Arch IRC channels (Català)

From ArchWiki
Estat de traducció: Aquest article és una versió traduïda de Arch IRC channels. Última traducció: 2023-02-28. Si hi han hagut canvis a la versió anglesa, podeu ajudar a traduir-lo o avisar a l'equip de traducció.
Nota: (en referència a la pàgina original) No editeu aquesta pàgina si no sou moderadors del canal #archlinux. Tothom és benvingut a utilitzar la pàgina de discussió.

Per a utilitzar l'Internet Relay Chat (IRC), necessitareu un Client IRC. L'entorn d'instal·lació inclou el client Irssi.

S'espera que us familiaritzeu amb el codi de conducta i les pautes generals dels canals IRC abans d'unir-vos als canals oficials. Per a una llista d'abreviatures freqüentment usades, vegeu Arch terminology (Català).

Canals principals

Nota: A causa de l'abús rebut, a vegades es denega l'accés des de diversos portals i clients web. Si teniu problemes, utilitzeu un client IRC "real" o demaneu als operadors una excepció de la prohibició (+e).

Aquesta secció parla sobre #archlinux, el canal IRC de suport d'Arch Linux principal; i sobre #archlinux-offtopic, el canal social d'Arch Linux principal. Els dos canals es troben a la xarxa Libera Chat. Vegeu https://archlinux.org/news/move-of-official-irc-channels-to-liberachat/.

El tema principal a #archlinux és el suport i la discussió general sobre Arch Linux.

Registre

Per a reduir l'spam, #archlinux i #archlinux-offtopic tenen el mode del canal establert en +r i +q $~a. Això significa que us heu d'identificar a través de NickServ per a poder unir-vos a aquests canals i poder enviar-hi missatges, respectivament. Si no esteu registrats i identificats, se us redirigirà a #archlinux-unregistered.

Per a registrar-vos amb NickServ, seguiu els FAQ de Libera Chat, o també NickServ HELP quan estigueu connectats a irc.libera.chat:

/query NickServ HELP REGISTER
/query NickServ HELP IDENTIFY
Nota:
 • Si /query no funciona al vostre client, podeu provar d'utilitzar /quote NickServ ordre o /msg NickServ ordre.
 • Alguns clients IRC tenen una condició de carrera on aquests intenten unir-se automàticament als canals abans que us identifiqueu amb NickServ. Haureu d'activar SASL per a solucionar-ho. Vegeu la documentació del vostre client IRC o la pàgina de Libera Chat sobre SASL per a instruccions sobre com activar-ho.
 • Podeu obtenir una llista de gent que us pot ajudar teclejant /msg ChanServ FLAGS #archlinux, o uniu-vos a #libera i pregunteu allí.

Operadors dels canals

Els operadors d'Arch són operadors a #archlinux i #archlinux-offtopic. Vegeu la llista aquí sota, o executeu /msg phrik listops a Libera Chat.

Si per alguna raó necessiteu l'ajuda d'un operador, no tingueu vergonya i envieu-nos un /query o un /msg. Aquí teniu una llista d'operadors actualitzada el 24 de setembre del 2021:

 • alad
 • BrainDamage
 • gehidore / man
 • grawity
 • heftig
 • jelle
 • MrElendig / Mion
 • Namarrgon
 • tigrmesh / tigr
 • wonder / ioni

Contactes de grup Libera Chat

Els contactes de grup es dediquen a la mediació de les qüestions entre el personal de la xarxa Libera Chat, el personal d'Arch Linux i els usuaris d'Arch Linux. Això inclou la gestió dels canals a l'espai de noms #archlinux-* a la xarxa Libera Chat i l'assignació de màscares d'amfitrió archlinux/*. Si us plau, tingueu en compte que només el personal d'Arch Linux pot obtenir les màscares d'amfitrió.

 • wonder / ioni
 • fukawi2
 • anthraxx
 • dvzrv
 • Namarrgon

Depuració col·laborativa

Quan demaneu ajuda a un canal IRC d'ajuda (com #archlinux), és inapropiat enganxar-hi registres, i fer-ho podria ser motiu d'expulsió. En canvi, utilitzeu un pastebin. Podeu emprar el factoide de phrik !paste per a saber quins pastebins són acceptables. Els pastebins acceptables normalment funcionen sense activar JavaScript. Alguns requereixen activar JavaScript per a publicar des d'un navegador web, però això encara es considera acceptable perquè no afecta el lector. Els pastebins no haurien de mostrar anuncis o altre contingut disruptiu, i no haurien de requerir iniciar sessió. Els millors pastebins acostumen a oferir un mètode per a enganxar la sortida d'una comanda mitjançant pipes.

