo, l'article s'afegeix a la vostra llista de seguiment. Llavors podreu seguir els canvis a Special:Watchlist, o escollir rebre notificacions per correu electrònic quan els articles vigilats rebin actualitzacions a la secció Email options de Special:Preferences#mw-prefsection-personal-email. Les pàgines que seguiu també es mostraran ressaltades en negreta a Special:RecentChanges. Finalment, podeu trobar les preferències de la llista de seguiment a Special:Preferences#mw-prefsection-watchlist: hi ha moltes opcions, i fins i tot podeu escollir seguir automàticament les pàgines que creeu o editeu.

Si us adoneu que un article de la vostra llista de seguiment ha rebut una edició poc precisa, o simplement no podeu entendre-la, se us anima a arreglar-ho, si és possible, o iniciar una discussió a la pàgina de discussió de l'article, o a la pàgina de discussió de l'autor responsable.

Recursos

Aquí podeu trobar una llista de pàgines que contenen informació necessària per a contribuir:

 • Ajuda:Pautes per a anomenar articles discuteix estratègies per a anomenar articles de forma efectiva i consideracions per a assegurar la llegibilitat i millorar la navegació de la wiki. Llegiu aquesta pàgina abans de crear una nova pàgina.
 • Ajuda:Edició llista les pautes per a utilitzar el marcatge de MediaWiki, tan en general com en el context de l'ArchWiki. És una lectura necessària per a qualsevol futur contribuïdor.
 • Ajuda:Discussió us guia en el procés de discussió amb la resta d'usuaris a les pàgines de discussió.
 • Ajuda:Estil dona pautes per a l'estandardització de l'estil dels articles de l'ArchWiki.
 • Ajuda:Categoria explica com configurar les pàgines de categoria, com crear pàgines de categoria absents, i com moure una pàgina a una categoria diferent.
 • ArchWiki:Translation Team (Català) és la pàgina principal de l'equip de traducció de l'ArchWiki al català. Exploreu les seves diverses subpàgines si voleu ajudar al procés de traducció.
 • Ajuda:i18n serveix com a una guia comprensiva per a la internacionalització i traducció de l'ArchWiki.
 • Ajuda:Procediments és una col·lecció de llistes de comprovació útils per a efectuar operacions complexes.

Vegeu per a veure tots els articles d'ajuda.

Crear

Assegureu-vos d'entendre la filosofia de l'ArchWiki i penseu sobre que podrien voler llegir els altres usuaris (vegeu ArchWiki:Requests per a idees). Tal com s'ha mencionat, l'abast de la wiki és bastant ample.

Parleu amb els mantenidors per a coordinar projectes grans.

Help:Editing (Català)#Crear pàgines cobreix les passes a seguir per a crear un nou article a l'espai de noms principal.

La creació de subpàgines (article/subpàgina) també és possible en la vostra pàgina d'usuari. Utilitzant aquesta característica podeu crear un esborrany a una subpàgina en blanc. Si us plau, tingueu en compte que el contingut de les pàgines d'usuari no s'ha de categoritzar, tot i que la resta de característiques sí que poden emprar-se. Un cop acabat l'esborrany, podeu moure la subpàgina al seu nou nom. Si us plau, afegiu les plantilles d'estat de l'article (només) després de moure'l. Com millor descriviu la raó d'una plantilla d'estat, més fàcil serà per als usuaris dedicats a #Millorar la wiki col·laborar amb vosaltres.

Millorar

L'edició, correcció i actualització de contingut són tasques sense fi a qualsevol wiki. Si voleu ajudar, només heu de registrar un compte i començar a fer la vostra màgia.

Usuaris no d'Arch

Tothom pot registrar un compte: aquells que no siguin usuaris d'Arch Linux són benvinguts a contribuir contingut aplicable a altres distribucions Linux o sistemes operatius, a condició que s'assegurin que també és aplicable a Arch Linux. En concret, els articles s'han d'escriure específicament per als usuaris d'Arch, llavors:

 • No afegiu comentaris peculiars a altres distribucions Linux o sistemes operatius. Per exemple, un usuari de Fedora pot contribuir a la pàgina sobre systemd, però mencionar que el nou contingut funciona a Fedora es consideraria irrellevant i s'eliminaria.
 • No substituïu les mencions a convencions, terminologia o utilitats específiques d'Arch amb alternatives aplicables a un conjunt més ample de sistemes operatius.

Mantenir

 • Ajudeu a vigilar els canvis recents, informant sobre les edicions qüestionables o arreglant-les.
 • Marqueu articles amb plantilles d'estat d'article apropiades, com {{Out of date}}, {{Accuracy}}, {{Remove}}, {{Archive}}, etc.
 • Afegiu els vostres articles preferits a la vostra llista de seguiment i protegiu-los contra edicions contraproduents (#La tasca més important).
 • Participeu en les discussions a les diverses pàgines de discussió: a la majoria d'usuaris els interessarà seguir les publicacions més recents a les discussions generals en aquest enllaç. Les publicacions específicament sobre el manteniment es llisten a [1], [2], [3] i [4].

Organitzar

Ordenar, categoritzar i moure articles s'ha tornat una gran tasca per a tots els mantenidors de la wiki que implementen i milloren l'arbre de categories.

Traduir

Afegiu o milloreu traduccions; assegureu-vos que les traduccions estiguin sincronitzades entre si. Alguns idiomes han iniciat projectes col·laboratius (vegeu la llista a sota) per a organitzar de manera eficient la traducció dels articles. Si us plau, considereu unir-vos a l'Equip de Traducció del vostre idioma, o com a mínim informar-lo quan comenceu a traduir un article.

Alguns idiomes usen una wiki externa, i podrien requerir passes diferents per a contribuir traduccions. A Help:i18n (Català) podeu trobar una llista de wikis externes.

Traducció de missatges especials

L'ArchWiki utilitza alguns missatges especials. Si us plau, doneu la seva traducció al vostre idioma als enllaços següents:

 • També a (Missatge a l'arbre de Categories): Afegiu la traducció aquí.
 • Talkpagetext: Afegiu la traducció aquí.

Aportar idees

Per a coordinar la contribució amb altres usuaris en temps real, hi ha un canal d'IRC oficialment dedicat: #archlinux-wiki. Si no esteu segurs de per on començar, o no us sentiu del tot còmodes editant la feina d'altres persones, també podeu contribuir publicant idees i suggeriments a la secció Forum & Wiki discussion dels Fòrums d'Arch Linux.

Mantenir el back-end

Empreu el Rastrejador d'errors d'Arch Linux per a informar errors i contribuir correccions i millores a la base de codi de MediaWiki. Vegeu la llista d'errors informats sobre el back-end de l'ArchWiki.

Queixar-se

Si teniu qualsevol observació negativa o queixa general sobre com es modera o administra la wiki, si us plau deixeu un missatge a ArchWiki talk:Maintenance Team. Per descomptat que no és necessari recordar que és possible queixar-se sobre quelcom utilitzant un to civilitzat i respectuós :). Si teniu queixes sobre edicions o articles específics, si us plau useu la pàgina de discussió apropiada.