Install Arch Linux with accessibility options (Català)

From ArchWiki
Estat de traducció: Aquest article és una versió traduïda de Install Arch Linux with accessibility options. Última traducció: 2023-01-30. Si hi han hagut canvis a la versió anglesa, podeu ajudar a traduir-lo o avisar a l'equip de traducció.

El mitjà d'instal·lació oficial d'Arch Linux suporta diverses característiques d'Accessibilitat:

Aquest document explica com instal·lar Arch Linux utilitzant aquestes característiques.

Nota: Aquesta pàgina només explica els passos que canvien respecte a la Guia d'instal·lació.

Preinstal·lació

Arranqueu l'entorn live

Nota: Els carregadors d'arrencada del mitjà d'instal·lació esperen 15 segons abans d'iniciar l'ítem per defecte del menú.

Quan el mitjà d'instal·lació comenci l'arrencada, premeu Fletxa avall seguida per Retorn per a arrencar amb la lectura de pantalla activada.

Les pantalles braille USB haurien de ser detectades automàticament via udev.

Múltiples targetes de so

Si el vostre ordinador té més d'una targeta de so, sentireu el següent missatge: Please select your sound card for speech output. (en català: Si us plau, seleccioneu la vostra targeta de so per a la sortida de la lectura de pantalla.).

Quan sentiu un bip a la sortida que vulgueu emprar, premeu Retorn per a seleccionar la targeta.

Canvieu l'idioma de lectura

Per a canviar l'idioma o veu del espeak-ng que utilitza espeakup.service, editeu la unitat de tal manera que el codi de l'idioma aparegui just després de default_voice= a la directiva Environment=.

També podeu canviar la variant de veu del espeak-ng afegint +variant al codi d'idioma. Vegeu espeakup(8) i espeak-ng(1) per a més informació.

Instal·lació

Instal·leu els paquets essencials

Per a tindre suport per a la lectura de pantalla al sistema instal·lat, necessitareu espeakup i alsa-utils. Si useu una pantalla braille, instal·leu el paquet brltty.

Afegiu els paquets necessaris a la crida a pacstrap(8) a l'hora d'instal·lar:

# pacstrap -K /mnt base linux linux-firmware espeakup alsa-utils

Configureu el sistema

Targeta de so

Si s'han detectat #Múltiples targetes de so, copieu el fitxer /etc/asound.conf, generat pel mitjà d'instal·lació:

# cp /etc/asound.conf /mnt/etc/

Activeu els serveis

Per a tindre suport per a la lectura de pantalla després d'arrencar el sistema instal·lat haureu d'activar espeakup.service. Vegeu també #Canvieu l'idioma de lectura.

Reinicieu

Després d'arrencar el nou sistema, la lectura de pantalla hauria de començar automàticament.

Resolució de problemes

La majoria d'aplicacions haurien de funcionar sense seguir cap pas addicional, com les basades en Gtk, Qt o Gecko. Podeu verificar la funcionalitat executant accerciser. L'aplicació escollida hauria d'aparèixer i tindre una estructura d'arbre amb molts nivells. Podrien haver-hi problemes si:

  • No heu activat les tecnologies d'accessibilitat per a la vostra distribució. Acostuma a haver-hi en algun lloc una casella de selecció que les activarà. Després d'activar-les, haureu de reiniciar.
  • L'aplicació és basada en Chromium o Electron. Aquests programes normalment necessiten la variable d'entorn ACCESIBILITY_ENABLED=1, i l'argument addicional --force-renderer-accessibility a l'hora d'executar-los. En el cas de Chrome, podeu activar les opcions d'accessibilitat a chrome://accessibility en comptes de seguir aquest últim pas, però sembla que aquesta configuració no es conserva en reiniciar el sistema.
  • L'aplicació és basada en Java. En aquest cas, haureu d'instal·lar el pont ATK java-atk-wrapper-openjdk8 (depenent de la vostra versió de Java).
  • En l'estrany cas que l'aplicació sigui molt vella o exòtica i s'hagi construït amb Qt4, com és el cas d'alguns programes que no han rebut manteniment des del 2015, haureu d'instal·lar qt-at-spi.
  • Com a últim recurs, alguna d'aquestes variables d'entorn podria ajudar: GTK_MODULES=gail:atk-bridge, OOO_FORCE_DESKTOP=gnome, GNOME_ACCESSIBILITY=1, QT_ACCESSIBILITY=1, QT_LINUX_ACCESSIBILITY_ALWAYS_ON=1.