Getting involved (Magyar)

From ArchWiki

This article or section needs to be translated.

Notes: The community repository has been merged to the extra repository during the svn to git migration and trusted users have been renamed to package maintainers. (Discuss in Talk:Getting involved (Magyar))

Az együttműködés olyan interakciókat ír le, ahol az egyén kis költségeket fizet azért, hogy nagyobb hasznot hozzon egy valakinek vagy többieknek. Ha ezt a költséges hozzájárulást viszonozzák, akkor minden érintett óriási haszonnal jár. Ez az elv azokra az Arch közösség proaktív tagjaira is vonatkozik, akik szeretnének bekapcsolódni és hozzájárulni kedvenc Linux disztribúciójukhoz. Részvételük nemcsak a közösség tagjainak és Arch közösségnek, hanem az ingyenes és nyílt forráskodú szoftverek összes felhasználójának is előnyös.

Ez a cikk leírja, hogy az új és a tapasztalt Arch felhasználók hogyan járulhatnak hozzá a közösséghez. Ne feledje, hogy ez nem teljes lista. Mielőtt hozzájárulna kérjük tanulmányozza át a magatartási kódexet.

Közösség

Hozzászólás a fórumokon

A bekapcsolódás egyik legegyszerűbb módja az Arch Linux fórumokon való részvétel, amelyek lehetővé teszik a közösség megismerését és segítenek az új felhasználóknak.

Fejlesszd ezt a wikit

ArchWiki egy közösen karbantartott Arch Linux dokumentáció. Minden felhasználót arra biztatunk hozzájáruljon.

Csatlakozzon a csevegőszobához

Segíthet más felhasználóknak a IRC channel. Fontoss azonban, hogy elolvassa a csevegőszoba szabályait a részvétel előtt. További csatornák meghatározott témákhoz állnak rendelkezésre. Csevegőszobában használt nyelv az angol.

Csatlakozzon a levelezőlistákhoz

Csatlakozzon a vitákhoz.levelezőlista. Ügyeljen arra, hogy a lista leírásában leírtak szerint maradjon a témánál.

Alkotás

Bátran osszon meg háttérképeket, splash képernyőket, színpalettákat, widgeteket, témákat stb. alkotás alfórum.

Részletekért lásd Arch Linux alkotást.

Csomagolás

Jelentse be a telepített csomagokat

pkgstats biztosítja a systemd timer ez elküldi a rendszeren telepített csomagok listáját, valamint az építészek és az általad használt tükrök listáját az Arch Linux fejlesztői számára annak érdekében, hogy segítsen nekik és még jobbá tegyék az elosztást. Az információt névtelenül küldjük el és nem használhatók fel azonosítására. Megtekintheti az összegyűjtött adatokat a Statisztikai oldalt. További információkért ezt a fórum szálat tekintsd meg.

Javitsd és jelentsd a hibákat

Jelentések és hibák rögzítése a hibakövetőben az egyik lehetséges módja annak, hogy segítsen a közösségnek.

A nem megfelelő használata azonban megnehezíti a hiba beazonosítását és javítását. Kérjük, olvassa el a hibabejelentési irányelveket(Bug reporting guidelines).

Információ a biztonsági kérdésekről

Új biztonsági réseket folyamatosan találunk. Segíts a Arch biztonsági csapatának(Arch Security Team) vagy kövesse nyomon az új sebezhetőségeket.

Segíts tesztelni a csomagokat

A teszt tárolók(repository) csomagjait ki kell próbálni és alá kell írni, mielőtt előléptetnék őket a fő tárolókba. Segíts a Arch tesztelő csapatának tesztelje az új csomagokat.

Hozzon létre és fogadj el AUR csomagokat

A Arch felhasználói tároló(Arch User Repository) közösség által készített csomag szkripteket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen telepítsenek programokat akár bináris formában vagy forráskódból fordítva. A hivatalos tárolók(Official repositories) pedig csak előre összeállított csomagokat tartalmazznak. A népszerű csomagok bekerülnek a hivatalos közösségi tárolóba(Official repositories)[broken link: invalid section] csak bináris formában.

aurphanAUR[broken link: package not found] segítséget nyújthat az Ön által használt árva csomagok azonosításában, hogy ezeket át tudja venni.

Megbízható felhasználóvá válás feltételei

Ha segítesz karbantartani AUR és hivatalos tárolókat(community repository) akkor jelentkezhetsz megbizható felhasználónak(Trusted User). Lásd Package Maintainers#How do I become a Package Maintainer? a részletekért.

Események

Rendszeresen vannak olyan események, amelyek nyitottak a közösség számára mint a hibajavítások, tisztítások és egyéb tevékenységek.

Szoftver projektek

A Arch Linux számos komponensből áll, mint például a csomagkezelő pacman, a archlinux.org website (archweb), vagy a támogató rendszer mint a Arch User Repository (aurweb). Mindegyik projekt hozzájárulhat egyénileg.

Lásd DeveloperWiki:Projects a csapattagok, a kommunikációs csatornák és a használt programozási nyelvek áttekintéséhez. A projektek is ott érhetők el git itt gitlab.archlinux.org.

Adomány

Megtudhatja, hogyan segíthet a szerverköltségek fenntartásában a official Arch Linux donate page.

Nem hivatalos projektek

Megjegyzés: Az itt felsorolt bejegyzések "nem" része a Arch Linux projektnek.

Arch közössége számos projektet tart fenn.

Csoportok

Arch linuxnak fentartott csoportok.

Arch Linux Subreddit
Hely ahol az Arch linuxról lehet beszélni.
International communities
Helyi közösségek és találkozók a felhasználók számára.
Arch Women
Csoport azzal a szándékkal jött létre, hogy megoldja a lehetséges akadályokat a női Arch felhasználók számára. (forum thread).

Arch fejlesztővé válik

Az Arch-on dolgozó munkájának fő motivációja, hogy segítenie kell az egész közösséget, és ez nem egyszerű az "Arch fejlesztőnek".

Általában az új fejlesztőket a meglévő fejlesztők fogják felvenni, mivel a terhelés növekszik. Jelentkezni is lehet, de gyakrabban meghívnak valakit, akit tudnak, hogy jó lenne, és jól illeszkedne a csapat többi részéhez. Az Arch hozzájárulások portfóliója a legjobb módja annak, hogy a csapat tagja legyen.

Itt van néhány olyan dolog amivel segíthet az Arch fejlesztőinek:

  • Hozzon létre hírnevet azzal, hogy segítséget nyújt.
  • Válaszoljon a fórumon, az IRC-n és a levelezési listákon.
  • Csatlakozz a Trusted Users a csomagolási tapasztalat megszerzéséhez és a készségek megmutatása érdekében.
  • Küldj csomagokat az AUR-ba
  • Csatlakozzon az egyik projekthez, amely az Arch mainstream-be beépíthető, vagy elindíthatja a saját projektjét.
  • Dolgozz a pacman, makepkg vagy máson Arch projektek és küldje el a javításokat a hibakövetőbe.
  • Nézze át hibakövető rendszert és rögzítse a meglévő hibákat.
  • Új hibák keresése és benyújtása.
  • Javítsd a hibákat, új oldalak hozzáadása, meglévő oldalak tisztítása, és győződjön meg róla, hogy az eljárások naprakészek.
  • Fordítások benyújtása.