Una llista d'exemple de pastebins acceptables:

 • https://0x0.st - suporta l'enganxament de quasi qualsevol mena de fitxer. La detecció MIME podria estar lleugerament trencada.
 • https://paste.rs - suporta l'enganxament d'imatges, però el tipus MIME serà incorrecte.
 • https://bpa.st - bo per a qui necessiti quelcom gràfic.
 • http://ix.io - només funciona via http. És popular, però és útil per a depurar problemes amb SSL, on no és possible utilitzar pastebins https.

Ús d'IRC

Advertència: Tingueu en compte que totes les persones que trobareu als canals IRC d'Arch són voluntàries. Tracteu-les bé si voleu rebre ajuda.

Quan entreu al canal no cal que saludeu. Especifiqueu el vostre problema i assegureu-vos de ser detallats i enviar els fitxers de registre. També ajuda que busqueu primer els missatges d'error que esteu veient abans de preguntar i malbaratar el temps de la resta. També val la pena buscar el vostre problema als rastrejadors d'errors del programari rellevant. Com més ajuda i detalls doneu, més ràpid podreu rebre ajuda.

Si la vostra qüestió és molt específica a un programa concret, considereu visitar si existeix el canal IRC dedicat a aquest. Allí teniu més possibilitats de rebre una bona resposta.

Redirigiu errors o missatges a un fitxer

A vegades no és possible enviar la sortida d'un programa a un pastebin directament a través d'una pipe i s'ha d'escriure a un fitxer abans.

$ aplicació &> sortida-aplicació.txt

Això és útil quan enganxeu registres que contenen informació delicada (com nombres de sèrie a la sortida de smartctl) que s'ha d'eliminar manualment.

Altres canals

La mida de la nostra comunitat ens ha portat a la creació de múltiples canals IRC. Per a obtenir una llista de tots els canals a irc.libera.chat que contenen archlinux al seu nom, useu l'ordre /query alis LIST *archlinux*.

Canal Tema
#archlinux-aur Discussió general sobre l'AUR
#archlinux-aurweb Discussió sobre el desenvolupament d'aurweb
#archlinux-bugs Discussió centrada en els errors de programari
#archlinux-classroom Un projecte que desenvolupa i organitza classes per a la comunitat d'Arch Linux
#archlinux-conf Organització i discussió d'ArchConf
#archlinux-devops Discussió sobre la infraestructura interna i devops d'Arch Linux
#archlinux-multilib Discussió i empaquetament de l'Arch Linux Multilib Project
#archlinux-newbie Un espai per a aprendre, provar coses noves, i demanar ajuda sense por a fer el ridícul
#archlinux-pacman Desenvolupament i discussió de Pacman
#archlinux-proaudio Discussió sobre Arch Linux Pro Audio
#archlinux-projects Desenvolupament i discussió de projectes (mkinitcpio, abs, dbscripts, devtools…)
#archlinux-releng Discussió sobre Arch Linux Release Engineering (arch-boxes, archiso, archlinux-docker i releng)
#archlinux-reproducible Canal de discussió per aconseguir compilacions reproduïbles
#archlinux-security Discussió de problemes de seguretat als paquets d'Arch
#archlinux-testing Canal de discussió dedicat als repositoris de prova
#archlinux-wiki Discussió sobre l'ArchWiki, els seus articles i els Fòrums d'Arch Linux
#archlinux-women Discussió de projectes de programes o esdeveniments per a animar a les dones a contribuir a Arch Linux i oferir un espai perquè les dones puguin socialitzar i conèixer-se entre si. Principalment en anglès.

Canals IRC internacionals

Es permeten les discussions internacionals als següents canals, també a la xarxa IRC irc.libera.chat, a no ser que s'indiqui el contrari.

Canal Comunitat
#archlinux-br Brasilera
#archlinux-cn Xinesa; també a irc.oftc.net#arch-cn
#archlinux-cz Txeca
#archlinux-de Alemanya
#archlinux-dk Danesa
#archlinux-es Espanyola
#archlinux-fr Francesa
#archlinux-mx Mexicana
#archlinux-nordics Els Nòrdics: Danesos, Finlandesos, Noruecs i Suecs
#archlinux-pl Polonesa
#archlinux-pt Portuguesa
#archlinux-ro Romanesa
#archlinux-tr Turca
#archlinux-ua Ucraïnesa