Frequently asked questions (Nederlands)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Last updated in 2011 (152465), out of sync with English page (Discuss in Talk:Frequently asked questions (Nederlands)#)

Naast de behandelde vragen hieronder, vind je The Arch Way, Arch Linux misschien ook behulpzaam. Deze bevatten alle drie ook duidelijke informatie over Arch Linux.

Algemeen

V) Wat is Arch Linux?

A) Kijk hiervoor naar het artikel Arch Linux.

V) Waarom zou ik Arch Linux willen gebruiken?

A) Als je gelezen hebt over The Arch Way filosofie, je wilt de 'doe-het-zelf' aanpak omarmen en zoekt of vereist een simpele, elegante, in hoge mate configureerbare GNU/Linux distributie voor algemeen gebruik, dan vind je Arch misschien wel leuk.

V) Waarom zou ik Arch niet willen gebruiken?

A) Je wilt Arch Linux misschien niet gebruiken als

 • je The Arch Way gelezen hebt, en het niet eens bent met deze filosofie.
 • je geen zin/tijd hebt, of niet bekwaam genoeg bent voor een 'doe-het-zelf' GNU/Linux distributie.
 • de ondersteuning van een andere architectuur dan X86_64 of i686 nodig is.
 • je een distributie zoekt die alleen gratis software aanbied zoals gedefinieerd door GNU.
 • je van mening bent dat een besturingssysteem zichzelf moet configureren, met een complete standaard set aan software en desktop omgeving op het installatie medium.
 • je geen rolling release GNU/Linux distributie wilt.
 • je heel gelukkig bent met je huidge besturingssysteem.

V) Op welke distributie is Arch gebaseerd?

A) Arch linux is onafhankelijk ontwikkeld, en van de grond af opgebouwd. Het is dus niet gebaseerd op een andere GNU/Linux distributie. Voor Arch gecreeëd te hebben, keek Judd Vinet op naar CRUX, een minimalistische distributie gemaakt door Per Lidén. Geïnspireerd door ideeën die gedeeld werden met CRUX, werd Arch van de grond af opgebouwd, en werd pacman daarna gecodeerd in C.

V) I ben helemaal nieuw op het gebied van GNU/Linux, is Arch dan iets voor mij?

A) Er is een discussie rond deze vraag. De doelgroep voor Arch is voor meer gevorderde GNU/Linux gebruikers, maar andere vinden dat "Arch een goede plek is om te beginnen". Als je een beginner bent en Arch wilt gebruiken, wees dan gewaarschuwd dat je bereid moet zijn om te leren. Ook moet je er vrede mee hebben dat Arch met name een 'doe-het-zelf' distributie is. De gebruiker moet zelf het systeem assembleren, en heeft volledige controle over hoe dat dan word. Het is belangrijk dat je bij vragen eerst zelf 'googled' en op het forum en wiki zoekt. Wees ervan bewust dat je jezelf blootstelt aan een group mensen die niet keer op keer dezelfde basis vragen willen beantwoorden. Er is niet voor niets een wiki en forum, waar duizenden vrijwilligers vele uren aan besteed hebben, om jou van informatie te voorzien.

Aanbevolen artikel: De Arch Linux Beginners' Guide

V) Ik ken enkel Nederlands. Waarom is er zo weinig in het Nederlands te vinden?

A) De meeste documentatie over Linux is nu eenmaal Engels. Hoewel er ongetwijfeld veel Nederlandstalige gebruikers van Arch zijn, heeft niet iedereen tijd om documentatie te vertalen naar het Nederlands. Om Arch te gebruiken zal je jezelf sowieso door een stapel anderstalige documentatie moeten worstelen. Het is eventueel aardig om het Nederlands als standaardtaal[archived page] in te stellen.

V) Arch heeft meer documentatie nodig

A) Documentatie komt niet uit het niets. Als je niets hebt gevonden op het forum en de Wiki, en je hebt het probleem toch opgelost, maak er zelf documentatie van. Maak een pagina aan, en post deze op het forum. Wellicht zijn er andere mensen met ervaring omtrend het probleem, die graag willen helpen met de documentatie. Krijg je geen hulp, laat je niet ontmoedigen, wellicht zijn er veel mensen die jouw documentatie zeer nuttig vinden. Er is altijd vraag naar meer documentatie, kijk maar op de DocumentRequests.

V) Is Arch ontworpen om gebruikt te worden als server, desktop of workstation?

A) Arch is niet voor een specifiek doel ontworpen. Het is ontworpen voor een specifieke gebruiker. Arch richt zich op competente gebruikers die houden van een 'doe-het-zelf' aanpak, zodat zij de vorm van het systeem in de hand hebben en dit voor hun eigen doelen kunnen configureren. Daarom kan Arch gebruikt worden voor een breed scala aan doelen. Gebruikers van Arch doen dit vooral voor hun desktop of workstation, maar archlinux.org draait natuurlijk ook op Arch.

