Arch Linux (Nederlands)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Last updated in 2010 (107325), out of sync with English page (Discuss in Talk:Arch Linux (Nederlands)#)

Wat is Arch Linux?

Arch Linux is een onafhankelijke en voor i686/x86-64 geoptimaliseerde distributie voor gevorderde gebruikers. Oorspronkelijk was Arch Linux gebaseerd op CRUX, een Linux distributie ontwikkeld door Per Lidén. De eerste versie van Arch (Versie 0.1, codenaam "Homer") werd uitgebracht op 11 maart, 2002.

Voordelen

Arch is snel, licht, flexibel én eenvoudig. De flexibiliteit van Arch is al zichtbaar bij de installatie waar de gebruiker zelf bepaalt welke pakketten hij wilt installeren. De ongelooflijke snelheid van Arch is te verklaren door de optimalisatie voor de i686/x86-64 architectuur, deze architectuur is van toepassing op bijna alle hedendaagse processoren. De mengeling van snelheid en flexibiliteit zorgen voor een zeer licht systeem. Ook het uitbreiden van Arch is erg eenvoudig, dit komt door de designfilosofie van Arch, de gebruiker stelt de eisen. Van een minimalistische console-computer tot een rijke desktopomgeving, Arch heeft én geeft de gebruiker alle mogelijkheden.

Uniek pakketten-beheer

Arch wordt ondersteund door een makkelijk te gebruiken binair pakkettensysteem - pacman. Pacman staat u toe het gehele systeem te upgraden met één commando. Arch gebruikt ook een op ports lijkend pakkettensysteem (Arch Build System) om makkelijk zelf pakketten te kunnen maken. Ook de (Arch Build System) kan bijgewerkt worden met één commando. Het is zelfs mogelijk het gehele systeem te herbouwen met één commando. Alles wordt hierdoor op een simpele en transparante manier uitgevoerd.

Alleen het beste

Arch Linux streeft ernaar om altijd de laatste (stabiele) versies van de software te hebben. Op dit moment hebben is er een gestroomlijnde hoofd pakkettenset met een groeiende collectie van extra pakketten die gemaakt worden door gebruikers en ontwikkelaars.

Simpelheid is de sleutel

Met als doel simpel en licht te zijn, zijn de relatief nutteloze delen van een Linux systeem weggelaten, dingen als /usr/doc en de info pagina's. Deze worden nauwelijks gebruikt en vergelijkbare informatie kan van het internet worden gehaald. Ook kunnen man-pages gebruikt worden.

Moderne hulpmiddelen

Arch Linux streeft er naar om Linux gebruikers de nieuwste stabiele software te laten gebruiken. Dit betekent, onder andere, moderne filesystems (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), software RAID, udev ondersteuning en de allerlaatste kernels.

Verder lezen

Arch' website is te vinden op https://archlinux.org. Hier kan men ook een forum, officiële documentatie en andere informatie over Arch gerelateerde onderwerpen vinden. Ook kan men The Arch Way lezen voor meer inzicht over de filosofie achter Arch Linux.