V) Ik vind Arch echt leuk, maar de ontwikkelaars moet echt "functie X" implementeren

A) Heb je The Arch Way, Arch Linux gelezen? Heb je de functie of oplossing al gemaakt? En is deze conform de Arch filosofie van minimalism en code-correctheid over gemakzucht? In dat geval kun je je idee delen met de community. Als het goed wordt ontvangen wordt het misschien wel gebruikt.

V) Wanneer wordt er een nieuwe uitgave van Arch uitgebracht?

A) Arch Linux uitgaves zijn slechts moment opnames van de /core "repository", samen met een aantal functies of modificaties aan het installeer script. Het model van "rolling releases" zorgt ervoor dat Arch Linux altijd helemaal up-to-date is bij het geven van slechts één commando.

Om deze reden zijn releases niet erg belangrijk in Arch, omdat een release al verlopen is bij de update van een enkel pakket. Om de nieuwste Arch Linux release te verkrijgen hoef je niets opnieuw te installeren, je voert namelijk enkel het pacman -Syu commando uit en je systeem is identiek aan hetgeen je zou krijgen bij de installatie van een nieuwe release. Om deze reden zijn Arch releases zelden gevult met nieuwe en spannende functies. Deze functies komen waar nodig met de pakketten wanneer deze ge-update worden.

V) Is Arch Linux een stabiele distributie? Gaan er vaak dingen kapot?

Tango-view-refresh-red.pngThis article or section is out of date.Tango-view-refresh-red.png

Reason: rc.d references. Needs update to Systemd. (Discuss in Talk:Frequently asked questions (Nederlands)#)

A) Het systeem is zo stabiel als jij het maakt.

Jij stelt je eigen Arch systeem samen, bovenop de simpele basis omgeving, en jij bent in controle van de systeem upgrades. (Uiteraard heeft een groter, gecompliceerder systeem met een breed scala aan pakketten, toolkits en desktop omgevingen eerder configuratie problemen door hogerop gemaakte veranderingen dan een simpel systeem zou hebben.) Arch is bedoelt voor competente en actieve gebruikers. Algemene UNIX kennis, goed systeem onderhoud en upgrade praktijken spelen een grote rol in de stabiliteit van je systeem. Wees je er ook van bewust dat Arch pakketten vooral "un-patched" zijn, dus de meeste problemen liggen bij de ontwikkelaars van het desbetreffende pakket.

Daarom is de gebruiker uiteindelijk verantwoordelijk voor de stabiliteit van zijn systeem. De gebruiker bepaalt wanneer, welke upgrades worden uitgevoerd. Het verschil tussen Arch en andere GNU/Linux distributies is dat Arch echt een 'doe-het-zelf' distributie is; klachten betreft gebroken systemen zijn vaak misleid en niet productief omdat veranderingen hogerop niet onder de verantwoordelijkheid valt van de Arch ontwikkelaars.

==V) Ik lees vanalles over een 'BSD-stijl' aanpak. Wat is dit? A) Onderdeel van de 'BSD erfenis' is het simpele init framework dat het heeft opgenomen. Het grootste verschil tussen BSD init en sysV init is dat Arch zijn BSD-stijl init gebruik maakt van één regel uit één bestand, /etc/rc.conf, om te wijzen naar de scripts in één bestandsmap, /etc/rc.d/, voor alle systeem diensten ongeacht het 'runlevel'.

Een sysV init zou daarintegen gebruik maken van meerdere bestandsmappen (normaal gesproken 7), een voor elk 'runlevel':/etc/rc.0,1,2,3,4,5,6. Elke bestandsmap bevat dan een ruim aantal 'symlinks'; een voor elke systeem dienst. Elke symlink wijst naar een script in de /etc/init.d/ bestandsmap. Dit is natuurlijk complexer van aard, standaard heb je al te maken met meerdere symlinks in meerdere mappen, die wijzen naar een scala aan scripts. Om in lijn te blijven met de minimalistische filosofie van Arch Linux, is er gekozen voor een BSD-stijl init.

V) Arch heeft meer persaandacht nodig, zoals advertenties.

A) Arch heeft al genoeg bekendheid. Het doel van Arch is niet om groots te worden. Het doel is om goed te zijn. Laat Arch dus maar op een natuurlijke manier groeien. Dit forceren zal alleen maar problemen brengen.

V) Arch heeft minder aandacht nodig.

A) Net zoals hierboven; laat Arch op een natuurlijke manier groeien. Meer gebruikers betekend meer ontwikkelaars, en dit zal een reorganisatie vragen bij de "top". Echter, dit zien we wel als het probleem zich stelt.

V) Arch heeft een bedrijfsachtergrond nodig.

A) Waarom? Andere projecten zoals Gentoo kunnen best zonder. Arch kan dat ook.

V) Arch heeft meer ontwikkelaars nodig.

A) Kan best. Je tijd is welkom! Bezoek het forum, de chat, de mailinglijsten, en kijk wat er nog te doen is. Er is trouwens altijd vraag naar documentatie. Kijk naar DocumentRequests voor de huidige vraag.

V) Waarom is Arch Linux zo traag? Programma's openen langzaam of zelfs helemaal niet!

A) Zorg ervoor dat je 'hostname' correct is geconfigureerd in /etc/hosts, deze moeten hetzelfde zijn als in /etc/rc.conf. Kijk ook even in Beginners' Guide.

V) Waarom gebruikt Arch al mijn RAM?

A) Ongebruikte RAM is verspilde RAM.

Veel nieuwe gebruikers zien dat de Linux kernel geheugen anders gebruikt dan dat ze gewent zijn. Omdat het aanroepen van RAM veel snellers is dan van een schijf, cached de kernel recent gebruikte data in het geheugen. Deze data wordt alleen gewist als het geheugen op begint te raken en er nog nieuwe data geladen moet worden.

Waarschijnlijk is het free commando de grootste schuldige voor deze verwarring:

$ free -m
       total    used    free   shared  buffers   cached
Mem:     1009    741    267     0    104    359
-/+ buffers/cache:    278    731
Swap:     1537     0    1537

Het is belangrijk om te kijken naar de -/+ buffers/cache: regel. Deze representeerd de hoeveelheid geheugen dat in actief gebruik is (used) en de hoeveelheid beschikbaar geheugen (free).

In het bovenstaande voorbeeld, een laptop met 1G aan RAM lijkt 741M ervan te gebruiken met niet meer dan een paar terminals en een web browser open! Hoewel, als we kijken naar hiervoor genoemde regel, zien we dat slechts 278M hiervan in 'actief' gebruik is, en er eigenlijk 731M 'vrij' is voor nieuwe data. Zo blijkt dat, 104M van het gebruikte geheugen (used) 'buffered' data bevat en 359M cached data bevat. Zowel dit buffered geheugen als het cached geheugen kan vrij gemaakt worden indien dit nodig is. In het voorbeeld is er slechts 267M van het totale geheugen werkelijk vrij van de last van data opslag.

En wat heb je hier dan aan? Presaties!

Pakket Beheer

Q) In welk pakket zit X?

Dat kun je vinden met pkgfile (in het pkgtools pakket).

Voorbeeld:

$ pkgfile glxinfo
extra/mesa-demoes

V) Ik heb een fout gevonden in pakket X. Wat moet ik nu doen?

A) Eerst moet je proberen nagaan of het iets is wat het Arch team kan maken. Soms is dat niet (Als Firefox crasht, kan het bijvoorbeeld een fout zijn van het Mozilla team) - Dit is een zgn. upstream error. Als het daadwerkelijk een Arch probleem is, kan je verschillende stappen doorlopen:

 1. Zoek eens op het forum. Misschien hebben andere gebruikers het reeds ontdekt (en is er al een oplossing voor).
 2. Waarschuw de aanbieder van het pakket. Probeer pacman -Qi <pakketnaam> voor deze info.
 3. Post een bugrapport met alle relevante info op https://bugs.archlinux.org
 4. Als je wil, maak een post hierover op het forum, en vermeld dat jij het al hebt gerapporteerd, zodat niet tientallen mensen hetzelfde gaan doen.

V) Archpakketten zouden een unieke naam moeten krijgen. .pkg.tar.gz is te lang en/of verwarrend.

A) Dit is al bediscuteerd op de mailinglijsten. Sommigen stellen een .pac extensie voor. Voor zover bekend, zijn er echter geen plannen om dit te veranderen. Zoals Tobias Kieslich - een van Arch's ontwikkelaars - zegt; "Een pakket is een gzipped tarball! En het kan daadwerkelijk worden geopend en aangepast door eender wel tar-programma. Bovendien, het mime-type wordt door de meeste programma's toch automatisch gedetecteerd."

V) Pacman heeft een bibliotheek nodig, zodat andere toepassingen gemakkelijk pakketinformatie kunnen opvragen.

A) Sinds versie 3.0.0 heeft pacman een 'front-end' voor libalpm, de "Arch Linux Package Management" bibliotheek. Voor deze bibliotheek kunnen alternatieve 'front-ends' geschreven worden, bijvoorbeeld een grafische user interface.

V) Waarom heeft pacman geen officiele grafische user interface?

A) Heb je The Arch Way, Arch Linux gelezen? Het antwoord is hoofdzakelijk dat het Arch ontwikkelteam er geen zal maken. Gebruik echter gerust een door de gebruikers gemaakte grafisch schil. Kijk even op de Engelse pagina:Pacman Gui Frontends.

V) Arch heeft een stabiele tak nodig.

A) Kijk eens naar ArchServer.

Installatie

V) Arch heeft een betere installer nodig. Misschien iets met een GUI?

A) Het punt "betere" is subjectief, en de beste manier om dit aan te pakken is door de installer aan de passen aan "De Arch Filosofie". Als deze mening is onderbouwd met grondige argumenten, laat het weten, dan kan het misschien in rekening worden gebracht bij verdere ontwikkeling van de installer. Windows uses a text based installer, FWIW

V) Ik heb Arch geïnstalleerd en zit nu in een bash login! Wat nu?

A) Kijk even naar Beginners' Guide.